Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talot eivät ole kaikki kaikessa. Raideliikenne, puistoalueet ja muut kaupunkikuvalliset projektit saavat aikaan keskustelua täällä.
#103740
bonk kirjoitti: 02.01.22 16:25 Kun ollaan puhuttu kertaustyyleistä - mikä on kopiointia ja mikä on lainaamista - tuli netissä vastaan yksi esimerkki onnistuneesta vanhaa lainaavasta arkkitehtuurista.
Lontoossa viisikerroksinen rakennus, jossa on käytetty vanhoja tekniikoita, mutta hiukan modernimmalla otteella. Tosin rahaa on värmaan käytetty, mutta sillä on saanut onnistuneen rakennuksen.
Piti kommentoida, kun olen itse kävellyt ohi ja nimenomaan ihaillut kyseistä julkisivua. Rahaa on toki käytetty, mutta kovin tehokkaasti ja minimalistisesti. Suomessa ei juuri koskaan keskitytä näin pieniin yksityiskohtiin, vaan työ on pakko levittää laajemmalle, jolloin lopputulos on perin yksitoikkoinen ja karsittu. Reiluuden nimissä on tosin huomautettava Lontoon olevan myös täynnä surkeita toteutuksia ja ennemmin etsisin hyviä tekniikoita manner-Euroopan puolelta.
Tipi tykkää tästä
#103757
Mä tykkään kanssa. Vähän samanhenkistä tiilidetaljiikkaa on tulossa Oulunkylään kun As Oy Muurarimestari valmistuu. Tässä huomionarvoista se, että gryndaavana organisaationa on arkkitehdit itse, eli sekä taloudelliset että suunnittelulliset intressit ovat samoissa käsissä. Vaikka en itse ole mikään painovoimaisen ilmanvaihdon fundamentalisti, niin kaikin puolin kiinnostava kohde joka kertoo myös vähän siitä, mikä on mahdollista jos vain halutaan tehdä.

Kuva

Tässä voisi taas kerran olla paikka uudisasuntokohteella päästä Finlandia-ehdokkaaksi.
veka, hmikko, jfo ja 10 muuta tykkää tästä
#103759
Vähän kyllä arveluttaa noin jyrkkä katto tuollaisella paikalla. Vaikka siinä kuinka on lumiesteet, niin vähänkään lumisempana talvena, etenkin jos välissä sataa alijäähtynyttä vettä kuten esim. nyt on satanut, lumi tulee heittämällä yli esteestä ja on vaarallinen kaikille kadulla kävelijöille. Lumen pudottaminenkin vaatii aika moista kiipeilyosaamista, tai sitten pitää käyttää joka kerta nostinautoa kadulta.

Tuota kattoa tullaan vielä kiroamaan tulevina vuosikymmeninä.
#103760
Kai Helsingistä löytyy lumenpudotuksen osaamista vanhojen kiinteistöjen osalta, joten nostinautojen kustannukset (tai ihmisten päälle putoavien lumipaakkujen aiheuttamat korvausvastuut) lienee jo ainakin henkisesti diskontattu osaksi talon hintaa? Toki katon kulma näyttäisi olevan tosiaan jyrkempi kuin keskimäärin ja talo on suoraan tiessä kiinni, joten punakeltaiset varoituspuomit tulevat varmaan tutuksi.
#103811
Laskettelussa on tullut tutuksi nyrkkisääntö ettei lumivyöryistä yleensä ole vaaraa yli 50 asteen jyrkkyisillä rinteillä, koska lumi ei pääse kertymään niille.

En tiedä onko tämä sovellettavissa tuollaiseen 70 asteen kattokulmaan, vai kertyykö johonkin kuitenkin jäätä joka humahtaa välillä alas?
#103846
jfo kirjoitti: 07.10.21 19:00 Joka toinen vuosi jaettavan Mies van der Rohe -palkinnon ehdokkaat on julkistettu. 532 kohdetta 44 eri Euroopan maassa. Suomalaisen arkkitehtuurin kannalta mielenkiintoisia verrokkeja saattavat olla muut pohjoismaat, joten tässä nopea listaus kohteiden määrästä maittain:

- Suomi (10)
- Ruotsi (10)
- Norja (16)
- Tanska (17)
- Islanti (3)
- Bonus: Viro (8)
Näköjään nyt tammikuussa oli julkaistu shortlistille päässeet ehdokkaat.

Suomesta 2:
- Olympiastadionin perusparannus ja laajennus (K2S Architects / Arkkitehdit NRT, Sport & Leisure)
- Tikkurilan kirkko ja asuinkerrostalo (OOPEAA, Mixed use - Cultural & Social)

Tanskasta 2:
- Maltfabrikken (Praksis / VMB restoration Architects, Mixed use - Cultural & Social)
- Vadehavscentret (Dorte Mandrup A/S, Culture)

Norjasta 1:
- Vindmøllebakken (Helen & Hard, Collective housing)

Helmikuussa sitten finalistien ja huhtikuussa voittajan julkistaminen.
veka tykkää tästä
#104530
Olisin toivonut jutun etenevän hiukan eteenpäin klassisen arkkitehtuurin vaatimisesta ydinkeskustoihin. Totta kai voidaan mittavalla rahoituksella ja kilpailutuksella järjestää materiaalit, aikaa ja huipputyövoimaa kasaamaan hieno pytinki upealle sijainnille, mutta eipä tämä oikein ratkaise massatuotannon ongelmia. Mielestäni on mielekästä keskustella esimerkiksi rakentamisen muotokielestä, materiaaleista ja asuntojen koosta, jolloin suunnittelua ei turhaan rajata pelkän klassisen arkkitehtuurin koodiston mukaisesti. Nyt rakennuttajat voivat vain todeta, ettei koristeisiin ole varaa ja jatkaa hommaa ilman aikomustakaan muuttaa toimintatapoja. Samat tahot siis, jotka suunnittelukilpojen tuloksena toteuttavat ihan mainioita kortteleita.
#104540
Jary kirjoitti: 20.06.22 10:10 Vihdoinkin Yleltä kunnon artikkeli koko kansalle itse asiasta.
Jutun kuvasovitukset olivat minusta vähän turhan huonoja. Vanhojen helsinkiläisen talojen valokuvia oli sovitettu Tampereen katunäkymiin täsmäämättä perspektiivejä ja mittasuhteita kunnolla. Näytää lähinnä kuvakollaasilta. Varmaan varsinaiset renderit olisi ollut liikaa vaadittuna.

Jutussa ei oiken päästy pohjaan asti sen suhteen, että julkisivuarkkitehtuurin tyyli ei ole rakennuksen tilaratkaisuista riippumaton asia. Kuten Talossa on useasti todettu, esim. vanhojen jugend-rakennusten julkisivujen kauniita mittasuhteita on perin vaikea toteuttaa nykynormien mukaisella kerroskorkeudella, ja rakennusliikettä on vaikea saada tekemään korkeampia huoneita. Jne. Ja kun uuspikajugendia tehdään suomalaisena elementtituotantona, niin lopputulema on melko hirviä. Semmoinen oli muun muassa Katajanokalla onneksi toteutumatta jäänyt suunnitelma.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25