Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä veka
#102632
Mökkeily Mikkelissä tarjosi mahdollisuuden käydä vilkaisemassa Siilot-tornitalon edistymistä. Se onkin jo lähes valmiin näköinen, ainakin ulkoa. Nyt täytyy sanoa, että tämä maamerkkimäinen 14-kerroksinen minitorni on tyylikkäimpiä uusia asuintorneja koko Suomessa, yksin jo riittävä syy pysähtyä Mikkelin kohdalla matkattaessa viitostietä. Aivan upeata hallitun muodon lisäksi on kirkkaan tiilenpunaisen koristevärin käyttö julkisivussa. Muutamalla näyttävällä pystyraidalla on rakennukseen saatu jopa hienovaraista Art Deco -tunnelmaa. Talon on suunnitellut oululaistoimisto Pave Arkkitehdit, jonka käsialaa on myös maankuulu Oulun Tervahovin Siilot.

Kuva

Kuva

Kuva
apollonkatu, highrisejonne, jfo ja 4 muuta tykkää tästä
tekijänä Tipi
#102639
Aika hienosti havaittu ”art deco tunnelma” Mikkelin siilot korvanneen rakennuksen punaisista viivoista. Olis jääny itseltäni tuo vivahde huomaamatta. Art deco ornamentiikka koostuu aika pitkälti suorista linjoista, vain muutamia säännöllisiä kaaria. Ehkä siksi sitä voisi modernissa arkkitehtuurissakin tehosteena soveltaa?
Ihastuin milleniumin aikaan Miamin reissulla art decoohon majoittuessani south beachin art deco alueella. Kuvia linkissä: https://en.wikipedia.org/wiki/Miami_Bea ... l_District

PAVE suunnittelee Oulun keskustaan plaanatorni nimistä kokonaisuutta jossa on julkisivussa myös pystysuoria viivoja. Sen osalta itseäni mietityttää onko oranssi tehosteseinä riittävän arvokas keskusta alueelle? Arkkitehtuuri on yleisesti siinä Mikkelin tornia pidemmälle vietyä, esittelyvideo tuossa: https://youtu.be/7es-Bt9w47c

Vielä yksi esimerkki pystysuorin viivojen tehostekeinosta: https://novarc.ee/fi/projekt/rotermanni ... orakennus/
Toimii hyvin laadukkaiden materiaalien ja pyöreän kulman kanssa. Viivojen valaisemisessa pitää tosin olla varovainen ettei mene liikaa ”Vegasiksi”…
Avatar
tekijänä veka
#102645
Yhdysvalloissa Art Deco on tosiaan säilyttänyt suosionsa. Pohjoisessa, mm. Nykissä viljellään edelleen jyhkeän ’goottilaisia’ muotoja, mutta väreillä ei kikkailla. Etelässä, varsinkin Floridassa ja aivan erityisesti Miami Beachissa railakas pastelliväreillä leikittely on pääosassa. Tämä jälkimmäinen tyyli voisi sopia jopa elävöittämään meikäläistä perustuotannon elementtirakentamista tuohon Mikkelissä käytettyyn tapaan. Mikä ehkä parasta, se ei kustantaisi juuri yhtään lisää, joten saattaisi kelvata nuukallekin rakennuttajalle. Tahtotila pitäisi vain saada kohdalleen ja tiimiin mukaan tämän lajin osaaja. Mulla saattaa olla kotikoneella joku kuva hyvin taitavasta väriraitojen käytöstä tavallisessa betonielementtiseinässä rapakon takana. Palataan.
tekijänä Domo
#102646
Todella näyttävä rakennus ja oikeassa paikassa. Art decosta puheenollen, viereisessä korttelissa sijaisee Hotelli Vaakuna, joka edustaa tyylisuuntaa mielestäni erittäin hyvin, myös sisätiloiltaan.