Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä satama
#37507
Tulee aina sillloin tällöin käytettyä tota yläkerran ketjua kun löytää mieleenkiintoisia rakennusprojekteja maailmalta, mutta avataan nyt ihan kunnollisen osio näille hieman matalammille rakennuksille tänne alakertaan.


arkkitehtitoimisto: EM2N
kaupunki: Zug, Sveitsi
vuosi: 2009
Kuva
Kuva
Kuva



arkkitehtitoimisto: Matsunami Mitsutomo
kaupunki: Osaka, Japani
vuosi: 2007
Kuva



arkkitehtitoimisto: Carlos de Riaño
kaupunki: Madrid, Espanja
vuosi: 2010
KuvaKuva
Avatar
tekijänä eskimo
#37525
Tästä voisi tulla mielenkiintoinen ketju, jos nimeä vielä täsmentäisi. Se voisi olla esim. Arkkitehtuurin uudet virtaukset.
Onko miesiläinen "More is less" ja laatikkoarkkitehtuuri tiensä päässä:
Kuva

ja mihin suuntaan mennään?
Kuva

Olinkohan käsittänyt ketjun tarkoituksen oikein?
Avatar
tekijänä satama
#37526
No ajattelin laittaa nimeksi alunperin täsmälleen tuon arkkitehtuurin uuden virtaukset, mutta pohdiskelin asian siten että ehkä ihmiset ei uskalla postata tänne muuta kuin hyvin tuoreita tyylejä. Tuoreus ei ole kuitenkaan se mihin haluaisin täällä yksinomaan keskittyttävän vaan yhtälailla myös arkkitehtuurin yleiseen laadukkuuteen ja rakennusjälkeen.


Esimerkkinä Stefan Forster Architekten joka hakee inspiraationsa 30-luvulta. Rakennuslaatu ja tyylisuunnan hallitseminen on ihailtavaa.

"Ostendstrasse"
kaupunki: Frankfurt, Saksa
vuosi: 2008
Kuva
Kuva

esim. Pikku-Robalta löytyy samaa tyylikautta edustava rakennus.

"Westgarten"
kaupunki: Frankfurt, Saksa
vuosi: 2005
Kuva
Kuva
Avatar
tekijänä satama
#38027
arkkitehtitoimisto: Make
kaupunki: Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
vuosi: 2009
Kuva
Kuva

arkkitehtitoimisto: Make
kaupunki: Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
vuosi: 2009
Kuva

"ETH e-science Lab"
arkkitehtitoimisto: Baumschlager Eberle
kaupunki: Zürich, Sveitsi
vuosi: 2008
Kuva Kuva Kuva

arkkitehtitoimisto: Baumschlager Eberle
kaupunki: Schwerin, Saksa
vuosi: 2005
Kuva Kuva Kuva

arkkitehtitoimisto: Baumschlager Eberle
kaupunki: Schaan, Liechtenstein
vuosi: 2006
Kuva Kuva
^ Muotoilu ei meikäläistä säväytä, mutta tuo "korkkipuumainen" tiilipinta on upea.
Avatar
tekijänä tae
#41738
Budapestissä pistettiin pahamaineisen 8. kaupunginosan (Józsefváros) pahamaineisin osa, prostituutiosta ja mustalaisjengeistä kuuluisa ison kehätien ulkopuolinen osa kokonaan matalaksi. Tilalle rakennettiin nuorten unkarilaisten arkkitehtien voimin moderneja korttelialueita. Alue on noin kilometrin pituinen ja leveimmillään noin 600m.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Tässä vielä linkkinä kuva alueelta ennen remppaa:
http://www.panoramio.com/photo/21132331


On se kumma, että maassa, jonka keskipalkka on noin 800e/kk rakennetaan tyylikkäämmin kuin Suomessa. Tämä ei siis päde vain tähän projektiin.
Avatar
tekijänä Kantti
#41740
taevii kirjoitti:Kuva
Ahhhhh.. onpa hieno! Tuollainen Café Noirin tontille :)
On se kumma, että maassa, jonka keskipalkka on noin 800e/kk rakennetaan tyylikkäämmin kuin Suomessa. Tämä ei siis päde vain tähän projektiin.
Sanopa muuta! Ehkä Budabestissä - toisin kuin Suomessa ja esimerkiksi Turussa - on lähtökohtana se, että kaupungin on oltava myös kaunis ja viihtyisä, myös uusien talojen?
tekijänä ÄmJii
#41742
taevii kirjoitti:On se kumma, että maassa, jonka keskipalkka on noin 800e/kk rakennetaan tyylikkäämmin kuin Suomessa. Tämä ei siis päde vain tähän projektiin.
Samaa olen ihmetellyt suhteessa Viroon. Suomesta saa hakemalla hakea arkkitehtonisesti mielenkiintoisia projekteja. Kyllähän siitä joutuu maksamaan, mutta kun näissä huomattavasti köyhemmissä maissa on vara, niin miksi Suomessa ei? Tää yhtälö ei vaan toimi... Voi se vika tosin olla Itä-Euroopassakin, jos rakennetaan lainarahalla sellaista, mihin ei oikeasti ole vara (vrt. Kreikkalaiset Porscheineen). Kaikki rakentaminen ei ymmärrettävistä syistä voi olla erityisen omaperäistä tai uniikkia, mutta sinne väliin (etenkin näkyville paikoille) kaipaisi enemmän katseen vangitsijoita.
tekijänä Jape
#41746
ÄmJii kirjoitti:
taevii kirjoitti:On se kumma, että maassa, jonka keskipalkka on noin 800e/kk rakennetaan tyylikkäämmin kuin Suomessa. Tämä ei siis päde vain tähän projektiin.
Samaa olen ihmetellyt suhteessa Viroon. Suomesta saa hakemalla hakea arkkitehtonisesti mielenkiintoisia projekteja. Kyllähän siitä joutuu maksamaan, mutta kun näissä huomattavasti köyhemmissä maissa on vara, niin miksi Suomessa ei?
Viron tapauksessa luulisin, että meidän katseet hakeutuu yksityisten (mikä on suomennos sanalle private estate developers?) tekeleisiin, joihin ei sitten ihan kuka vaan pääse asumaan. Kyllä sielläkin rumiluksia nousee. Tosin, kaiketi vapaammat markkinat siellä estävät, että rumiluksissakin ikkunoiden ja elementtien mallit ja värit sentään vaihtelevat. Siten harmaat laatikotkin ovat siellä entään edes vähän eri tavalla halvan näköisiä, eivätkä täysin samoja mustavalkoisia tai punatiilielementtisiä YIT-blokkeja, joita meillä nousee Hangosta Petsamoon.

Tässä esimerkki Tallinnasta, joka ei minusta ole yhtään sen hienompaa kuin meikäläisten tekeleet. Kyseessä on Raadikun kunnalliset asunnot paikassa, jonne ei Suomen porot helposti eksy (Lasnamäen "takana" kaupungin rajan tuntumassa):

Kuva
Kuva: Tin_Can SSC:lä

Kuva
Kuva: Tin_Can SSC:lä

Toisaalla Lasnamäellä, lähempänä Piritan tietä - kunnallisia asuntoja myös:
Kuva
Kuva: Tin_Can SSC:lä

Nämä näin ääriesimerkkeinä. Ei niin, ettenkö olisi ymmärtänyt pointtia ja sinänsä samaa mieltä ainakin siinä, että Suomessa uudisrakentamisen laatu on keskimäärin karmeaa.
tekijänä La_Resistance
#49011
Tuliterä Astrup Fearnley Museet Tjuvholmenissa, Oslossa. Arkkitehtitoimisto Renzo Piano.

Ympärillä Tjuvholmenin modernia, erittäin laadukkaan oloista rakennuskantaa. Hyvännäköinen ja tiivis alue.

Kuva
tekijänä Jukki
#49012
taevii kirjoitti:Tilalle rakennettiin nuorten unkarilaisten arkkitehtien voimin moderneja korttelialueita.
Näin pitäisi tehdä jatkossa myös Suomessa, eiköhän suuret ikäluokat hyväveliarkkitehtuuritoimistoineen ole jo tarpeeksi saaneet viime vuosikymmeninä toteuttaa 60-lukuista unelmaansa tässä maassa. Toivon todellakin että myös nuorille annettaisiin mahdollisuuksia.
tekijänä hmikko
#60699
Tukholman Blasieholmenille suunnitellaan uutta Nobel-keskusta, josta on ilmeisesti tarkoitus saada nimekkäiden arkkitehtien suunnittelema näkyrakennus. Tontti on rannalla keskellä kylää ja mm. Strandvägeniltä katsottuna vastarannalla, eli rakennus tule näkymään todella laajalti. Arkkitehtuurikilpailun kaksitoista ehdokasta julkaistiin eilen ja voittajasta luemma tiedotetaan huhtikuussa. Kuvia:

http://www.nobelcenter.se/press-informa ... d-entries/

Lehdistötiedote:

http://www.nobelcenter.se/press-information/

Hesarin juttu:

http://www.hs.fi/kulttuuri/Huippuarkkit ... 0850993219

Lehdistötiedotteessa on listattu tässä vaiheessa mukana olevat arkkitehtitoimistot, jotka käsittääkseni on kutsuttu mukaan. Suomalaisia ei ole joukossa.
NobelCenter kirjoitti:Kim Herforth Nielsen, 3XN Architects, Denmark

Bjarke Ingels, BIG Bjarke Ingels Group A/S, Denmark

David Chipperfield, David Chipperfield Architects Gessellschaft von Architekten mbH, Germany

Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sweden

Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal, Lacaton & Vassal Architectes, France

Lene Tranberg, Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, Denmark

Marcel Meili and Markus Peter, Marcel Meili, Markus Peter Architekten AG, Switzerland

Rem Koolhaas and Reinier de Graaf, OMA, Netherlands

Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa, SANAA, Japan

Kjetil Thorsen, Snøhetta Oslo A/S, Norway

Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB, Sweden
Itse luulen tunnistavani kuvien rakennuksista ainakin BIGin, Snöhettan, Chipperfieldin ja OMAn, jotka näyttävät pysyneen tyyleilleen uskollisina.
tekijänä hmikko
#62556
Kilpailussa on valittu kolme ehdotusta viimeiseen vaiheeseen: Chipperfield ja ruotsalaiset Wingårdh ja Celsing. ArchDailyn juttu:

http://www.archdaily.com/449344/chipper ... dquarters/

Valitut kolme näyttäisivät olevan edellisen vaiheen joukon konventionaalisemmasta päästä. Liekö epätavallisempia viritelmiä pidetty toteuttamiskelvottomina? Chipperfield on viime vuosina tehnyt maailmalla joitakin perin kolkon oloisia umpinaisia laatikoita, mutta jos näistä kolmesta pitää näiden kuvien perusteella valita, niin hänen lootansa ei minusta ole huono.

Kuva
tekijänä hmikko
#64974
PES-Arkkitehdit on voittanut kansainvälisen kilpailun ison kulttuurikeskuksen suunnittelemisesta Kiinan Fuzhouhun. Toimiston sivuilla sanotaan näin:
The culture centre comprises an opera hall, a multi-purpose theatre, a concert hall, an art museum, a film centre and commercial premises (total 128.000m2) in connection with the metro system.
Hesarin juttu ja toimiston sivu projektista kuvineen. Sama toimisto suunnitteli taannoin oopperatalon Wuxiin.

Rendereitä kilpailuvoittajasta:

Kuva

Kuva
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10