Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä shameinyou
#96743
arkkinikkari kirjoitti:Voin kyllä ihan suoraan myöntää että ainakaan itseltäni ei löydy "kollektiivista kunnianhimoa" siihen, että ryhtyisin kehittämään kipsikoristeiden suunnittelun workflowta tehokkaammaksi. Itse kohdistan mieluummin kunnianhimoni uuden kehittämiseen kuin vanhan kopioimiseen.
Jep, tämä tiivistääkin kaiken tarpeellisen ja selittää miksi tilanne on mikä on. Hienosti myös taas "kopio"-kortti heitettiin pöytään. Vuonna 2018 tehty taideteos ei ole automaattisesti kopio jostain vanhasta taideteoksesta vain siksi koska molemmat on taideteoksia. Uskomaton asenne, ja ylimielisyys oikein paistaa läpi. Ei ihme että nykyarkkitehtuuri on niin pahasti rappiolla.

Ei rikkaille tehdä enää kerrostaloja, siis että ne näyttäisi ulkoapäin rikkaiden taloilta (sijainnin perusteella sen hintatason tietty tietää). Paras esimerkki on ne Saukonpaasin(paaden?) uudet rivarityyppiset miljoonakämpät, jotka ensisilmäyksellä näyttää rakennustyömaakopeilta tai joltain uuden konseptin konttiasumiselta. Sosiaalisen tuotannon talothan on järjestäen näyttävämpiä.
Avatar
tekijänä Jary
#96744
Pyöröovi kirjoitti:Ei kai tässä keskustelussa kukaan puolusta 60-luvun purkuaaltoa, joka perustui kovin hataralle käsitykselle modernista kaupungista. Sen sijaan kyse on siitä, kuinka paljon rakentamisen tarpeet muuttuivat Suomessa sotien jälkeen: muutamassa vuosikymmenessä liki täysin maatalouteen pohjautunut yhteiskunta teollistui ja tarvitsi suunnattomat määrät uusia asuntoja, jolloin laatu väistämättä tippui suuressa osassa kaupungeista. Kun mukaan lasketaan lukuisat eteen tulleet virheratkaisut, kestävät keinot ja välineet sarjatuotannolle löytyivät vasta vuosikymmenten kehityksen jälkimainingeissa. Sodan jälkeisiä ongelmia on helppo arvostella nykykatsannosta, mutta tuolloin vaadittiin vauhdikkaita ja villejä ratkaisuja työläisten asuttamiseksi lähiöihin. Pitää myös muistaa, että Suomi säästyi esimerkiksi Ruotsia koetelleelta tuhotyöltä, jossa kortteleita lanattiin täysin matalaksi uusien viritelmien luomiseksi. Paljon pahaa on tehty, mutta paljon on myös opittu.
No huh! Ilmankos Tukholma oli niin kolkko paikka :smt022

Kuva
Avatar
tekijänä veka
#96747
JamoL kirjoitti:Ihan neutaalina kysymyksenä, mitkä ovat viime vuosien esimrkkejä näistä rikkaimmille suunnitelluista laadukkaista kerrostaloista?

Korjausrakentamisena mieleen tulee pitkä lista, mutta uudispuolella on tyhjää... Eiranranta tuskin, Saukonpaasi ei millään, Lauttasaaren viritelmä tolppien päällä on enemmän rivitalo...?

Onko niin että rikkaimmat eivät halua asua uusissa kerrostaloissa, vai unohdanko jotain?
Onhan näitä sentään, ja lisää tulee.Eiranranta, kyllä on. Olen käynyt muuutamissa kylässä, ja äveriäältä näyttää. Saukonpaasi, ei tosiaankaan. Lauttasaaaren Merenkulkijanranta, totta kai. Yksi 200-neliöinen kolmen millin asunto on tosin vieläkin myymättä, mutta laadussa ei liene moitittavaa. Westendiin on tehty kerrostaloja, joissa ei ole säästelty. Kaivopuistossa on myös uudehkoja kerrostaloja. Redin ja Tapiolan keskustan tornien ylimmät kerrokset poikkeavat monin tavoin alemmista. Telakkarannan, Jätkäsaaren ja Hernesaaren upeimmille paikoille ei ole vielä rakennettu, joten sielläkin olisi mahdollisuuksia. En näe yhtään syytä, miksi nämä talot ja asunnot ja tietysti monet muutkin eivät voisi elää satoja vuosia. Kunhan vain asukkailla on halua ja varoja huolehtia rakennuksista ja kaupungilla niiden ympäristöstä.
tekijänä Risumies
#96763
arkkinikkari kirjoitti:Voin kyllä ihan suoraan myöntää että ainakaan itseltäni ei löydy "kollektiivista kunnianhimoa" siihen, että ryhtyisin kehittämään kipsikoristeiden suunnittelun workflowta tehokkaammaksi. Itse kohdistan mieluummin kunnianhimoni uuden kehittämiseen kuin vanhan kopioimiseen.

Koko Suomalainen nykyarkkitehtuuri perustuu 60-luvun kopioimiseen, juuri siihen aikakauteen milloin arkkitehtuuri oli pohjamudissa ja siellä se vielä onkin.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101604
arkkinikkari kirjoitti: 17.12.18 08:17 No jep jep.

Eipä taida tästäkään keskustelusta tulla yhtään mitään hedelmällistä.
Jos keskustelu tökkii, eikä yhteisiä näkemyksiä ala löytyä, niin sitä ei pidä pelästyä. Päinvastoin. Keskustelun tai ryhmätyön tökkiminen on yleinen ja normaali olotila. Epänormaalia on olettaa, että ryhmä toimisi noin vain ilman psyykkisiä ponnisteluja.

Holmenkollenin kappeli

Kappeli rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1903 arkkitehti Holger Sinding-Larsenin suunnitelmien mukaan. Alkuperäinen kappeli vuodelta 1903 tuhoutui tuhopoltossa vuonna 1992. Kuvissa näkyvä uusi kappeli valmistui vuonna 1996. Se päätettiin julkisen keskustelun jälkeen rakentaa alkuperäisen kaltaiseksi.

Kuva

Tuhopoltto oli osa laajempaa tuhopolttojen sarjaa. Norjassa sytytettiin tuolloin tuleen yli 50 evankelis-luterilaista kirkkoa.

Kuva

- Yhteiskunta ei tajua, minkä kanssa olemme tekemisissä.

Johtopäätökseni mukaan yhteiskunta on kohdannut liikkeen, jonka todellisesta luonteesta ei tulla pitkään aikaan saamaan selkeää käsitystä. Jos sitä vastaan lähdetään köykäisin perustein vastatoimiin, niin se saattaa osoittautua yhtä tehokkaaksi kuin tulipalon sammuttaminen bensiinillä.

(Simen Midgaard Morgenbladet-sanomalehdessä v.1995)
Biosphere, Tipi, huopa tykkää tästä
tekijänä Tipi
#101607
Hieno kappeli, erityisesti liuskekivikatto.
Porvoon tuomiokirkon kattohan myös paloi 2006 ja rekonstruoitiin. Tai ehkä sitä ei voi edes rekonstruktioksi, vaan korjaamiseksi kutsua.
Ketjussa oli kuvia Oulun seurahuoneen hienosta kattorekonstruktiosta. Täytyy nostaa hattua Veikko Lesoselle joka aikanaan kaivoi syvältä takataskuaan ja lähti em. profiilin nostoon "Oulun uusi seurahuone" -projektilla.
Miten olis Ainolan huvilan rekonstruktio?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ainola_(Oulu)
Kaupunkitilallisesti hupisaarilta löytyisi lääniä ja kaupunki varmasti hienolle villalle käyttökohteen keksisi. Rakennuksena toki vaativa, mutta ei mahdottoman suuri. Pelkkä ulkokuoren rekonstruktio riittäisi, sisätilat sitten toiminnallisuuden mukaan. Siinä olisi projekti johon seurahuoneen tapaan voisi jotkut paikalliset vauraammat henkilöt osallistua ja jättää itsestään jotakin pysyvämpää jälkeensä...
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101608
Tipi kirjoitti: 30.01.21 21:02
Miten olis Ainolan huvilan rekonstruktio?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ainola_(Oulu)
Kaupunkitilallisesti hupisaarilta löytyisi lääniä ja kaupunki varmasti hienolle villalle käyttökohteen keksisi.
Ainolan huvilan uudelleenrakentaminen olisi hyvä ajatus. Koska sen vanhalla paikalla on nykyään Pohjois-Pohjanmaan museo niin minusta paras paikka sille olisi ehkä Lammassaari. Saari on riittävän lähellä huvilan alkuperäistä sijaintia ja toisi jokisuiston näkymiin aivan uudenlaista vetovoimaa.

Oulussa on jo nykyisellään jonkinlaista rekonstruktio-rakentamisen perinnettä olemassa sillä myös osoitteessa Pikisaarentie 10 sijaitseva puutalo jouduttiin rekonstruoimaan joitakin vuosia sitten. Sanomalehti Kaleva kirjoitti siitä näin:

- Kaikki alkoi liki nelisen vuotta sitten, kun he ostivat rakennuksen. Ensin kävi ilmi, ettei hirsirunkoisena ostetussa talossa ollutkaan hirsirunkoa. Varsinainen takaisku kuitenkin oli, kun talosta löydettiin sädesieni. Aiotun peruskorjauksen sijaan talo jouduttiin purkamaan.

Uusi rakennus on mittasuhteiltaan ja ulkoasultaan yhtenevä vanhan talon kanssa.

https://www.kaleva.fi/pikisaarentie-10- ... at/1700147


Kuvia:
Kuva

Uusi rakennus:
Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Tande
#101612
Jos jonkin yksittäisen olemassa olleen rakennuksen toivoisin rekonstroitavan Helsinkiin, olisi se Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljonki. Suunnittelijoina mestarit Armas Lindgren, Herman Gesellius ja Eliel Saarinen. Aivan uskomattoman upea rakennus niin sisältä, kuin ulkoa. -Todellinen jugendin kulminaatiopiste.

Kuva

Kuvia löytyy lisää googlaamalla. Potentiaalisia paikkoja löytyy Helsingin kantakaupungista paljon. (Mielelläni näkisin rekonstruktion aikansa arkkitehtuurin lomassa) esimerkiksi Kaivopuisto, Hietalahden torin parkkipaikka, tai vaikka jossain päin Etu-Töölöä. Uudelle paviljongille uskoisin löytyvän monenlaista käyttöä esim. vaihtuvien näyttelyiden taidegalleriana.

Rahoitus lienee kaikista suurin kysymysmerkki, mutta uskoisin hankkeen olevan toteutettavissa moderneja tyyliä kunnioittavia menetelmiä käyttäen. Maailmannäyttelyn 125-juhlavuosi tullee liian pian, mutta rakennuksen voisi valjastaa Suomen itsenäisyyden 110-vuotis juhlahankkeeksi. Vähän samaan tapaan, kuin Oodi.
Iggy.P, apollonkatu, veka ja 7 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101623
Tämä ei ole varsinainen rekonstruktio mutta auttaa silti ihmisiä hahmottamaan historiaa joka on rakennussuojelun ja rekonstruktioiden rakentamisen yksi keskeinen tavoite:

Oulun tuomiokirkon kirkkotarhassa, pilvikirsikkapuiden katveessa sijaitseva Pikku-Sofian kirkko eli lasten oma Pikkukirkko on pienoismalli Oulun ensimmäisestä kirkosta, joka sijaitsi samaisella tontilla 1500-luvun lopussa.
Kuva

Alkuperäisestä kirkosta on löytynyt yksi luonnostelmakuva, jonka perusteella arkkitehti Weikko Kotila arkkitehtitoimisto Laatio Oy:stä suunnitteli tämän lasten käyttöön tarkoitetun Pikkukirkon. Pikkukirkossa yhdistyy siis historian havina yhdistettynä nykypäivään, kun lapset pääsevät sinne leikkimään ja tutustumaan kirkkoon, joka on tehty heidän mittojen mukaan!

Alkuperäisen kirkon kunniaa on pyritty kunnioittamaan valitsemalla materiaaleja, joita jo 1500-luvulla mahdollisesti on käytetty. Runko on suomalaista hirttä, seinät maalattu punamultamaalilla ja katto on tervattu.


https://www.oulunseurakunnat.fi/pikkukirkko
jfo, Tipi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101631
Oulussa toteutettiin v.2018 erittäin kiistanalainen vanhan jugend-rakennuksen purkutyö

Vuonna 1909 valmistuneesta jugend-rakennuksesta purettiin puolet pois ja korvattiin uudisosalla joka näyttää ulkoisesti samalta kuin vanha purettu osa, mutta joka on varsinkin rakennusmenetelmien osalta kaukana parhaimmin toteutetuista rekonstruktioista.

Tapahtuma kuitenkin osoitti että myös tiilirunkoisia jugend-rakennuksia voidaan ajatella rekonstruoitavan nykypäivän Suomessa.

Kuva

Vanhasta rakennuksesta säilyi tasan puolet:
Kuva

Uudisosaa rakennetaan:
Kuva

Kuva

Kuva

Rakennukseen tuli moderni lisäosa. Siinä on palveluasumista (Hoivakoti Ainola).
Kuva

Kalevan uutinen:

- Entisen ope­tus­vi­ras­ton pur­ku­työ Ka­sar­min­tiel­lä suu­tut­ti ark­ki­teh­dit – "Tämä on suoraan sa­not­tu­na skan­daa­li"
1909 rakennettua entistä opetusviraston kiinteistöä saneerataan Kasarmintiellä palveluasumiseen. Hartela Oy purkaa rakennuksen sisäosat, osan julkisivusta ja katosta.


https://www.kaleva.fi/entisen-opetusvir ... uu/1798226

Lisää kuvia: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... ie_3,_Oulu

...
16valve, veka, Tipi ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101647
Pyhittäjä Lasari Muromalaisen tsasouna

Kajaanin ortodoksisen hautausmaan tuntumassa sijaitseva Pyhittäjä Lasari Muromalaisen tsasouna vihittiin käyttöön 18.8.2012:
KuvaKuva: Reijo Marjomaa

Tsasounan esikuvaksi valittiin Karjalan ja mahdollisesti koko maailman vanhin säilynyt puinen kirkkorakennus, joka sijaitsee Kizin museosaaressa Äänisellä. Kajaanin seurakunnan käyttöön saatiin Venäjältä Kižin museosaarella olevan Lasari Muromalaisen kirkon piirustukset. Näitä mittoja kasvatettiin 30 % ja piirustukset laadittiin uudestaan. Uusissa piirustuksissa ja suunnitelmissa rakennus muuttui siten, että enää ei voida puhua kopiosta. Rakennuksen kolmiosainen muoto, josta esikuvan helposti tunnistaa, säilyi edelleen hallitsevana.

Talvella 2011 Hyrynsalmen Hakokylässä veistetty hirsikehikko pystytettiin Kajaaniin elokuun lopulla 2011 ja rakennettiin huopakatto syyskuun aikana. Tsasouna kuivui ensimmäisen talven painuen ja hakien asentoa, kuten hirsirakennuksilla on tapana. Helmikuun kuivilla pakkasilla 2012 tsasounaan rakennettiin lattia.

Rajantuotteelta Tuupovaarasta tilattu, Sakari Siitosen piirtämä, kupoli valmistui alkuvuodesta 2012. Tervatun lautakaton valmistuttua kupoli haettiin Kajaaniin, tervattiin toukokuun helteillä ja nostettiin paikalleen pyhitetyllä vedellä vihmottuna.

https://ort.fi/pyhakot/pyhittaja-lasari ... n-tsasouna

Tsasounan esikuva:
Kuva
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ki%C5%BEi
Tipi, huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#102784
Vuonna 1976 palanut Bergin kulman talo on jälleenrakennettu Sortavalassa. Talo on rakennettu alkuperäisten piirustusten ja vanhojen kuvien mukaan, mutta nykyaikaisista materiaaleista. https://omamedia.ru/news/bergin_talo_on ... tavalassa/

Kuva

Kuva

https://yle.fi/uutiset/3-12071027
TurkuCubed, hmikko, wab ja 7 muuta tykkää tästä