Sivu 1/2

Kauppahallit

Lähetetty: 26.03.05 12:33
Kirjoittaja McLady
Hey,

Tutkiskelen harjoitustyöksi Suomen kauppahalleja, nykyisiä ja menneitä. Löytyiskö täältä kommentteja, mielipiteitä tai tietoja aiheesta? Erityisen syynin alla on Helsingin vanha, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun kauppahallit. Mutta info muista kauppahalleista, sekä toiminnassa olevista että puretuista/lakkautetuista on plussaa. Erityisesti puretuista kauppahalleista tuntuu löytyvän todella vähän informaatiota, eli vastaile jos tiedät jonkin paikkakunnan mistä kauppahalli on hävitetty. :)

Re: Kauppahallit

Lähetetty: 26.03.05 21:46
Kirjoittaja Pebe
Kuva
http://img135.exs.cx/my.php?loc=img135& ... lli8lt.jpg

No, siinäpä kuva kuopion kauppahallista näin alkuunsa. Iisalmessakin taitaa olla kauppahalli.

Lähetetty: 26.03.05 23:10
Kirjoittaja Darkmage7280
Toki on! Lähetän kuvan heti kun en ole kännissä. (mahd. pian)
Asun näet Iisalmen naapurissa...

Lähetetty: 28.03.05 12:30
Kirjoittaja McLady
Kiitoksia, kiitoksia :)

Mutta löytyykö niitä purettuja kauppahalleja? Tiedoissani on että Kokkolassa, Savonlinnassa ja Lappeenrannassa olisi ollut kauppahalleja jotka on purettu jossain välissä. Ilmeisesti Keravallakin on ollut, mutta se on lakkautettu viime vuonna? Ja Naantaliin ollaan rakentamassa uutta?

Lähetetty: 28.03.05 14:36
Kirjoittaja qazwsx
Tässä on surkeahko kuva Keravan kauppahallista kaupungin nettisivuilta:
Kuva
Tietääkseni se on edelleen käytössä.

Lähetetty: 28.03.05 16:07
Kirjoittaja Toni
Tuo Keravan "kauppahalli" on melko uusi, 1980-luvulta ja sijaitsee aseman vieressä. Se ei mielestäni ole mikään varsinainen kauppahalli, vaan enemmänkin pieni ostoskeskus (sisällä kahviloita, parturiliikkeitä, ravintoloita ja pieniä liikkeitä). Kulmassa on Alepa tai joku vastaava ruokakauppa. Niitä tyypillisiä kauppahalleista löytyviä liha-, vihannes-, yms muita kauppiaita sieltä ei löydy.

Vime kesänä ottamani kuva siitä.

Kuva

Jostain olisin kuullut, että kyseinen puju on nyt remontissa. Tämän vieressä on toinenkin kauppahallimainen rakennus. ~12 vuotta tuli kaupungissa asuttua, mutta tunnen sen silti todella huonosti. :D

Lähetetty: 29.03.05 13:34
Kirjoittaja Devi
Darkmage7280 kirjoitti:Toki on! Lähetän kuvan heti kun en ole kännissä. (mahd. pian)
Asun näet Iisalmen naapurissa...

:lol: Helkkari, hieman repesin tälle :D

Lähetetty: 29.03.05 19:32
Kirjoittaja Toni
Devi kirjoitti:
Darkmage7280 kirjoitti:Toki on! Lähetän kuvan heti kun en ole kännissä. (mahd. pian)
Asun näet Iisalmen naapurissa...

:lol: Helkkari, hieman repesin tälle :D
Aika kauan on Jukalla ryyppiputki päällä. ;) Nelosen "Sillä silmällä" mainoksen tyyppiä lainaten: "Åååsiaah."


Nyt on kyllä derailattu asiallinen topicci. Helsingissä tärkeimmät kauppahallit taitavat olla Hakaniemen kauppahalli ja Vanha kauppahalli.

Lähetetty: 29.03.05 22:32
Kirjoittaja late-
Oberleutnant kirjoitti: Nyt on kyllä derailattu asiallinen topicci. Helsingissä tärkeimmät kauppahallit taitavat olla Hakaniemen kauppahalli ja Vanha kauppahalli.
Hietalahden halli ei enää muutamaan vuodeen ole ollut alkuperäisessä käytössään, mutta lienee edelleen monessa mielessä melko tärkeä.

Lähetetty: 09.04.05 22:04
Kirjoittaja Quu
Vaasan kauppahalli oli ilmeisesti lopettanut toimintansa, mutta rakennuksessa toimii nykyisin yrityksiä. Minä typerys en ottanut siitä kuvaa, mutta tässä Googlen löytämä.

Kuva

Väri on (vaalean)punainen ainakin torin puolelta.

Edit:

Vaasan kauppahalli on tarjonnut suussa sulavia tuoretuotteita, alueen omia erikoisuuksia ja kansainvälistäkin eksotiikkaa ja vuodesta 1902. A.W Stenforsin suunnittelema, goottilaistyylinen Kauppahalli on yksi Vaasan keskustan arvokkaimmista rakennuksista. Hallissa on myyntipisteet n. 20 yrityksellä. Valikoima kattaa kaiken elintarvikkeista ja luomutuotteista laadukkaisiin lahja- ja käyttöesineisiin. Täältä löydät myös paljon sellaista, mitä et varmasti joka marketista löydäkään. Ja hyvän, henkilökohtaisen palvelun saat aina kaupan päällä! Vaasan kauppahalli on oikea hyvän mielen ostospaikka.

Lähetetty: 12.04.05 11:22
Kirjoittaja eskimo
Oulun kauppahalli joulukuussa.
Kuva
Kuva

Eleläisen taivaan valo vuoden vaihtuessa.
Kuva
kuvat Oulun kaupungin nettisivuilla, TPikkarainen

Lähetetty: 19.04.05 12:24
Kirjoittaja McLady
Kivakiva :)
Löytyiskö kellään kuvia tuolta Kuopion kauppahallin sisäpuolelta? Yritin googlettaa mutta mitään ei löytyny..

Niin, ilmeisesti se Vaasan kauppahalli lopetti toimintansa hetkeksi, mutta saivat sen sitten uudestaan pystyyn ja nyt on ilmeisesti keskustan painopistekin siirtymässä kauppahallia lähemmäksi, jos sikäläistä paikallislehteä on uskominen.

Lähetetty: 07.05.05 15:15
Kirjoittaja Alienor
Hei,

Helsingin kauppahalleihin on lisättävä vielä Selim A. Lindqvistin Kasarmitorin kauppahalli, joka valmistui vuonna 1907 ja joka purettiin 1958 nykyisen rumiluksen tieltä.

Lista rakennetuista (ja puretuista) kauppahalleista löytyy kauppahalleista tehdystä TKK:lle tehdystä diplomityöstä:

Kauppa halliin : Suomen kauppahalleista / Wilkko, Eva-Karin (1972)

t. Alienor

Lähetetty: 14.09.06 17:13
Kirjoittaja Quu
Väitin että Vaasan kauppahalli olisi sulkeutunut, mutta toiminnassa se on edelleen. Valikoimat ovat tasokkaat ja tilat yhdistyvät korttelin uudempiin rakennuksiin. Tässä pääsisäänkäynnin julkisivu:

Kuva

Lähetetty: 14.09.06 20:46
Kirjoittaja satama
Mutta info muista kauppahalleista, sekä toiminnassa olevista että puretuista/lakkautetuista on plussaa.
Mutta löytyykö niitä purettuja kauppahalleja?
No, minulla irtoaa hiukan infoa Lahden kauppahallista.
Lahden nykyinen kauppahalli ei ole oma rakennuksensa vaan on sijoitettu isomman rakennuksen sisään.

Hiukan sekavaa historiaa:

Tämä on varmaa tietoa.

Lahden ensimmäinen kauppahalli sijaitsi tässä talossa vuosiana 1904-1907. Suunnittelijaa ei ole saatu selville. Rakennus purettiin vuonna 1962.
Kuva
Kuva

Nyt menee sekavaksi.

Unto Tupala, Kun Lahti rakennettiin, s.118 kirjoitti:Torin varrelle rakennettiin omalla tontilla sijaitsevan asuinrakennuksen ja naapuritontin rajan välille yksikerroksinen korkeaullakkoinen kivirakennus...
...näkyvillä torikuvassa kuitenkin vain 12 vuotta eli siihen saakka, kunnes nykyinen kauppahallirakennus vuonna 1923 rakennettiin.

Kuva
Unto Tupala, Kun Lahti rakennettiin, s.119 kirjoitti:Käpy ja Juusela myivät tontin "hämäräperäiselle" Oy Saariemenkatu 6:lle 12.1.1918. Kauppahinta oli 205 000 markkaa. Uusi omistaja toteutti vuonna 1923 merkittävän uudisrakennushankkeen, torila Rautatienkadulle ulottuvan kauppahallin. Itse halli oli yksikerroksinen, mutta sen molemmissa päissä oli kolmikerroksiset asuin- ja liikehuoneistoja sisältävät kadunvarsiosat. Rakennus mainitaan useissa yhteyksissä arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaksi. Suunnittelun, erityisesti julkisivujen, varsin vaatimaton taso ei kuitenkaan tue tällaista käsitystä...

Nykyinen tontilla oleva rakennus on rakennettu vuonna 1927. Rakennuttajana oli Tampereen Osakepankin Talo. Suunnittelijana mainitaan rakennusmestari Heikki Tiitola Tampereelta.
Huomatkaa kuinka Tupala kertoo, että nykyinen kauppahalli rakennettiin vuonna 1923, mutta nykyinen rakennus vasta 1927.
En ole nähnyt yhtä ainutta kuvaa vuoden 1923-1927 välisestä kauppahallirakennuksesta.

Nykyisessä, vuonna 1927 rakennetussa liiketalossa, kauppahalli ulotuu torilta Rautatienkadulle. Myös vuonna 1923 rakennettu kauppahallikin ulottui torilta Rautatienkadulle. Onko rakennus jäänyt uuden rakennuksen sisälle, vai onko sille varattu uudessa rakennuksessa täysin sama paikka?

KuvaKuva
Kuva
Surkeita kuvia, mutta eipä ole tullut hirveästi kuvattua tätä rakennusta.

Kuva
^Tämä vanha sisäkuva ei ole minun ottamani. Tekijää ei löytynyt, mutta hänen kuviaan löytyy osoitteesta http://www.edu.lahti.fi/
Talouselämä-lehden pdf tiedosto suomen kauppahalleista. Esim. perustamisvuoden näkyvät
http://www.delideli.fi/images/inne/pres ... pahalli%22