Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä jusa-masa
#29283
Tästä on hyvä aloittaa tämä kun kerta yrittävät kehittää Nokiaa. Uskon nähneeni jutun täälläkin sivuilla jossain, mutta en löytänyt niin aloitetaan tästä uusi Nokialle pyhitetty Treadi.

Viime viikolla oli Nokian Nokiareenasta juttua aamulehdessä jossa ne kerto, että olisivat saamassa Kiinalaisen sijoittajan mukaan projektiin. Nokiareena on urheilukeskus joka vetää sen 8000 katsojaa sisäänsä. Sisältää jääkiekkoilua, yleisurheilua, hiihtoputken, jne. jne. + Hotellin.

Tossa linkki jotka haluavat tutustua.
http://www.nokiareena.fi/
Avatar
tekijänä henkka
#38513
Nokiallakin kai tapahtuu edelleen mutten enää juurikaan seuraa entisen kotikaupunkini tapahtumia. Tänään kuitenkin tuli vastaan kahdessakin paikassa projekti, josta en ole täysin innostunut.
yle.fi kirjoitti:Prisma on lopultakin saamassa tontin Nokialta. Nokian tekninen lautakunta käsitteli tiistaina asemakaavan muutosprosessin käynnistämistä, joka mahdollistaa hypermarketin rakentamisen Yrittäjänkadun ja Nokian valtatien varteen.

13 000 neliön Prismaan tulee myös ulkopuolisia palvelujen tarjoajia. Prisma Nokia työllistää noin 120 henkilöä. Osuuskaupan tavoitteena on saada Prisman rakentaminen käyntiin vuoden 2012 aikana.
http://yle.fi/alueet/tampere/2011/06/po ... 34783.html
aamulehti.fi kirjoitti: Kuva
Nokian Yrittäjäkadun varteen raivataan neljän hehtaarin tilat uutta Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-hypermarkettia ja sen vaatimia 700:aa autopaikkaa varten.

Nokian tekninen lautakunta käsitteli kaavoituksen käynnistämissopimusta kokouksessaan tiistaina ja kaupunginvaltuusto hyväksynee sen 20. kesäkuuta pidettävässä kokouksessaan.
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Pi ... risma.html

Kauppojen tulossa keskustaan ei ole mitään vikaa mutta sitä missä muodossa ne tulevat kannattaisi välillä hiukan miettiä. Hervoton parkkialue ja laatikko Kirkkoharjun vieressä tuskin aiheuttaa suurta riemua nokialaisten keskuudessa.

Lisäksi muutama kuva Keskustan päiväkodin remontista, jossa purettiin rakennuksen uudisosa ja rakennetaan uusi uudisosa tilalle.

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä henkka
#39999
Nokiareena tulee tai sitten se ei tule. Ihmettelen kyllä halua rakentaa noinkin iso areena Tampereen naapuriin. Tosin olisihan siitä hyötyä sitten jos Keskusareenaa ei päästäkään rakentamaan.
nokianuutiset.fi kirjoitti: – Kyllä tilanne on nyt tämä. Nokiareena Oy on saanut monta vuotta aikaa, eikä yhtiö ole vielä esittänyt kaikkia sovittuja selvityksiä kaupungille. Tästä syystä tekninen lautakunta on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Nokiareena Oy:lle annetaan vuoden loppuun asti aikaa esittää kaupungille kaikki asemakaavan käynnistämissopimuksen edellyttämät selvitykset, kaupunginarkkitehti Asko Riihimäki vahvistaa.
Linkki uutiseen, en viitsi laittaa suoraan tähän koska osoitteessa on tosissaan käytetty osoiteriville mahtuvat merkit hyvin hyödyksi.

Lisäksi Nokialla parannetaan vanhusten oleilua laajentamalla ja parantamalla vanhainkotia.
nokianuutiset.fi kirjoitti: [..] sillä uusi L-kirjaimen muotoinen rakennus nousee Vihnuskadun varteen aivan nykyisen Vihnuskodin kylkeen. Vihnusrinnesäätiön rakennuttama talo vuokrataan Nokian kaupungille, joka puolestaan vuokraa asunnot vanhusten käyttöön.

Uuden rakennuksen valmistuttua puretaan nykyisten osastojen 1 ja 2 tilat. Alun perin uudisosan piti valmistua jo marraskuun loppuun mennessä. Vihnusrinnesäätiön vt. toiminnanjohtajan Erkki Tanhuan kertoman mukaan hanketta viivästyttivät luminen talvi ja tavallista isommat pohjatyöt. Rinnetontille rakennettavassa kolmikerroksisessa talossa on kaksi asuinkerrosta.

– Alin kerros on puoliksi maan alla. Siihen tulee omia huoltotiloja myös kaupungille ja ne palvelevat koko Vihnuskotia, Erkki Tanhua kertoo.

Alimmassa kerroksessa on myös henkilökunnan sosiaalitilat, kappeli ja vainajien säilytykseen varattu tila. Jokaisen kerroksen päädyssä on isompi oleskelutila, jonka suuret ikkunat avaavat näkymän Vihnusjärvelle.

– Ensimmäisen kerroksen oleskelutila on varsinainen juhlasali, toisen ja kolmannen kerroksen päätytila palvelee osaston omia tilaisuuksia, kuten syntymäpäiväjuhlia tai vastaavia, osasto ykkösen osastonhoitaja Riitta Sernola kertoo.
Linkki uutiseen
On muuten melko massiivisen näköinen rakennelma, ainakin niiltä osin joilta se näkyy Nokian valtatielle Vihnusjärven kohdalla. Pitänee ensi kerralla kun käyn kotona, ottaa kamera mukaan ja napsia muutama kuva.
tekijänä Janne76
#45553
Nokialle nousee uudet 8- ja 12-kerroksiset talot

Nokian Sotkanvirta Oy hakee asemakaavan muuttamista osoitteeseen Maununkatu 9. Hakijan tavoitteena on tehdä tontille kaksi erillistä rakennusta, joiden kerrosala olisi vajaat 8 400 neliötä. Liiketilaa tulisi 600 neliön verran. Toinen rakennuksista olisi 8-kerroksinen ja toinen 12-kerroksinen. Autopaikat sijoittuisivat pääosin maan alle.

Nokian tekninen lautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen hyväksymistä. Georgia-Pacific Nordic Oy:n Nokian paperitehtaan ja Haavistontien väliselle alueelle ei sen sijaan aiota sijoittaa uusia asuinkortteleita.

Nokian tekninen lautakunta päätti viranomaisneuvottelun ja saadun palautteen perusteella luopua asuinkorttelisuunnitelmista.

Nokia Asset Management Oy:n kanssa tehdyn aiesopimuksen mukaan kaupunki laatii yhtiön omistamille alueille asemakaavan muutoksia ja saa niistä korvauksina teollisuustontteja omistukseensa Harjuniityn kaupunginosasta. Erillispientalotonteista ja yhdestä rivitalotontista on nyt kuitenkin luovuttu.

Nokian tekninen lautakunta päätti tiistaina asettaa kaavamuutosehdotuksen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä Pirkanmaan maakuntamuseon lausunnon.
http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/11947 ... talot.html
Avatar
tekijänä henkka
#50078
Nokian Uutiset kirjoitti:Tekninen lautakunta jätti hyvästit Yrittäjäkadun varteen rakennettavalle Prismalle: lautakunta esittää yksimielisesti, että Yrittäjäkadun ympäristön kaavaehdotusta ei hyväksytä.

Seuraavaksi hypermarketin ja asemakaavan kohtalo on kaupunginhallituksen ja valtuuston käsissä.

Lautakunta perustelee päätöstään sillä, ettei kaupungilla ole rahaa kaatopaikan puhdistamiseen seuraavan kolmen vuoden suunnitelmakauden käyttömenoissa. Myöskään kaavan vaatimalle kunnallistekniikalle ei ole rahaa.
Vaikka Tampereellekin ollaan rakentamassa automarkettia keskelle kaupunkia, niin siinä olisi kuitenkin parkkipaikat maan alla ja liiketilat useammassa kerroksessa. Tämä nyt olisi ollut vain peltomarketti keskellä kaupunkia.

Tosin ympäristö- ja kaupunkikuvalliset asiat eivät tietääkseni kuulu tekniselle lautakunnalle mutta hyvä että kaikki saavat hieman lisää harkinta-aikaa. Epäilen kuitenkin että se mitenkään vaikuttaa kaupunkilaisten mielipiteisiin.

http://www.nokianuutiset.fi/Uutiset/119 ... isman.html
tekijänä hamppari
#50128
Tekninen lautakunta jätti hyvästit Yrittäjäkadun varteen rakennettavalle Prismalle: lautakunta esittää yksimielisesti, että Yrittäjäkadun ympäristön kaavaehdotusta ei hyväksytä.
Positiivinen uutinen. Ei tule ainakaan itselleni mieleen toista tapausta lähiaikoina, jolloin SOK olisi pakotettu vetämään vastaavalla tavalla kivet sisään.
Avatar
tekijänä henkka
#58057
nokianuutiset.fi kirjoitti:Nokiareena pyyhkäistiin lopullisesti kirjoista

Nokiareenan kaavasopimus peruttiin jo viime vuonna, ja urheiluhallihankkeen taru päättyi käytännöllisesti katsoen siihen, mutta lopullisesti Nokiareena haudattiin maanantaina kun kaupunginhallitus pyyhki päätöksellään Nokiareenan velat pois kaupungin kirjanpidosta.

Kaupungilta jäi saamatta Nokiareenalta tarkalleen 84 657 euroa ja 15 senttiä.

– Nokiareena-yhtiö on todettu varattomaksi. Velkasaatavahan ei sinällään vanhene vielä pitkään aikaan, mutta jos yhtiöllä ei ole jatkossakaan mitään liiketoimintaa, on todennäköistä, että kaupunki ei tule rahoja koskaan saamaan, kaupungin talousjohtaja Pasi Virtanen toteaa.
http://www.nokianuutiset.fi/Uutiset/119 ... oista.html

Eli kuten arveltiin, ei nouse Keskusareenalle kilpailijaa naapurikuntaan. Harmi tietysti että meni vähän kaupungin rahoja hukkaan mutta pakkohan niitä investointejakin on tehdä. Tosin kun katsoo uutiskommentteja, niin nokialaiset eivät ehkä kaikki usko samoin.
Avatar
tekijänä henkka
#70405
Nokian Prisma on lähdössä liikkeelle maanvaihdolla. Samalla kun rakennetaan automarket kaupunkiin aletaankin miettiä kuinka kaupunkia voisi elävöittää. Järjestetään vaikka arkkitehtikilpailu.
nokianuutiset.fi kirjoitti:Ensi vuoden talousarvioon on esitetty määräraha koko keskusta-aluetta koskevaa arkkitehtikilpailua varten. Sen tarkoituksena on löytää näkemys uudistukselle, joka olisi seutukunnan rakennemallin mukainen.

Arvioiden ja väestöennusteiden mukaan Tampereen seutukunnan väkimäärä kasvaa 110 000-115 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.

– Näistä Nokian osuus on 10 000, joista keskustan alueelle sijoittuu 5000.

– Se puolestaan tarkoittaa uusien kerrostalojen rakentamista, joita hyvin todennäköisesti tulee sijoittumaan myös Yrittäjäkadulle.

Tavoitteena on, että kaupungin keskustaa kirkolta asemalle saakka elävöittävä arkkitehtikilpailu päästäisiin julistamaan alkaneeksi heti alkuvuodesta 2015.

– Toivon mukaan uusia visioitakin olisi nähtävissä jo ensi vuoden aikana.
http://www.nokianuutiset.fi/Uutiset/119 ... ottaa.html
Avatar
tekijänä henkka
#71834
Arkkitehtikilpailu on nyt alkanut. Hilmassa on hankintailmoitus, jolla haetaan osallistujia, joiden joukosta kutsukilpailun osallistujat valitaan.
hilma.fi kirjoitti:Nokian kaupunki järjestää kutsukilpailuna suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena on ideoida laadultaan korkeatasoinen sekä samalla realistinen ja toteuttamiskelpoinen maankäyttöratkaisu keskusta-alueen elinvoiman lisäämiseksi, maankäytön kehittämiseksi ja tulevien asemakaavamuutosten suunnittelun tueksi. Kilpailussa noudatetaan Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjä.

Kilpailun tarkoituksena on löytää periaatteet kaupungin keskustan kehittämiseen vähintään 30 vuoden aikatähtäimellä. Tämä on tarkoitus toteuttaa nykyistä rakennetta täydentämällä ja uudistamalla. Suunnittelulla on tarkoitus osoittaa, miten keskustan palveluverkkoa voidaan kehittää niin yksityisten kuin julkistenkin palveluiden osalta. Keskustan elinvoimaisuutta tuetaan myös asuntoja ja työpaikkoja lisäämällä.

Kutsukilpailuun osallistuvat toimistot/työryhmät valitaan hankintalain mukaisella menettelyllä. Määräaikaan jätettyjen, valintakriteerit täyttävien ilmoittautumistarjousten joukosta valitaan kutsukilpailuun neljä osallistujaa.
http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/no ... 15-000809/

Nokian keskustan katuverkko ei noudattele ruutukaavaa, vaan on suunnittelematta syntyneen näköinen (vaikka onkin ainakin kerran suunniteltu). Siksi Vuoreksen kaltainen kerrostalovoittoinen pikkukaupunki-idea voisi toimia.


Pääkirjaston uudistaminen edistyy myös. Kaupunginhallitus on päättänyt että uusi kirjasto rakennetaan vanhan kirjaston paikalle. Vanhan kirjastotalon purkaminen on sääli, koska pääkirjasto on mielestäni parhaiten onnistunut aikansa rakennus Nokialla (Streetview).

http://www.nokianuutiset.fi/Uutiset/119 ... kasta.html
Avatar
tekijänä 16valve
#76627
Nokian kaupungin keskusta-alueesta on järjestetty arkkitehuurikilpailu. Kilpailutöihin voi tutustua paremmin täällä:
http://www.nokiankaupunki.fi/palvelut/t ... ikilpailu/
Aamulehti kirjoitti:Nokian kaupungilla on suuria suunnitelmia keskusta-alueensa varalle: Tässä neljä vaihtoehtoa

Nokian kaupunginhallitus päätti kutsua arkkitehtuurikilpailuunsa neljä suunnittelutoimistoa, jotka kaikki jättivät määräaikaan mennessä ehdotuksensa Nokian kaupungin keskustan kehittämisestä.
Kaupungin järjestämässä arkkitehtisuunnittelukilpailussa on tavoitteena ideoida korkeatasoinen, realistinen ja toteuttamiskelpoinen maankäyttöratkaisu Nokian keskusta-alueen elinvoiman lisäämiseksi, maankäytön kehittämiseksi ja tulevien asemakaavamuutosten suunnittelun tueksi.
Nokian kaupunki aikoo kehittää keskustaansa 30 vuoden aikatähtäimellä. Tarkoituksena on täydentää nykyistä rakannetta ja uudistaa sitä. Suunnittelulla on tarkoitus osoittaa, miten keskustan palveluverkkoa voidaan kehittää niin yksityisten kuin julkistenkin palveluiden osalta.
Keskustan elinvoimaisuutta tuetaan myös asuntoja ja työpaikkoja lisäämällä.
KIlpailuun osallistuvat Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy, työryhmä FCG Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen sekä Arkkitehdit Anttila ja Rusanen.
Samalla kun kilpailulautakunta perehtyy ehdotuksiin saavat kuntalaiset ottaa kilpailuehdotuksiin kantaa. Ehdotuksia pääsee tarkastelemaan 23. syyskuuta asti kaupungin nettisivuilla
Nokian kaupungin mukaan kilpailu pyritään ratkaisemaan lokakuun aikana. Kun voittajasuunnitelma selviää, kaupunki perustaa kehittämistyöryhmän valmistelemaan jatkotoimenpiteitä ja kilpailutulosten soveltamisperiaatteita.

Kuva
Ehdotus 1: Ropelli.

Kuva
Ehdotus 2: Vuosirenkaat.

Kuva
Ehdotus 3: Jokivarren syvin olemus.

Kuva
Ehdotus 4: Tahti tiivistyy.
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194997 ... ehtoa.html
Avatar
tekijänä 16valve
#77712
Nokian keskustan arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Aineisto löytyy täältä: http://www.nokiankaupunki.fi/palvelut/t ... ikilpailu/
http://www.nokiankaupunki.fi kirjoitti:Nokian keskustan arkkitehtuurikilpailun voittaja on työ nimeltä ”Ropelli”

"Nokialla on asumiseen houkutteleva kaupunkikeskusta, jossa etäisyydet tuntuvat todellista lyhemmiltä ja palvelut kokoaan paremmilta"

Nokian kaupungin järjestämässä arkkitehtisuunnittelukilpailussa tavoitteena oli ideoida laadultaan korkeatasoinen sekä samalla realistinen ja toteuttamiskelpoinen maankäyttöratkaisu keskusta-alueen elinvoiman lisäämiseksi, maankäytön kehittämiseksi ja tulevien asemakaavamuutosten suunnittelun tueksi. Kilpailualue käsittää Nokian keskusta-alueen Nokianvirran tehdassaarelta rautatien pohjoispuoliselle teollisuusalueelle asti.

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti valita Nokian keskustan suunnittelukilpailun ensimmäiselle sijalle ehdotuksen ”Ropelli”. Ehdotus täyttää parhaiten kilpailulle asetetut tavoitteet. Ehdotuksessa esitetään alueelle laadukas, toimiva ja joustava ratkaisu, jossa on huomioitu hyvin alueen vetovoima-tekijöitä ja muodostettu selkeä ja kaupunkimainen kytkeytyminen ympäröivään rakennettuun ympäristöön ja viheralueisiin.

Työn on suunnitellut suunnittelutoimisto Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy.

Lisäksi palkintolautakunta päätti myöntää kunniamaininnan ehdotukselle ”Tahti tiivistyy”, jonka takana on Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy. Palkintolautakunnan mukaan monipuolisessa ehdotuksessa on hyviä ideoita ja useita mielenkiintoisia aiheita, joita voidaan hyödyntää osa-alueiden jatkokehittämisessä.

Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen. Kaikissa ehdotuksissa on ansioita, joita palkintolautakunnan mukaan voidaan huomioida Nokian kaupungin keskustan jatkokehittämisessä.

Laatuarvioinnin perusteella Nokian kaupunginhallitus päätti kutsua arkkitehtuurikilpailuun neljä suunnittelutoimistoa: Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy, FCG Arkkitehdit sekä Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy.

Palkintolautakunta piti kilpailun tasoa hyvänä. Kilpailijat olivat paneutuneet haastavaan tehtävään huolella, ja ehdotuksissa esitettiin lukuisia laadukkaita ja monipuolisia ideoita Nokian keskustan kaupunkirakenteen ja keskeisten kohteiden kehittämiseksi.
http://www.nokiankaupunki.fi/kuntainfo/ ... 43=9142740
Avatar
tekijänä henkka
#80354
Nokialla on laitettu nähtäville kaavamuutos joka mahdollistaa Kauppakatu 5:n kerrosluvun korottamisen nykyisestä kolmesta kahdeksaan. Tarkoituksena on saada Nokian keskustasta kaupunkimaisempi. Samassa risteyksessä Kauppakadun toisella puolella on Nokian tornitalot -ketjussa mainittu Poutunkulman tontti, jossa kaava mahdollistaa 12 kerroksen rakentamisen. Rakentaminen tosin on jäissä koska rakennuttaja ei niele parkkipaikkanormia, joka on 1,2 autopaikkaa per asunto. Kauppakatu 5:ssä normia on hieman laskettu ja se on 1 autopaikka per asunto ja 1 autopaikka per 50 liiketilaneliömetriä. Tämäkin tosin tarkoittaa sitä että tontille pitää rakentaa myös kaksikerroksinen parkkitalo.
Kaavaluonnos: Kauppakatu viiden kerrosluku kasvaa kahdeksaan

Kauppakatu viidessä sijaitsevan tontin rakennusoikeus nousee kaavamuutoksella. Tontti on Kauppakadun ja Härkitien risteyksessä. Tontilla on tällä hetkellä kolmikerroksinen asuin- ja liikerakennus. Aikaisemmin rakennuksessa ovat sijainneet muun muassa kirja- ja huonekalukaupat. Nyt osoitteessa toimii kirpputori.

Nykyisen rakennuksen paikalle on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa 8-kerroksinen asuin- ja liiketalo. Pysäköintitilat sijoittuisivat pääosin pihalle. Kaavaluonnoksen asettaminen nähtäville oli esillä kaupunginhallituksen kaavoitusjaostossa jo joulukuussa. Tuolloin asia palautettiin valmisteluun. Sen jälkeen kaavaluonnokseen on lisätty määräys, jonka mukaan ensimmäiseen kerrokseen ei saa rakentaa asuinhuoneistoja. Ensimmäisen kerroksen kadunpuoleisiin tiloihin saa rakentaa vain liike- ja toimistotiloja.
http://www.nokianuutiset.fi/Uutiset/119 ... ksaan.html