Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
#102121
arkkinikkari kirjoitti: 12.04.21 23:34 Nuo USA:n OSB-talot (oriented strand board) ovat myös kestävyyden kannalta erittäin kyseenalaisia, kyse on siis käytännössä lastulevystä, ja rankarakenteisina täynnä riskirakenteita höyrynsulkuineen. Tuon rakenteen kun yhdistää kosteaan ilmastoon ja sisäilman voimakkaaseen viilentämiseen, niin en kyllä antaisi noille paria vuosikymmentä enempää elinaikaa....
Alan termi OSB:lle amerikassa on ilmeisesti "waswood" eli "olipuuta", vaan ei ole enää. OSB todellakin lahoaa silmänräpäyksessä verrattuna sahattuun puuhun tai vaikka vaneriinkin. Toisaalta jos kosteus on saatu hallintaan, eli kaikki räystäspellit, ikkunoiden asennukset ja tuuletusraot yms. ovat viimesen päälle kohdillaan, niin saattavathan nuo OSB-talot kestääkin.

Joskus katsoin Youtubesta remonttivideota, jossa hintahaitarin yläpäätä edustava urakoitsija tarkisti 90-luvulla rakennettua, suomalaisittain jättikokoista omakotitaloa. Ulkoarkkitehtuurin tyylilaji oli kivilinna, mutta kivijulkisivu oli kasattu tuommoisen puuranka-OSB-rakenteen verhoiluksi. Sijainti Texasissa, eli siinä osassa Yhdysvaltoja, jossa viileä ilma on enimmäkseen sisäpuolella. Urakoitsijan kommentti oli, että talo oli pysynyt kunnossa puhtaasti olemattoman eristyksen ansiosta. Höyrysulkuja tai tuulensuojakankaita ei ollut, joten rakenne kuivui tehokkaasti ulospäin huokoisen kiviverhouksen ja sen tuuletusvälin kautta. Energialaskut olivat sitten vastaavasti tolkuttomia. 25 vuoden iässä ainoat kosteusvahingot olivat joidenkin ikkunoiden alla, missä ikkunan alareuna oli vuotanut sadevettä seinärakenteeseen. Ts. voi nuo kestää huonosti rakennettunakin, jos rakenne on niin harva, että tuuli viuhuu läpi. Videolla urakoitsija sanoi moneen kertaan, että jos taloon olisi uutena laitettu höyrysulut ja kunnon eristeet, ja muuten rakennettu yhtä huonosti, niin se olisi purkukunnossa.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#102123
Löysin lähikuvan edellä olleesta puutalosta. Minusta tuo ei näytä lastulevyltä vaan vanerilta, mutta onko sillä sitten merkitystä? Eihän seinä kovin vakuuttavalta näytä ainakaan innokkaan amatöörin silmin, mutta tiedä häntä. Tuon näköisiä taloja tehdään vuokra-asuntokäyttöön, ja vaikea kuvitella että talo voisi silloin kestää vain muutaman kymmenen vuotta, jos siihen investoidut summat tuottoineen meinataan saada takaisin vuokratuloina.

En muista nähneeni tuossa kaupungissa OSB-lastulevyä ainakaan kerrostalojen seinissä, mutta en ihmettelisi, jos vaikka käytetäänkin. Paljon sitä näki mm. ulkona työmaa-aidoissa yms. paikoissa ja aivan raakana. Aika vakuuttavan tuntuista tavararaa. Mitähän mömmöä uuttavat levyyn sideaineeksi, kun ei ole moksiskaan edes sadekauden oikeesti märissä keleissä? Sarokas kuvaa myymäänsä OSB-levyä aika vakuuttavasti: "OSB –levy (oriented strand board) on kosteutta kestävä kolmikerroksellinen pitkälastuinen puurakentamisen peruslevy. Ristikkäisen rakenteensa ansiosta OSB kilpailee etupäässä havuvanerin kanssa huomattavasti edullisempana, ja tietyissä käyttökohteissa yhtä hyvän tai paremman laadun tarjoavana tuotteena. OSB -levy on syrjäyttämässä osin myös lastulevyä, tarjoten kohtuullisella hintaerolla huomattavasti parempaa ja aivan eritasoista laatua."

Kuva

Vielä pari kuvaa saman kaupungin betonirakentamisesta. Lähes joka talossa kantava runko valetaan paikalla. Valmiita elementtejä käytetään autohallien seinissä yms. vähäarvoisemmissa paikoissa. Ulkoseinät muurataan useimmin harkoista, mutta ripustetaan sinne muutakin. Tällä tavalla betonirakentamisessa päästään aika helposti toteuttamaan moni-ilmeisempiä seiniä ja muita rakenteita. Kunhan vain joku on halukas tästä yksilöllisyydestä maksamaan. Toisaalta jos ollaan tiukassa kilpailutilanteessa puurakentamisen kanssa, on oltava valmiutta joustaviin ratkaisuihin, uskoisin. En varsinaisesti pane hanttiin, jos tällainen joustavuus joskus asettuu myös Suomeen.

Kuva

Kuva
16valve tykkää tästä
#102124
^ Juu, tuo puutalo on selkeästi vaneria. Ilmeisesti ovat kohteessa päättäneet, että kannattaa panostaa. Kuten todettua, OSB-laaduissa on hintahaitari, ja sitten siitä pykälä ylöspäin on vanerit.

Viimeisessä kuvassa näkyy oikein oppikirjatyyliin, miten lattialaatta jatkuu ulos parvekkeelle, eli toimii tehokkaasti betonirungon jäähdytysripana, tai toimisi ainakin kylmässä ilmastossa. Tuommoinen ei kelpaa Suomessa, mutta Kanadassa noita on ilmeisesti rakennettu noin ainakin vielä aivan viimeaikoihin asti.
Avatar
tekijänä veka
#105635
Sattuneesta syystä Tammisaari on käynyt itselleni hyvin tutuksi viime vuosina, joten olen pääässyt seuraamaan Chappen rakentamisen edistymistä vierestä. Se ei ole ollut kovin joutuisaa. Tammisaaressa aika tuntuu etenevän toiseen tahtiin kuin esim. Helsingissä, ja se on tämän lumoavan kauniin ja viihtyisän pikkukaupungin erityispiirteitä. Kenelläkään ei tunnu olevan koskaan kiire. Onpa mukavaa nähdä Chappe nyt valmiina. Odotankin suurella innolla seuraavaa käyntiäni Tammisaaressa. Kaupunki on ollut melko suosittu turistikohde tähänkin asti, mutta selvä kärkikohde, erityinen vetonaula sieltä on puutttunut. Chappe taitaa olla sellainen.

https://chappe.fi/
hmikko tykkää tästä