Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä RV
#63806
Mikä on mieleisimpäsi arkkitehtooninen tyylisuunta? Uusgotiikka, funkis vaiko 2000-luvun "Vuosaari-tyyli"? Tällaista ehdottoman tärkeää ketjua en havainnut oleman täällä Talossa, joten päätinpä perustaa. Tässä ketjussa ei ole tarkoitus keskustella kaupunkisuunnittelusta tai liikenteestä.

Itse olen hyvin monimakuinen arkkitehtuurin suhteen; erikoisella tavalla lähden listaamaan suosikkityylisuuntauksia kronologisesti nykyajasta taaksepäin. Mainitsen jokaisesta tyylisuuntauksesta minua miellyttävän (en välttämättä suosikki) kohteen/kohteita. Jos kolme suosikkia tästä listasta täytyy nimetä, ne ovat järjestyksessä Jugend, Funkis ja Modernismi. Lisäksi erittäin paljon pidän massiivisista rakennuksista aikakaudesta riippumatta. Ei, ei ole pieni ;)

Inhokkini ovat "ihmisen kokoinen" rakentaminen (esimerkkinä vaikkapa Alppikylän talot Lahdenväylän vieressä Helsingissä), lähes kaikki sodanjälkeiset uusklassiset tekeleet/Kitsch ja 90-luvun klinkkerikaakeli-kattohäkkyrä-tyyli.

Postmodernismi

Taiteiden ja designin galleria, Guimaraes, Portugali.
Musiikkitalon Mannerheimintien puoleinen fasadi, Helsinki, Suomi.

Brutalismi

USA:n sosiaali- ja terveysministeriö, Washington, USA
J. Edgar Hoover building, Washington, USA
Ison-Britannian sisäministeriö, Lontoo, Yhdistynyt Kuningaskunta
Prestonin linja-auto-asema, Preston, Yhdistynyt Kuningaskunta
Makkaratalo, Helsinki, Suomi
Sisäministeriö, Helsinki, Suomi

Modernismi

Edesmenneet WTC-tornit, New York, USA.
Edesmennyt Moskva-hotelli, Moskova, Venäjä.
Kouvolan kaupungintalo, Kouvola, Suomi
Pohjola-talo (se massiivinen sata metriä leveä torni), Kouvola, Suomi
Havukosken tornit, Vantaa, Suomi :D

1950-luvun asuinrakennukset

Edustavat jonkinlaista paluuta funkista edeltävään arkkitehtuuriin, vaikka samalla tekniikka koki huimaa edistystä;

- Kaikki tuon ajan asuinkerrostalot Pohjoismaissa yleisesti, etenkin Oulun Tuira, Oulu, Suomi
- Laakson tornit, Helsinki, Suomi
- pohjois-Haagan tornit, Helsinki, Suomi
- Lastenlinna, Helsinki, Suomi (vaikkei ole ihan 50-luvulta, mutta saman tyylisuuntauksen edustaja eikä asuinrakennus, useimmille...)

Funkis

Tilkan sotilassairaala, Helsinki, Suomi
Bellavista, Gentofte (Kööpenaminan seutu), Tanska
Viipurin kirjasto, Viipuri, """"Venäjä""""

Konstruktivismi

Radiomastot, Lahti, Suomi

1920-luku

Monenmonet Helsingin Kallion ja Töölön rakennukset

Kansallisromantiikka

Kansallisteatteri, Helsinki, Suomi
Toteutumaton Kalevala-talo, Munkkiniemi-Haaga-suunnitelma, Helsinki, Suomi
¨
Jugend

Helsinki!! :) Jos jotakin tässä kaupungissa arvostan, niin valtava Jugend-painoitteisuus.

Ortodoksiset kirkkorakennukset

Kreml, Moskova, Venäjä
Valamon luostari, Valamon saari, """""Venäjä"""""
Kizhin rakennukset, Kizhin saari, Venäjän Karjala
Uspenskin Katedraali, Helsinki, Suomi

Antiikki

Vähän on säilynyt;

Kreikan ja Rooman temppelirakennukset
Gizan pyramidit, Giza, Egypti
Macchu Picchu, Peru
Viimeksi muokannut RV, 22.12.13 19:01. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
#63816
Termiä "postmodernismi" käytetään arkkitehtuurin alalla usein tarkoittamaan tiettyä tyylisuuntaa (ei siis mitä tahansa kansainvälisen modernismin kauden jälkeistä rakentamista), jota kumpikaan noista mainituista rakennuksista ei edusta. Yhdeksi postmodernismin kantaisistä mainitaan usein amerikkalainen Robert Venturi. Suomessa paikallinen sovellus postmodernimista on esim. Oulun koulun arkkitehtuuri. Tunnetuin postmodernistinen rakennus voisi olla kauppakeskus BePOP Porissa (Nurmela-Raimoranta-Tasa, pääsuunnittelija käsittääkseni Jyrki Tasa). Enemmistön "90-luvun klinkkerikaakeli-kattohäkkyrä-tyylistä" voisi luokitella postmodernismiksi, tietty tätä lajia on Suomessa tehty paljon sen verran halvalla, huonosti ja elementtiteollisuuden ehdoilla, että ison osan voisi myös jättää luokittelematta arkkitehtuuriksi ollenkaan.
#63820
Yksi omia suosikkejani on 1950-luvun tornitalorakentaminen:

Kuva
Oulu - vakuutustorni
Avatar
tekijänä RV
#63846
hmikko kirjoitti:Termiä "postmodernismi" käytetään arkkitehtuurin alalla usein tarkoittamaan tiettyä tyylisuuntaa (ei siis mitä tahansa kansainvälisen modernismin kauden jälkeistä rakentamista), jota kumpikaan noista mainituista rakennuksista ei edusta.
Minkä tyylisuunnan edustajaksi sitten luokittelisit nämä rakennukset? Eivät ne mun mielestä ainakaan perinteistä modernismia edusta.
Enemmistön "90-luvun klinkkerikaakeli-kattohäkkyrä-tyylistä" voisi luokitella postmodernismiksi, tietty tätä lajia on Suomessa tehty paljon sen verran halvalla, huonosti ja elementtiteollisuuden ehdoilla, että ison osan voisi myös jättää luokittelematta arkkitehtuuriksi ollenkaan.
Nojoo, olisi pitänyt eritellä aloituspostauksessa nämä osaksi postmodernismia; varhaisimpia edustaja meilläpäinhän on Itäkeskuksen Maamerkki, jonka lasin käyttö plus korkeus mielestäni pelastavat. Se taisi olla vuodelta 1985.

Halvalla toteuttaminen on sinänsä ymmärrettävää laman vuoksi, mutta kaikenlaiset kelmeiden etovien värien, omituisten laivahytti-ikkunoiden ja rumien materiaalien kokeileminen ovat mielestäni epäonnistuneita. Onnistuneimpia esimerkkejä tästä ovat mielestäni se Kampin talo ja Hämeentien varren ajan rakennukset.
#63857
RV kirjoitti:Tuira on munkin mielestä todella hieno, tosin pidän myös siitä 70-luvun osasta varsin poikkeavan korkeasta ja tiiviistä arkkitehtuurista johtuen.
Tuo rakennus ei ole Tuirasta vaan kuuluu ydinkeskustan 1950-luvun rakennuskantaan. Mukava kuitenkin että näytät tuntevan Oulun arkkitehtuuria. :)


Yksi hienoimpia arkkitehtuurin suuntauksia on myös uusgotiikka jota löytyy Oulusta muutaman rakennuksen verran:

Kuva
Kulttuuritalo Valve v.1894

Kuva
Vanha tyttökoulu, nykyinen Myllytullin koulu v.1899

Ylempi kuva on oma, alempi kuva wikimedia
#63858
RV kirjoitti: Eivät ne mun mielestä ainakaan perinteistä modernismia edusta.
Sanoisin, että Musiikkitalo mahtuu aika helposti suomalaisen modernismin jatkumoon. Tietysti se on aikansa tuote. Postmodernismiin nimenomaisena modernismin vastareaktiona liittyi klassisten pylväikköjen, päätykolmioiden ja koristeaiheiden palauttaminen käyttöön ja niillä leikitteleminen sekä klassismin sääntöjä että modernismin koristelemiskieltoa rikkoen. Tässä mielessä Musiikkitalo on hyvinkin modernistinen "less is more" -laatikko. Robert Venturin Wikipedia-sivulla hänet mainitaan vastalauseen "less is a bore" keksijäksi. "Less is more" siis on alunperin Mies van der Rohen viisaus.
Avatar
tekijänä RV
#63865
Iggy.P kirjoitti:
RV kirjoitti:Tuira on munkin mielestä todella hieno, tosin pidän myös siitä 70-luvun osasta varsin poikkeavan korkeasta ja tiiviistä arkkitehtuurista johtuen.
Jopa niinkin hyvin että tiedän ettei ole Tuirasta :) Mainitsin siis Tuiran esimerkkinä tuon ajan tornirakentamisesta, todella lämminhenkisen oloisia rakennuksia. Oulussa muistaakseni oli vielä toinen korkeampi 50-luvun torni, Yhdystorni.
Avatar
tekijänä Klazu
#63898
Näin Chicagossa paraikaa ollessa ei voi olla ihailematta kaupungin mahtavan laajaa eri aikakausien arkkitehtuurista kirjoa. Ja jos jotain olisi hienoa olla Vancouverissakin, niin näitä 30-luvun art deco -pilvenpiirtäjiä. Niissä on vain jotain menneen ajan mahtavuutta uhkuvaa ja niiden korkeus tekee vaikutuksen kun ajattelee kuinka vanhoja ne ovat. Vaikka kaupungissa on hienoa modernia lasiarkkitehtuuriakin, niin kyllä omat suosikkini löytyvät silti tuolta ajalta. :)
#64012
RV kirjoitti:

Brutalismi

USA:n sosiaali- ja terveysministeriö, Washington, USA
J. Edgar Hoover building, Washington, USA
Ison-Britannian sisäministeriö, Lontoo, Yhdistynyt Kuningaskunta
Prestonin linja-auto-asema, Preston, Yhdistynyt Kuningaskunta
Makkaratalo, Helsinki, Suomi
Sisäministeriö, Helsinki, Suomi
Oulun tyylikkäin betonibrutalismia edustava rakennus on 1970-luvulla rakennettu "Teletalo". Tämän voisi vaikka suojella. Omasta mielestäni rakennus on lajissaan Suomen hienoimpia.

Kuva
tekijänä Arska
#64035
Oma ehdoton Pohjoismainen suosikkini edelläkuvatusta tyylistä on Stavangerin uimahalli!

Kuva
#64036
Brutalismi on kaupunkikuvan äärimmäistä rakennettua rumuutta. Itse en jäisi kaipaamaan. Kamalaa!
#64043
La_Resistance kirjoitti:Missään nimessä en täystyrmäystä antaisi brutalismille. Tässä Louis Kahnin suunnittelema Salk Institute for Biological Studies (La Jolla, Kalifornia), edustaa brutalismia ja on omalla kohdallani ehkä se suurinta arkkitehtuurikiimaa aiheuttava kokonaisuus.
Mun mielestä toi ei edes näytä brutalismilta, pikemminpin modernismilta vaikka rakennus on listattu brutalismin genreen. Selkeämpi kuva rakennuksesta:
Kuva