Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
#78945
Tuliniemi kirjoitti: Parhaimmillaan funktionalismi on yksinkertaisen veistoksellista.
Linkkasit Lakeuden ristin kirkon, joten minun on pakko suositella myös Kolmen ristin kirkkoa, jota pidän yhtenä Aallon parhaimpana tuotoksena. Valitettavasti rakennus kärsii kosteusvaurioista, eikä seurakunnalla ole muutaman vuoden takaisen uutisen mukaan ollut varoja kalliisiin korjauksiin.

Ihan sattumalta tutustuin vastikään hautajaisissa myös Turun Pyhän Ristin kappeliin, joka on betonirakentamisessa Suomen huippua. Hautajaiset toivatkin kauniisti kuoleman armottomuuden ainakin omaan mieleeni, kun kylmät ja pelkistetyt betoniseinät kohosivat korkeuksiin arkun ympärillä. Tuskin sama tapahtuisi perinteisen koristeellisessa puukirkossa tai -kappelissa. Ainoa asia, josta valittaisinkin ovat hyvin epämukavat penkit, joiden selkänoja oli liki olematon.
#96683
Iggy.P kirjoitti:
RV kirjoitti:

Brutalismi

USA:n sosiaali- ja terveysministeriö, Washington, USA
J. Edgar Hoover building, Washington, USA
Ison-Britannian sisäministeriö, Lontoo, Yhdistynyt Kuningaskunta
Prestonin linja-auto-asema, Preston, Yhdistynyt Kuningaskunta
Makkaratalo, Helsinki, Suomi
Sisäministeriö, Helsinki, Suomi
Oulun tyylikkäin betonibrutalismia edustava rakennus on 1970-luvulla rakennettu "Teletalo". Tämän voisi vaikka suojella. Omasta mielestäni rakennus on lajissaan Suomen hienoimpia.

Kuva

Hyi järkky, kai sä vitsailet.
#96949
Talossa ja muualla on tasaisin väliajoin ollut keskustelua siitä, että klassistisia ja muita vanhoja tyylejä tarttis rakentaa nykypäivän elementtitekniikalla. LKH-ryhmässä osui silmään kuvia Tukholman rakentuvasta Hagastadenista, jossa on näemmä pyritty mukailemaan uusklassismia ja jonkunlaista Art Decoa sun muuta elementtituotantona. Itse en ole näistä mitenkään positiivisesti vaikuttunut parin kuvan perusteella. Tukholmassa on aika paljon parempiakin esimerkkejä pohjoismaisesta klassismista uudisrakentamisessa ym.

Kortteleiden tehot ovat kovaa luokkaa, ilmeisesti johtuen jo siitäkin, että Hagastadenissa rakennetaan paljon liikenneväyliä kattavien betonikansien päälle, mikä on kallista ja vastineeksi tarvitaan kerrosneliöitä.

Kuva

Kuva
#96950
Omaan makuun rakennukset ovat huomattavasti totuttua elementtituotantoa tyylikkäämpiä, mitä nyt harjakatto ja kivijalkaliikkeet katutasossa viimeistelisivät turhan yksitoikkoisen julkisivun. Tietty sitten erillisenä aiheena toisen kuvan mukainen tehokkuus on jo turhan pitkällä, sisäpiha on niin ahdas ja ankea, että harva siellä tuskin viihtyy.
#96951
Onhan nuo hieman parempaa, kuin perus elementtirakentaminen. Isoin vika noissa on tuo värimaailma. Harmaata ja beigeä. 1800-luvun ja 1900 - luvun alun taloissa oli sentään värejä käytetty.

Omaa makua (jugendin lisäksi) miellyttää ehkä tämänsuuntainen tyyli

Kuva

tai sellaiset ylöspäin kapenevat kivitornit, joissa on kivoja kattoterasseja yms.
16valve, huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#101756
Kirjoitus on oikein mukava ja opettavainen - ja muistuttaa pitämään silmiä auki keskustan kaduilla kulkeiltaessa. Mutta otsikko tosiaan taitaa olla toisesta kynästä. Tuskin voidaan villityksestä puhua. Ja harvemmin noita pylväitä kai arkkitehdit rakentavat.
#101757
Tyypillinen verkkohesarin otsikko. Paperilehdessä otsikko lyhyempi ja tylsempi "Pylväät kertovat paljon eri rakennusten historiasta".