Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä grendy
#94570
Otan osaa. Mitenhän saatais ihmiset vaan boikotoimaan näitä peltomarketteja?
Avatar
tekijänä MindW
#94571
Ei näihin boikotointi riitä vaan poliitikoilla pitäisi olla selkärankaa torpata hankkeet.
Avatar
tekijänä grendy
#94572
MindW kirjoitti:Ei näihin boikotointi riitä vaan poliitikoilla pitäisi olla selkärankaa torpata hankkeet.
No sekin, mutta kyllä into lopahtaisi rakentaa näitä jos porukkaa ei vaan kävisi niissä... Toki pelkästään autoilevat ihmiset tietysti näissä tulevat käymään ja haluavatkin käydä...
tekijänä Sam33
#94574
hmikko kirjoitti:Kyllä se kaupunkirakenteessa on ihan pellolla, kirjaimellisestikin. Keskustaan tulee matkaa 2,5 km, josta suuri osa maantieympäristössä. Ei tuota käytännössä kukaan kävele ostosreissullaan.
Totta, mutta taajama-alueella kuitenkin, vrt. Kuopion Matkus ja Kouvolan Veturi. Tuohon tulee myös asutusta viereen, mutta laatikkomarket isoine pysäköintialueineen tulee aina olemaan autoille.
MindW kirjoitti:Ei näihin boikotointi riitä vaan poliitikoilla pitäisi olla selkärankaa torpata hankkeet.
Tämä. Nämä myydään uusilla työpaikoilla, vaikka 80% on vahoista paikoista siirtyviä ja loputkin vievät työpaikat muualta. Ilkassa oli muutamia puheenvuoroja poliitikoilta kyllä tätä vastaan juuri sen takia, että keskustaan on panostettu viime aikoina ja julkista liikennettä olisi tarkoitus kehittää, mutta sitten lähes yksimielisesti päätetään että markettia vaan pystyyn.

Kun maakunnan väkimäärä vähenee, ei paljon auta että Seinäjoella se hieman kasvaa. Ostovoima ei ainakaan väkiluvun perustella ola kasvamassa.
hmikko, grendy tykkää tästä
tekijänä hmikko
#95033
Vuosi sitten valmistunut OOPEEAAn suunnittelema tuetun asumisen talo Kasperissa on näköjään taannoin esitelty ArchDailyssä. Talo sijaitsee entisellä Rastipuiston koulun (StreetView 2009) tontilla. Sattui olla meikäläisen ensimmäinen koulu. Se oli 70-luvulla puuelementeistä pikavaudilla rakennettu tekele, jota käytettiin 2000-luvulla aika monta vuotta teknisen käyttöiän täyttymisen jälkeenkin, kun koulujen tarve aliarvioitiin perinteiseen tyyliin ja lähelle 80-luvulla valmistunut isompi Lintuviidan koulu ei riittänyt korvaamaan lähiön alkuvaiheen kouluja. Talossa oli hometta ja muuta, ja lopulta myös tulipalo. Kärähtäneenäkin se taisi olla ainakin vuoden pystyssä ennen kuin purettiin tämän alta.

Tässä uudessa rakennuksessa olen ihmetellyt noita maan tasolla olevien parvekkeiden puupanelointeja, jotka ulottuvat maahan ilman mitään sokkelia tai muuta. Siis parveke on kyllä sentin pari irti maasta, mutta se ei estä puupanelointia vihertymästä helmasta alkaen aika vauhdilla. Ilmiö näkyy vähäsen jo näissä esittelykuvissakin, ja tähän mennessä paikan päällä aika pahasti.
https://www.archdaily.com/889606/risuviita-oopeaa

Kuva

Kuva

Seinäjoen keskusta olis muuten näin talolaisittain kuvauskierroksen tarpeessa. Parkkiluola on avattu ja sen ympärillä useampikin uusi rakennus valmis tai valmistumassa, Patruunakortteli vauhdissa (eka uusi talo harjassa, ja mm. tämä juuri purettu) jne. Ite en ole ehtinyt kameran kanssa vaikka on ollut useamman kerran tarkoituksena.
veka tykkää tästä
tekijänä jepjep
#102620
Päivitelläämpä tätäkin.


Ens vuonna valmistuva Seinäjoen korkein rakennus. 11 krs. Sofiantorni. Kylkeen tuleva musta tönö on BioRexin elokuvateatteri.
https://sofiantorni.fi/
Kuva

Patruunakorttelin ensimmäinen rakennus...
Kuva
Kuva

ja viimeisin Seinäjoen Aino ja vieressä rakentuva Vienon matalampi osa.
Kuva
Kuva
https://www.yit.fi/asunnot/myytavat-asu ... joen-vieno

Torin laitaan valmistunut OmaSP rakennus.
Kuva
ja toiselle laidalla olevat Kassakulma ja Rauniotorni.
Kuva

Torilta lähtevää uutta kävelykatua.
Kuva


Kuva
Kuva

Jerikon Krääkäri(2019),Vaatturi(2020),Trahtari(2022). Trahtarin taakse tulee vielä viides samanlainen talo.
Kuva


Seinäjoen ammattioppilaitos on muuttanut väliaikaisesti vanhan Citymarketin rakennukseen cittarin muutettua Ideaparkkiin. Uuden Sedun rakentaminen alkaa mahdollisesti elokuussa.
https://yle.fi/uutiset/3-11511776
Kuva
Sedun uudet tilat
Kuva
Kuva: Motiivi Oy

Joupissa vanhan citymarketin vastapäätä oleva Komiakortteli. Kuudes talo valmistui viime vuonna. Oikean puolen tyhjälle tontille on vielä takoitus tulla kuusi samantyylistä taloa.
Kuva

Itikan kaupunginosasta.
Kuva
Viime vuonna valmistunutta Itikanmäen korttelia.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Tälläistä ois suunniteltu Lehtisen kortteliin. Asemakaavan muutos on menossa ja rakentaminen olisi mahdollista aloittaa syksyllä.Tontilta purettiin Lehtisen kauppakeskus viime vuonna.
Kuva
Kuva: Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen Oy
hmikko, apollonkatu, jfo ja 3 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#102621
^ Kiitoksia kuvaamisesta! Itselläni on tässä mennyt hyvin monta visiittiä Seinäjoelle niin, että kuvaaminen jäi aikomukseksi.

Keskustan uusien rakennusten arkkitehtuuri suoraan sanottuna hirvittää. En ymmärrä, mitä uuden torin ympärille rakentuneiden tönöjen rakennuttajien ja suunnittelijoiden päässä on liikkunut. Kokonaisuuden kruunaavat rumat kojurakennelmat torilla, joista tuli paikkakunnalla sanomistakin kun uusi tori taannoin aloitti. Toisaalta, Ideaparkin jäljiltä toria ja keskustan kaupallista elämää ei pelastane mikään, vaikka rakennukset olisivat miten hienoja.
Viimeksi muokannut hmikko, 14.07.21 01:04. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
jepjep tykkää tästä
tekijänä jepjep
#102622
Torialue olisi ollut paljon viihdyttävämpi jos se olisi jätetty aukioksi jossa voisi hengailla tai jotain. Nyt tuntui jotenkin hyvin ahtaalta ja pieneltä kaupungin kokoon nähden.Mitä taas tulee keskustan arkkitehtuuriin niin olet kyllä oikeassa ei jäänyt kyllä mikään rakennus mieleen, kun oli sellaista copypasta arkkitehtuuria.Tämä taisi olla ainut massasta eroava rakennus.

Kuva
huopa tykkää tästä
tekijänä hmikko
#102623
^ Tuon Lassila-Hirvilammin (sittemmin OOPEEAA, ilman herra Hirvilammia) suunnitteleman kerrostalon olen itsekin maininnut tässä ketjussa aiemmin liki ainoana, jossa on jotain yritystä. Arkkitehtitoimisto siis sama kuin edellä mainitussa Kasperin tuetun asumisen talossa.

Edit: Tuo Lassila Hirvilammin suunnittelema tiilitalo siis on ollut paikallaan entisen Maakunta-aukion tilalla vuodesta 2011. Itse kuvasin sen tähän ketjuun 2012.

Aukioiden koosta sen verran, että uusi Keskustori on seinästä seinään 100 x 50 m. Edellinen 90-luvun alkupuolella valmistunut Torikeskuksen tori n. 80 x 50 m. Koko sinänsä molemmissa minusta ihan sopiva. Vika vaan kaikessa muussa, alkaen siitä, että toreja on kaksi. Ravintolaterassit ja myyntikojut enimmäkseen epämiellyttäviä ja huolimattomasti paikalleen roiskaistun oloisia. Tämä laji osataan Suomessa ylipäätään huonosti, ja Seinäjoen kaltaisessa pesiskauppalassa vielä vähän huonommin. Yrittäjän vaunuun ja telttaan ei käy puuttuminen, ja hienostelu on turhaa. Torikeskuksen tapauksessa epämääräisyyttä lisää osaltaan se, että torin yksi reuna on aitaa ja nyttemmin Järvenpään talon tontti on ollut autiona jo vuosia. Ts. tori ei rajaudu liiketiloihin tai oikein mihinkään.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8