Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
tekijänä hmikko
#106770
^ Rinkebyn ja Ruotsin muiden eriytyneiden lähiöiden ongelmat ovat kyllä luvalla sanoen ainakin tähän asti olleet eri tasolla kuin Varissuolla, Varissuon ja Suomen onneksi. Siksi en vetäisi suoraan päätelmiä. Toisaalta oletus siitä, että "jossain vaiheessa Varissuota aletaan uudistamaan" voi osoittautua toiveajatteluksi. Turussa on sen verran paljon tonttimaata ja kehityshankkeita hyvillä paikoilla (Linnakaupunki, Itäharju, Vähä-Heikkilä jne.) ja kasvu varsin maltillista, että päättäjät voivat niin halutessaan jättää Varissuon kehittämättä.
Pyöröovi, veka, Kantti tykkää tästä
tekijänä aamiaispulla
#106771
hmikko kirjoitti: 22.02.24 08:55 ^ Rinkebyn ja Ruotsin muiden eriytyneiden lähiöiden ongelmat ovat kyllä luvalla sanoen ainakin tähän asti olleet eri tasolla kuin Varissuolla, Varissuon ja Suomen onneksi. Siksi en vetäisi suoraan päätelmiä. Toisaalta oletus siitä, että "jossain vaiheessa Varissuota aletaan uudistamaan" voi osoittautua toiveajatteluksi. Turussa on sen verran paljon tonttimaata ja kehityshankkeita hyvillä paikoilla (Linnakaupunki, Itäharju, Vähä-Heikkilä jne.) ja kasvu varsin maltillista, että päättäjät voivat niin halutessaan jättää Varissuon kehittämättä.
Jos vielä hieman avaan ajatuksiani. Uskon, että uudistusta tulee pikku hiljaa kun Varissuo rapistuu. Nähdäkseni Varissuo alkaa olla siinä pisteessä, että talot pitää korvata uusilla. Samalla kun Varissuo rapistuu ja muualla on prameita kiiltäviä uusia vuokrataloalueita, saattaa Varissuon väestö romahtaa, kun remonttien alta ja muutenkin alkaa juuri nämä uudet alueet, mutta selvästi vuokratalovaltaiset alueet vetää väestöä. Jossain vaiheessa kun Kupittaa, Itäharju, Linnakaunki alkaa täyttyä ja Varissuo on menettänyt merkitystään, sillä on mahdollisuus uuteen elämään. Syy miksi Varissuon maine on pysynyt niin vahvana, ei johdu ihan samoista syistä kuin jonkun Rinkebyn, joka on 20 000 asukkaan jättiläislähiö. Turkuun ei vain ole rakennettu paljon mitään uutta ja Varissuo on Runosmäen kanssa olleet suurimmat lähiöt, kun taas monet muut pahat lähiöt ovat menettäneet pahan maineen, kuten vaikka Ilpoinen. Ilpoinen on entinen paha lähiö viattomammilta ajoilta. Nyt Turkuun kuitenkin rakennetaan massiivisesti ja mm. Linnakaupunki tulee olemaan tuota 15 000 - 20 000 asukkaan koko luokkaa ja Pukkilakin vielä tavallaan on jatkona, ja ongelmiakin on taatusti tiedossa. Näillä uusilla alueilla tapahtuu niin hyvässä ja pahassa ja samalla Varissuon alkaa painumaan unholaan. Siihen ei kuitenkaan tarvita kuin se reilu vuosikymmen ja vähän päälle. Toki jos Varissuo nyt laitettaisiin kertaheitolla uusiksi niille samoille ihmisille jotka siellä nyt on, niin mikään ei tietenkään muutu.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106774
En ota kantaa Varissuon kehitykseen, mutta toivon vähemmän vertailua Ruotsin lähiökehitykseen. Malmön hankalassa lähiössä jonkin aikaa asuneena koen yhdeksi päällimmäiseksi ongelmaksi heikot peruspalvelut suhteessa todella tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Vaikka junarata kulki aivan naapurista, minkäänlaista asemaa ei ollut lähettyvillä, vaan bussilla oli matkattava parikymmentä minuuttia lähimpään kunnolliseen ruokakauppaan. En pidä ihmeenä, että alueella kasvavat nuoret kokevat jäävänsä yhteiskunnasta pahasti irralleen ja kiinnostuvat vaihtoehtoisista kulttuurin muodoista. Uudet yhteydet, kuten raitiovaunut, voivat oikeasti auttaa yhdistämään kaupunkia niin asukkaiden kuin investoijien mielessä.

Uskon vahvasti Rinkebyn myös hyötyneen uusista investoinneista, vaikka entiset ongelmat ovat jatkuneet. Vuosikymmenien aikana paisunutta ääriajattelua on todella vaikea tukahduttaa aivan hetkessä, mutta toivottavasti uudet sukupolvet kasvavat jo laadukkaampaan ympäristöön.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Ukilainen
#106788
1000ft300m kirjoitti: 28.02.24 19:14 Turussa on myyty tammikuussa 1 uusi asunto. Ei taida uusia torneja vähään aikaan nousta :lol: .
No eipä ole kaavoitettunakaan kuin yksi 16-kerroksinen Herttuankulmaan ja toinen samankorkuinen Pukkilan alueelle. Kummankin alueen profiili on 90% tehoneliö/vuokra-asumista suht ankeassa ympäristössä. Vuokraluukkuja on halvempaa toteuttaa max. 8-krs korkeudella, joten ihan hirveää ryntäystä näille korkeamman rakentamisen tonteille on hankala ennustaa.
tekijänä torredelmar
#106789
Niin mediahan oli saanut tuon "1 uusi asunto" otsikon laskemalla välittäjien kautta myymät uudiskohteet. Rakennusyhtiöt myyvät myös uudiskohteita suoraan itse. Silti tuo lukumäärä on romahdus koska normaalisti välittäjät myyvät turussa 20-30 uudiskohdetta kuukaudessa eli n. 1/päivä.
tekijänä 1000ft300m
#106853
Muistaakseni aluksi puhuttiin 20k hotellista, sitten 16k ja nyt enää 12k :( . Yllättäen Toivolankatu 10:een on juuri noussut peräti 12k asuintalo! Kuva Alakerta/Turku.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106854
1000ft300m kirjoitti: 19.03.24 14:10 Muistaakseni aluksi puhuttiin 20k hotellista, sitten 16k ja nyt enää 12k :( . Yllättäen Toivolankatu 10:een on juuri noussut peräti 12k asuintalo! Kuva Alakerta/Turku.
Itse en kyllä muista että ratapihan kohdalla olisi ikinä puhuttu mistään 20 kerroksisesta hotellista, ehkä alussa yksi torneista oli ajateltu hotelliksi? Mutta kyllä tornit ovat jo pitkään kaikki olleet asuintorneja ja 12 kerroksinen hotelli viittaa areenan rakennukseen. Kaavassahan on merkattu korkeimmaksi torniksi 20 kerrosta.
tekijänä aamiaispulla
#106855
Minäkään en muista, että hotellin korkeudesta olisi missään vaiheessa puhuttu. Vain siitä on puhuttu, että se on integroituna areenaan. Tornit oli alkuperäisessä leiskassa huomattavasti komeammat kuin nyt kaavassa. Toivotaan, että näistä torneista ei leikata enää yhtään kerrosta.
tekijänä leksa
#106856
Areenan ja hotellin korkeus ei kaiketi ole muuttunut juuri ollenkaan. Jossain ekoissa luonnoksissa korkein torni taisi olla 26 krs. ja nyt viimeiset kolme vuotta (?) ollut 20 krs. Torneja taisi samalla tulla yksi lisää kun muutos tapahtui. Kerroksia tuskin leikataan enää, ellei korkein hallinto-oikeus hylkää kaavaa. Oletettavasti kaava on KHO:ssa kun hallinto-oikeus ei kaavaa hylännyt, mutta kaava ole vielä lainvoimaiseksikaan tullut.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106857
Kokonaisuus on alkuperäisestä kilpailun voittaneesta suunnitelmasta jonkin verran kyllä muuttunut, vaikka perusidea tietysti on pysynyt. Asuintornien määrä on lisääntynyt ja niiden korkeus kasvanut, areenan muoto on tullut simppelimmäksi ja vanhan veturitallin ympäristöä on yksinkertaistettu. Veturitallin ympäristön muutokset tosin käsittääkseni johtuvat lähinnä museokeskuksen (tms) vaatimuksesta. Suunnitelmia on pikkuhiljaa tehty rakennuttajalle edullisemmaksi ja samalla kokonaisuus on mielestäni kärsinyt. Hallin muodoista on hävinnyt kerroksellisuutta ja torneja on tullut mielestäni n. yksi liikaa. Hotelliosuus on joka vaiheessa kasvanut kerroksella (10 -> 11 -> 12), mutta kaavaehdotukseen tultaessa se on merkattu vain areenarakennuksen kahdelle sivulle ja se päättyy omaan silmään aika hassusti "kesken" kun vertaa miten se kiertyi aiemmissa kuvissa pidemmälle ympäri areenaa. Viimeisimmistä kuvista pitää huomata että kyseessä ei ole kuvaus lopullisesta arkkitehtuurista, se lienee lähempänä luonnosvaiheen kuvia. Lopulliset julkisivut nähdään todennäköisesti vasta rakennuslupaa haettaessa.

Kilpailutyö:
Kuva
Kuva

Luonnosvaihe:
Kuva
Kuva

Viimeisin valtuustossa hyväksytty kaavaehdotus:
Kuva
Kuva
jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä _NeN_
#106865
TurkuCubed kirjoitti: 19.03.24 16:47 Kokonaisuus on alkuperäisestä kilpailun voittaneesta suunnitelmasta jonkin verran kyllä muuttunut, vaikka perusidea tietysti on pysynyt. Asuintornien määrä on lisääntynyt ja niiden korkeus kasvanut, areenan muoto on tullut simppelimmäksi ja vanhan veturitallin ympäristöä on yksinkertaistettu. Veturitallin ympäristön muutokset tosin käsittääkseni johtuvat lähinnä museokeskuksen (tms) vaatimuksesta. Suunnitelmia on pikkuhiljaa tehty rakennuttajalle edullisemmaksi ja samalla kokonaisuus on mielestäni kärsinyt. Hallin muodoista on hävinnyt kerroksellisuutta ja torneja on tullut mielestäni n. yksi liikaa. Hotelliosuus on joka vaiheessa kasvanut kerroksella (10 -> 11 -> 12), mutta kaavaehdotukseen tultaessa se on merkattu vain areenarakennuksen kahdelle sivulle ja se päättyy omaan silmään aika hassusti "kesken" kun vertaa miten se kiertyi aiemmissa kuvissa pidemmälle ympäri areenaa. Viimeisimmistä kuvista pitää huomata että kyseessä ei ole kuvaus lopullisesta arkkitehtuurista, se lienee lähempänä luonnosvaiheen kuvia. Lopulliset julkisivut nähdään todennäköisesti vasta rakennuslupaa haettaessa.

Kilpailutyö:
Kuva
Kuva

Luonnosvaihe:
Kuva
Kuva

Viimeisin valtuustossa hyväksytty kaavaehdotus:
Kuva
Kuva
Milloinkohan viimeeksi on tullut kommentoitua tänne? :roll: Nyt tuli polttava tarve tulla sanomaan, että toivottavasti rautatieaseman rakennus saadaan fiksusti osaksi suunnitelmia – parhaimmillaanhan rakennus voisi toimia vaikka sisäänkäyntinä areenalle, ja raiteiden ali saataisiin alikulku (ehkä hieman liiallista toiveajattelua, voisi johtaa siihen, että areenaa alettaisiin kutsumaan rauttikseksi tai jotain...).

All in all, kiva että nykyisen toiminnan loppumisesta huolimatta asema saattaa saada elämyskeskuksen ansiosta uutta eloa, ja mahdollisesti enemmän kuin koskaan ennen.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32