Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#106176
Olen sillä kannalla että Oulun kaupunkikuvan parantamiseksi näitä vanhoja kortteleita kannattaisi uudistaa melko rajusti rakentamalla mm. rekonstruktioita historiallisista rakennuksista. Torin ranta, kaupungintalon ympäristö, kirkon viereiset korttelit ja monet osat kirkkokadusta voisi rakentaa uudelleen historiallisia näkymiä esiintuoden. Niin on tehty lukuisissa Keski-Euroopan kaupungeissakin. Uusia korkeita tornitaloja sijoittaisin ennen kaikkea Uusikadun ympäristöön ja asema-alueelle.

Tässä vielä muutama kuva em. korttelista. Siinä olevan tornin on voinut havaita Asemakadulta tässä näkyvän korkean osan rakentamiseen asti, joten se oli osa kaupunkikuvaa vielä 1900-luvun alkupuolella:
Kuva(Peda)

Nykyinen rakennus peittää tornin lähes täydellisesti:
Kuva


Sen voi havaita vain tältä kujalta:
Kuva

Ja sisäpihalta:
Kuva

Kuva


Kuva
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106177
Kiitos historiasta. Olen itse samoin ihmetellyt heikosti rajattua ja ylimitoitettua "toria", mutta 30-luvun pienoismalli selittää alkuperistä visiota, jonka modernistit turmelivat samoin kuin muualla. Sinänsä standardiratkaisu sopi varmasti hyvin aikakauteen, jolloin teollistuminen oli paikoin hallitsematonta ja kaupunkien keskustojen elinolot olivat lähiöihin verrattuna huomattavasti heikommat. Kuvastaa silti arkkitehtien suurta vaikutusvaltaa, että entinen toriympäristö romutettiin ja edustalle rakennettiin täysin aikaisemmasta kaupungista ja luonnosta poikkeava tekosaari.

Yllä kommentoituun rakennukseen liittyen pohdiskelin vain, milloin 90-luvun versio mahtaa mennä purkulistalle. Tilalle sopisi mainiosti neliöikkunainen hotellikompleksi. Ainakin pääkaupungissa tämä on ollut suuntana.
Avatar
tekijänä Krio
#106179
Risumies kirjoitti: 07.09.23 23:24 Mitä helvettiä! Vielä 90-luvulla purettu arvorakennuksia. Tuon päätöksen tehneet kuuluisi ruoskia torilla.
Äläpä nyt! Modernismi on hyvästä ja eihän vanha rakennus sovi yhtään nykyaikaiseen ympäristöönsä, kun miettii vaikka ihmisten pukeutumista ja autoja! Myöskin ruma betonin väri on luonnollisempaa ja taittaa valoa kauniimmin! t. suomalainen arkkitehtikoulutus Pyhän Lehmänsä mukaan.
tekijänä hmikko
#106182
Risumies kirjoitti: 07.09.23 23:24 Mitä helvettiä! Vielä 90-luvulla purettu arvorakennuksia.
Yhden kuvan perusteella korotus ja muutos funkistyyliin tuhosi alkuperäisen jo aika tehokkaasti, eikä todellakaan synnyttänyt mitään funkishelmeä. Näyttää lähinnä budjettiversiolta, jossa vanha katutason kerros ei kuulu enää joukkoon. Toki rakennuksella varmasti oli historialliset arvonsa arkkitehtonisista arvoista riippumatta.
Avatar
tekijänä Krio
#106185
hmikko kirjoitti: 08.09.23 23:35
Risumies kirjoitti: 07.09.23 23:24 Mitä helvettiä! Vielä 90-luvulla purettu arvorakennuksia.
Yhden kuvan perusteella korotus ja muutos funkistyyliin tuhosi alkuperäisen jo aika tehokkaasti, eikä todellakaan synnyttänyt mitään funkishelmeä. Näyttää lähinnä budjettiversiolta, jossa vanha katutason kerros ei kuulu enää joukkoon. Toki rakennuksella varmasti oli historialliset arvonsa arkkitehtonisista arvoista riippumatta.
Vaikkei tullut helmeä, niin oli se parempi kuin tuo paska.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#106186
Koska tarkastelimme yhtä Oulun tuomiokirkon viereistä korttelia niin tuon tähän myös toisen korttelin kirkon toiselta puolelta. Se täydentää mielikuvaa alueen historiasta. Kuvien rakennusta ei ole enää olemassa, mutta jossakin rohkeassa visiossa sekin olisi mahdollista palauttaa osaksi kaupunkikuvaa - vaikka sen paikalla tällä hetkellä oleva uudempi rakennus onkin yksi Oulun edustavimpia moderneja rakennuksia. Siinäkin oli pieni torniosa.

Rakennus sijaitsi osoitteessa Isokatu 4:
Kuva

Kuvat ovat alkuperäisistä rakennuspiirustuksista vuodelta 1898:
Kuva

Paikalla nykyään oleva rakennus.
Kuva


Jos siitä rakennettaisiin joskus rekonstruktio, se voitaisiin sijoittaa esimerkiksi kirkon toiselle puolelle, kuvassa näkyvän rakennuksen viereen. Kuopion keskustan korttelimuseossakin vain kolme rakennusta on alkuperäisillä paikoillaan. Muut on siirretty sinne:
Kuva

Miltä tällainen kuulostaisi teistä :?:

(aihe ei välttämättä sovi tornitaloketjuun, vaikka se liittyy tuohon aiempaan tornikortteliin ja kirkon tornikin on vieressä, mutta voidaan toki siirtää tarvittaessa myös rekonstruktioita-ketjuun)
tekijänä Jatup
#106220
Muutama tarkempi lisäotos Plaanavahdin katuympäristöstä.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Samaan kortteliin on rakentunut myös 8-kerroksinen talo palveluasumiselle. Tuossa Plaanatornin ja palvelutalon välissä on tuo matalampi osa, siihen kohti pitäisi tulla se 13-kerroksinen talo täydentämään korttelia.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Vertailukohtana katunäkymää vuodelta 2017, tämä on tuosta samasta kohdasta, missä on nyt tuo palvelutalo tulossa. Tuolloin paikalla oli vain parkkipaikka.
Kuva
tiiliskivi, wab, Kantti ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Krio
#106221
Plaanatorni näyttää ihan kv.-luokan tornilta kolmelta sivultaan, mutta Heinäpään suuntaan ihan täydelliseltä Suomi-tornilta eli hirveältä. Oi miksi, oi miksi?
Kervolainen tykkää tästä
Avatar
tekijänä huopa
#106223
Tässä vielä lähikuva tuosta Origosta elokuulta. Tuo hiukan omanlaisella kuviolla ladottu tiilijulkkari (vai jotain ruskeaa kaakelia?!) on omaan makuun Origon paras puoli, samoin viistetty toinen puoli (joka ei tässä kuvassa näy edes). Muuten aavistuksen tylsä perustorni ja jotenkin tuo koko leveydeltä lasitettujen parvekkeiden muodostama lasiseinämä ylimmälle 6 kerroksen korkeudelle ei omaa silmää miellytä sitten yhtään.
Kuva
Jatup, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Krio
#106535
https://www.kaleva.fi/oulun-terwa-tower ... hu/6103006
Terwa Tower -hanke pienenee aiemmin suunnitellusta. Jatkossa hanke koostuu ainoastaan Solo Sokos Hotellista ravintoloineen.

Alunperin Vänmannin saareen piti tulla hotellin lisäksi CIty Suites -huoneistohotelli ja toimistotilaa. Tiistaina Terwa Kiinteistökehitys kuitenkin tiedotti, että huoneistohotellista ja toimistotiloista luovutaan.

Huoneistohotellista ja toimistotilojen toteuttamisesta luovuttiin tiedotteen mukaan asemakaavamuutosprosessissa saadun palautteen perusteella. Asemakaavan muutosehdotus on ollut esillä yleisölle, minkä yhteydessä siitä on saatu palautetta.

Terwa Kiinteistökehityksen ja Terwa Management Oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkalan mukaan huoneistohotellista ja toimistotiloista luopumisella toivotaan, että asemakaavan muutos etenisi jouhevasti. Terwa Tower -hankkeen supistuessa rakentamisen määrä vähenee merkittävästi ja Meritori jää avoimeksi tilaksi.

Osuuskauppa Arinan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi kertoo tiedotteessa, että hotellin suunnittelua pyritään jatkamaan ja tavoitteena on avata hotelli kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. Hotelli tulisi ravintoloineen tarjoamaan noin 100 uutta työpaikkaa.

TYIT:n aluejohtaja Marko Palosen mukaan Terwa Towerin rakentaminen taas tarjoaisi rakennusvaiheessa 348 henkilötyövuotta rakennusalan työpaikkoja rakentamisvaiheessa.
tekijänä Jatup
#106536
Huomasin noita Terwa Tower materiaaleja tutkiskellessani, että tornin korkeus on tainnut muuttua nyt 20-kerroksiseksi, ellen tulkitse tekstiä väärin. Välissä taisi olla puhetta, että siinä olisi 19-kerrosta, vaikka kaava sallikin korkeammankin talon.

Kuva ehdotusvaiheen kaavaselostuksesta.
Kuva
Vertailuna aiempi malli Terwa-kiinteistökehityksen sivuilta. Tuo oikeanpuoleinen laatikko on siis poistettu uudesta suunnitelmasta.
Kuva
veka, VeniVidiVici tykkää tästä
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28