Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#102226
Hesari kertoo, että Keilaniemen neljän pyöreän tornin alue on nytkähtämässä vihdoin eteenpäin. SRV:n suunnalta ei kuulu mitään, mutta NCC:n hyppysiin päätynyt nelostorni on huomenna kaupunkisuunnittelulautakunnassa uusine suunnitelmineen. Tämä torni ei olisikaan enää pyöreä, vaan nelikulmio, ei kuitenkaan suorakulmion muotoinen. Lisäksi tornin juurella on matalampi siipi. Rakennuksen työnimi on NEXT 2 ja sijainti aivan rakenteilla olevan NEXT 1 -toimistotalon vieressä. Suunnitelman mukaan rakennukseen tulisi sekä toimistoja että asuntoja.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007942493.html

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
hmikko, highrisejonne, Janne_H ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä huopa
#102304
Harmillisesti tulee kyllä suunnitelmien halpuutus mieleen tästä. Pyöreät tornit on minusta ainakin jotain mitä suomessa ei paljoa ole tähän mennessä. Ei tuo uusin hahmotelmakaan nyt kovin surkealta vaikuta, mutta selvästi askel tavanomaisempaan noista pyöreistä muodoista. Rikkoo lisäksi tuon neljän kivan pyöreän palikan harmonian. Saas nähdä mitä lopuille pyöreyksille käy.
Avatar
tekijänä veka
#106473
SRV:n sekoilu Keilaniemessä Ilmarisen ja HGR:n kumppanina ”Suomen korkeimman” toteuttajana antaa aiheen pelätä myös SRV:n pyöreiden tornien kohtaloa Keilaniemessä. Ovatko nekin joutumassa samaan viemäriin, johon SRV on kadottanut jo Tapiolan uimahallin, Jätkäsaaren Bunkkerin ja nyt ehkä uusimpana tapauksena 151-metrisen tornin Fortumin tontilla? Jäljellä olevista pyöreistä torneista SRV on ostanut kahden tontit, kolmas on vielä kaupungin omistuksessa.

Tuoretta tietoa löytyi Länsiväylä-lehden uutisesta runsas viikko sitten:
"Espoo tukee rakennusliikettä sadoilla tuhansilla" – SRV sai jälleen armonaikaa pyöreiden asuintornien toteuttamiseen

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti maanantaina, että asuntotonttien myyntiä koskevan kauppakirjan ehtoja muutetaan niin, että yhden tontin osalta rakentamistöiden aloittamisen määräaikaa lykätään marraskuun 2024 loppuun saakka. Toisen tontin osalta toisen maksuerän, joka on 40 prosenttia kauppahinnasta, maksuaikaa lykätään myös 30.11.2024 saakka. Maksuerä on suuruudeltaan 7 miljoonaa euroa.

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/6333320
SRV on siis jälleen saanut vuoden lisää toipumiseen, mutta mahtaako riittää. Tuskin kukaan uskoo, että pyöreiden asuintornien tonteilla tapahtuisi vuodessa yhtään mitään. Itselleni uusi tieto on, että SRV on hankkinut tontit osamaksulla. Jutun otsikon siteeraus on paikallisen demaripoliitikon älähdys, jolla ei ole merkitystä.

Arvelen itse, että SRV haluaa pitää kiinni pyöreistä torneistaan viimeiseen saakka, mikä on hyvä asia. Niistä on tullut tärkeitä Keilaniemen profiilirakennuksia jo ennen rakentamisen aloittamista. SRV on laittanut niiden suunnitteluun jo niin paljon omaa parasta osaamistaan ja voimavarojaan, ettei luopuminen olisi helppoa. Voi kuitenkin syntyä tilanne, että on pakko, ja silloin tontit on myytävä.

Ihmettelen kuitenkin, miksi Espoo, Helsinki ja muutkin yhä tekevät uusia diilejä SRV:n kanssa, vaikka kaikille on selvinnyt, etteivät tämän voimat tällä haavaa riitä. SRV on tänä vuonna käynnistänyt mm. Laakson yhteissairaalan rakentamisen, jonka päätoteuttaja SRV on. Hankkeen arvo SRV:lle on 800 miljoonaa. Vaikka se lienee riskittömämpi projekti kuin monet muut, sekin vie SRV:ltä voimia tarttua innokkaasti muihin uusiin suurhankkeisiin tai edes edistää niita projekteja, joissa sillä on suunnitteluvaraus tai hankala sopimus.
Kervolainen, apollonkatu tykkää tästä
tekijänä hmikko
#106476
veka kirjoitti: 19.11.23 13:29 Ihmettelen kuitenkin, miksi Espoo, Helsinki ja muutkin yhä tekevät uusia diilejä SRV:n kanssa,
Vaihtoehtoja ei liene kovin viljalti. YIT vetäytyi Pasilan tornihankkeesta ja kirjasi siitä alas kuluja 15 miljoonaa tms. Tällä hetkellä ilmeisesti kaikilla suurilla rakennusliikkeillä on suuri määrä myymättömiä asuntoja korkojen pompattua.
Avatar
tekijänä veka
#106477
Jep. YIT:llä on myymättömiä asuntoja niin paljon, että se varmaan vaikuttaa päätöksentekoon ja riskinottoon yrityksen koko toiminnassa. SRV:n tilanne on tällä suunnalla paljon parempi. Etuoven asuntohaku antoi tulokseksi 134 osumaa haulla srv+vain uudiskohteet. Ei paha. Mukana on valmiiden mutta myymättömien lisäksi myös rakenteilla olevia asuntoja. Hesari julkaisi muutama päivä sitten keräämiään tietoja myymättömien valmiiden asuntojen määristä Suomessa. SRV:n lukema oli 41, YIT:n 743.

Asuntomarkkinat ovat kuitenkin eri juttu kuin toimistotilojen, hotellien yms. rakentaminen ja julkiset rakennukset (sairaalat, koulut, urheilutilat yms.) vielä omansa. Asuntomarkkinat reagoivat melko nopeasti korkotason muutoksiin, kuten on nähty. Vanhojen oppien mukaan kehnoina aikoina voidaan ja pitäisi satsata julkiseen ja yritysten toimitilojen rakentamiseen, kun rakentamisen kustannukset ovat vähentyneen kysynnän takia alhaisemmat. Kun SRV:llä asuntorakentamisen puolella tilanne on verrattain hyvä, miksi se ei saa hankkeita liikkeelle toimitilarakentamisen puolella edes hyvien kumppanien (Ilmarinen ja HGR) kanssa?
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106479
^Hyvä kysymys. Nähdäkseni SRV on muuttanut aikataulujaan tai vetäytynyt pois hankkeissa, joissa riskit ovat kovin suuret. Redin tornit katsotaan näemmä ensin loppuun, ja vasta sitten siirretään katse takaisin Keilaniemeen. Toisin kuin pienemmät yritykset, jotka kaatuvat nykyisessä rakennusalan suhdanteessa, SRV pystyy hyvin pitkään tekemään tällaisia järjestelyjä ilman merkittävää pelkoa asiakkaiden kaikkoamisesta tulevaisuudessa. Eiköhän Keilaniemeäkin väsäillä vielä monen vuosikymmenen päästä, kun joku keksii laittaa Länsiväylän maan alle miljardin superprojektissa.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106480
Ei SRV nyt mikään kuolematon megayritys ole. Siitä hetkestä kun näitä torneja aikanaan suunniteltiin tähän päivään SRV:n osake on tullut rapeat 98 prosenttia alaspäin...
Avatar
tekijänä veka
#106485
Päivän kurssilla (3,70e) laskua kaikkien aikojen huipusta taitaa olla vähän vähemmän, noin 96%. Hurja luku, mutta tulevaisuuden odotuksista kertovat pörssikurssit voivat rojahtaa noin ja pahemminkin. Väliin osuu lisäksi ns. käänteinen splitti suhteella 1:40 (40:llä vanhalla osakkeella yksi uusi) viime vuonna. Sen avulla ja osana talouden tervehdyttämisohjelmaa senttisarjaan vajonnut osakekurssi saatiin palautetuksi normaalimmaksi.

Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan koko totuus. SRV on pystynyt toimimaan tämänkin vaiheen läpi ja ymmärtääkseni onnistunut. Kauppalehden tuoreimman analyysin (27.10.) mukaan "SRV:n operatiivinen tulos kääntyi kvartaalilla selvästi odotuksiamme paremmaksi ja vankisti luottoamme yhtiön tulosparannukseen lähivuosina. Liikevaihto kääntyy kasvuun Q4:llä ja ensi vuonna toimitilarakentaminen kantaa yhtiötä heikon läpi asuntorakentamisen suhdanteen. Yhtiö on taseensa ja investointivalmiuksiensa puolesta valmis ottamaan markkinan väistämättä tulevan nousukäänteen vastaan…"

Tämänkin valossa SRV:n uusi tiedote Keilaniemen tornista tuntuu käsittämättömältä.

https://www.kauppalehti.fi/porssi/porss ... XHEL/SRV1V
Avatar
tekijänä veka
#106908
Metroaseman vieressä SRV:n pyöreiden tornien tontti on aidattu lupaavasti. Tonttia on myös siivottu ja tasoitettu siihen malliin, että ehkä tässä alkaa jotain tapahtua. Tuskin tuolla vain lämpimikseen ovat puuhastelleet. Onpa yllättävää, nyt on ruvettava jännäämään taas ihan tosissaan.

Kuva
tiiliskivi tykkää tästä
tekijänä Pilvilinna
#106909
Epäilen rakentamista, vaikka samalla kovasti toivoisin hankkeen käynnistyvän. Ehkä joku sijoittaja voisi olla ollut kiinnostunut tässäkin suhdanteessa, mutta uudiskohteesta ei saa parasta hintaa, niin kannattaa viivytellä, toisaalta jos uskoisi ns. kysynnän lähtevän 2025...2026, niin niin...
Avatar
tekijänä veka
#107120
^Arvelen, että tuo on jotain vanhaa kuvastoa vuosien takaa. 'Suomen korkein' on nykyisin eli rakennusluvan kuvissa ihan toisen näköinen. SRV:n pyöreistä torneista pohjoisin on kuitenkin jo saanut antaa tilaa NCC:n NEXT 2 -tornille. Em. linkin takana SRV:n kuvasetti on muutenkin aika kummallinen kokoelma eri-ikäisiä rendereitä. Myös teksti on jäänyt päivittämättä: "lokakuussa 2023 metroliikenne täydentyy Raide-Jokeri-pikaraitiolinjalla".
tekijänä Kervolainen
#107121
veka kirjoitti: 16.06.24 10:27 ^Arvelen, että tuo on jotain vanhaa kuvastoa vuosien takaa. 'Suomen korkein' on nykyisin eli rakennusluvan kuvissa ihan toisen näköinen. SRV:n pyöreistä torneista pohjoisin on kuitenkin jo saanut antaa tilaa NCC:n NEXT 2 -tornille. Em. linkin takana SRV:n kuvasetti on muutenkin aika kummallinen kokoelma eri-ikäisiä rendereitä. Myös teksti on jäänyt päivittämättä: "lokakuussa 2023 metroliikenne täydentyy Raide-Jokeri-pikaraitiolinjalla".
Voi hyvin olla. Päättelin tuon olevan uusi sillä tiedostonimessä lukee "20240314" :lol:
Janne_H tykkää tästä
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45