Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Urbane
#30698
Eli kaikki sen jo tietää että Suomen Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011 joten jätän tämän selittelyn vähän niinkuin tähän.

Ideoin että tarvitsemme varmaan pikkuhiljaa ketjua mihin voi tuoda julki turun tulevia hankkeita kulttuuripääkaupunkivuodelle. Tietenkin omia kommentteja, mielipiteitä ja faniehdotuksia olisi kiva kuulla siinä ohella. Odotetaanko ensivuodesta turulle suurta elollista huippuvuotta vaiko täyttä fiaskoa? Puheenaihe on auki. :)
#30699
Kyllähän tuo titteli varmaankin keskimääräisesti suurempaa turistivirtaa lupailee ensi kesäksi, mutta uskon että ero tähän vuoteen on aika marginaalinen. Saatan tietty olla väärässä. Turisteja ajatellen tittelihän on aivan tyhjä. Nykyasullaan se houkuttelee Suomen maankamaralle vain muutamista sadoista aina tuhansiin seikkailunhaluista ja jotain eksoottista Turusta hakevaa kokemusmatkailijaa. Huhhuh, olipas siinä lausehirviö.

Uskonkin, että suurin hyöty tapahtumasta ei ole rahalla mitattavissa, vaan näkyy Turun alueen asukkaiden tyytyväisyydessä viihde- ja tapahtumatarjontaan. Kaikennäköistä pikku puuhaa varmaan järjestellään Turussa ympäri vuoden, mutta luulen että suurimmat tapahtumat vuoteen liittyen sijoittuvat vuodenvaihteeseen. Tässä onkin probleema. Mitään suurta yksittäistä tapahtumaa ei markkinoida, vaan markkinoidaan koko vuotta, ja tapahtumia voidaan verrata omien pinssien väkertelyyn. Näin ollen suurta "turistirysääkään" ei todennäköisesti ole tapahtumassa. Noh, onhan meillä silti aina Tall Ships' Race, joka ainakin elävöittää kaupunkia siinä määrin ettei parkkipaikkoja ole keskusta-alueella missään vapaana. :)
tekijänä bitterfly
#30702
Jos rakennushankkeita meinaat, niin en minä tiedä ainakaan muita kuin se jokirannan paviljonki ja senkin rakentamisessa luulisi olevan jo kiire kiire kiire.

Teos sinänsä on ihan mielenkiintoinen, mutta olisi kyllä toivonut vähän enemmän otetta Turulta.
#30703
bitterfly kirjoitti:Jos rakennushankkeita meinaat, niin en minä tiedä ainakaan muita kuin se jokirannan paviljonki ja senkin rakentamisessa luulisi olevan jo kiire kiire kiire.

Teos sinänsä on ihan mielenkiintoinen, mutta olisi kyllä toivonut vähän enemmän otetta Turulta.
Rakennushankkeita nähtävyyksiä kaikkea idealismia mitä liikenteessä on. Ajattelin että niitä olisi mukava saada yhdelle threadille koottua.
tekijänä bitterfly
#30704
No totta.. On ihan jees tehdä hankkeelle oma ketju, ni ei sitten tarvitse Turun muihin ketjuihin mennä tämän asian kanssa :)

Jos jotain saavutuksia, niin ovat vihdoin saaneet itse nettisivuston oikeasti auki http://turku2011.fi/

Tähän asti sivustolla ei ole ollut mitään ja pohjana oli Turun kaupungin nettisivujen runko, nyt sentään hieman kehittyneemmän näköinen. Jos haluaa vertailukohdan sivustolle, niin voi hyvin verrata Ruisrockin joka vuosi vaihtuviin nettisivuihin. http://www.ruisrock.fi/

Ensi lauantaina on Myllysilta ilotulitus, joka mielestäni sopii aiheeseen. Onhan sekin tavallaan osa näitä huveja, vaikka ei etukääten suunniteltu olekaan.
#30705
bitterfly kirjoitti:
Ensi lauantaina on Myllysilta ilotulitus, joka mielestäni sopii aiheeseen. Onhan sekin tavallaan osa näitä huveja, vaikka ei etukääten suunniteltu olekaan.
Itse lahkottaisin tämän melkein lämmittelykohteeksi jopa. Ei tällaisia asioita ennen ole turussa tapahtunut eikä olisi varmasti tapahtunutkaan jos ei ensivuodesta olisi ollut tietoa. Olen itse huomannut jo tänäkin vuonna paljon isoja kulttuurillisia harppauksia Turun toiminnassa viimevuosiin verrattuna.
#30958
Noh, ovatko talolaiset lukeneet http://www.turku2011.fi sivustolta tulevista hankkeista ja ohjelmasta? Onko mitään itseään miellyttävää löytynyt, vai tuntuuko kaikki ohjelma turhanpäiväiseltä? Tiedätkö jo nyt osallistuvasi johonkin tapahtumaan? Ihan hyvä määrä tuota ohjelmaa kuitenkin tuntuu olevan, ja ripoteltu mukavasti ympäri vuoden. Tiedä sitten onko tuolla mitään oikeasti "must see"-juttuja..

Itseäni eniten kiinnostaa nuo muutamat ilmais-spektaakkelit (tammikuun Walk the plank-ryhmän avausshow, sekä syksyllä Speak no evil), sekä muutama Logomossa järjestettävä näyttely ja tapahtuma. Niin ja tietysti tuo elokuun mini-Tall Ships' Race, vaikkei se mikään virallinen kulttuuripääkaupunkivuoden hanke olekkaan.

Logomolla on muuten ihan kivat sivutkin tätä nykyä http://www.logomo.fi. Siellä on mm. rendauksia, miltä tilat tulevat mahdollisesti näyttämään valmistuttuaan.
tekijänä bitterfly
#30959
^ No jaa.... eipä kovin moni ole vielä iskenyt

Hieman tekesi mieli kokeilla oopperaa Alvilda in Abo lähinnä sen mielenkiintoisen taustansa takia, koska kyseessä on todella vanha italialainen ooppera, jonka tapahtuma paikka on Turku. Muuten oopperat ei kuulosta mun jutulta, mutta kaikkea pitää kokeilla.
#31602
En itse saa oikein minkäänlaista otetta kulttuuripääkaupunkitapahtumaan ja "brandiin", mitä se yrittää kertoa ulospäin. Tuntuu siltä kuin saman leiman alle yritettäisiin tunkea kaikenlaista ilman mitään yhtenevää viestiä. Tietävätkö järjestäjätkään mitä he tarkalleen haluavat tehdä asialla? Markkinoininsta puuttuu särmä. Asiaa ei auta yhtään se, että Turku käyttää tiedonjakamiseen useita eri sivustoja, kuten kaupungin tapahtumasivuja (http://www.turku.fi/tapahtumat/), kaupungin turismisivuja (http://www.turku.fi/Public/default.aspx?nodeid=8726) sekä Turku 2011 -portaalia. Miksi ihmeessä asioita ei ole voitu tunkea saman katon alle?

Tykkäisin todella paljon, jos yksittäisten ja ketjuista riippumattomien pienten pubien, kahviloiden, kauppojen, jne. tarjontaa ja olemassaoloa myös tuotaisiin esille Kulttuuripääkaupunkihankkeen kautta. Logomo on kyllä hieno aikaansannos.

Turku ei tietääkseni ole millään virallisella tavalla esillä Virtualtourist.comin ja Tripadvisorin kaltaisissa merkittävissä Internetin matkailusivustoilla, vaikka kaupungin turismiorganisaatio voisi luda sinne sisältöä.


Painotan etten halua tässä tehdä mitään vertailua Helsinkiin. Turku on mielestäni Suomen hienoimpia kaupunkeja ja paikka, jossa haluaisin asua. Silti Helsingin 2012 World Design Capital -hanke näyttää olevan pidemällä läsnäolon rakentamisessa Internettiin. Esimerkiksi Turun Kulttuuripääkaupunki-hakkeen Twitter-tunnuksella on 164 seuraajaa (http://twitter.com/turku_2011) ja Facebook-ryhmään on liittynyt vain reilu 2000 ihmistä. Puolentoista vuoden päästä alkavaa Helsingin vuotta pedataan useilla jo käynnissä olevilla tapahtumilla ja hankkeella on 509 Twitter-seuraajaa (http://twitter.com/wdchelsinki2012) Twitter-seuraajat eivät ole mitenkään merkittävä asia, mutta määrien epätasaisuus pistää huolettamaan. Itse miettisin, että onko Turun hankeorganisaatio jäljessä aikataulustaan?

En ole tutustunut Turun tarjontaan kovin tarkasti, mutta mielstäni tämä Openhouse Helsinki -tapahtuma voisi olla erittäin hyvä lisä kulttuuripääkaupungin tapahtumien kirjoon: http://www.openhousehelsinki.fi/2010/

Arkkitehtuurista kiinnostuneille WDC Helsinki 2012 -tapahtumalla on säännöllisesti mielenkiintoisia juttuja: http://www.wdc2012helsinki.fi/
tekijänä bitterfly
#31605
Toni, et ole ainoa jolle on jäänyt hyvin hatara käsitys siitä, mitä hankkeen vetäjät yrittävät viestittää tai yrittävätkö viestittää yhtään mitään. Hommassa on suuri näpertelyn meininki ja selkeästi koko vuosi rakentuu kasasta tapahtumia ja ohjelmanumeroita, mutta mitään spektaakkelimaista työnäytettä, kulminaatiopistettä tai konkreettista pääprojektia ei ole.

Homman ympärillä häärää pääasiassa naisia. Enkä haluaisi olla sovinisti, mutta naisilla saattaa olla tietynlainen pehmeä käsitys kulttuurista, ja mukaan olisi mielestäni tarvittu myös miesnäkökulmaa, sillä mielestäni Turun kulttuuripääkaupunki-hankkeesta puuttuu munaa.

Naisilla on joskus myös paha tapa omia itselleen arvovaltaa ja vastuuta, mikä mielestäni näkyy siinä kuinka vähän hankeen vastuita on jaettu kaupungin muille osa-alueille ja kansalaisille, ja kuinka projektia on valmisteltu hiljaa kuin salaista joululahjapakettia. Se on väärä lähestymistä tapa projektiin, jonka pitäisi olla koko kaupungin yhteinen ponnistus. Kaupunkilaiset suhtautuvat epäilevästi kaikkeen salailuun ja hienosteluun.

Tosin naisvaltaisuutta ei voi varmaankaan laittaa yksinomaan naisten syyksi, sillä hyvin miesvoittoinen kaupunginvaltuusto on varmasti halunnut päästä tällaisista hömpötyksistä eroon kun säätiö perustettiin. Miehistä tahtotilaa ei ole löytynyt kulttuurille.

Mielestäni hankkeelle olisi pitänyt löytää jokin tunnettu henkilö keskushahmoksi, joku josta ihmiset pitävät, ja joka olisi esillä tämän tästä, kun kaupunkilaisille järjestettäisiin talkoita ja muuta kivaa. Näissä talkoissa voisi olla tarjolla ensimmäisille ilmaisia virvokkeita (limua ja mehua) yms. Tällaisista jutuista ihmiset tykkäävät. Nyt osallistuminen on sitä, että voi poiketa siemailemassa maksullista kylttyyriä kulmakahvilassa ja that's all.

Jotain konkreettista fyysistä olisi pitänyt saada aikaan ja vuodelle olisi pitänyt saada jonkin kulminaatiopiste joku muu kuin avajaiset ja päättäjäiset. Jotain josta olisimme olleet tietoisia jo pari vuotta sitten ja jota nyt odottaisimme innostuneena. Slogan "Turku palaa" ei ole huono, mutta se ei ole millään tavalla konkretisoitunut tai kehittynyt eteenpäin. Se on edelleenkin vain slogan ja hanke pelkkiä kauniita sanoja.
#31609
Eipä ole Turun kulttuuripääkaupunkiuden merkitys oikein avautunut minullekaan. Kulttuuripääkaupunkiuden yhtenä ajatuksena on käsittääkseni luoda Turkuun jotakin pysyvää. Näin on sanottu. Mitä tällainen pysyvä muuta voisi olla kuin rakennuksia tai tiloja? Ehkä ajatuksia ja kuvaa siitä mitä kulttuuri on. Monilla on hyvin luutunut käsitys kulttuurista, mitä iäkkäämpi sen selkeämmin se nojaa perinteiseen ajatteluun kulttuurista kuten musiikki (ehkä klassinen), kuvataide (ehkä realistinen), teatteri (ehkä teatterirakennuksissa ja kesäteattereissa tapahtuva), elokuvat (ehkä kaupalliset filmit) jne. Kulttuuripääkaupunkius voi parhaassa tapauksessa laajentaa ihmisten kuvaa siitä mikä voisi kuulua kulttuuriin. Voisiko graffiti olla nykyisin jo kulttuuria? Ja miten nopeasti sosiaalinen hyväksyntä imaisee jostakin "kulttuurin ulkopuolelta" tulleen uuden tyypin samanlaiseksi keskivertohyminäksi kuin kaiken muukin yleisesti kulttuuriksi hyväksytyn tekemisen. Vai säilyttääkö se tuoreutensa? Mielenkiintoisen piston tähän suuntaan tekee esimerkiksi Turku Euroopan alakulttuuripääkaupunki 2011 -hanke jossa kulttuuriin suhtaudutaan huomattavasti arkisemmin ja kulissien puolesta vaatimattomammin.
http://www.turku2011.info/
Turku Euroopan alapääkulttuurikaupunki 2011... :roll:

Ajatusten muuttuminen kestää kuitenkin kauan eikä yksi kulttuuripääkaupunkius Turussa muuta turkulaisten - eikä muidenkaan - käsitystä sen suhteen mikä ja mitä "kulttuuriin" kuuluu.

Tiloista puheenollen voidaan ainakin Logomo lukea niihin pysyviin asioihin jotka Turun kulttuuripääkaupungin jälkeen tänne jää. En ole käynyt paikanpäällä katsomassa miltä näyttää, eikä sinne tietenkään pääsekään rakentamisen ollessa kesken. Uskon tilojen olevan oikein hyviä tarkoituksiinsa. Ainakin kyse on isosta paikasta. Se mitä myös toivon, mutta peilikuvana, on että Jummi Vihannon Gafe Noirin tontille ei tulla rakentamaan mitään mikä lähellekään muistuttaa Turun Sanomissa ollutta havainnekuvaa kaarevasta 11 -kerroksisesta lasitalosta... :D vaikka Jummi itse asetteli tätä koko Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääkohteeksi!
Kulttuuripääkaupunki ajatukseen kuuluu myös: "Lisäksi vahvasti edustettuina ovat myös kaupunkisuunnittelu ja ympäristötaide (8%) sekä tiede ja tutkimus (7%)." Joten kyllä vuoteen rakentaminenkin liittyy
http://www.turku.fi/public/default.aspx ... deid=14281

Turku on töppäillyt tämän kultuuripääkaupunkiutensa kanssa kuin hevonen. Lähes ensimmäiseksi se lopetti pari lähikirjastoa! Huutoa asiasta on ollut mukavasti, on kyselty lopettamisten sopivuutta kulttuuripääkaupunki -ajatukseen, ja Turun kaupungin johto on selitellyt asiaa perustellen sitä tottakai rahan vähyydellä. Huono selitys silti vaikka olisi tottakin. Turku sai myös noottia liian vähäisestä äänenpitämisesta tulevasta kulttuuripääkaupunkiudestaan. Täällä kävi suuri päällikkö euroopasta kertomassa ettei tällainen vaatimattomuus käy päinsä - niihin aikoihin katukuvassa näkyi aika vähän tuleva kulttuuripääkaupunkivuosi. Nyt asia on jo korjattu, eikä sitä voi olla huomaamatta kaupunkikuvassa.

Rahan vähyys on ollutkin vesittämässä suunnitelmia ja liu'uttamassa sponsoreita pois tukemasta kulttuuripääkaupungin tarjontaan liittyviä rakenteita. Siinä mielessä Turun kulttuuripääkaupunkivuosi osui huonoon saumaan että lama iski juuri huonoimpaan mahdolliseen rakoon.

Kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonta kai julkistetaan vuoden alkaessa, se mitä nyt tiedetään lienee vain pieni osa kokonaisuudesta? Katsotaan nyt mitä tapahtuu.

Jos sanon bitteri, että miehillä on joskus myös paha tapa omia itselleen arvovaltaa ja vastuuta, meneekö ihan pieleen ;)
Turku 2011 -säätiön hallituksen puheenjohtaja on Christoffer Taxell. Vaikka miestä onkin sanottu perinteisesti Toffeksi, se ei tarkoita välttämättä mitään pehmeää eikä helposti ohjailtavaa. On kai säätiön hallituksessa muitakin miehiä kuin Toffe, eiköhän siellä ole Pekka Ruolakin? En kuitenkaan tunne säätiön koostumusta. En usko että syy on naisten jos projekti floppaa jotenkin, kyllä herrat taustalla seuraavat sen kehittymistä. Olisi kiva tietää miten muissa aikaisemmin kulttuuripääkaupunkeina olleissa kaupungeissa vuosi on sujunut ja mitä mieltä siitä sen mentyä ollaan.
tekijänä bitterfly
#31611
^ Heh.. lähinnä tuo sisällön tuottaminen on ollut kovin vahvasti naisten halussa prosessin alussa, ainakin mitä silloin joskus kun tarkistin projektin parissa hääräilevien henkilöiden nimiä. Nyt näyttää kyllä asia korjaantuneen ainakin säätiössä on paljon miehiä. Ei naisissa ole mitään vikaa, ei ainakaan sen enempää kuin meissä miehissäkään. Epätäydelliset täydentävät toisiaan.
#31612
Omat fiilikseni vuodesta 2011 ovat lähellä samoja mitä edellä on mainittu. Epämääräistä ja hieman typerästi markkinoitua. Silloin aikoinaan kun Turku titteliä havitteli, kerrottiin sen olevan muutakin kuin pelkkä vuosi, jopa kokonainen puolivuosikymmen! Itse epäilen vahvasti asiaa nyt jälkeenpäin, mutta mukavaa on ollut huomata viime aikoina (lähinnä tänä vuonna), että vuoteen on viimein alettu herätä. Toivottavasti ei liian myöhään.

Se konkreettinen mitä jää jäljelle vuodesta tulee olemaan varmaankin juuri Logomo, jonka jatkokehittelystä Turun kaupunki ja Hartela meinaavat vissiin elokuun lopulla sopia tarkemmin, sekä toivottavasti Barkerin puiston uudistus (melko kiire tulee jos meinaavat saada jotain tehtyä sen hyväksi ennen vuotta 2011) :) Tietysti tuo designin ja käsityön Fortuna-korttelikin saattaa olla kulttuuripääkaupunkititteliyden "hedelmiä", vaikkei se periaatteessa siihen mitenkään liity. Ehkä tuo titteli on vaikuttanut ihmisten motivaatioihin kehittää kaupunkia ja tehdä asioille viimein jotain.

Ja muistan edelleen miten 2011-tapahtumaa markkinoitiin mm. Linnanfältillä, mutta sehän ei tule rakentumaan vielä pariin vuoteen Turun nettisivujen mukaan.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7