Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä hmikko
#100063
arkkinikkari kirjoitti: 04.05.20 23:01 Jos investointi tuottaa kaupungille fyffeä, niin silloin sijoituksen voi perustella liiketaloudellisesti eikä siinä ole ongelmaa. Jos taas ei tuota, niin silloinhan investoinnin valtavan suuri koko on pelkkää miinusta.
Noin, puhtaasti kuntatalouden kannalta. Sitten on muu taloudellinen toiminta. Kunnat tietysti tekevät hyvin paljon sellaista, mikä näkyy kirjanpidossa pelkkänä kuluna, mutta tekee kunnasta/kaupungista toimivan ja haluttavan paikan asua ja vierailla. Itse en ole myöskään laisinkaan vakuuttunut, että nämä areenat ovat kokonaisuutena kannattavia.

Turun kannalta tietysti harmi, että Turkuhalli tehtiin aikanaan hevonkuuseen. Sille investoinnille olisi voinut saada aika paljon paremman tuoton paremmalla paikalla.
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#100356
Kaupunginvaltuusto nuiji eilen illalla läpi periaatepäätöksen ratapihan elämyskeskukseen sijoittamisesta. Oli jo ennen kokousta selvää että poliittinen enemmistö on ehdotuksen takana ja jännitettävänä olikin että löytyykö pöydälle jättämisen kannalle vaadittava 18 valtuutetun määrävähemmistö, sillä tämä oli viimeinen valtuuston kokous ennen kesätaukoa ja hankkeen taustamiehet ovat uhkailleet ettei hanke toteudu jos päätös tulee vasta syksyllä. Lopussa Vasemmistoliitto tätä ehdottikin, mutta se sai kannalleen vain 13 valtuutettua. Keskustelu aiheesta oli kiivasta ja johti lopussa Li Anderssonin ja Petteri Orpon keskinäiseen nokitteluun nykyisestä ja edellisistä hallituksista.

Elämyskeskukseen 30 miljoonaa

Kuva

Toinen valtuustossa mieliä kuumentava asia oli Turun kaupungin osallistuminen ratapiha-alueelle suunniteltuun elämyskeskushankkeeseen.

Hankeyhtiö haluaa, että Turku lähtisi mukaan elämyskeskukseen tulevan monitoimihallin rahoittamiseen eli areenayhtiöön 30 miljoonaalla eurolla.

Valtuusto teki maanantaina periaatepäätökseen rahoituksesta äänin 46 - 20.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan 30 miljoonan sijoittaminen elämyskeskukseen on Turun kokonaisedun kannalta järkevä ratkaisu.

– Tällä saadaan aikaan se, että yksityisellä rahalla saadaan syntymään 600 miljoonan euron sijoitukset Turun keskustan ytimeen. Ne tuovat sinne liiketoimintaa, uusia asuntoja ja viihdekeskuksen.

Vasemmistoliiton Li Andersson hyökkäsi Orpoa vastaan. Hänen mukaansa juuri nyt ei ole oikea aika rakentaa, saati kaupungin mennä mukaan elämyskeskushankkeeseen.

– Korona on iskenyt poikkeuksellisen voimakkaasti kongressi- ja tapahtuma-alalle, emmekä vielä tiedä, millaiset pitkäaikaiset vaikutukset tälle alalle tulevat.

Myös perussuomalaisten Mikael Miikkolan mielestä elämyskeskusta ollaan rakentamassa väärään aikaan eikä kaupungin rahoja siihen pitäisi hassata.

– Yksikään halli Suomessa ei ole pärjännyt. Miten voimme kuvitella, että tämä halli pärjäisi omillaan.

Järjen Äänen Pauli Kossila nosti esiin Turun kaupungin palvelujen heikkenemisen, jos kaupunki sijoittaa elämyskeskukseen 30 miljoonaa.

– Tämä on nollasummapeliä. Johonkin käytetty raha on pois toisaalta.

Kokoomuksen Petteri Orpo kiirehti korjaamaan Kossilan ajatuksenkulkua. Orpon mukaan asia ei ole niin.

– Tämä 30 miljoonaa ei ole pois palveluista, vaan se tehdään sijoituksena velkarahalla. Mielikuva, että tämä 30 miljoonaa olisi pois palveluista, on väärä.

Petteri Orpo korosti myös sitä, että elämyskeskukseen sijoittaminen edellyttää hankeyhtiöltä tiettyjä asioita. Vasta sitten periaatepäätös muuttuu lihaksi.

– Oleellista on, että koko hanke toteutuu koko laajudessaan eli asuntoineen ja liikehuoneistoineen. Toinen tärkeä reunaehto on, että 30 miljoonaa on se, mitä kaupunki tähän laittaa. Kaupungin kukkarolle ei tulla sitten uudestaan ja uudestaan.

Andersson naureskeli Orpon hurskaalle toiveelle.

– Näyttäisi siltä, että tässä on jonkinlaisen katastrofin ainekset kasassa taas kerran.

https://yle.fi/uutiset/3-11403326
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7