Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#96605
Oma ketju Martinkadun ja Itäisen Rantakadun kulman Herkules-tontin projektille. Alustuksena Turun projekteista aikaisemmin postattu viesti keväältä. Myös Turkulaisen postaus asiasta alhaalla. Surkea havainnekuva! Pistetalot on tämän mukaan hylätty ja Martinkadun reunaan on tulossa pitkä, mutta sakarainen talo jossa kerroskorkeudet vaihtelevat 5 ja 10 kerroksen välillä. Tämän mukaan 8-kerroksen turkulainen lasikatto olisi puhkaistu mikäli tämä korkeus toteutuu?
Muistelen Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen ehkä vuosi takaperin sanoneen Vaasanpuiston kaavoituksen pistetyn naulakkoon odottelemaan. Entiseltä jätevedenkäsittelyalueelta on jo aikaisemmin kipattu saastunutta maata muualle, sitä lienee siellä edelleen. Ehkä juuri muiden kohteiden kiihekä työstäminen tämän lisäksi, on johtanut siihen, ettei Vaasanpuiston kaavaa tällä hetkellä edistetä?

Tämän päivän TS kertoi Martinsillan edessä, Itäisen Rantakadun ja Martinkadunkulmassa olevan, Senaattikiinteistön omistaman tontin olevan parhaillaan kaavoittajan pöydällä.
Kuva

Nopeasti ajatellen, seitsemän pistetaloa, lähiö tulee ekana mieleen...

Työnimi on Herkules.
http://ympto.turku.fi/ympakaavi/sivut/K ... e=Tunniste

Googlen viistokuva tontista nyt.
https://goo.gl/maps/58ssJwPBttH2

Muutama kuva tontin purettavista rakennuksista pari vuotta sitten. Martinkadun reunan pitkä, suht kivan näköinen rakennus, joka on ollut pois käytöstä kosteusvaurioiden vuoksi.
Kuva

Kuva

Martinkadun talo pihalta.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Kaavaluonnosta on käsitelty kaupunkiympäristölautakunnassa, jossa se jäi pöydälle. Kaavaluonnos antanee kuitenkin suuntaviivoja siitä, millainen kokonaisuudesta on tulossa?
Viitesuunnitelma tontista. Melkoisesti pientä 30m²-60m² kämppää, tähtäimessä asuntosijoittajat?
http://ah.turku.fi/kylk/2018/12040301/I ... 668497.pdf

Martinkadun varteen tulossa uusia kerrostaloja
Kuva
Havainnekuva taloista. Turun kaupunki

Herkules-niminen asemakaavanmuutos on tuomassa uusia kerrostaloja Martinkadun ja Itäisen Rantakadun kulmaan. Uudet rakennukset ovat 4-10-kerroksisia taloja.

Luonnoksessa esitetään, että Itäisen Rantakadun varrella sijaitseva puinen yksikerroksinen rakennus suojellaan. Autopaikoitus on sijoitettu rakenteellisen pihatason alle. Tonttiliittymä on Itäisellä Rantakadulla.

Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on 17 500 kerrosneliötä, josta liike- ja toimistotilaa on vähintään 2650 kerrosneliötä. Alueelle arvioidaan tulevan noin 450 uutta asukasta.

Asemakaavan laadinta perustuu maanomistajan Senaatti-kiinteistöjen aloitteeseen.

Kaavaluonnos jäi vielä pöydälle kaupunkiympäristölautakunnassa.
https://www.turkulainen.fi/artikkeli/72 ... rrostaloja
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105790
Senaatti-kiinteistön omistama Herkules-tontti Martinkadun ja Itäisen Rantakadun kulmassa on ehkä lähtemässä rakentumaan?

Hämmästyttävän kauan on mennyt siitä, kun Herkules-tonttia ryhdyttiin jalostamaan. Etenkin koska keskustan alueella on näyttänyt olevan voimakas tarve löytää ihan millaista vaan väliä johon voisi talon rakentaa täydennysrakennuksena. Kaavakin tontista jo tehtiin vuosia sitten, mitään ei kuitenkaan outoa kyllä tapahtunut vaikka joka puolella Turkua rakennettiin kuumeisesti. Mitä Senaattikiinteistö odotteli? Tämän havainnekuvan massoittelusta näkee selvästi, että rakennus määrä lisääntyy reilusti nykyiseen kaavaan verrattuna. On mielenkiintoista nähdä mitä "kaupunkikuvallisesti laadukkaat ja monipuoliset suunnitelmat sekä käyttötarkoitukset" käytännössä tarkoittavat?

Kuva tontilla olleesta Martinkadun varren puutalosta seitsemän vuotta sitten 2016. Tontin rakennukset purettiin kesän aikana 2018. Toivotaan tasokasta arkkitehtuuria, koska kalliita neliöitä on joka tapauksessa odotettavissa.

Kuva

Elokuussa 2018 tontin rakennukset olivat jo käytännössä purettu.
Kuva

Turun Sanomissa ollut juttu
Kuva
Visualisointikuva mahdollisista rakennusmassoista Herkules-tontilla.
TurkuCubed, hmikko, veka ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä JusuPetteri
#106645
Herkules -korttelin tontinluovutuskilpailun arkkitehtiehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 26.1.2024 asti.


https://kerrokantasi.turku.fi/herkules? ... tF4mL0Fg4A

Hyviä ehdotuksia mielestäni nuo kaikki. Brikka kilpailutyö on mielestäni paras. Kaari-ikkunallista liiketilaa sun muita hyviä yksityiskohtia oli tuossa suunnitelmassa. Saa nähdä kuka voittaa.

Tonttina tuo alkaa olemaan aikalailla viimeisiä premium-paikkoja Turun jokirannassa.
TurkuCubed, Tlahti, Tipi ja 2 muuta tykkää tästä
tekijänä Tipi
#106649
Nopealla selauksella ääni ehdotukselle Brikka. "instant love" -tunne kulmauksen rakennukseen jossa kuparin vihreä katto :smt023
Muutenkin kiva että kerroskorkeuden ja tehokkuuden kanssa ei oltu hevosteltu...
JusuPetteri tykkää tästä
tekijänä Samsam
#106679
Kovasti ovat aikansa näköisiä. Ei meinaa toisistaan erottaa. Kuvat voisivat aivan hyvin olla Herttuankulmasta enkä huomaisi eroa.

Yksikään ehdotuksista ei myöskään huomio millään tavalla tontille jäävää puurakennusta ja jokaisessa ehdotuksessa se pistää silmään oudosti joukosta.

Eli juuri sellaisia ehdotuksia kuin odotinkin.
tekijänä aamiaispulla
#106681
Ei noista juuri mikään herätä suurta innostusta, kun ottaa huomioon keskeisen sijainnin. Näissä avoimissa suunnittelukilpailuissa tulee välillä hieman sellainen olo, että panostus ei ole kovinkaan suuri, vaan koitetaan kopioida tiettyjä komponentteja oman puljun kirjastosta mahdollisimman monessa suunnittelukilpailussa minimikustannuksin, ja näin pysytään pinnalla ja aina välillä jokin tärppää ja pärjää. Museot ja kulttuuritalot keräävät hieman enemmän motivaatiota, mutta ovat yleensä kuraa. Mielestäni parempia tuloksia voisi saada kutsukilpailulla, joista on luvataan kunnon kompensaatio. Rajattu osallistujamäärä varmistaa paremman näkyvyyden osallistujille ja töille, se lisää motivaatiota. Sen tietää jokainen, että jos töitä on yli yhden käden sormien, niitä ei juuri esitellä lehdissä. Herkules tullee olemaan, ikävä kyllä, "laadukasta" perushuttua.
veka, Enkoo tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#107099
Herkules tontin suunnittelukilpailu on ratkennut ja kaavoitus pääsee vihdoin etenemään. Kerro kantasi -palvelussa työ 'Brikka' sai ylivoimaisesti eniten kommentteja, mutta se jäi kilpailussa kolmannelle sijalle, kun voittajaksi valikoitui Lundén Arkkitehtien 'Uoma'. Työn nimi tulee tontin läpi kulkevasta julkisesta väylästä, yritetään luoda hieman 'kylämäistä' tunnelmaa tontin keskiosiin ja lisäksi kilpailutyössä on ehdotettu portaikkoa urheilupuistoon ja näköalapaikkaa. Julkisivuja on hieman elävoitetty kilpailutyöstä. Brikkaan verrattuna tämä työ kyllä ottaa tontilla olevan vanhan ja suojellun empire-puutalon paljon paremmin huomioon, pisteet siitä.

Kaupungin oma tiedote: https://www.turku.fi/uutinen/2024-06-12 ... lle-nousee

Lisää havainnekuvia TS:n artikkelista
Aurajokirantaan tulee kävelykujan halkoma uudiskortteli, johon suunnitellaan runsaasti kivijalkaliiketilaa

Kuva

Kuva

Voittajaehdotusta kuvaillaan pienimittakaavaisten kaupunki- ja vihertilojen sarjaksi. Korttelin läpi tulee kulkemaan julkinen kuja, jonka varrelle pyritään rakentamaan kohtaamispaikkoja kaupunkilaisille. Aiemmin pääasiassa parkkipaikkana toimineelle alueelle on tulossa asuin- toimisto- ja liiketiloja.

Noin kolme neljäsosaa 16000 kortteliin tulevasta kuutiometristä tulee olemaan asuintiloja. Loput 4300 kuutiota ovat toimisto- ja liiketiloja.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kilpailun voittajaehdotukseen, joka täydentää korkealaatuisella arkkitehtuurillaan hienosti Aurajokirannan kaupunkirakennetta, luoden samalla viihtyisää elinympäristöä ihmisille, suunnittelukilpailun tuomariston puheenjohtaja Marko Härkönen sanoo tiedotteessa.

Kuva

Kuva

Kuva

https://www.ts.fi/uutiset/6355508
veka, wab, OssiS ja 6 muuta tykkää tästä
tekijänä aamiaispulla
#107106
Ihan kivahan tuo on. Toivottavasti toteutus on korkeatasoinen ja muistuttaa valmiina havainnekuvaansa. Se että korttelin läpi menee polku on erityisen kiva.
Tipi tykkää tästä
tekijänä Tipi
#107113
Tosi hyvältä näyttää, kattomuodoissa ja rakennusten sommittelussa on jotain ikiaikaista!
Suuret ikkunat on tässä tosi oleelliset. Lopulta rakennussuunnittelussa ikkunat tuppaa aina reilusti pienenemään ja silloin massa muuttuu helposti raskaaksi ”möhköfantiksi”. Suuret ikkunat on kuitenkin sitä mihin modernismi taipuu vanhempiin tyyleihin nähden, toivottavasti siitä pidetään kiinni. Nuo kepeät lasi-rima päätykolmiot tuskin noin toteutuu.

Kävelykuja alueen keskellä tosi kiva julkinen tila jonne muutkin kuin asukkaat pääsee :smt023
Mittakaava kujassa tosiaan kuin ajalta ennen autoja / inhimillinen. Julkisivu verhoiluissa pidän tiilestä (tai rapatusta/slammatusta). Puu on ekologinen mutta siinä on vähemmän tunnetta että kestää siistinä ”vuosisadan”.
Tosin nuo puuverhoillut katukerrokset aika kivat, kivijalasta tehty puujalka :D