Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#106299
^Luulisin, että kellarikerroksia tulee huomattavasti syvemmälle kuin tuo savipatjan taso. Ehkä tosiaa on tasoitettu koneilla ajelemista varten.
Avatar
tekijänä Ukilainen
#106300
Savinen puoli tontista paalutetaan ja saven päälle ajetaan vielä murskepeti paalukonetta varten. Varsinainen kellari on mahdottomuus, koska aletaan olla jo Aurajoen tasossa.
Avatar
tekijänä Kantti
#106301
Peruskalliota louhitaan vielä. Eikä tässä aivan Aurajoen tasolla vielä olla, on siinä nelisen metriä varmaan eroa, mutta ehkä tämä sitten on taso josta lähdetään ylöspäin? Ainakin näyttäisi siltä.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106489
Havainnekuvien perusteella erittäin tyylikäs taideteos ollaan saamassa Fuugan lämpiöön!

Lisäksi kuvaa työmaakamerasta:

https://enlapser.cloud/1160217906/fi/

Kuva
Yllätysnimi voitti Turun musiikkitalo Fuugan taidekilpailun – luvassa pronssin säihkettä, joka näkyy kadulle asti

Kuva

Pronssin ja messingin hohdetta. Ilmassa leijuvia, virtaavia muotoja. Ajatus soivasta sydämestä.

Siinä taiteilija Johanna Suonpään (s. 1969) voittoisa resepti. Suonpään veistoskokonaisuus Soivat kaiut ylsi voittoon Turun musiikkitalo Fuugan avoimessa taidekilpailussa.

Kilpailussa etsittiin teoksia tulevan musiikkitalon päälämpiöön sekä muusikoiden lämpiöön.

Jos kolmiosainen Soivat kaiut toteutuu suunnitelmien mukaan, päälämpiön ilmatilassa säihkyy alkuvuonna 2026 upouusi veistos, joka näkyy ikkunoista kauas kadulle. Kaksi pienempää seinäteosta ripustetaan muusikoiden lämpiöön.

– Materiaaleina pronssi ja messinki tuovat tilaan taianomaisuutta ja juhlavuutta, Suonpää kertoo.

– Turun musiikkitalo näyttää havainnekuvissa tosi upealta tilalta. Siellä on isoja ikkunapintoja ja paljon luonnonvaloa, hän jatkaa.

Kuva

Suonpään teokset saivat alkunsa musiikkitalon nimestä, Fuugasta.

– Leikittelin ajatuksella moniosaisesta ja tavallaan moniäänisestä teoskokonaisuudesta, joka viittaa fuugaan musiikkimuotona.

Teoksia toivottiin päälämpiön lisäksi muusikoiden lämpiöön. Sinne Suonpää hahmotteli kaksi pienempää seinäteosta nimeltään Soiva sydän ja Legato.

– Koen, että muusikoiden lämpiö on tilana musiikkitalon sydän. Sieltä saa alkunsa paikan henki ja tunnelma, sieltä lähtevät tulkintojen virtaukset meille yleisölle. Isommassa mittakaavassa nämä kaiut ja virtaukset näkyvät päälämpiön Kaiut-teoksessa, Suonpää kuvailee.

Pronssin kiillotettujen ja patinoitujen pintojen heijastuksissa voi nähdä viittauksia myös Aurajoen virtaukseen.

Kuva

Johanna Suonpää on helsinkiläinen kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2002 Taideteollisesta korkeakoulusta, joka nykyään tunnetaan Aalto-yliopistona.

Turussa Suonpään teoksia on nähty viimeksi vuonna 2006 silloisessa Galleria Justissa.

– Olen kiinnostunut materiaaleista ja niihin kätkeytyvistä ominaisuuksista, kuten miten ne ottavat tilan ja heijastavat valoa, Suonpää kertoi tuolloin Turun Sanomien haastattelussa (TS 27.6.2006).

– Ei se ole mihinkään muuttunut. Tila on edelleen tärkeä, teos ei ole koskaan irrallaan tilasta, hän toteaa nyt.

Haastattelu tehdään puhelimessa ennen voittajateoksen julkistamista.

– En oikein vieläkään käsitä tätä, jos ihan rehellinen olen. On uskomatonta ja aivan mahtavaa, jos todella pääsen tätä toteuttamaan, Suonpää sanoo.

Suonpää on tehnyt julkisia teoksia muun muassa Maistraatin vihkihuoneeseen Helsinkiin sekä YH-rakennuttajan pääkonttoriin Rastilaan. Turun musiikkitalo Fuugaan suunniteltu kokonaisuus on toteutuessaan hänen suurin julkinen teoksensa.

Lopullisen päätöksen teoksen tilaamisesta tekee Turun kaupunki.

Musiikkitalon rakentamiseen liittyy laaja, prosenttiperiaatetta noudattava taidehanke, joka tuo taidetta sekä talon sisä- että ulkotiloihin. Kokonaisbudjetti on 620 000 euroa, josta sisätilojen teosten osuus on 205 000 euroa.

Taidekilpailuun saapui määräaikaan mennessä 83 ehdotusta, joiden joukosta tuomaristo valitsi voittajan yksimielisesti.

– Teos tuo musiikkitalon lämpiötiloihin eleganttia säihkettä ja herkkyyttä, joka täydentää lämpiöiden pelkistettyä materiaalimaailmaa. Teokset rikastuttavat sekä konserttivieraan että muusikon kokemusta sisätiloissa, mutta ovat myös ohikulkijan koettavissa erityisesti iltavalaistuksessa, musiikkitalon pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen kuvailee Soivat kaiut -teosta tiedotteessa.

Toiseksi sijoittui Jaakko Heikkilän Messinkiviivastolla ja kolmanneksi Mari Paikkarin Ääniaalto. Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnat Otto Karvosen ehdotukselle Joen valo: nuotinnos ja Nestori Syrjälän ehdotukselle Katkos.

Kilpailun kärkikolmikon ehdotuksiin sekä tuomariston arvostelupöytäkirjaan voi tutustua 21.11.–5.12. Turun musiikkitalo Fuugan verkkosivulla musiikkitalofuuga.fi.

https://www.ts.fi/kulttuuri/6167397
veka, hmikko, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#106575
Musiikkitalon tontin eteläreunan louhinta on saatettu loppuun ja ja joen puoleista tonttia paalutetaan. Pitkään on odotettava ennen kuin paikalla on jotakin mitä katsella.

Kuva
veka, TurkuCubed, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#106719
Eilen Läntisellä Rantakadulla kävellessä tähdätty kuva kahden taidelaitoksen välissä rakentuvaan musiikkitaloon. Vasemmalla kaupunginteatteri ja oikeassa reunassa vaaleana Wäinö Aaltosen museo. Takana kurkoittelee valtion virastotalon tummanpuhuva massa.

Kuva

Wäinö Aaltosen museo (WAM)) on menossa remonttiin ja laajennukseen syksyllä. Museon pitäisi avautua uudistettuna 2026.

Itäistä Rantakatua voisi pitää jonkinlaisena taidekatuna sen varrella olevien useiden taidekohteiden vuoksi. Ainakin Tujomiokirkkosillan ja Mylllysillan väliseltä osuudelta.
Åboa Vetus&Ars Nova, Titanik, Turun kaupunginteatteri ja WAM sekä tähän väliin rakennetteva musiikkitalo Fuuga
Tlahti, TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#106801
Tänään ohi kävellessäni jotakin näytti olevan jo nousemassa peruskalliosta. Kaarevan seinän rakentamistakin ollaaan valmistelemassa.

Kuva
hmikko, TurkuCubed, JusuPetteri ja 5 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#107074
Kiertelin musiikkitalo Fuugan rakennustyömaata lauantaina. Kohoaa vähitellen ylemmäs.

Koko Itäinen Rantakatu Myllysillan ja Auransillan välillä on suljettu. Auransillan pää kadusta Teatterisiltaan asti on työmaata.
Kuva

Kuva

Kadunpätkä Virastotalon ja tulevan musiikkitalon (entinen Itsenäisyydenpuisto) välissä on joskus nimetty Itsenäisyydenaukioksi. Katu se kuitenki on eikä aukio. Hämäävä nimi.
Kuva

Näkösuunta kohti Wäinö Aaltosen museota joka on mennyt useammaksi vuodeksi remppaan ja uudistumaan.
Kuva

Kuva

Kuva

Alko satama...
Kuva
wab, veka, hmikko ja 3 muuta tykkää tästä