Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä tiiliskivi
#105109
Kannatettava projekti ihan erilaisuuden vuoksi, ja voi rikkoa jäätä kertaustyylien käytölle laajemminkin mitä monet toivovat.

Mutta eipä erilainen ulkoasu tosiaan pelasta niiltä ongelmilta mitä tuollaisilla projekteilla yleensäkin on: autoiluun perustuva, vilkkaiden teiden katveeseen luotu yhden rakennuttajan tekemä erillinen saareke. Monotonisuuttakaan ei varsinaisesti vähennä, jos kuvan mukaan rakennuskokonaisuudet ovat samalla muotilla tehtyjä. Tuollaisessa eri tyylikokonaisuuksia yhdistelevässä "kerralla valmiiksi" - metodissa on vaarana myös teemapuistofiilis. Tai sitten parhaimmillaan omanlainen, turvallinen ja kylämäinen tunnelma.

Mutta nämähän ovat mielipidekysymyksiä, ja varmasti ihan tyytyväisiä (lapsiperhe?) asukkaita tuonne löytää, ja sitä mitä Kaarinasta parin läpiajokerran perusteella muistan, ei siellä kummoista keskustaakaan olisi jota jatkaa talo kerrallaan, joten ihan mielenkiinnosta toivottavasti toteutuu tämä.
hylje, Tipi tykkää tästä
tekijänä hmikko
#105110
tiiliskivi kirjoitti: 24.11.22 17:26 mitä Kaarinasta parin läpiajokerran perusteella muistan, ei siellä kummoista keskustaakaan olisi jota jatkaa talo kerrallaan,
Kyllä sitä kovasti on jatkettu talo ja kortteli kerrallaan viimeiset 15 vuotta. Näkyy esim. Googlen kartassa vertaamalla satellittikuvaa ja StreetView-kuvia, jotka ovat vuodelta 2009. Kaarinassa oli 2000-luvun lähtötilanteessa keskustassa peltoaukeaa mitä täyttää huru mycket. Tänne taloonkin kehitystä on kuvattu, mutta en äkkiseltään löydä ketjua / kohtaa.
tiiliskivi tykkää tästä
tekijänä Tipi
#105112
Heh, kyllähän tämä suunnitelma aika yllätys on. Jos Kartanonkoski on esikuvana, niin sehän on kuitenkin modernia arkkitehtuuria historiasta ammentaen. Tämä taas pyrkii selvästi vanhojen tyylien mukaisuuteen, lieneekö toista vastaavaa aluesuunnittelmaa Suomessa ennen tehtykään?

Alue on tuttu, hieno, viettävä peltokaistale. Jutun mukaan kaava edellyttää vanhaa tyyliä, joten toteutunee siten eheänä kokonaisuutena. Tuo lienee kuitenkin hyvin alustava suunnitelma vielä.
Saa nähdä miten nuo pyöreäreunaiset ”päätylaivat” tai ylipäätään julkisivut toteutettaisiin. Parempi olis tiilistä tai harkoista muurata ja sileäksi slammata, elementteinä menee teatteriksi. Entä kivijalat? Nuo barokkipöydän jalan näköiset parvekekaiteet on aika kornin näköiset, olisko parempi kaarevasta raudasta?

Aika sitkeä rouva tämä Uotila on, siis jotain tällaista joskus toteutuu. Ensireaktio oli että ei helv…. Epäaitoa! Ennakkotapauksena mielenkiinnolla kuitenkin odotan mitä tuleman pitää. Yhden pellon ympäryskunnasta voinee kyllä uhrata joskaan mikään piilopaikka tuo ei ole. Tälläisen toteuttaminen luontevasti on kuitenkin haastavaa, ja fuskaaminen ja epäonnistuminen taas helppoa…
tekijänä hmikko
#105115
Tipi kirjoitti: 24.11.22 20:23 Jutun mukaan kaava edellyttää vanhaa tyyliä, joten toteutunee siten eheänä kokonaisuutena.
Toteutuu jos joku rakentaa. Siksi kysyin kaavan vireilletulon perään aiemmin ketjussa. Rakennusliikkeet voivat jättää hankkeen väliin, jos katsovat hankalaksi, tai rakennuttaja voi hakea kaavaan muutosta. Onhan noita nähty modernististen kaavojenkin kanssa, että rakennuttajat haluavat halpuuttaa vaatimuksia julkisivuja ja parkkiratkaisuja koskien, jne. Parhaat mahdollisuudet hyvälaatuiseen toteutukseen olisi tietysti silloin, jos rakennuttaja on asiasta yhtä innostunut kuin kaavoittaja ja valtuutetut. Sikäli kun ymmärsin, niin tämä tapaus ei ole rakennuttajan idea.
Tipi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105117
Tässä näyttäisi olevan pyrkimystä vastata kansalaisten valituksiin laatikko- ja tolpparakentamisesta. Kenties alkaa olla aika kääntää vähän sivua ja katsoa voidaanko rakennusten ilmiasulle tehdä jotakin oikeasti kiinnostavampaa kuin mitä tässä viimeisen noin 50 vuoden aikana on tehty? Ihan hyvä että etsitään uudenlaista rakentamista jossa on jotakin johon silmä voisi tarttua. Tässä vaiheessa eipä paljoa voi vielä heittää hattua ilmaan siitä, miltä tulee näyttämään, koska sitä ei tiedä. Kiinnostavaa nähdä miten homma kehittyy ja saadaanko oikeasti jotakin kestävää tehdyksi joka saa Ihmiset puolelleen ja johon löytyy ostajia?
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#105124
Puupaalu kirjoitti: 28.11.22 13:50 Onko tuosta Kaarinan kaavasta tosiaan jotain uudempaa virallista dokumenttia. Vuoden 2019 kaavaluonnos olisi aika erilainen.
Löytyyhän tuota, Kaarinan kaupunkikehityslautakunta hyväksyi 23.11. kokouksessaan päivitetyn kaavaluonnoksen. Ja kuten hmikko tuossa aiemmin epäili, kaavamuutos on kaupungin itsensä toimesta aloitettu; aiemmassa TS:n artikkelissa mainitaan:

"Kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää kertoo, että lautakunta on ilmaissut tahtonaan, että talot edustavat klassisista tyyliä, jopa barokkityyliä. Kaavaluonnoksen selostuksessa puhutaan myös renessanssi- tai jugendtyylistä.

– On sovitettu mielenkiintoisella tavalla maisemaan, Liuska-Kankaanpää kehaisee kaavoitusarkkitehti Ville Aaltosen työtä.

Kaavatyö on aloitettu nimenomaan kaupunkikehityslautakunnan toiveesta."


Linkki lautakunnan pöytäkirjaan: https://tweb.kaarina.fi/ktwebscr/pk_asi ... m?bid=4430

Kuva
Puupaalu, 16valve tykkää tästä
Avatar
tekijänä Ukilainen
#105319
Tämän viikon aikana on tullut työmatkoilla katseltua Ratapihankadun varressa erään vanhan turkulaisen talon häviämistä tiilikuormina kuorma-autojen lavoille. Kyseessä siis päärautatieaseman vieressä seissyt vihreä toimistotalo, jonka vanha Turun Sanomien nettiartikkeli osasi kertoa VR:n sähkötaloksi.

Kuva
TS/Timo Jakonen
VR:n sähkötalo on valmistunut vuonna 1937. Kiitotavaratoimistoksi rakennettua taloa on käytetty viimeksi toimisto- ja sosiaalitiloina.


https://www.ts.fi/uutiset/1074053555

Purkamisesta ollut kiistaa siis jo 20 vuotta sitten. Nyt on kuitenkin enää kivijalka jäljellä ja jonain päivänä paikalla elämyskeskus?
tekijänä jfo
#105325
Ukilainen kirjoitti: 20.01.23 13:42 Tämän viikon aikana on tullut työmatkoilla katseltua Ratapihankadun varressa erään vanhan turkulaisen talon häviämistä tiilikuormina kuorma-autojen lavoille. Kyseessä siis päärautatieaseman vieressä seissyt vihreä toimistotalo, jonka vanha Turun Sanomien nettiartikkeli osasi kertoa VR:n sähkötaloksi.

Kuva
TS/Timo Jakonen
VR:n sähkötalo on valmistunut vuonna 1937. Kiitotavaratoimistoksi rakennettua taloa on käytetty viimeksi toimisto- ja sosiaalitiloina.


https://www.ts.fi/uutiset/1074053555

Purkamisesta ollut kiistaa siis jo 20 vuotta sitten. Nyt on kuitenkin enää kivijalka jäljellä ja jonain päivänä paikalla elämyskeskus?
Tampere ja Turku ovat usein verrokkeja keskenään. Onkin huvittavaa että Turussa tiilirakenteinen sähkötalo laitetaan palasiksi, kun taas Tampereella laitettiin 2,7 miljoonaa euroa niinikään tiilirakenteisen tavara-aseman suuritöiseen siirtämiseen ja 3 miljoonaa euroa remontoimiseen. Ehkä kiinteistön omistajien asenteellakin on eroa: Turun sähkötalo taisi olla VR:n omistama kun taas Tampereen tavara-asema oli Ratahallintokeskuksen / Senaatti-kiinteistöjen omistama, kunnes Jatke Oy osti sen 6,5 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2023 Tampereen tavara-asemalla musiikki jo soi, kun taas Turun elämyskeskusta saadaan varmaan odottaa vielä tovi.
Kervolainen, tiiliskivi, veka ja 2 muuta tykkää tästä
  • 1
  • 274
  • 275
  • 276
  • 277
  • 278