Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#101154
Kantti kirjoitti: 21.03.16 19:55
OssiS kirjoitti:Turku Energian tontin suunnittelukilpailu on nyt ratkennut. Omaan silmään erittäin maukas kokonaisuus.

http://www.turku.fi/uutinen/2016-03-15_ ... ukilpailun
Kaappaus Siggen voittaneesta pdf:stä. Hyvin yhtenäinen kokonaisuus jossa mittapuuna on voimalaitoksen korkea kattilatorni. Viherkatot ja kaikki. Välillä kyllä kaipaisi jotakin muutakin kuin tasakattoa!
Kattilatornin katolle tulevaan panoraamaravintolaan täytynee tehdä visiitti sen valmistuttua! Ikkunapöytään.
Kuva
Vuosien taistelu tästä kaavasta on tullut päätökseen, kun yksityishenkilön valitus johti lopulta korkeimmassa hallinto-oikeudessa kaavan hylkäämiseen ja siten hankkeen kaatumiseen.
KHO: ''Ottaen huomioon asemakaavan yleispiirteisyyden suojeltujen rakennusten ja niiden käyttötarkoituksen osalta sekä sen, ettei suojeltaviin rakennuksiin sijoittuvan rakennusoikeuden määrää ollut osoitettu asemakaavakartalla, asemakaavamuutos ei suojeltavien rakennusten osalta täyttänyt asemakaavan tarkoitusta alueen käytön yksityiskohtaiseksi järjestämiseksi. Asemakaavan yleispiirteisyyden seurauksena asemakaavan muutosta varten laadittujen selvitysten perusteella ei ollut mahdollista arvioida, täyttikö asemakaava maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:ssä tarkoitetut kaavan sisältövaatimukset.

Kaupunginvaltuuston päätös ja hallinto-oikeuden päätös, jolla kaupunginvaltuuston päätöksestä tehty valitus oli hylätty, kumottiin.''

Koko päätöksen voi halutessaan lukea täältä: https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/v ... 72545.html


Positiivisemmissa uutisissa Wiklundin kortteliin suunnitellaan täydennysrakentamista. Ilmeisesti TOK:lla riittää uskoa Wikken menestymiseen, sen verran paljon rahaa on jo kaikkeen remppaamiseen laitettu; on ollut itse kauppakeskuksen iso remontti niin sisältä kuin ulkoa, Walo kattoterassi ja näköalahissi, suunnitelmissa oleva maanalaisen S-marketin laajentaminen n. 50%:lla nykyisestä pinta-alasta ja nyt vielä tämä.
TOK suunnittelee Wiklundin kaupallisen toiminnan laajentamista

Kuva

Turun Osuuskauppa (TOK) suunnittelee laajentavansa Wiklund-keskuksen kaupallista toimintaa täydennysrakentamisen kautta. TOK haki reilu vuosi sitten asemakaavamuutosta Wiklundin tavaratalon ja sen yhteydessä olevien rakentamattomien Brahenkadun puolen liikekiinteistöjen osalta siten, että se mahdollistaisi lisärakentamisen alueelle.

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimiala hyväksyi esiselvityksen Wiklundin korttelin kaavahankkeen sisällyttämisestä kaupungin kaavoitusohjelmaan.

Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen kertoo, että suunnitelmissa on muun muassa korottaa osa talon kerroksista viereisten kiinteistöjen tasoon.

– Tällä hetkellä pöydällämme on useita erilaisia vaihtoehtoja aina hotellikapasiteetin lisäämisestä toimistotilojen tai jopa asuntojen rakentamiseen. Joka tapauksessa tavoitteenamme on täydennysrakentamisella tukea Turun kaupungin keskustan kehittämisen kärkihanketta lisäämällä keskustan vetovoimaisuutta sekä luomalla alueelle lisää kaupallisia palveluja ja työpaikkoja. Wiklundin kaavahankkeen hyväksyminen mukaan kaupungin kaavoitusohjelmaan on meille erittäin hyvä asia ja mahdollistaa Wiklundin pitkäjänteisen kehittämisen jatkossakin, kertoo Heikkinen.

Rakentamaan päästään arviolta vasta vuosien päästä.

– Nämä rakennustyöt vaativat asemakaavan muuttamista, eli rakentaminen voi alkaa aikaisintaan sen prosessin valmistuttua, Heikkinen lisää.

Wiklundia ja sen palveluita on uudistettu ja kehitetty viime vuosina. Viime vuonna Wiklundille valmistuivat Sokos Wiklundin sekä hotellien ja ravintoloiden uudistukset. Nyt työnalla on S-market Wiklund Herkun laajamittainen uudistus- ja laajennustyö.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5 ... jentamista
hmikko peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#101155
^ Oho, ja kiitos postaamisesta. Tuo kuvassa näkyvä korotus olisi kyllä hyvä parannus, ja yhtenäistäisi Kauppatorin näkymiä kummasti. Nordean talon ja viereisen kerrostalon remonteissa saatiin sisäänvedetty ullakkokerros ja kattoterasseja molempiin, ja tuossa olisi jatkoa. Yhtenäistä linjaa Turun Kauppatorilla, ruksi peräseinään, ei oo tapahtunut viimeiseen 60 vuoteen.

Wiklundin edellisestä rempasta tosiaan ei ole kauan, ja se näytti ainakin näin satunnaisen asiakkaan näkövinkkelistä jokseenkin epäonnistuneen. Tavaratalosta tuli sekava city-Prisma, asiakkaita ei paljon näkynyt, ja ja pian osaan liiketiloista ruvettiinkin sovittelemaan muita toimijoita. Itsekin olen jonkun verran yllättynyt, että ruokaosastoa vielä jaksetaan laajentaa tässä vaiheessa, mutta kaipa ovat laskeneet.
Avatar
Tekijänä Kantti
#101156
Koska keskustaan on nyt viime vuosien aikana panostettu suurten toimijoiden suunnasta isolla kädellä, näen tämän uudistuksen pitkälti Wiklundin aiemmin tehdyn rempan loppuunsaattamisena, jossa tontin ontto sisäosakin tulee tehokkaaseen ydinkeskustakäyttöön. Oma silmäni ei ole koskaan tottunut tähän keskellä korttelia olevaan koloon. Tässä kohtaa Yliopistonkadun ja Eerikinkadun välinen julkisivulinja todella on huutanut yhtenäisyyttä. Vaikuttava parannus toriympäristössä.
Tekijänä hmikko
#101158
^ Jos tuosta renderistä voi päätellä, niin tuossa muutettaisiin edellisessä korotuksessa rakennettuja, suht uusia tavaratalon tiloja hotelliksi/asunnoiksi. Pitäisin pikemminkin osin suunnanmuutoksena kuin loppuunsaattamisena. Lehtijutun mukaan suunnitelmat tosin ovat vaiheessa, eli saa nähdä mitä tulee.
Avatar
Tekijänä Kantti
#101159
hmikko kirjoitti: 03.11.20 19:46 ^ Jos tuosta renderistä voi päätellä, niin tuossa muutettaisiin edellisessä korotuksessa rakennettuja, suht uusia tavaratalon tiloja hotelliksi/asunnoiksi. Pitäisin pikemminkin osin suunnanmuutoksena kuin loppuunsaattamisena. Lehtijutun mukaan suunnitelmat tosin ovat vaiheessa, eli saa nähdä mitä tulee.
Wikken matalaa osaa ei korotettu rempassa, samankorkuinen Kauppiaskadun julkisivu on edelleen. Liiketilaa kyllä laajennettiin tontin sisälle aika lailla. Remppa käsitti käytännössä vain Kauppiaskadun puolen kasvojen kohotuksen mutta Eerikinkadun puolen hotelliosan seinä ja silleen likaisen rumaksi. Veikkaan TOK:illa olleen jo tuolloin jonkinlaisia ajatuksia mitä se keskustatontilla olevalle tavaratalolleen voisi tehdä. Tekeminen aloitettiiin torin ympärillä olevien kiinteistönomistajien sektiolla jossa lähdettiin ajamaan kovassa melskeessä ollutta toriparkkia. Luonnollinen jatkumo kehityksessä, on nostaa nyt heikkoa tontin tehokkuuslukua rakentamalla se Kauppiaskadun reunalta viereisten talojen räystäslinjaan ja oletettavasti rakentaa lisäksi tontin sisälle samalla kunnon neliöt.
Tekijänä hmikko
#101160
No juu. Käytännössä matalan osan ylin kerros rakennettiin uusiksi niin, että kerroskorkeus on suurempi. Näkyy verratessa naapurin kerrostaloon.

Kuva

Rempan jälkeen 2008.
Kuva
Avatar
Tekijänä _NeN_
#101191
"^ Miksi pitäisi? Puutorilla on jo parkkiluola, ja useimpien ympäröivien rakennusten julkisivutkin on kertaalleen remppailtu viimeisen kymmenen vuoden aikana (useat eivät toki silti ole järin kauniita). Konserttitalolle varmaan tehdään jotain, jos päätös uuden rakentamisesta muualle saadaan aikaiseksi."

En nyt oikein tiedä. Puutorin ympäristö (varsinkin pohjoispuoli!) on näyttävämpiä Turussa, mutta brahenkadun puolella olevaan tyhjään 1-kerroksiseen vanhaan strippiluolaan pitäisi kyllä saada jotain eloa. Brahenkadulla on jo alempana mäessä täydennysrakennusta, ehkä tuohonkin voitaisiin saada tiivistä korttelia aikaiseksi? Nykyäänhän paikalla on yhden kerroksen ylempänä oleva parkkitasanne käsittääkseni.
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#101217
Yliopistonkatu 30 on hakenut vireille asemakaavanmuutoksen joko nykyisen rakennuksen korvaamiseksi uudella, tai vaihtoehtoisesti täydellistä peruskorjausta sekä rakennuksen korottamista varten. Toimialajohtajan päätöksellä hakemus asetetaan kaavoitusohjelmaan. Samalle tontille haettiin aiemmin käytännössä samoja muutoksia poikkeuspäätöksellä, mutta kaupunki totesi että asia tulee hoitaa asemakaavalla. Havainnekuvan piirtänyt Sigge Arkkitehdit, ja fiksusti tehty seinään vain muutama kapea pystyikkuna, jotka varmaan kohtuu helppo muurata umpeen jos siihen haluttaisiin joskus rakentaa kiinni.

Nykytilanne

Kuva
Risumies, Tlahti peukuttivat tätä
  • 1
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 264