Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä engineerix
#100033
Miksi Topaasin kerroslukema on tippunut 16:een sekä SRV:n sivuilla että Aamulehden uutisoinnissa? Topaasissa piti olla 17 kerrosta, mutta nyt onkin yhtäkkiä saman verran kuin Opaalissa.
Tekijänä thencv
#100034
Topaasissa hissit kulkevat vain kerrokseen 16 saakka ja Opaalissa kerrokseen 15. Molempien tornien huipulla sijaitsee kattohuoneistot. Näiden yläkertoihin ei kuitenkaan ole tulossa hissiä. Tämä tarkoittaa sitä, että Topaasissa on 17 kerrosta ja Opaalissa on 16 kerrosta.

Molemmista torneista on kuitenkin tulossa noin 60 metriä korkeita kansitasosta mitattuna.
engineerix peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä grendy
#100035
engineerix kirjoitti: 29.04.20 09:40 Miksi Topaasin kerroslukema on tippunut 16:een sekä SRV:n sivuilla että Aamulehden uutisoinnissa? Topaasissa piti olla 17 kerrosta, mutta nyt onkin yhtäkkiä saman verran kuin Opaalissa.
Hyvä kysymys! Kaavassahan (https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8366) Topaasissa on XVII ja Opaalissa XV kerrosta. Nyt Topaasia markkinoidaan "Topaasin moderni profiili kohoaa 16 kerrokseen saakka.", mutta rakennusluvassa mainitaan taas näin (http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimiel ... 911(82433))
"- kerrosluku 7-17 (iv-kerros mukaan lukien)
- rakennuksen korkeus 66 m, ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä
palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta 55,5 m kannen tasolle"


Opaali (kaavassa XV) taas markkinoidaan "toisena rakentuva moderni 16 kerroksinen tornitalo," ja rakennuluvassa (http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimiel ... _8(111332)):
"- kerrosluku 8-16
- rakennuksen korkeus 61,3 m, ylimmän kerroksen lattian etäisyys sitä
palvelevan porrashuoneen sisäänkäyntitasosta 50,1 m kannen tasolle"


Eli Opaali on kasvanut kerroksella 15->16 ja Topaasi on periaatteessa 17 kerroksinen oikeasti kuten kaavassakin, mutta 16 kerros on korkein asuinkerros. Korkeudet Opaali 61,3m ja Topaasi 66m.
engineerix, huopa peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä henkka
#100096
grendy kirjoitti: 23.04.20 16:12 Ensimmäisen Libeskind-tornin julkisivu ei pitäisi kuvien perusteella olla tuota samaa vaakalaattaa, mitä tuossa matalassa osassa on, joten vieläkään ei uskalla sanoa tuleeko se oleen hyvän näköinen vai ei :)
Ei se olekaan, se on hieman vaaleampaa ja hieman kirkaampaa sekä paneloitu pystysuuntaisesti. Näin pienestä en voi vielä sanoa mitään lopullista mielipidettä mutta aika kaukana ollaan havainne-/myyntikuvien vaihtelevan sävyisistä laatoista sekä tummemman harmaan Kruunun että vaaleamman Topaasin osalta. Tummemissa laatoissa voi nähdä pientä sävyvaihtelua mutta se voi olla myös valmistajan toleranssien rajoissa.

Kuva
Kuva

Tässä on havainne-/myyntikuva samaisesta Sorinsillan puoleisesta päästä. Kuten kuvissakin, tässä Kruunun matalampi osa on vasemmalla ja Topaasi oikealla. Havainne-/myyntikuvien laatat ovat selvästi teräksisempiä.

Kuva

Topaasin rakentamisen aikaiset suojat ovat portaittain siksi kerroksien lattiat pienenevät vinon kattomuodon takia ylemmäksi mentäessä. Voi olla että suojien takana rakennetaan jo kuudennentoista kerroksen lattiaa. Viidennentoista kerroksen lattia näyttäisi valetulta, ainakin Kalevantieltä päin katsottaessa

Kuva
Kuva

Opaalin työmaasta saa hieman huonosti kuvia aidan raosta. Pitää käydä joku ilta aidan yli kuvailemassa kun on vähemmän autoja.

Kuva

En tiedä onko lasiseinä osa hotellia vai Keskusareenaa mutta vanhemman poikkeuslupa hakemuksen perusteella hotellin sisäänkäynti olisi kuvassa näkyvässä neljän pylvään tukemassa aukossa. En osaa varmaksi sanoa tuleeko se olemaan Ratapihankadun kanssa samassa tasossa vai johtaako sinne portaat. Poikkeusluvan piirrustuksen mukaan se olisi samassa tasossa.

Lasiseinän poikittaisjuovissa näkyviin kiinnikkeisiin kiinnitetään todennäköisesti verhoilu, jolla Keskusareenan lopullinen kaareva muoto saavutetaan.

Kuva

Kuva

Wallesmannin vierestä kulkevalle Kansikujalle tulee portaat ja hissi, jotka ovat keskeinen reitti Keskusareenan pääsisäänkäynnille. En tiedä mikä perspektiivivirhe pääsisäänkäynnin edessä olevan aukion kuvassa on mutta aukion leveys Kansikujan portaiden yläpäästä Keskusareenan seinään on katusuunnitelmien perusteella noin 13 metriä.

Kuva

Kuva

Kansikadun ja Kansikujan katusuunnitelmat ovat nähtävillä 26.5. saakka ja niissä näkyy hyvin pääsisäänkäynnin aukion koko. https://www.tampere.fi/liikenne-ja-kadu ... .2020.html
wab, hmikko, TurkuCubed ja 7 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä engineerix
#100186
henkka kirjoitti: 12.05.20 18:25
Kuva
Täytyy sanoa, että aika tyngäksi Topaasi näyttää jäävän. Tornin ylimmän kerroksen katto tulee sunnilleen samaa tasoon kuin kuvassa näkyvät korkeimmat keltaiset suojalevyt. Korkein (kuvassa taaimmainen) nurkkaus tosin nousee vielä viitisen metriä ylemmäs. Veturitallien suunnalta katsoen Topaasi näyttää vieläkin matalammalta. Rakennus kun on melko leveä siltä suunnalta. Ei uskoisi 17 kerroksiseksi taloksi, eikä varsinkaan 19 kerroksiseksi, mitä torni kansi mukaanlaskettuna kaiketi on.

Kattojen jyrkkyydet ovat loivemmat mitä renderi antaa ymmärtää. Renderiin on näköjään haettu optimikuvakulma, että tornit näyttäisivät solakammilta. Varsinkin Topaasin kohdalla ero on merkittävä. Onneksi katon jyrkkyys on kuitenkin suurempi mitä keltaisten suojalevyjen nykyisistä asemista voisi päätellä.

Kuva
Tekijänä jusa-masa
#100198
Pitää ajatella positiivisesti, että nuo tornit on noista 5+1(wallesmanni) sarjasta ne kolme matalinta. Pohjoiskannelle tulee sitten ne isoimmat eli ne tulee näyttään jo kaupungin mittasuhteessa massiivisilta vaikka vain yksi niistä ylitää 100m ja lisäksi n.20m tanko siihen huipulle päälle.
Jostain syystä itsellä ei ole mennyt ajatukset siihen, että näiden eteläkannen rakennusten pitäisi olla korkeampia koska itse kokonaisuus on jo itsessään niin massiivinen areenan vuoksi.
AQ peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä henkka
#100210
Topaasi on leveä kun asemalta päin katsotaan. Kannen pohjoisin torni, jolla nyt vielä ei ole nimeä on kaavassakin vielä leveämpi. Kaavaselosteessa on havainnekuva rautatieasemankin suunnasta mutta veikkaan rakennuslupavaiheessa olevan jotain muuta.

Kuva
Kuva

Topaasin ylimmät kerrokset näkyvät sääsuojien takaa vain suoraan edestä päin katsottaessa mutta silloinkaan ei katon muodosta saa vielä hyvää käsitystä.

Kuva

Parhaimman käsityksen katon jyrkkyydestä saa Tornihotellin webbikamerasta, joka sekin on tosin juuttunut 20. päivään muttei suojan takana hirveän näkyviä muutoksia ollut lauantaina.

Kuva

Opaalin pohjalaattaa on valettu.

Kuva

Areenan pääsisäänkäynnin seinää ollaan lasitettu.

Kuva

Hotellin Ratapihankadun puoleisen seinän ensimmäiset laatat on asennettu ja näyttävät mustalta pesubetonilta. Elementin vasemmalla puolella oleva kiinnike kuitenkin viittaisi siihen, että sen eteen tulisi vielä verhoiluelementtejä.

Kuva
wab, engineerix, huopa peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä engineerix
#100215
henkka kirjoitti: 26.05.20 16:41 Kuva
Tuosta ylläolevasta kuvakulmasta Topaasi vielä näyttää jossain määrin tornilta, mutta kuten sanottua, veturitallien suunnalta katsottuna on enää hyvin vaikea puhua tornista. Lohdutuksena voi todeta, että kun toivottavasti saadaan muutkin tornit pystyyn, niin tämä pahin kuvakulma jäänee piiloon.

Kuva

Joka tapauksessa muutama kerros lisää vähän kapeammalla torniosalla olisi ollut näyttävämpi kokonaisuus. Tiedä sitten oliko tornia pakko levittää, jotta kattoasunnoille saatiin riittävästi tilaa. Vai oliko syynä ainostaan tarve lisätä rakennusalaa.
Avatar
Tekijänä henkka
#100223
engineerix kirjoitti: 26.05.20 23:45Joka tapauksessa muutama kerros lisää vähän kapeammalla torniosalla olisi ollut näyttävämpi kokonaisuus. Tiedä sitten oliko tornia pakko levittää, jotta kattoasunnoille saatiin riittävästi tilaa. Vai oliko syynä ainostaan tarve lisätä rakennusalaa.
Luultavasti rakennusalan lisääminen koska ei kerrosten pinta-alan suuruutta voi enää perustella sillä, että aina on pakko rakentaa kaksi porraskäytävää paloturvallisuuden vuoksi. Kattohuoneistojen terassit eivät ole hirveän pieniä, joten niistäkin olisi voinut leikata, jos ei olisi halunnut asuntojen pinta-alasta ottaa pois.

Terassien koot (myyntiesitteessä olevat suuntaa-antavat luvut):

 • 13. kerros: 18,0 m²
 • 14. kerros: 29,0 m² + 28,5 m²
 • 15. kerros: 31,0 m² + 50,0 m²
 • 16. kerros: 33,5 m² + 48,0 m²
Topaasi ilmakuvista (koska ei ole vielä kantakartassa) mitattuna on kuitenkin pinta-alaltaan vasta toiseksi suurin kaikista Tampereen torneista:

 • Ilves: 840 m²
 • Topaasi: 695 m²
 • Rasti: 645 m²
 • Kanavanvahti: 580 m²
 • Impilinna: 575 m²
 • Wallesmanni: 505 m² (mitattu ilmakuvasta)
 • Hämeenpuisto 1: 445 m²
Uusimmat ilmakuvat Kannesta ja ratikkatyömaasta Tampereen karttapalvelussa ovat tältä keväältä: https://kartat.tampere.fi/oskari/

Keskusareenalla asennetaan jotain mikä näyttää katon jännitysrenkaalta, sijainti ainakin olisi oikea. Huomatkaa myös oikeassa reunassa olevien hotellihuoneiden ikkunat. Toivottavasti niissä on ikkunat muuallekin.

Kuva
veka, engineerix, grendy ja 1 muut peukuttivat tätä
Tekijänä thencv
#100246
Tornihotellin katolla olevasta livekamerasta näkee nyt todella selvästi, minkälaiset hirvitykset kannen hotellin julkisivussa oikein on.

Toivottavasti niiden päälle tulee jonkinlainen koristepanelointi.

eipä ole kovin paljon rakennustyö hidastunut tämän ajan vuoksi. hehe
Avatar
Tekijänä henkka
#100349
Harjoitushallin perustuksia on alettu valaa.

Kuva

Hotellin Ratapihankadun puoleisia seinäelementtejä on asennettu lisää. Elementtejä on kolmessa kerroksessa, yhteensä hotelliin tulee kuusi kerrosta.

Kuva

Oli puhetta siitä, kuinka paljon pohjoiskannen talot peittävät Topaasia Ratapihankadun suunnasta ja pienoismallin mukaan ei ihan puolet jää peittoon. Aikalailla saman verran kuin mitä pienoismallin pohjoiskannen toiseksi korkein talo peittää todellisesta Topaasista.

Kuva

Rakentamisen aikaisia sääsuojia poistettiin Topaasin katolta ja terassien kaiteiden muotteja rakennetaan.

Kuva

Myyntiesitteen kuva Topaasista, en tiedä mikä perspektiivi siinä on mutta Opaalin vastainen seinä näyttää ainakin hirveän pitkältä verrattuna todellisuuteen. Seinän poikki kulkeva diagonaali ja aukotuksen muuttuminen on juuri ja juuri näkyvissä myös havainnekuvassa. Havainnekuvassa oleva toinen tummemmin raidoitettu ja syvennetty diagonaali tulee olemaan syvennetty myös lopullisessa rakennuksessa. Samalla syvennys pienentää muuten samanlaista kulmahuoneistoa puoli neliötä per kerros kerroksissa 8 - 11.

Kuva

Kuva
hmikko, 16valve, AQ ja 4 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä huopa
#100358
Topaasi ja Opaali vaikuttaa kyllä silti hienoilta torneilta. Geometria ei ole palikka, mistä itse pidän oikeastaan eniten. Värivaihtelu ei ole niin suurta kuin havainnekuvissa, mutta ei nyt itseä vielä ainakaan häiritse monotonisempikaan sävytys, kun ikkuna-aukotukset ja nuo geometriat saavat katseen kiinnittymään niihin, eikä monotoniseen väritykseen. Tästä tulee hyvä!
 • 1
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • 65
 • 68