Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä engineerix
#99036
henkka kirjoitti: 25.11.19 16:36 Kuva
On se kyllä uskomatonta, miten lähelle toista taloa voi tällaisen järjettömän kokoisen rakennuskompleksin rakentaa. Tuon keltaisen talon asukkaat suorastaan haudataan kannen alle. Ja tilanne pahenee tuosta vielä aika lailla, kun Opaalia aletaan rakentaa. Toivottavasti sentään saavat jotain korvauksia, vai onko ainoa korvaus tonttimaan mahdollinen arvonnousu?
grendy, hellakoukku, Kantti ja 1 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä henkka
#99039
engineerix kirjoitti: 27.11.19 19:58 On se kyllä uskomatonta, miten lähelle toista taloa voi tällaisen järjettömän kokoisen rakennuskompleksin rakentaa. Tuon keltaisen talon asukkaat suorastaan haudataan kannen alle. Ja tilanne pahenee tuosta vielä aika lailla, kun Opaalia aletaan rakentaa. Toivottavasti sentään saavat jotain korvauksia, vai onko ainoa korvaus tonttimaan mahdollinen arvonnousu?
Keltaisessa talossa ei ole tietääkseni kuin toimistoja.

Sorinahde (vaaleanpunainen rakennus) on asuinrakennus. Rakentamismääräyskokoelmassa on määräys valokulmasta, eli siitä mistä kulmasta ikkunoihin pitää päästä valoa. Se määritellään seuraavasti:
Etäisyyden asuinhuoneen pääikkunan edessä samassa tai naapurikiinteistössä olevaan vastapäiseen rakennukseen on oltava vähintään yhtä suuri kuin vastapäisen rakennuksen korkeus huoneen lattiatasolta mitattuna, ellei asemakaavasta muuta johdu. Pääikkunan edessä on kuitenkin oltava vähintään 8 metrin etäisyyteen asti rakentamatonta tilaa. Pientalossa voi mainittu etäisyys tontilla tai rakennuspaikalla olla viihtyisyyden vaatimukset huomioon ottaen pienempikin, kuitenkin siten, että 45 asteen valokulma huoneen lattiatasoon nähden täyttyy
No, asemakaavasta johtuu tässä tapauksessa muuta. Kaavasta tietokoneen näytöltä mitattuna Sorinahteen ja Opaalin etäisyys toisistaan on noin 10 metriä, joten rakentamismääräyksiä ei siten rikottaisi. Valokulmasta on myös maininta asemakaavan selostuksessa:
Keskustelussa kysyttiin, voidaanko noudattaa valokulmaa koskevaa määräystä. Rakentamismääräyskokoelma17 määrää etäisyyden asunnon pääikkunan edessä vastapäiseen rakennukseen vähintään yhtä suureksi kuin vastapäisen rakennuksen korkeus asuinhuoneen lattiatasolta mitattuna, eli valokulman tulee olla 45 astetta tai parempi (pienempi asteluku). Kaupungin edustaja totesi, että tätä määräystä on noudatettava yleensä, mutta kadun tai yleisen alueen varrella vaatimus ei ole voimassa.
Mihinkään korvauksiin Sorinahteen asukkaat eivät ole oikeutettuja. On olemassa ainakin yksi oikeuden päätös asiassa, jossa naapuri on rakentamisellaan peittänyt valittajan näkymiä.

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/ ... pispalassa
H.C., engineerix peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä hylje
#99041
engineerix kirjoitti: 27.11.19 19:58On se kyllä uskomatonta, miten lähelle toista taloa voi tällaisen järjettömän kokoisen rakennuskompleksin rakentaa. Tuon keltaisen talon asukkaat suorastaan haudataan kannen alle. Ja tilanne pahenee tuosta vielä aika lailla, kun Opaalia aletaan rakentaa. Toivottavasti sentään saavat jotain korvauksia, vai onko ainoa korvaus tonttimaan mahdollinen arvonnousu?
Miten paljon oikeuksia naapuritonttiin sinusta heillä pitäisi olla?

Ylipäätään kaupunkirakentaminen ei millään onnistu jos naapuritonttia ei koskaan ikinä saa varjostaa. Korvauksetkin olisivat joko lähinnä loukkaavan pieniä tai niin raskaita, että keskustoja myöten kannattaa rakentaa iki-ihania pistetaloja tonttien keskelle. Parhaimmillaan molempia.
Tekijänä hmikko
#99042
^ Perinteisessä umpikorttelirakenteessa tuota ongelmaa rajoittaa se, että talojen päädyt on rakennettu sillä varauksella, että naapuri tulee seinään kiinni (kuten tuo puutalonkin vanha naapuri), ja kadun toisella puolella olevat ovat ainakin kadun leveyden päässä. Kansirakennelma on tässä suhteessa jotain ihan muuta, ratapihan päälle tuleva jätti, jota ei varmasti puutaloa rakennettaessa osattu kuvitella. Samaa mieltä siitä, että kaupunkimainen rakentaminen pitää mahdollistaa, mutta nää möhkäleet nyt vaan ovat ongelmallisia monella tavalla.
Avatar
Tekijänä engineerix
#99049
hylje kirjoitti: 29.11.19 00:15 Miten paljon oikeuksia naapuritonttiin sinusta heillä pitäisi olla?

Ylipäätään kaupunkirakentaminen ei millään onnistu jos naapuritonttia ei koskaan ikinä saa varjostaa. Korvauksetkin olisivat joko lähinnä loukkaavan pieniä tai niin raskaita, että keskustoja myöten kannattaa rakentaa iki-ihania pistetaloja tonttien keskelle. Parhaimmillaan molempia.
Kaupunkialueella tuo mainittu vähintään 8 m / 45 asteen valokulmasääntö kuullostaa ihan kohtuulliselta. Ei vaan taida sääntö täyttyä tässä tapauksessa. Selvennetään nyt vielä, että kannatan kyllä tätä areenahanketta. Mutta siitä huolimatta löytyy kyllä myös myötätuntoa Sorinahteen asukkaille, koska onhan tuo nyt järkyttävän iso pytinki pystytettäväksi takapihalle. Kyllä saa aika YIMBY olla, jos talon "päälle" vedettävä kansi ei haittaa.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61