Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä henkka
#77860
Tampereen kaupunginhallituksen päätettäväksi tulee tänään asemakaavamuutos työpaikkaalueen muuttamisesta asuntoalueeksi Santalahdessa. Kyseessä on siis Pispalanharjun pohjoispuolinen alue rautatiestä Rantatielle. Esityslistan kohdassa on kevyet 50 liitettä, joiden lukemiseen voi mennä hetki. Kaavaprosessi on alkanut vuonna 2008 Santalahden osayleiskaavan hyväksymisellä ja asemakaavan muutos on tullut vireille 12.3.2009.

Santalahti on yksi syy siihen miksi ratikka on päätetty linjata Paasikiventielle.

Rakennusoikeutta alueelle tulee yhteensä 130 795 k-m2. Puhtaasti asumisen AK, AKR ja AP tonttien rakennusoikeutta on 63 240 k-m2. Asukkaita alueelle on tulossa ainakin tämä osuus 63 240/50= 1250 asukasta. Liike- ja toimistorakentamista sallivilla AL tonteilla yksilöityä liiketilaa on 2 215 km2. Puhdasta liiketilan rakennusoikeutta alueelle tulee 3 815 k-m2. Asumista voi sijoittaa noiden kortteleiden muulle rakennusoikeudelle 54 655k-m2.

Jos tämä rakennusoikeus toteutuu puhtaasti asumisena, niin uusia asukkaita tälle osuudelle tulisi 54 655/50= 1090 eli yhteensä 2340 asukasta alueelle, uusia asukkaita nykyisten lisäksi 2070. Jos AL-tontit toteutuvat
toimistotaloina, asuntoloina, hotelleina ja jos osia rakennuksista toteutetaan työpaikkatoimintoina, yksityisinä tai julkisina palveluina asukkaita voi alueelle tulla paljonkin vähemmän.


Kuva
huopa tykkäsi tästä
Avatar
tekijänä henkka
#87156
Ensimmäisiä uutisia Santalahtea koskien. Kaavasta tehty valitus on vielä hallinto-oikeudessa käsiteltävänä mutta esisopimuksia tehdään jo.

YH Kodit Oy ja Pohjola Rakennus Oy Häme ovat allekirjoittaneet kiinteistökaupan esisopimuksen Kiinteistö Oy Tampereen Pispanrannan kanssa. Sopimukseen kuuluu 28 300 kem2 asuinrakennusoikeutta sekä 900 kem2 liikerakennusoikeutta, mikä tarkoittaa noin 500 asunnon hankekokonaisuutta. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa heti kun kaavamuutos on tullut lainvoimaiseksi.


https://www.yhkodit.fi/uncategorized/yh ... 0-asuntoa/

Pispanrannan osallisuus esisopimuksessa viittaisi siihen että rakentaminen sijoittuisi alueen luoteispäähän, Pispanrannan toimistotalon(?) paikalle.

Pohjola rakentaa myös muualle alueelle.

Pohjola Rakennuksella on jo aiemmin sovittuja esisopimuksia Pahvitehtaan ja Tikkutehtaan kortteleihin yhteensä noin 30 000 kem2 asuinrakennusoikeutta ja noin 10 000 kem2 liike- ja toimitilarakennusoikeutta. Pispanrannan kanssa solmitun esisopimuksen myötä Pohjola Rakennus tulee toteuttamaan Santalahteen yhteensä yli 1 000 asuntoa.


Hankkee(n osa)lla on myös omat kotisivut: http://www.uusisantalahti.fi/
Avatar
tekijänä grendy
#87159
Huhhuh että on kyllä ollut hidas prosessi tämäkin... Nyt kun on nähnyt tunnelin rampin lähialueen niin en kyllä aluetta pidä millään tavalla viihtyisänä. Parhaimmillaan menee varmaan 8 ruuhkaista autokaistaa alueen ohi/läpi.
tekijänä Heikki K
#88217
"Hauska" huomio Santalahden kaavasta: ilmeisesti sen hyväksyminen pääsi yllättämään kaupungin, kun kukaan ei valittanutkaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen (näin kuulin, en löydä viitettä, jotta voisin varmistaa). Tästä nyt sitten seuraa, että meillä on lainvoimainen asemakaava, mutta vuodelle 2017 ei ole budjetoitu rahaa alueen infran rakentamiseen
(2017 rakennuskohteet löytyvät täältä: http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimiel ... lvel(10396))
grendy tykkäsi tästä
Avatar
tekijänä henkka
#91037
Yle kirjoittaa Santalahdesta ja sekä Pohjola Rakennuksen että Lemminkäisen suunnitelmista alueelle. Vaikka teollisuusrakennukset ovat kaavalla suojeltua, vielä ei ole täyttä varmuutta niiden kunnosta ja siitä mitä niille tehdäänkään.

yle.fi kirjoitti:Tampere on suojellut useita alueen tehdasrakennuksia kaavassa, mutta niiden korjaaminen asuin- tai liikekäyttöön on edelleen epävarmaa, koska kuntotutkimukset ovat kesken.
[...]
Alueen suurin rakentaja Pohjola Rakennus tekee parhaillaan kuntotutkimuksia sekä tulitikkutehtaassa että pahvitehtaassa.

Tulitikkutehtaaseen yhtiö on hahmotellut asuntojen lisäksi liiketilaa, päiväkotia ja hoiva-asumista.

– Tulitikkutehdas on ollut säänarmoilla monia vuosia, tiilet ovat rapautuneet ja vanha piippu on kallistunut jonkin verran. Täyttä varmuutta ei ole, että pystytäänkö se saneeraamaan, toimitusjohtaja Miikka Routama sanoo.

Alueen keskivaiheilla sijaitsevaan vanhaan pahvitehtaaseen Pohjola Rakennus kaavailee loft-asuntoja ja ravintolaa.
[...]
– Pienimittakaavaisuus tulee olemaan arkkitehtuurin lähtökohta. Eli vaikka tehdään tiivistä ja isoa kaupunkirakentamista, niin täällä tulee olemaan paljon pieniä yksityiskohtia, Routama sanoo.
[...]
Rakennusyhtiö Lemminkäinen rakentaa suojellun paperitehtaan kortteliin yhteensä 350-400 asuntoa ja liiketilaa. Paperitehtaan tontilla olevat peltiset kaarihallit saavatkin tehdä tilaa kerrostaloille.

Paperitehtaan tulevaisuudesta yhtiö käy neuvotteluja kaupungin kanssa vielä loppuvuoden aikana.

Ensimmäisten uusien kotien rakentaminen Santalahden alueella alkaa keväällä 2018.


https://yle.fi/uutiset/3-9875477