Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#101194
Wood City on upea esitys SRV:ltä kumppaneineen. SRV on ylipäätään isommista suomalaisista alan firmoista kiinnostavin. Se ei kaihda haastaviakaan hankkeita, vaan oikeastaan luo niitä lisää. Luettelo ajankohtaisista projekteista on mittava: Wood Cityn lisäksi Jätkäsaaressa Bunkkeri, Tampereen uusi Areena, REDI ja varsinkin sen tornit, Keilaniemen pyöreät tornit... Ja mikä parasta, kaikkea kunnianhimoista ja persoonallista ei halpuuteta tiehensä ajan hengen mukaan. Jopa Libeskindin toimisto esittelee edelleen ylpeänä Tamperetta katalogissaan. Kunpa SRV saisi vielä rahoituspuolensa parempaan happeen mahdollisimman nopeasti.
JamoL, jfo tykkää tästä
tekijänä JamoL
#101201
tunppi kirjoitti: 13.11.20 23:41 Jätkäsaareen on myös siirretty Hernesaaren kupla
Ettei jää väärää tietoa: Tuo on uusi kupla, ja Hernesaaren kupla on ainakin tämän talven pystyssä ja käytössä vanhassa paikassaan. Jossain vaiheessa Hernesaaren kupla tietysti katoaa.

PPJ:n kuplilta on muuten näköyhteys toisiinsa, ehkä 500m matkaa, vaikka tietä pitkin lahden ympäri on varmaan n. 3 km.
Avatar
tekijänä veka
#101312
^En tiedä, mahtoivatko lautakuntalaiset hihkua innosta hyväksyessään Ahdinaltaan kaavamuutoksen tiistaina. Syytä olisi ehkä ollut, sillä sen verran ovat suunnitelmat petranneet ajan mittaan. Paikkahan on todellinen näyteikkuna Keski-Euroopasta tuleville, kun Tallinnan lautat rantautuvat saman satama-altaan suulle. Vielä ollaan luonnosvaiheessa, mutta kuvauksista huokuu innokkuus ja halu tehdä paikasta kaikin tavoin laadukas.

Yhteistyökumppani Bluetin sivuilla puhutaan vielä jonkinlaisesta kelluvasta golf rangesta: "Suunnittelemme Helsingin Jätkäsaareen kelluvaa golfin harjoituslyöntipaikkaa yhteistyössä Royal Centerin ja Helsingin kaupungin kanssa. Tavoitteena on rakentaa ympärivuotinen golf range, minigolfrata sekä pieni allas kahviloineen ja sosiaalitiloineen tulevan hotellin yhteyteen." Mahtaako tulla golf-paikkaa, tuskin. Itse ymmärsin kaavan selostuksen tarkoittavan kelluvaa uimalaa ja kahvilaa altaan pitkälle sivulle ja aitoa hiekkauimarantaa Ahdinaltaan päähän.

Hyvältä siis nyt näyttää. Selostuksesta en löytänyt mainintaa harmittavasta vastoinkäymisestä, joka on jo toteutumassa. Saman altaan vastakkaisella pitkällä sivulla on jo rakentumassa Kvarteret Isabella, jonka korkein rakennus on 15-kerroksinen Ålandsbankenin asuintorni. Siitä on jo pystyssä 14 kerrosta. Lounaan ja lännen puolella oleva rakennus tullee varjostamaan uimarantaa ja uimalaa jonkin verran.

Edit: Lisätty kartat. Korjattu korkean tornin rakennuttajan nimi. Kvarteret Isabellan kolmesta talosta pohjoisin on B M Renlundin muistosäätiön asuinrakennus ruotsinkielisen päiväkotien työntekijöille ja eteläisin Ålandsbankenin 15-kerroksinen asuintorni vapaille vuokramarkkinoille. Niiden välissä on Hankenin opiskelijoille tarkoitettu asuintalo.

https://bluet.fi/

havainnekuvat: BLUETKuva

Kuva

Kuva

Kuva
hmikko, Fyrr3, tuomas tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#101390
Tämän lahdelman (nykyisin satama-altaan) perukoille siis rakentuu Jätkäsaaren Aurinkorannikko eli 'Busan biitsi'. Jouluaattona aurinko näyttäytyi hetkeksi ja meri oli kerrankin tyyni. Hieno tunnelma.

Kuva

Kuva

Kuva
TurkuCubed, wab, Janne_H ja 11 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#101404
Vuodenvaihteen tilinpäätös on Jätkäsaaren osalta juuri niin masentava kuin aikaisemmin jo ounasteltiin: ei yhtään uutta asuintaloa rakenteille vuonna 2020. Käsittämätön luku. Saaren yllä pyörii parhaillaan vain neljä torninosturia, kaksi Välimerenkadun hotellityömailla ja kaksi jo aikaisemmin aloitetuilla asuintalojen raksoilla. Edes lokakuulle lupailtu ATT:n kolmas 14-kerroksinen jättitalo Länsisatamankadun varrella ei lähtenyt liikkeelle. Muutama paalu on maassa, siinä kaikki. Selityksiä kaivataan.

Mutta jotain oikein positiivista alkoi tapahtua joulukuussa. Saaren lounaiskärjen mammuttimaisten kasojen kimppuun käytiin tosissaan. Siellä hyörii nyt viisi vahvan näköistä kaivinkonetta, puskutraktori ja muutama kuorma-auto. Tänäänkin näkyivät olevan hommissa, vaikka raksoilla oli hiljaista. Jo muutaman viikon ahkeroinnin jälkeen voi sanoa, että isoin kasa on silmin nähden pienentynyt. Samalla kun massaa on raijattu meren täyttöihin, isoimpia ja arvokkaimpia lohkareita on lajiteltu esiin. Oheinen kuva on tapaninpäivältä, jolloin paikalle kehtasi mennä ihmettelemään häiritsemättä. Hieno uutinen saarelaisille ja muillekin helsinkiläisille, varsinkin veneilijöille.

Kuva
Punavuori tykkää tästä
tekijänä Punavuori
#101405
veka kirjoitti: 31.12.20 15:26 Vuodenvaihteen tilinpäätös on Jätkäsaaren osalta juuri niin masentava kuin aikaisemmin jo ounasteltiin: ei yhtään uutta asuintaloa rakenteille vuonna 2020. Käsittämätön luku. Saaren yllä pyörii parhaillaan vain neljä torninosturia, kaksi Välimerenkadun hotellityömailla ja kaksi jo aikaisemmin aloitetuilla asuintalojen raksoilla. Edes lokakuulle lupailtu ATT:n kolmas 14-kerroksinen jättitalo Länsisatamankadun varrella ei lähtenyt liikkeelle. Muutama paalu on maassa, siinä kaikki. Selityksiä kaivataan.
Olet Veka oikeassa. Vuonna 2020 saarella on tapahtunut yllättävänkin vähän. "Vanha Jätkäsaari" Livornonkadun ympäristössä alkaa tosin olla valmis Välimerenkadun loppupään hotellihankkeita lukuun ottamatta. Varsinais-Suomalaisen Osakunnan tontillakin näyttää vielä hiljaiselta. Aktiivisia asuintalotyömaita löytyy Kanariankadun varrella ja NREP:n kohteesta lähistöllä. ATT:n tornit Länsisatamankadun varrella alkavat näyttää jo valmiilta.

Melkinpaaden alueen esirakennustyöt ovat edenneet vuoden mittaan, kuitenkin varsin verkkaisesti. Liekö kyse urakkarajoista vai työvoiman saatavuudesta: arvelen, että valmista olisi tullut merkittävästi nopeammin ilman hiljaisia odotteluviikkoja. Oman arvioni mukaan Atlantinsiltakin olisi ollut tehtävissä valmiiksi alkuperäisen aikataulun mukaisesti tälle päivälle, jos turhista viiveistä oltaisiin päästy eroon. Paljoa ei jäänyt työtä keväälle.

Ensi vuonna rakentamisen painopiste siirtynee tänä vuonna esirakennetuille Atlantinkadun tyhjille tonteille. "Jätkäsaaren raitilla" tosin huhutaan, että Melkinpaaden ensimmäiset työmaat starttaisivat suunnitellusta poiketen vasta loppukeväästä, jos silloinkaan. Asuntoreformihanke tuntuu jämähtäneen asukkaiden kuulemisvaiheeseen. Valopilkun kovin hitaaseen etenemiseen tarjoaa Palvelukortteleihin tällä viikolla pystytetyt kyltit, joissa Asuntosäätiö ilmoittaa hakeneensa tonteille rakennuslupaa.

Kunnollisen kokonaissuunnittelun puute näyttää nyt vaivaavan Jätkäsaarta. Infra- ja rakennustyömaat ovat riippuvuussuhteissa toisiinsa: keskuskortteleiden rakentamista ei voida aloittaa ennen kuin 8:n kääntöpaikka on siirretty Bunkkerille, katuja ei voi viimeistellä ennen kuin talot on rakennettu ja Hyväntoivonpuiston eteläosa odottanee vielä kauan puiston reunalla olevien työmaiden valmistumista. Jonkin kriittisen polun työmaan myöhästyminen aiheuttaa helposti dominoefektin; monet muutkin työmaat saattavat viivästyä. Ongelmaa pahentaa "rakennuskauden" missaaminen viiveiden seurauksena. Jos kesäkuussa aloittava katutyömaa siirtyy syksylle, saatetaan yhtäkkiä joutua odottelemaan talven yli.

Suhtaudun silti ensi vuoteen toiveikkaasti. Ehkäpä 2021 olisi Jätkäsaaressa aktiivisen rakentamisen ja suunnittelun aikaa.
tekijänä JamoL
#101425
veka kirjoitti: 31.12.20 15:26 Edes lokakuulle lupailtu ATT:n kolmas 14-kerroksinen jättitalo Länsisatamankadun varrella ei lähtenyt liikkeelle. Muutama paalu on maassa, siinä kaikki.
Tämä ATT:n kortteli näyttää todella massiiviselta jo kahdella tornilla, jalustoilla, sisäpiharakennuksilla ja puiston puolen talorivistöllä.. ja ilmeisesti koko tulee vielä tuplaantumaan.

Jos tulkitsen kaavaa oikein, tuossa korttelissa 20830 (on ennen poikkeamisia) ollut asunnoille 46700m2. (Tämä siis ilman kävelykujalla erotettuja 20831:tä ja 20832:ta).

Kysymys: onko tämä 20830 Helsingin isoimpia asuinkortteleita, vai löytyykö esim. Redistä ja Triplasta kovempia lukuja? Kantakaupungissa ei silmämääräisesti ole yhtä massiivisia pläjäyksiä.
Avatar
tekijänä veka
#101426
Jep. Jos oikein ymmärsin, 2018 tehdyn poikkeamishakemuksen ja -päätöksen jälkeen korttelin 20830 koko on kasvanut lukemaan 51350 k-m2, siis ilman siitä erotettuja osasia 20831 (jo valmis parkkitalo eli "Lidlin talo") ja 20832. Yhtä kaikki, tässä on tehoja rajut määrät. Rakennukset ovat valtion tukemaa vuokratuotantoa sekä asumisoikeus- ja Hitas-taloja. Tuo 2018 iltalypsypäätös on muutoinkin kiinnostavaa luettavaa.

https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2 ... k-2018-29/


Kuva
huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä Tande
#101427
^Ylläolevan kaltaista korttelirakennetta voisi soveltaa muillakin uusilla alueilla tai vanhoja lähiöitä täydentäessä. Sen verran hienosti onnistuttu luomaan tehoja ja urbaania maisemaa, nykyajan rakentamisnormit huomioiden.
Avatar
tekijänä MindW
#101429
Korttelin 20830 pinta-ala on 15000 m2, joka tekee tehoiksi 3,4. Ei tuo arvo mitenkään poikkeuksellinen ole verrattuna keskustan kortteleihin, joissa päästään matalammilla rakennuksilla suurempiin tehoihin.
tekijänä Punavuori
#101498
Tande kirjoitti: 05.01.21 01:25 ^Ylläolevan kaltaista korttelirakennetta voisi soveltaa muillakin uusilla alueilla tai vanhoja lähiöitä täydentäessä. Sen verran hienosti onnistuttu luomaan tehoja ja urbaania maisemaa, nykyajan rakentamisnormit huomioiden.
Suunnitelma ja lopputuloskin on kyllä jännittävä. Kapean korttelin ilmansuunnathan eivät ole parhaat mahdolliset, kun pitkät sivut rajautuvat itään ja länteen. Korkeiden tornien varjoja on suunnitteluvaiheessa joko mietitty huolella - tai sitten koilliseen, kaakkoon tai pohjoiseen antaviin asuntoihin ei aurinko paista edes juhannusaattona.

Tuoreimmassa Helsingin KYMP:n esityslistassa muuten vahvistetaan palvelukorttelin useamman tontin - sekä Melkinpaaden alueen ensimmäisen kahden tontin - vuokrausperiaatteet. Seuraavaksi sitten rakennuslupia sisään.

Jostain syystä Atlantinkadun varren Asuntoreformi- ja parkkihallikorttelit näyttävät täysin unohtuneen. Tuoreimpien Jätkäsaaren rakennusaikataulukarttojen mukaan ympäröivät korttelit rakennetaan tälläkin kertaa valmiiksi, ja vasta sitten aletaan pohtia rakennetun ympäristön keskelle jääneen tyhjän tontin byggaamista.
  • 1
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 105