Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä Clepe
#99545
veka kirjoitti: 04.02.20 23:24 Mielenkiintoisesta artikkelista löytyy tällainen tieto:
Viime vuosina Helsingissä yleistynyt niin sanottu purkava täydennysrakentaminen näyttää kohdistuvan erityisesti 1960- ja 1970-lukujen rakennuksiin. Helsingissä on 2010-luvulla purettu yhteensä 416 rakennusta, joiden rakennusvuosi osuu näille vuosikymmenille.
Onhan tämä aivan järkyttävä määrä noin 50-vuotiaita taloja, vaikka ei sattuisikaan tykkäämään noiden vuosikymmenten rakentamisesta.
Vaiettu tosiasia lienee se että kerrostaloja näistä on todella vähän. Valtaosa lienee omakotitaloja joissa suojelu on perinteisesti ollut todella hankalaa. Nykyään puretaan säännöllisesti huomattavan paljon vanhempia, potentiaalisesti rakennushistoriallisesti arvokkaampia omakotitaloja. Oikeastaan tämä tältä osin vastaa ihan hyvin 60/70-lukujen purkuvimma, joka ensisijaisesti kohdistui pientaloihin, eikä niihin muutamiin "jugendlinnoihin" .

Pasilan kohdalla tuo megastruktuuri-ajattelu on rakennussuojelun kannalta kiinnostava. Eräs strukturalismin kantava idea oli modularisuus, eli että megastruktuuri voi kehittyä ja sopeutua eri tarpeisiin. Siksi rakennusten korvaaminen tai käyttötarkoitusten muuttaminen ei pitäisi olla alueelle täysin poissuljettu ajatus.
Pyöröovi peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#99553
Clepe kirjoitti: 06.02.20 17:42 Pasilan kohdalla tuo megastruktuuri-ajattelu on rakennussuojelun kannalta kiinnostava. Eräs strukturalismin kantava idea oli modularisuus, eli että megastruktuuri voi kehittyä ja sopeutua eri tarpeisiin. Siksi rakennusten korvaaminen tai käyttötarkoitusten muuttaminen ei pitäisi olla alueelle täysin poissuljettu ajatus.
Tämä tuli itsellekin mieleen. Itä-Pasilan aikaisessa järjestelmärakentamisessa yhtenä ideana oli, että samanlaisten toistuvien elementtiyksiköiden sisällä voidaan järjestää monenlaista toimintaa tarpeen mukaan, ja että noita yksiköitä/moduleja voi lisätä ja poistaa. Julkisivut olivat tarkoituksellisesti samaa anonyymiä, toistuvaa yksikköä, talon käyttötarkoituksesta riippumatta (millä ei tietysti kovin suurta kansansuosiota saavutettu). Tämä idea oli myös mm. Pohjolan pääkonttorin ja Espoon kaupungintalon arkkitehtuurin taustalla. Pohjola-talon osalta muunneltavuus ilmeisesti jopa toteutui käytännössä osin, eli seiniä siirreltiin talon sisällä suht kivuttomasti ja konttoritiloja järjesteltiin uudestaan.

Tässä mielessä tosiaan Itä-Pasilan osien korvaaminen vastaisi alkuperäistä ideaa. Vähän vaan epäilen, että uudet rakennukset eivät mitään tämmöisiä periaatteita noudata, vaan ovat nykyistä vakiotuotantoa, joka ei ainakaan asuinkerrostalojen osalta liene kovin muunneltavaa. Sama Pohjola-talon osalta. Siitä on suuri osa menossa purettavaksi ja tavallisia kerrostaloja tulossa tilalle.
Clepe peukuttivat tätä
Tekijänä Masoko
#99569
Mun puolesta voidaan huoletta purkaa vaikka puolet koko Pasilasta. Pitää muistaa että sodan jälkeisen ajan betonikolossit usein ei edes rakennettu pysyviksi.
Risumies peukuttivat tätä