Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#98817
En ole yhtään vakuuttunut suunnitelmasta, jonka mukaan Enson uuden pääkonttorin tulee olla 'puurakennus' tai ainakin jollain tapaa tehty uusiutuvista materiaaleista, mitä se sitten tarkoittaakaan. Olisi ehkä fiksumpaa kokeilla ja harjoitella sillä rintamalla vähän lisää, ennen kuin tullaan näin vaativalle paikalle. Esimerkiksi Supercell-laatu ei tässä varmaan riitä. Tietysti halutaan olla ajan hermolla ja kertoa esimerkein, kun on tämä ilmastomuutos jne. Mielestäni kestävän kehityksen kannalta ei kuitenkaan ole tärkeintä materiaali vaan pyrkimys tehdä kaikella viisaudella ja osaamisella mahdollisimman tyylikäs, helposti hoidettava ja pitkäikäinen rakennus. Silloin se pysyy paikallaan ikuisesti ja ajan oloon tulee myös halvimmaksi. Tämä voi toteutua vain niin, että kaupunkilaiset rakastuvat paraatipaikalla olevaan rakennukseen eivätkä suostu siitä luopumaan. Enson nykyinen pääkonttori ei ole saavuttanut tätä tavoitetta eikä taida koskaan saavuttaakaan.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#98818
Kyllähän puurakennus on aika luonteva pääkonttori metsäyhtiölle, joka on Euroopan suurin massiivipuuelementtien tuottaja ja jonka portfoliosta puurakentaminen on nopeimmin kasvava osa.

Ei puurakentamisessa ole mitään outoa tai vaarallista. Kunhan kantava runko on hyvin suojattu, ei käyttöiällä käytännössä ole ylärajaa, eli ihan samat vaatimukset kuin millä tahansa muullakin rakennusaineella.
Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#98834
Siinäpä se. Näin toki toivoisi olevan, mutta tämän kokoluokan puurakentamisesta on niin vähän kokemusta, että uskon varassa mennään. Hyvänä esimerkkinä Wood Cityn ongelmat. Talon rakennuttaja ja tuleva vuokraisäntä (?) Varma varmaan osaa tehdä laskelmansa ja riskikartoituksen ja isona firmana pystyy tämän toteuttamaan, vaikka ongelmia tulisikin. Mutta onko silläkään tarvetta ja halua katsoa projektia jopa sadan vuoden silmälaseilla? Omaa uskoani hankkeeseen voimistaa luvattu huomattavaa julkisuutta saava suunnittelukilpailu, jonka tulokset ratkaisevat onnistumisen.

Tästä rakennuksesta ei muuten taida tulla mitään uutta Enson taloa, sillä sen käyttöön yhtenä vuokralaisena tulee vain runsas neljännes tiloista. Taloon on tulossa myös muita toimistotilojen vuokraajia ja hotelli. Toivottavasti Enso on kuitenkin mukana myös toteutuksessa puurakentamisen isona osaajana.
tekijänä Xerdoz
#98835
Krio kirjoitti: 01.11.19 19:52
TurkuCubed kirjoitti: 01.11.19 19:21 HS: Presidentinlinnaa vastapäätä suunnitellaan pääkonttoria Stora Ensolle – Alvar Aallon ”Sokeripala” menettää vuokralaisensa
Tuskin toteutuu, mutta nyt voitaisiin purkaa se rumilus pois ja tehdä jotain oikeasti kaunista ja hienoa arkkitehtuuria tilalle.
Vaikkapa tällainen siihen tilalle...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Norrm%C3%A9nin_talo
tekijänä hmikko
#100189
Viimeksi muokannut hmikko, 25.05.20 12:03. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100190
HS: Joku näistä arkkitehtien vaihtoehdoista on Stora Enson uusi pääkonttori, joka nousee Helsingin paraatipaikalle Katajanokalla – raati ei tiedä, kenen suunnitelmat ovat
Arkkitehtuurikilpailuun osallistuivat Suomesta Anttinen Oiva Arkkitehdit, PES-Arkkitehdit sekä Arkkitehtitoimisto ALA.
Norjasta kilpailuun osallistui Oslon oopperatalon suunnitellut Snøhetta. Ruotsista mukana on White Arkitekter. Kuudes toimisto on Shigeru Ban Architects Europe, joka toimii Ranskassa ja Japanissa.
Edit: klikkaamalla ehdotuksen nimeä, pääsee kommentoimaan kyseistä ehdotusta.

Beacon
Kuva

Zander
Kuva

Uusi Aalto
Kuva

Spring
Kuva

Rantametsä
Kuva

Juuret
Kuva
Avatar
tekijänä Clepe
#100191
Lisää kuvia vaihtoehdoista löytyy osoitteesta http://www.katajanokanlaituri.fi/
Avatar
tekijänä Clepe
#100192
Kilpailun reunaehdot taitavat olla siitä hieman ikävät että on ohjattu tekemään tollanen 120 metriä pitkä, matala möhkäle tuohon rantaan. Näistä lähtökohdista Spring on mielestäni hienoin. Se on myös sisätiloiltaan kiinnostavin.
Avatar
tekijänä Krio
#100193
Siitä sitten vaan purkamaan Aallon sokeripalaa pois rumentamasta kaupunkia, kun uuden konttorin pystytys alkaa.
Risumies, Jary tykkää tästä
tekijänä Risumies
#100194
hmikko kirjoitti: 01.06.19 22:53
Jary kirjoitti: 01.06.19 22:03 Eli, Normenin talo takaisin (hinnalla millä hyvänsä) ! :
Enson talo on vuoden 2011 asemakaavassa suojeltu merkinnällä SRS (rakennussuojelulain nojalla suojeltu alue).

Enson talo (57 v) on muuten kohta ollut paikallaan yhtä kauan kuin Norrmenin talo oli (63 v).

Jos Kansallisteatterin 30-luvulla rakennettun lisäosan suojelu saadaan museoviraston yhden lausunnon perusteella purettua, niin miksei myös Aallon mauttoman sokeripalan? Mikä on siinä että Aallon töihin ei saa koskea millään tavalla, mutta klassisiin rakennuksiin saa tehdä ties minkälaisia modernisointeja? Onko päättäjät puolueellisia vai mistä on kyse?
Jary tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#100195
Kommentoiden kilpailuun. En oikein osaa päättää, onko "Spring" vai "uusi Aalto" parempi, sillä molemmat ovat tehneet hyvää työtä reunaehtojen varassa. "Spring" eritoten on vaikuttava sisätiloiltaan, en ihmettelisi, jos siitä tulisi jopa jonkinlainen kuvauskohde puuelementeiltään. "Uusi Aalto" on taas ulkoa onnistunut kiinnostavasti, pidän sen merelle aukeavaa julkisivua kilpailutöistä ehdottomasti parhaimpana. Olisi kyllä ollut kiinnostava nähdä Snøhettan ja ALAn työt ilman mielettömiä korkeusrajoitteita, vaikka siistejä nämäkin ovat.
Risumies tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#100196
Samaa mieltä korkeusrajoituksesta, mutta annetuilla ehdoilla mennään. Siihen nähden kuusi ehdokasta ovat mielestäni korkealuokkaisia. Hesarin jutun kommenteissa tosin suurta suosiota saa tietysti ehdotus, jonka mukaan paikalla nyt oleva rakennus pitää vain purkaa ja tehdä tontille puisto, jolloin takana oleva vanha ja komea makasiinirakennus nousee hienosti näkösälle. Myös itseäni kiinnostaa, mikä ehdotuksista on Snohetan.

Kuudesta ehdokkaasta toistaiseksi tuntuu monin tavoin parhaalta "Juuret" -niminen ehdotus, jossa ensin tietysti säikähtää kadun puoleisen julkisivun kaaria. Mutta nehän oikeastaan sitovat tämän rakennuksen hienosti vanhan makasiinin määrittämään kaupunkitilaan. Todellinen oivallus on toimisto-osan ja hotelliosan välinen metsäinen käytävä avattavine kattoineen. Kuvat päädystä Kauppatorin suuntaan ja sisältä kertovat, miten modernisti ja taidokkaasti on sovitettu yhteen rakennuksen erilaiset osat.
Avatar
tekijänä Jary
#100197
veka kirjoitti: 25.05.20 19:34 Hesarin jutun kommenteissa tosin suurta suosiota saa tietysti ehdotus, jonka mukaan paikalla nyt oleva rakennus pitää vain purkaa ja tehdä tontille puisto, jolloin takana oleva vanha ja komea makasiinirakennus nousee hienosti näkösälle.
Juurikin näin. Paikalle tyylikäs oikea puisto, eikä taas mitään uutta hiton sokeripalaa. Ja kaikki nuo ehdotukset on sitä paitsi kuin jotain Oodi-kopioita....ei jatkoon. Miksei Stora Enso siirrä nykyistä rakennusta sopivampaan paikkaan ja samalla modifioi sitä sitten uuteen uskoon?

Niin, ja tietysti haluamme myös Norrmenin talon takaisin :smt007

Kuva
Risumies, apollonkatu tykkää tästä
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9