Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä veka
#98817
En ole yhtään vakuuttunut suunnitelmasta, jonka mukaan Enson uuden pääkonttorin tulee olla 'puurakennus' tai ainakin jollain tapaa tehty uusiutuvista materiaaleista, mitä se sitten tarkoittaakaan. Olisi ehkä fiksumpaa kokeilla ja harjoitella sillä rintamalla vähän lisää, ennen kuin tullaan näin vaativalle paikalle. Esimerkiksi Supercell-laatu ei tässä varmaan riitä. Tietysti halutaan olla ajan hermolla ja kertoa esimerkein, kun on tämä ilmastomuutos jne. Mielestäni kestävän kehityksen kannalta ei kuitenkaan ole tärkeintä materiaali vaan pyrkimys tehdä kaikella viisaudella ja osaamisella mahdollisimman tyylikäs, helposti hoidettava ja pitkäikäinen rakennus. Silloin se pysyy paikallaan ikuisesti ja ajan oloon tulee myös halvimmaksi. Tämä voi toteutua vain niin, että kaupunkilaiset rakastuvat paraatipaikalla olevaan rakennukseen eivätkä suostu siitä luopumaan. Enson nykyinen pääkonttori ei ole saavuttanut tätä tavoitetta eikä taida koskaan saavuttaakaan.
Avatar
Tekijänä arkkinikkari
#98818
Kyllähän puurakennus on aika luonteva pääkonttori metsäyhtiölle, joka on Euroopan suurin massiivipuuelementtien tuottaja ja jonka portfoliosta puurakentaminen on nopeimmin kasvava osa.

Ei puurakentamisessa ole mitään outoa tai vaarallista. Kunhan kantava runko on hyvin suojattu, ei käyttöiällä käytännössä ole ylärajaa, eli ihan samat vaatimukset kuin millä tahansa muullakin rakennusaineella.
Pyöröovi peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä veka
#98834
Siinäpä se. Näin toki toivoisi olevan, mutta tämän kokoluokan puurakentamisesta on niin vähän kokemusta, että uskon varassa mennään. Hyvänä esimerkkinä Wood Cityn ongelmat. Talon rakennuttaja ja tuleva vuokraisäntä (?) Varma varmaan osaa tehdä laskelmansa ja riskikartoituksen ja isona firmana pystyy tämän toteuttamaan, vaikka ongelmia tulisikin. Mutta onko silläkään tarvetta ja halua katsoa projektia jopa sadan vuoden silmälaseilla? Omaa uskoani hankkeeseen voimistaa luvattu huomattavaa julkisuutta saava suunnittelukilpailu, jonka tulokset ratkaisevat onnistumisen.

Tästä rakennuksesta ei muuten taida tulla mitään uutta Enson taloa, sillä sen käyttöön yhtenä vuokralaisena tulee vain runsas neljännes tiloista. Taloon on tulossa myös muita toimistotilojen vuokraajia ja hotelli. Toivottavasti Enso on kuitenkin mukana myös toteutuksessa puurakentamisen isona osaajana.
Tekijänä Xerdoz
#98835
Krio kirjoitti: 01.11.19 19:52
TurkuCubed kirjoitti: 01.11.19 19:21 HS: Presidentinlinnaa vastapäätä suunnitellaan pääkonttoria Stora Ensolle – Alvar Aallon ”Sokeripala” menettää vuokralaisensa
Tuskin toteutuu, mutta nyt voitaisiin purkaa se rumilus pois ja tehdä jotain oikeasti kaunista ja hienoa arkkitehtuuria tilalle.
Vaikkapa tällainen siihen tilalle...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Norrm%C3%A9nin_talo