Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#99464
Asemakaavan selostuksessa on peräti 234 sivua, ja kyse on siis yhden toimisto-ja liikerakennuksen korvaamisesta asuintalolla. Selostuksen kiinnostavinta antia on purettavan talon rakennushistoriallinen selvitys. Arkkitehtitoimisto Kristian Gullichsenin ja arkkitehti Pertti Pihan suunnittelema talo on vuodelta 1971. Toivottavasti nyt ei herätä suojelemaan sitä. Kuvia taloista tämän ketjun edellisellä sivulla.
Avatar
tekijänä veka
#102387
Vattuniemen keskuksen asemakaava on laitettu nähtäväksi. Todella iso juttu jopa koko Helsingin mittareilla. Tänne on tulossa peräti 3250 uutta asukasta, ja lisäksi uutta toimisto- ja liiketilaa on tarjolla 2000-2400 työpaikan verran. Työpaikkoja kuitenkin myös poistuu, sillä useimmat tontit ovat nykyisin liike-, toimisto- ja varastokäytössä. Asemakaavan selostus on peräti 245-sivuinen lukemisto. Kaikista uudisrakennuksista on luonnoskuvat, mikä helpottaa lukemista hienosti.

Kaava on muuttunut selvästi 2018 nähdyistä ehdotuksista. Huomio kiintyy viiteen 12-kerroksiseen torniin, jotka ovat siis samaa kokoluokkaa kuin Tapiolan keskustan uudet korkeimmat asuintalot. Lauttasaaressa tämä on aivan uutta. Ns. 'vanha Lauttasaari' (Isokaari-Tallbergin puistotie-Gyldenintie-Lauttasaarentie ympäristöineen on pääosin 4-5 kerroksista (4-kerroksiseen taloon ei tarvinnut asentaa hissejä). Otavantien vanhat 7-kerroksiset olivat saaren mitoissa jo tornitaloja. Vattuniemen alueen rakennuskorkeudeksi vakiintui 7. Ryssänkärjen ulkoilualueen laidalla on muutama 8-9 -kerroksinen uudempi talo. Jopa metroaseman luona uskallus ei riittänyt korkeampaan rakentamiseen. Mutta nyt siis on uusi ääni kellossa. 12 kerrosta näkyy myös saaren siluetissa selvästi.

https://kartta.hel.fi/?sukkaId=2018-010750

Kuva

Kuva
Edit: 12-kerroksisten talojen määrä korjattu viideksi. Edit 2: lisätty tieto tonttien nykyisestä käytöstä.
Viimeksi muokannut veka, 31.05.21 10:34. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä bonk
#102388
Ihan kivan tiivistä tästä keskuksesta on tulossa. Kuitenkin tässä vaiheessa tiivistymistä tulisi miettiä raitiolinjaa ruoholahdesta larun siltaa pitkin kohti vattuniemeä. Jos koukattaisiin särkiniementietä voitaisiin kattaa suurempi määrä lauttasaarta ja hoitaa syöttöliikenne metroon. Jottei tulisi päälekkäisyyttä metron kanssa voisi linja jatkua pohjoiseen mechelininkatua pitkin vaikka pasilaan. Tai sitten vaan 8 päättäri siirtyisi laruun.

Ja en usko noiden 12-kerroksisten talojen niin muuttavan maisemaa. Nyt tuossa suunnittelualueen itäpuolesessa korttelissa on neljä 10-kerroksista pistetaloa, jotka erottuvat siluetista kun katsoo jätkäsaaren rannasta päin. Selkeästi on haluttu välttää nykyistä trendiä, jossa yksi iso talo keskellä. Nyt tulevat uudet 12-kerroksiset talot hyvin sulautuvat aiempaan rakennuskantaan.

Larussa on luonnostaan kaksi huippua; vesitornin mäki(kotkavuori?) ja Myllykallio. Selkeästikkään näiden kanssa ei uusissa suunnitelmissa olla haluttu lähteä kilpailemaan, mikä hyvä. Larun keskusta on edelleen mielestäni ostari ja metriksen alue.
Avatar
tekijänä Tande
#102391
Semi-tyylikkäät suunnitelmat ja pitkäli parasta, mitä tuohon voi realistisesti odottaa. Mielenkiintoista nähdä, uskaltaako kaupunki täydentää myös "Vanhaa Lauttasaarta", eli ennen kaikkea Tallbergin puistotien ja Isokaaren seutua. -Potentiaalisia aukkoja täydennysrakentamiselle on mukavasti, mutta NIMBY:t lienevät koko kaupungin äänekkäimpiä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#102396
Paljon menee purkuun ihan hyviä rakennuksia. En nyt ihan ymmärrä, miksi Suomessa täydennysrakentaminen ei pysty säilyttämään myös vanhaa arkkitehtuuria ja tilalle tulee vain uutta valkoista laatikkoa. Toki ihan tärkeälle paikalle saadaan hyvä keskus, mutta kyllä sen pitäisi myös yhdistyä vanhempaan rakennuskantaan.

Erillishuomiona olisi mainiota nähdä joskus uusi silta Vattuniemeltä Jätkäsaareen, jotta kaksi pussia yhdistyisi.
jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#102398
Ei umpikortteleita, joten torsoksi jää. Parannusta se on kunnianhimotonkin parannus.
tekijänä bonk
#102402
Tande kirjoitti: 30.05.21 23:38 Semi-tyylikkäät suunnitelmat ja pitkäli parasta, mitä tuohon voi realistisesti odottaa. Mielenkiintoista nähdä, uskaltaako kaupunki täydentää myös "Vanhaa Lauttasaarta", eli ennen kaikkea Tallbergin puistotien ja Isokaaren seutua. -Potentiaalisia aukkoja täydennysrakentamiselle on mukavasti, mutta NIMBY:t lienevät koko kaupungin äänekkäimpiä.
oma veikkaukseni täydennysrakentamisessa vanhan lauttasaaren puolella on länsiväylän bulevardiksi muuttaminen tai kokonaan tunnelointi. Melualueiden poistuminen toisi paljon tilaa kunnianhimoisellekkin lisärakentamiselle. Muulta tosin taitaa jäädä yksittäisten talojen korotuksiksi ja ehkä muutamalle isolle tontille tulee lisäsiipi.

Tietääkö kukaan mitä vattuniemenrannan lisärakentamiselle kuuluu. Piti tulla monta rakennusta viuhkan muotoon ja venesatamakin piti laajentua. Viimeksi kun katoin taisi olla 5v vanhaa tietoa mitä löytyi. Onko jäänyt vastatuuleen koko hanke?
Avatar
tekijänä veka
#102413
Tosiaan. Kaavahan oli nähtävillä ekan kerran jo 2002. Sitten se jäi uinumaan 13 vuodeksi. "Asemakaavan valmistelu viivästyi kaavamuutosalueeseen liittyvän lähiympäristön keskeneräisen suunnittelutilanteen vuoksi." Tuolla lauseella menetettyjä vuosia kuvaa seuraavalla kierroksella asemakaavan muutoksen selostus 2015. Nyt on siis taas hukattu viisi vuotta lisää.

Tuo vuoden 2015 selostus kertoo myös, että "Asuinrakennusten korttelin alueella rakentaminen alkaa kun uusi aallonmurtaja laitureineen ja pursiseura Sindbadin käyttöön suunniteltu venesatama-alueen eteläosa on rakennettu." Ja tämän: "Asuinkerrostalojen korttelialueen toteutuksesta pyritään järjestämään tontinluovutuskilpailu."

Sen pituinen se. Yritin penkoa tuoreempia tietoja, mutta en löytänyt mitään. Arvelen että vika ei ole näissä uusissa taloissa, vaan saman kaava-alueen 31154 isossa venesatamassa, jonka palikoita ei ole saatu kohdalleen.

Kuva
Avatar
tekijänä Tande
#102414
Jos tuollaisena ennenpitkää toteutuu, vähän hukattua tilaa tuollainen 1950-lukua henkivä massoittelu. Harvaan aseteltuja lamelleja riittää tietty naapuristossa, mutta venesataman pöhinässä näkisi jotain näyttävämpääkin. Miksei jopa maamerkkirakennus joukossa.