- 08.10.24 15:47
#107457
Kymp-lautakunnan tämän päivän kokouksen esityslistalla on kolme luonnonsuojeluun liittyvää valtuustoaloitetta:
- Mai Kivelä ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen eläinten hyvinvointiohjelmasta. Sen "avulla on mahdollista ottaa paremmin huomioon eri lajien tarpeita, edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia sekä lisätä sopuisaa yhteiseloa ihmisten ja muiden lajien välillä".
- Minja Koskela ym. ovat tehneet aloitteen koskien "ympäristöarvojen kunnioittamisen valtavirtaistamista Helsingin kaupungin päätöksentekoon". Siinä mm. esitetään, että kaupungin henkilöstöä koulutetaan ja "kaupungin omat prosessit käydään läpi, jotta arvoluontoa ei voi enää tuhoutua vahingossa".
- Emma Kari ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen Helsingin luontojalanjäljen pienentämisestä. Siinä esitetään, että Helsingin kaupunki asettaa kansainvälisten luontotavoitteiden kanssa linjassa olevat tavoitteet oman luontojalanjäljen pienentämiselle ja pyrkii suunnitelmallisesti haitallisten luontovaikutusten vähentämiseen.
Itseäni asia kiinnostaa, koska paneuduin kesällä kaupungin toimeliaisuuteen (ja sen puutteeseen) merellisen lähiluonnon suojelemisessa. Ajankohtaisia hankkeita tällä rintamalla ovat olleet ja ovat vieläkin mm. Humallahden fillarisilta, Koivusaaren ruoppaukset ja merentäytöt sekä kaavaan liittyvä ympäristövaikutusten arviointi, Hernesaaren ja Jätkäsaaren merentäytöt ja Kruunusiltojen rakentaminen. Tulevista suunnitelmista ovat esillä olleet mm. Lauttasaaren pohjoisrannan ja Salmisaaren rannan rakentaminen.
Kuten tiedetään, kunnianhimoinen luonnonsuojelu on yksi Helsingin kaupunkistrategian painopisteistä. Niinpä virkamiesten laatimissa lausuntoehdotuksissa valtuutettujen aloitteista luetellaan suuri joukko toimenpiteitä kaupungin päätöksenteossa ja toiminnassa: luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, hiilijalanjäljen pienentäminen, luontojalanjäljen pienentäminen, luontokadon torjuminen, lajikadon ehkäiseminen, haitallisten ympäristömuutosten ehkäiseminen, kestävä ympäristörakentaminen, ekologisen kestävyyden huomioiminen, ekologinen kompensaatio ja luonnon ennallistamistavoitteiden edistäminen.
Itseäni kiinnostavassa merellisen lähiluonnon suojelussa konkreettisten toimenpiteiden luettelo on karun lyhyt: "Tärkeä valistuskohde on ollut siimojen, vieheiden ja muun kalastusjätteen asianmukainen hävittäminen, jossa on edelleen suuria puutteita. Lakiin ja SUP-direktiiviin perustuva kalastusvälinejätteen keräys tulee pakolliseksi 1.1.2025. Sen yhtenä tavoitteena on vähentää rannoille tai veteen hylättyjen pyydysten kaloille ja maaeläimille aiheuttamaa turhaa kärsimystä."
Lisäksi kerrotaan, että purokohtaiset toimenpideohjeet ja -kartat on laadittu 19 purolle. Tämä ei liity mereen, mutta on tietysti mukava kuulla. Kuten tämäkin: "Työmaavesien hallinnassa ja käsittelyssä noudatetaan erityistä huolellisuutta herkkien vesikohteiden, esimerkiksi taimenpurojen, läheisyydessä ja varmistetaan ettei niille aiheuteta haittaa."
Ei siis hyvältä näytä. Monet tärkeät asiat, kuten hiilijalanjäljen pienentäminen, haitallisten ympäristömuutosten ehkäiseminen ja luontokadon torjuminen ovat jo latistuneet iskusanoiksi, joilla voidaan kuorruttaa suunnitelmia ja jopa luontoa vahingoittavia hankkeita näyttämään paremmilta. Valtuustoaloitteiden käsittelyssäkin taitavalla iskusanojen käytöllä pystyy loihtimaan hyvän tunnelman, vaikka mitään ei tapahtuisikaan.