Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#106007
Kaikki muumit eivät kuitenkaan ole vielä laaksossa. Jäljellä on ymmärtääkseni Lauttasaari-seuran valitus AVIn tekemästä vesilupaa koskevasta päätöksestä. Valituksen käsittelee Vaasan hallinto-oikeus. Yritin löytää tietoa tämän valituksen tilanteesta, mutta ilmeisesti asiaa ei ole vielä ratkaistu. Lauttasaari-lehden pääkirjoitus viime marraskuussa arvioi, että "vesilupaa käsitellään Vaasan hallinto-oikeudessa ainakin ensi kevääseen asti".
Avatar
tekijänä veka
#107163
^Päivän iso uutinen on Koivusaaren kaavan kaatuminen: Vaasan hallinto-oikeusoikeus on kumonnut Avin 2021 myöntämän ympäristöluvan ja palautti sen uudelleen valmisteltavaksi. Oikeus edellyttää, että hankkeesta tehdään ympäristövaikutusten arviointi. Helsinki siis arvio selviävänsä luvasta ilman työlästä YVA-menettelyä, mutta toisin kävi. Ensin kaatui Hernesaaren kaava (liikenteen järjestämisen ongelmiin), nyt Koivusaaren. Ei hyvältä näytä.

Koivusaaren keissistä on toistaiseksi vain Hesarin mainio skuuppi. Hienoa että joku on sentään hereillä, vaikka muut kaupunkitoimitukset ovat jo kesää viettämässä. Muistelen meidän täälläkin ihmetelleen raskaita meritäyttöjä ja ruoppauksia, kun saaristosta pyritään tekemään moderni kantakaupunkimainen kaupunginosa metroasemineen.

Koivusaari sijaitsee hyvin herkällä paikalla salmessa Laajalahden, Keilalahden ja Seurasaarenselän edessä. Lauttasaaren toisella puolella Jätkäsaaren ja HSK:n sataman meritäytöillä on jo kavennettu roimasti itäpuolen salmea. Eikä tämäkään tunnu kaupungille riittävän, kun suunnitelmissa on vallata lisää täyttömaata myös Salmisaaren rannoilla.

https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010541815.html
Avatar
tekijänä hylje
#107164
Taas surkea takaisku Helsingin kehitykselle. Ei siinä, Koivusaaren suunnitelma oli outo ja huono, mutta kaupunki on osoittanut kyvyttömyytensä kaavoittaa kunnolla kerta toisensa jälkeen.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#107165
Kysymys ei ole siitä, että Helsinki katsoisi voivansa rakentaa Koivusaaren ilman YVA-menettelyä. Kyse on siitä, että sekä Helsinki ja AVI katsoivat, että kaavoituksen yhteydessä tehdyt selvitykset olivat riittävät myös ympäristöluvalle. Niitä kyllä on tehty, ja niistä on väännetty korkeinta hallinto-oikeutta myöden.

Onhan tää suomalainen oikeuskäytäntö kaavoituksen ja rakentamisen kannata aivan kestämätöntä. Jumalauta tässä maassa ei rakennettaisi yhtä ainoaa kesämökkiä tai autotallia jos niihin sovellettaisiin samanlaista oikeusmenettelyä kuin kaupungin rakentamiseen, kun erilaisten luontoselvitysten teettämiseen menisi vuosia ja miljoonia euroja.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#107166
Ja siis tosiaan kaava ei kaatunut, vaan AVIn myöntävä vesilupa kaavan toteuttamista varten. Kaava täysin vastaavine selvityksineen julistettiin Korkeimman hallinto-oikeuden toimesta lainvoimaiseksi viime elokuussa.

No, haetaan uusi.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#107167
Taustallahan on ensisijaisesti Uudenmaan ely-keskuksen virhe. Ely oli kertonut etukäteen kaupungille, että sen omat ympäristöselvitykset riittävät, sillä ne vastaavat pitkällisen yva-menettelyn selvityksiä. No, eivätpä riittäneet hallinto-oikeudelle. Homma tuotiin hyvin esille Hesarin pääkirjoituksessa: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2 ... 42104.html

Hieman tietty voisi toivoa, että kaupunki pelaisi näissä varman päälle, sillä kovin monesta asiasta ei kannata olla samanaikaisesti vääntämässä oikeudessa. Käsittääkseni kaupungilla ja AVIlla olisi parempaakin tekemistä.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#107168
Ei ole virhe, vaan tulkintaero. Ihan jokainen täysijärkinen ihminen on sitä mieltä, että kun kaavaa varten on tehty 20 vuotta erilaisia selvityksiä, joiden riittävyyttä on puitu korkeinta hallinto-oikeutta myöden, niin asia on sitten selvitetty. Jos lain kirjain on jotain muuta, laki on muutettava.

Toivottavasti tästä valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja KHO toteaa että Vaasassa ollaan idiootteja.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#107177
arkkinikkari kirjoitti: 05.07.24 17:51 Ei ole virhe, vaan tulkintaero. Ihan jokainen täysijärkinen ihminen on sitä mieltä, että kun kaavaa varten on tehty 20 vuotta erilaisia selvityksiä, joiden riittävyyttä on puitu korkeinta hallinto-oikeutta myöden, niin asia on sitten selvitetty. Jos lain kirjain on jotain muuta, laki on muutettava.
KHO:n vastaushan lopulta osoittaa, oliko ely-keskuksen tulkinnassa jotain puutteellista vai ei. Itse en käy veikkailemaan lopputulosta, mutta huomautan vain, että aiemmat tulkitsevat tahot olivat kovin lähellä Helsingin kaupunkia verrattuna pilkkaamaasi Vaasan hallinto-oikeuteen (jos siitä voi jotain päätellä, ehkä ei). Olen tietty samaa mieltä, että lainsäädännössä on jotain pahasti vialla, jos uusia selvityksiä joutuu tekemään vielä päällekkäin aiemmin hyväksyttyjen kanssa. Toisaalta lain muuttaminen on tuskin mikään ratkaisu enää Koivusaaren kaavoitukseen.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14