Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Kjk
#106759
veka kirjoitti: 14.02.24 18:34 Lautakunnan eilisessä kokouksessa tehtiin kaksi muutakin Jätkäsaaren suurhankkeita koskevaa päätöstä. WasaGroup Oy (Kirjo-toimistotalo ym.) ja Royal Areena Oy (mailapelitorni, monitoimiareena ja hotelli+toimistotorni) saivat kaksi vuotta jatkoaikaa varauksilleen. Näistä mailapelitorni on pisimmällä. Sillä on jo rakennuslupa, ja tavoitteena on aloittaa rakentaminen tänä keväänä, kerrotaan.

Alkuperäiset suunnitteluvaraukset ovat kummassakin projektissa vuodelta 2017. Jatkoaikaa on myönnetty kahdesti, ja nyt saatu kolmas jatkoaika on siis voimassa vuoden 2025 loppuun.

Uhkaako näitä hankkeita Bunkkerin kohtalo: jatkoaikakierre ja lopulta kuivahtaminen ja lähtöruutuun palaaminen? Kokouksen asiakirjoista ei löydy vastausta kysymykseen. Kesällä ollaan jo vähän viisaampia ja tiedetään, saivatko mailapeliaktivistit Royal Sport Tower -urheilukeskuksensa rakenteille.
Maailmantila ollut sellaisessa asennossa 4 vuotta, että mitään suurempia hankkeita on ollut aika mahdoton saada liikenteeseen. Toivoa saattaa, että tän vuoden loppuun mennessä markkinat "normalisoituu" ja sijoittajat saadaan taas peliin mukaan. Ainakin tällä vauhdilla luulisi, että rakentaminen tulee huippuvuosia halvemmaksi. En nyt vielä luopuisi toivosta. Hotelleillekin luulisi tulevan jössain vaiheessa käyttöä. Pikkuhiljaa lähestytään matkailussa pre-covid tasoja.
tekijänä JamoL
#106763
Hotelliyöt Helsingissä tosiaan Covidia edeltäneellä tasolla, mutta niitä jakamassa enemmän hotelleja. Jossain vaiheessa tietysti tarvitaan uusia.

Itse toivoisin että nuo hotellitontit jätettäisiin mieluummin muutamaksi vuodeksi odottamaan kuin muutettaisiin asunnoiksi, sekoittunut kaupunki olisi kuitenkin pidemmän päälle paljon parempi lopputulos.
tekijänä random
#106765
Kjk kirjoitti: 19.02.24 13:16
random kirjoitti: 19.02.24 07:35 Kotihelmen tontilla näyttisi aloittavan "Varte ja Suomen keskuskodit". Tarkoittaakohan tämä sitä että Kotihelmen asunto-osuuskunta on nyt sitten kuopattu?
Asunto Oy on edelleen Kotihelmi, mutta projekti nyt Keskuskodit alla. Olisikohan suunnitelmat laitettu uusiksi viime vuosien hullunmyllyn takia. Toivottavasti saavat liikkeelle pian.
https://keskuskodit.fi/kotihelmi/
Kotihelmi on siis osuuskunta, jonka piti rakennuttaa as. oy. muotoinen talo ja hoitaa sen asuntojen vuokrausta. Mitenköhän tuo Keskuskodit nyt sitten tuohon liittyy, jotenkin tuntuu että Keskuskodit hoitaa nyt sitä mitä sen osuuskunnan piti.
Avatar
tekijänä veka
#106779
Sophia Tower - Ritz Capitalin ja Haahtelan toimistotornihanke keskeisellä paikalla Välimerenkadun ja Länsisatamankadun kulmassa - sai tänään jälleen jatkoaikaa varaukselleen, nyt vuoden 2025 loppuun. Kymp-lautakunnan päätöksen perusteluissa sanotaan, että ”hakija on edistänyt hanketta ansiokkaasti viimeisimmän varauksen aikana”.

Perustelussa on annos ironiaa, sillä vielä vuosi sitten mukana ollut muumiyhtiö Moomin Characters ’pääkonttoreineen’ on poistunut projektista.

Lisäksi kerrotaan, että ”Hartela Etelä-Suomi Oy on kiinnostunut liittymään mukaan hankkeeseen siten, että Hartela osallistuisi hankkeen vuokraukseen ja markkinointiin sekä vastaisi hankkeen rahoitusjärjestelyistä ja rakentamisesta ja omistaisi Kiinteistöosakeyhtiö Sophian.”

Vaikuttaa siis siltä, että Hartela ostaa koko projektin. Varauksen aikana "hanke viimeistelee vuokralaisneuvottelut ja tarkoituksena on lisäksi hakea rakennuslupaa". Tällainen muotoilu kertoo, että jotain lienee jo hyppysissä.
TurskaT, Fyrr3 tykkää tästä
tekijänä TurskaT
#106823
Mielenkiintoista. Kaupungin sivuilta jätkäsaaren rakentamisaikataulu oli päivittynyt takaisin 09/23 versioon. Vaikka täälläkin nähty 02/24 versio.
Tuleekohan niin paljon viivästyksiä että tuo tuorein on poistettu sivuilta
Avatar
tekijänä veka
#106824
^Luulisin syynä olevan se, että kaupungin asioista tiedottaminen on jaettu eri porukoille ja nämä eivät ole saaneet tietojaan ja tekemisiään synkkaamaan. Jakolinja näyttää olevan välillä pysyvän tuntuiset perustiedot (tässä tapauksessa Jätkäsaaresta) ja ajankohtaiset uutiset.

Uudistuvien asuinalueiden suunnitelmiin ja rakentamisen etenemiseen liittyvät tiedot löytyvät tietopakettina paikasta Etusivu (hel.fi) / Kaupunkiympäristö ja liikenne / Kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen / Uutta Helsinkiä rakentamassa ---Tutki uudistuvia alueita / Jätkäsaari. Täällä oleva kartta on vielä 9/23. Ajankohtaiset uutiset löytyvät etusivulta (hel.fi) ja vanhemmat kohdasta "Katso kaikki uutiset". Siellä on 16.2. 2024 julkaistu uutinen "Mitä Jätkäsaaressa rakennetaan vuonna 2024. Katso tärkeimmät hankkeet ja aikataulut". Täällä oleva kartta on 2/2024.

Onneksi Jätkäsaareen liittyvät uutiset löytyvät myös perustietojen sivustolta yhtenä nippuna, vaikka niissä olevat uudet tiedot eivät olekaan päivittyneet tietopakettiin. Osaava pärjää tämänkin sekamelskan kanssa, mutta kokematon sivuston käyttäjä voi olla vaikeuksissa. Eihän tiedottamisen tarvitsisi olla näin hankalaa.
Kjk tykkää tästä
tekijänä Kjk
#106826
TurskaT kirjoitti: 11.03.24 15:10 Mielenkiintoista. Kaupungin sivuilta jätkäsaaren rakentamisaikataulu oli päivittynyt takaisin 09/23 versioon. Vaikka täälläkin nähty 02/24 versio.
Tuleekohan niin paljon viivästyksiä että tuo tuorein on poistettu sivuilta
Eivät vaan ole saaneet päivitettyä kuvaa, tekstihän on päivitetty. Laitoin sinne viestiä, mutta ei kukaan vastannut edes.
Avatar
tekijänä veka
#106851
Ahdinaltaan reunamien puistosuunnitelmaluonnokset ovat nähtävinä ja kommentoitavina 26.3. saakka. Kiinnostavin lienee Ahdinrannan uimaranta-alue, joka tunnetaan myös nimillä 'Jätkäsaaren Aurinkorannikko' ja 'Busan biitsi'. Tällä tietoa sen rakentaminen alkaa 2028, mutta jo tänä vuonna on tavoitteena käynnistää esirakentaminen.

20830 on rakenteille oleva Att:n massiivinen Hitas-talo, jossa on vielä runsaasti asuntoja vapaina. 20835 on WasaGoupin Kirjo-hybridihanke.

https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset ... 13-2632024

Kuva
Fyrr3, random, Lurkkeri ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä tunppi
#106858
Näyttää tyylikkäältä. Toki tuo alue valmistunee kokonaisuudessa vasta vuosien päästä. Noista liikerakennuksista en ole kuullut mitään liittyen rakentamisen alkamiseen ja uimalalle pitänee löytää pyörittäjä.
Avatar
tekijänä veka
#106902
Kymp-lautakunnan tämänpäiväisen kokouksen esityslistalta sattui silmiin kohta, jossa Kannelmäessä sijaitsevaa tonttia ollaan varaamassa Yrjö ja Hanna -säätiölle vanhusten palveluasuntohankkeen suunnittelua varten. Varaus tehdään ilman julkista hakua ja kilpailutusta, koska se on mahdollista silloin kun kyse on säännellystä asuntotuotannosta ja hankkeella on kiire.

Varaaja on sama säätiö, jonka varausta Jätkäsaaressa vedätetään kuukaudesta ja vuodesta toiseen vähän samaan tapaan kuin Bunkkeria. Miten on mahdollista, että kiireiseksi arvioitu rakennushanke Kannelmäessä varataan säätiölle, joka Jätkäsaaressa ei tunnu saavan vastaavaa hankettaan millään käyntiin?

Nettiä penkomalla löytyy tuoreitakin kirjoituksia, joita lukemalla luulisi koneiden ahertavan jo Lidlin talon vieressä olevassa isossa kuopassa: "YIT on allekirjoittanut sopimuksen Yrjö ja Hanna -säätiön kanssa Jätkäsaaren kiertotalouskorttelin rakentamisesta Helsinkiin" (29.5.2023), "Jätkäsaaren kiertotalouskorttelin rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa" (10.10.2023). Säätiön omilla sivuilla tuorein tieto on viime toukokuulta: "Kiertotalouskorttelin arvioidaan valmistuvan vuonna 2026".

Kaupunki julkaisi 29.1.2024 Perustelumuistion, jossa käydään läpi viime vuodenvaihteessa päättyviä varauksia. Jätkäsaaresta muistiossa on kaksi hanketta: YIT:n tyhjä Palvelukorttelin hotellitontti Saukonkadun ratikkapysäkin vieressä sekä nyt puheena oleva Yrjö ja Hanna -säätiön ja NAL:n tontti Lidlin vieressä.

Yrjö ja Hanna -säätiön ja NAL:n jatkoaikahakemuksessa kerrotaan, että "Sopimusneuvottelut urakoitsijan kanssa ovat käynnissä" (vaikka YIT:n tiedotteen mukaan sopimus siis on allekirjoitettu jo viime toukokuussa). Lisäksi kerrotaan tavoitteena olevan, että "rakentaminen alkaa syksyllä 2024". Muistio jatkaa: "…rakennusluvan hakeminen tulee saattaa vireille 31.12.2024 mennessä".

linkki Perustelumuistion lataamiseksi:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 0cLwkpQ_30

Kuva
hmikko, TurskaT tykkää tästä
tekijänä Kjk
#106903
Eiköhän se kohta ala. Jotain kaivelua tuossa nyt jo puuhastellaan, vaikuttaa vähän samalta kuin ennen Firan parkkihallin alkua. Jotain koekairauksia siellä oli jo syksyllä.

Aikakin kaupunki ilmoitti ennen pääsiäistä, että kuplahallin viereen tulee parakit hetken päästä liittyen "viereiseen tonttiin", joka lopettaa pysäköintirallin siinä. Linkki yllä edellisessä viestissä.

Tuetuilla kohteilla voi olla haasteita ara-sopimusten kanssa. Sekin saattaa olla yksi venytystekijä.vaikea uskoa, että hirveästi muuta ongelmaa, jos kerran yit jo naulattu. Sopimussakkojakin tulee helposti?
tekijänä TurskaT
#106987
Onko tämä nyt se moxy hotellin tontti?
Jos suunnitelmat eivät ole muuttuneet, jatkaa pitkälti samaa visuaalista maailmaa terassitalon kanssa.
https://avan.to/works/moxy/

Muita positiivisia edistymisiä on tahitinkadun parkkihalli. Siellä alkaa jo ensimmäisiä seiniä nousta. Mielenkiintoista nähdä kun pintamateriaaleja saavat seiniin, kuinka punainen tiili ja vihreä keraaminen laatta toimii.
veka tykkää tästä
  • 1
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133