Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä hylje
#106580
Mä olen kaupunkilaisena sitä mieltä että minua ei lainkaan huomioida, ja keskustan esitetty kehitys on yksipuolista ja tylsää turistien mielistelyä. Just sitä käsienheiluttelua jossa ei uskalleta rakentaa Eteläsatamaan viiden tuhannen ihmisen asuntoja sen museon yläkertaan, kun jonkun mielestä se on väärän näköistä Helsinkiä. No mun mielestä nykyiset suunnitelmat on väärän näköistä Helsinkiä, ja siinä kulminoituu kaupungin mätä päätöksenteko.

Jotta Helsinki voisi tarjota parastaan sekä asukkaille että turisteille, niin pitäisi aloittaa siitä että edes tarjoittaisiin ihan hyvää. Edullisuus ja massatuotanto on plussaa, niin saadaan hyvää kaikille eikä parasta harvoille.
Avatar
tekijänä veka
#106738
Tänään julkaistu info kertoo, että arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu käynnistyy 11.4. Kilpailun järjestävät Helsingin kaupungin ja Suomen valtion omistama Kiinteistö Oy ADM sekä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun tulokset julkistetaan elokuussa 2025. Tavoiteaikataulun mukaan museo voisi avautua vuonna 2030. Kilpailu on yleinen ja kansainvälinen, kaksivaiheinen.

G-kilpailu samalle paikalle 2014-2015 tuotti 1715 ehdotusta. Guggenheim on maailman tunnetuimpia museobrändejä, mutta arvelen että myös Helsingin AD-museokilpailuun saadaan vaikeasti hallittava määrä osanottajia. Siis miksi yleinen kansainvälinen kilpailu, onko se jokin SAFA:n määräys tai ehto?

Lisäksi pelkään, että jotkut maailman huipputoimistoista eivät halua osallistua yleiseen kilpailuun, jossa tehdystä työstä ei välttämättä saa asiallista korvausta. Itse olisin järjestänyt kilpailun alusta alkaen kutsukilpailuna.

https://www.hel.fi/fi/uutiset/uuden-ark ... lukilpailu

Kuva
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106739
Avoin kilpailu on ainoa millään tavoin uskottava tapa etsiä suunnittelija suomalaiselle arkkitehtuuri- ja designmuseolle, niin merkittävässä roolissa avoimet kilpailut ovat ja ovat olleet Suomen arkkitehtuuriskenessä. Kaikki suomalaiset kärkinimet (joiden arkkitehtuuria museossa on tarkoitus esitellä) ovat menestyneet myös avoimissa kilpailuissa.

Joo, ei avoimeen kilpailuun välttämättä suurimmat toimistot maailmalta osallistu, mutta toisaalta kilpailun rajaaminen valmiiksi isoihin nimiin on vähän kuin ostaisi iltapuvun Stockalta; saa sieltä varmaan ihan hyvän tuotteen, mutta helvetin tylsä ratkaisu se on.

Tästä tulee kaksivaiheinen kilpailu, eli toisessa vaiheessa parhaiden konseptien jatkokehittämiseen on käytettävissä jo ihan selvää rahaa. Best of both worlds, vaikka tietysti avoimiin kilpailuihin osallistuminen on näin arkkitehdiltä helvetin huono taloudellinen sijoitus. Mutta näitä kilpailuja tehdään rakkaudesta lajiin, ei taloudellinen hyöty mielessä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106753
Kyseinen parkkipaikka on odottanut jo niin kauan museotaan, että mieluusti ottaisin siihen tylsän ja varman ratkaisun. Aikaisemmassa Guggenheim-kilvassa otettiin riski, eikä se kannattanut, joten nyt olisi loogista vain kutsua tunnetut tekijät mukaan. Vaikka lopputulemasta tulisi hailea, ainakin sitä tulisivat ihailemaan kuuluisan toimiston fanit.

Toki suunta on valittu, joten toivon mahdollisimman paljon laadukkaita ehdotuksia. Viime kerralla tiukat reunaehdot olivat käsittääkseni liikaa monen aloittelevan arkkitehdin ymmärrykselle.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106757
Guggenheimissä ongelma ei ollut suunnittelukilpailu tai arkkitehtuuri, vaan rahoitus, jota ei ollut. Se oli ihan paskasti johdettu hanke alusta asti, joka sotki koko Eteläsataman kehityksen vuosikausiksi; Vapaavuoden vapaa-ajattelua ilman todellista kannatusta. Vähän niinkuin Vapaavuoren yritys puskea keskustatunneliakin.

Tälle AD-museolle on nyt varmistettu rahoitus, ja vasta sen jälkeen julkistettu suunnittelukilpailu.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18