Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Skapadapuipui
#106281
tunppi kirjoitti: 27.09.23 23:51 Hienolta näyttää, miksei Finlandia-talon taakse saatu mitään tämän tyylistä...
Tuonne puistoon tulee myöhemmin vielä lisää kasveja sekä taidetta (https://www.hel.fi/fi/uutiset/jatkasaar ... -lajirikas. Jossain varhaisessa suunnitelmassa oli myös pieni vesiallas puiston Atlantinkadun puolen sivuosaan. Onkohan se poistunut kokonaan.
Tuossahan tuo on edelleen piirustuksissa. Mutta oikeaa allasta ei ilmeisesti ole ollut tarkoitus missään vaiheessa leikkipuistoon tehdä:

"Lasten leikkipaikka sijoittuu taskupuistoon palvelukorttelin eteläpuolelle. Leikkikentän pintamateriaaleja ovat sirotepinta ja leikkivälineiden alla valettava turva-alusta tai turvahake. Valettavasta turva-alustasta toteutetaan virtaavaa vettä kuvaava sininen painanne ”vedestä” kohoavine saarineen."

https://kartta.hel.fi/helshares/pw_docs ... _2_osa.pdf
tekijänä hmikko
#106282
veka kirjoitti: 27.09.23 09:48 Hyväntoivonpuiston eteläosa syyskuussa.
Kiitoksia kuvaamisesta. Kaupunki on saanut aikaan hienoa jälkeä. Edelleenkään en ihan ymmärrä sinistä pyörätietä. Väri on tökerö, ja lisäksi se ei noudata muuten pyöräkaistoihin laitettua punaista asvalttia / maalia.

Töölönlahteen verrattuna Jätkäsaaressa on pysytty alkuperäisen osayleiskaavan ideassa, johon kuului iso, huolella rakennettu puisto. Konttiterminaalin täyttömaa oli litteä kuin pannukakku, joten tiedossa oli, että korkeuserot piti tehdä rakentamalla, mikä maksaa rahaa. Töölönlahdella sama juttu, mutta kalliista puistosuunnitelmasta ruvettiin lipsumaan heti, ja tietysti tausta oli sikäli erilainen, että Töölönlahdesta ylipäätään oli väännetty sata vuotta ennen kuin nykyinen kaava saatiin voimaan.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106283
Jätkäsaaren ja Töölönlahden välillä maastonrakentamisessa on toki se ero, että Jätkäsaaren satamakenttä oli jo valmiiksi tukevaa täyttömaata, kun Töölönlahdella ongelmaksi olisi tullut savinen hetteikkö. Jos Jätkäsaaren puiston olisi rakentanut sellaisenaan Töölönlahdelle, kumpareet olisivat tasoittuneet maaperän pettäessä alta... Töölönlahti olisi pitänyt paaluttaa kallioon asti jos sinne olisi kumpuilevaa maastoa halunnut.

Ja tietysti Jätkäsaaren puisto (ja kanavat) voitiin nettobudjetoida sisään muuhun Jätkäsaaren esirakentamiseen, ja homma jäi silti tontinluovutustulojen vuoksi reilusti plussalle kaupungin kannalta. Töölönlahden puisto olisi ollut ihan pelkkää kulua. Ei sillä tietysti oikeasti ole eroa, mutta on poliittisesti helpompaa hyväksyä suunnitelma joka jää sata miljoonaa vähemmän plussalle kuin suunnitelma joka menee sata miljoonaa pakkaselle.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#106342
Eteen tuli mieluisa uutinen, olkoonkin viime keväältä: Jätkäsaaren uudehko As. Oy Helsingin Kommodori on voittanut Rakentamisen Ruusu 2022 -palkinnon. Palkinnon jakaa vuosittain Helsingin kaupunki. Tämä meni itselläni ohi silmien keväällä, mutta palaan siihen mielelläni. Sen verran harvoin saartamme kiitetään, koska useammin nähdään tiedotusvälineiden rakastamia ullatapanisia, joissa möläytetään jotain oikein typerää tyyliin jätkäsaarionihankamala. Ei siis ole. Muita palkittuja olivat Punavuoren entisen hevostallin saneeraus asuinkäyttöön (oli myös Finlandia-palkinnon ehdokkaana), uusi Asuntoarkkitehtuurin käsikirja sekä erityisen hienosti toteutettu Helsinginkatu 23:n pihan perusparannus.

Kommodori sijaitsee Saukonlaiturin alueella Bahamankadun ja Bermudankadun kulmassa. Kahden tummanruskean möhkäletalon välissä asuinrakennus on valoisan ja kevyen, jopa siron näköinen. Sen on suunnitellut Kimmo Lylykangas omasta toimistostaan ja pystyttänyt Arkta Reponen. Raadin sanoin:

"Asunto Oy Helsingin Kommodorin valoisa hahmo on piristävä poikkeama Jätkäsaaren umpikortteleiden muotokielestä. Kohteessa on tutkittu luonnonolosuhteita ja energiatehokkuutta, mikä toteuttaa erinomaisesti Helsingin kaupunkistrategiaa. Hanke kuuluu Helsingin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan."

"Vahvan identiteetin lisäksi kohteessa on kiinnitetty erityistä huomiota asuintilojen laatuun. Lähes kaikki asunnot avautuvat useisiin ilmansuuntiin, ja kohteessa on tarkasteltu sisätilojen päivänvalo-olosuhteita mm. simuloinnin avulla. Huoneistoissa on konstailematonta materiaalisuutta ja toimivien asuintilojen edellyttämää tarkoituksenmukaista tilasuunnittelua."

Lisää tällaista.

Kuva
Biosphere, TurskaT, Kervolainen ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#106344
Umpikortteleiden muotokielessä ei ole mitään vikaa, ja siitä poikkeaminen ei ole sulka hattuun. Vaan huonosti ympäristöönsä sopiva talo. Helsingissä ei ole niin montaa umpikorttelialuetta, että niitä olisi varaa pilata “vaihtelulla.” Miksei sankariarkkitehtuurin kikkailutaloja rakenneta parkkikenttien tilalle lähiöihin, vaikka Kontulaan?
JTunkki tykkää tästä
tekijänä JTunkki
#106354
Bunkkerin kehittäminen meni jäihin: Helsinki vetäytyy sopimuksesta
Rakennusyhtiö SRV ja Helsingin kaupunki neuvottelevat Jätkäsaaren Bunkkeria koskevan esisopimuksen purkamisesta etuajassa.

HELSINGIN kaupunki ja rakennusyhtiö SRV neuvottelevat parhaillaan Jätkäsaaren Bunkkeria koskevan esisopimuksen purkamisesta suunniteltua aiemmin.

Bunkkeriin on mietitty uimahallia, liikuntatiloja ja asuntoja. Kun SRV vetäytyy hankkeesta, vuosia viivästynyt hanke viivästyy siis väkisinkin lisää tai sitten sitä ei saada toteutettua ollenkaan.

Kaupunki perustelee sopimuksen purkamista nopeasti heikentyneellä markkinatilanteella. Rakennushankkeelle ei ole löytynyt sopivaa sijoittajaa.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009941854.html

No tällä kertaa ei ollutkaan rakentaja joka vetäytyi kehityshankkeesta vaan kaupunki. Harmi vaan alueen asukkaille ja muillekin, onhan tuo alueen keskeneräisyys kamalaa.
tekijänä Kjk
#106355
Eikös tuossa epäsuoraan todeta, että ei tule mitään ja puretaan sopimus etuajassa, jotta päästään eteenpäin.

"Helsingin kaupunki lähtee viipymättä kartoittamaan liikuntatiloille ja uimahallille uutta ratkaisua ja SRV luovuttaa kaupungille projektin voimassa olevan rakennusluvan suunnitteluaineiston ja vuoden 2022 aikana tehdyt suunnitelmat."

Hyvä näin. Jos homma ei toimi, niin turha siinä vatuloida loputtomiin.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106356
Kjk kirjoitti: 23.10.23 18:28 Hyvä näin. Jos homma ei toimi, niin turha siinä vatuloida loputtomiin.
Toki hyvä lopettaa myöhään kuin ei milloinkaan, mutta vuosikausien odottelun jälkeen lopputulos on aikamoinen pettymys. Kaupunki on anteliaasti antanut projektin viivästyä ilman kunnollisia takeita valmistumisesta. SRV:n mittaluokan toimijoita ei ole kovin montaa Suomessa, joten mitään suurta kilparyntäystä on tuskin odotettavissa Bunkkeria rakentamaan. Sääli sinänsä, koska Etelä-Helsingissä ylipäänsä on valitettavan vähän uimapaikkoja ja Jätkäsaari sen kuin jatkaa kasvuaan.
tekijänä tunppi
#106359
Tällä hankkeella on useita riippuvuuksia alueen muuhun toimintaan. Kääntöraidetta ei näillä näkymin tule vuosiin, eli siirtyykö 8 raitiovaunu sitten pysyvästi ajamaan lenkkiä (8T/1T) kun Keskuskorttelin rakentaminen alkaa ja nykyinen kääntöpaikka häviää. Jätkäsaaren peruskoulu on täpötäynnä, ja osa lapsista käy tunneilla Ruoholahden koulussa, kun tilat omassa koulussa eivät riitä (liikunta ja käsityöt). Liikuntapuiston tilapäinen liikuntahalli oli alunperin suunniteltu tilapäiseksi, no nyt se jää pysyväksi. Myös Liikuntapuiston viimeistely vaatisi että Bunkkerin edusta siistitään. Bunkkeri itsessään näyttää siltä että se on ongelma alueelle ja purkaminen olisi varmasti paras ratkaisu.
tekijänä Kjk
#106362
Eikös 8 siirry uudelle kääntöpaikalle atlantinkadun sillan kupeeseen. Sinnehän valmistuu loppuvuoteen mennessä kääntöpaikka.
tekijänä Kjk
#106363
tunppi kirjoitti: 23.10.23 22:39 Tällä hankkeella on useita riippuvuuksia alueen muuhun toimintaan. Kääntöraidetta ei näillä näkymin tule vuosiin, eli siirtyykö 8 raitiovaunu sitten pysyvästi ajamaan lenkkiä (8T/1T) kun Keskuskorttelin rakentaminen alkaa ja nykyinen kääntöpaikka häviää. Jätkäsaaren peruskoulu on täpötäynnä, ja osa lapsista käy tunneilla Ruoholahden koulussa, kun tilat omassa koulussa eivät riitä (liikunta ja käsityöt). Liikuntapuiston tilapäinen liikuntahalli oli alunperin suunniteltu tilapäiseksi, no nyt se jää pysyväksi. Myös Liikuntapuiston viimeistely vaatisi että Bunkkerin edusta siistitään. Bunkkeri itsessään näyttää siltä että se on ongelma alueelle ja purkaminen olisi varmasti paras ratkaisu.
https://yle.fi/a/74-20056622
Tavoitteena edelleen liikutatila ja uimahalli. Tossa väläytellään mahdollisuutta jopa kaupungin omaan hankkeeseen.

En nyt vielä vaipuisi synkkyyteen. Toki viivästyksiä tulee, mutta pandemian, energiakriisin ja korkojen nousun jälkeen se on aivan väistämätöntä. Valitettavasti.
Avatar
tekijänä veka
#106378
Jätkäsaaren vesillä sattuu ja tapahtuu. Hetki sitten nähtiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita Jätkän ja Lauttasaaren välisessä salmessa, kun häijyn näköinen sotalaiva saapui mereltä esittäytymään. Päätti sitten, ettei tarvii mennä ihan siltojen alle saakka, teki tiukan U-käännöksen ja seilasi takaisin avomeren suuntaan.

Kuva
wab, Pyöröovi, Kantti ja 2 muuta tykkää tästä
tekijänä tunppi
#106407
Länsisataman kadun ylittävä silta saatiin vihdoin auki ja Hyväntoivon puiston uusi puoli samalla kytkettyä vanhaan osaan.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009963414.html

8-Raitiovaudun tilapäinen kääntöraide on jo osin asennettu Bermudankujan korttelia kiertämään.

Huhu kertoo että kaupungin kanssa keskustellaan virallisesta aikuisten uimapaikasta Saukonpaateen. Omaehtoista uintia siellä on tosin harrastettu jo vuosia.
Avatar
tekijänä veka
#106434
Viikko sitten Hesari kertoi kaupungin ensi vuoden talousluvuista ja budjetista. Poliittisten ryhmien neuvotteluissa on mm. sovittu, että Jätkäsaaren Bunkkerin liikuntatilat ja uimahalli toteutetaan kaupungin omana investointina.

Jos näin olisi päätetty toimia jo aikoja sitten eli alusta alkaen, uimahalli ym. olisivat jo olleet käytössä hyvän aikaa, mutta ei palata enää siihen. Nyt olisi hyvä saada vähän lihaa luiden ympärille ja tietoa siitä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Jatketaanko SRV:n suunnitelman toteuttamista, vai
alkaako suunnittelutyö alusta? Puretaanko Bunkkeri kokonaan tai osittain? Tuleeko rakennukseen myös asuntoja ja minkä sorttisia, kenen investointina ne tehdään? Ja niin edelleen, ASAP.
  • 1
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128