Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä julexi
#40875
En löytänyt Viipurista mitään erillistä ketjua, joten jos joltain löytyy kuvia kaupungista, niitä voisi vaikka tänne laittaa.
Myös keskustelu tästä tunteita herättävästä paikasta olisi mielenkiintoista.

Aloitan itse muutamalla kuvalla, jotka tyttöystäväni otti viikonloppuna matkallaan kohti Pietaria.
Älkää sättikö kuvien laadusta, se on se sisältö, mikä ratkaisee ;)

Viipurin linnan ympärillä on rakennustelineitä.
Kuva

Viipurilaista kaupunkiympäristöä:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Seuraavat kuvat ovat ikävän tärähtäneitä, mutta laitoin ne esille jugend-talon vieressä olevan vaalean rakennuksen vuoksi, joka näyttää melko uudelta rakennuskannalta.
Kuva
Kuva

Kaiken kaikkiaan Viipurista olisi erittäin mukava nähdä lisää kuvia, joten penkokaa kansioitanne ja laittakaa rohkeasti esille :)
Viimeksi muokannut julexi, 30.03.14 20:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#40883
Viipurista on ollut jotakin juttua aina joskus Talossa, mutta kaupungille omistettu ketju on puuttunut. Kiitokset julexille tästä.

Todellakin, olisi mukava nähdä enemmänkin kuvia kaupungista ja sen nykytilasta. Rappiota on paljon , se tiedetään, mutta ainakin kuvista päätellen myös julkisivuremontteja on näköjään alettu tekemään. Kuvien näkymät ovat ihan hienoja. Kaupunki on arkkitehtuuriltaan melkoisen kiinnostava.
Avatar
tekijänä SamuXe
#40884
En tiedä onko tietoa siitä projektista mikä viipurissa on? Ainakin mitä kesällä allegrolla menin siitä ohi niin siellä näkyi vähän korkeampaa rakennuskantaa olleen tulossa.
Tai no korkeaa ja korkeaa mutta paljon oli rakenteilla. Ja näytti tyypilliseltä suomalaiselta kerrostalo ryhmittymältä... :(
Onneksi lähempänä pietaria esikaupunkialueille oli rakennettu älyttömästi koreita massiivisia kerrostaloja ja paljon oli tulossa lisää.
Avatar
tekijänä satama
#40885
SamuXe kirjoitti:En tiedä onko tietoa siitä projektista mikä viipurissa on? Ainakin mitä kesällä allegrolla menin siitä ohi niin siellä näkyi vähän korkeampaa rakennuskantaa olleen tulossa.
Tai no korkeaa ja korkeaa mutta paljon oli rakenteilla. Ja näytti tyypilliseltä suomalaiselta kerrostalo ryhmittymältä... :(
Onneksi lähempänä pietaria esikaupunkialueille oli rakennettu älyttömästi koreita massiivisia kerrostaloja ja paljon oli tulossa lisää.
Olikohan tää nyt se Papulan "Little Finland" asuntoalue jota Oziekin oli suunnittelemassa.
Avatar
tekijänä Kantti
#40886
Viipurilla on olemassa suomalaisille aina erityisasema, johtuen sen pitkästä historiasta Suomen yhtenä suurimmista kaupungeista ennen Karjalan menetystä. Tästä syystä se kuuluu myös kiintoisimpiin ja runsaasti suomimatkailijoita vetävänä lähikohteena, tosin nimenomaan vähän iäkkäämpien matkailijoiden suunnasta. Olen kerran mennyt Viipurin läpi matkalla Leningradiin - Pietarissa en ole käynytkään ;) - ja silloin se oli tyypillinen neuvostokaupunki jossa kaikki oli kuin suoraan toisen maailmansodan jäljiltä. Mitä nyt luodinreijät oli rapattu piiloon talojen seinistä. Kiinnostaisi kyllä käydä katsomassa!

Tuosta sataman linkittämästä "Little Finland" -linkin rakennuksista, että näyttää tosiaan melkoisen suomalaiselta tuo alue, mutta jos lähiöitä rakennetaan ja pistetaloja, nämä talot edustavat aivan parasta lähiöarkkitehtuuria, samantapaisia rakennetaan Suomessa keskustoissakin. Ainakin lähes..

Pitänee katsoa löytyisikö arkistosta jotakin kuvaa Viipurista jonka voisi laittaa tänne, voi olla ettei löydy.
tekijänä Arska
#40896
Kuva
Jotenkin niin suomalaista, mutta toisaalta taas ei tuollaista Suomessa näe.
tekijänä Jape
#40897
Hyvä ketju! Näemmä paikka on sitten viime näkemän alkanut kehittyä. Esimerkiksi tämä talo oli vielä 2005 tyhjillään, ja näytti olevan lähes romahtamispisteessä. Joku pietarilainen yrittäjä taisi sen saneerata ajatellen, että uusrikkaat haluaisivat siitä vaikkapa kesäasunnon näkymällä suoraan linnalle. Papulan ”Little Finland” herätti outoja reaktioita. En oikein vieläkään tiedä, mitä siitä ajattelisin...

Viipurin menetys on arkkitehtuurin ja kaupunkikulttuurin kannalta ollut Suomelle suurin ikinä, ja selittää Suomen nykyisen Helsinki-keskeisyyden ja Itä-Suomen ahdingon; Itä-Suomi menetti kokonaan painopisteensä, eikä Helsingillä ollut Viipurin jälkeen enää kilpailijaa. Olen usein ajatellut, että Karjala oli Suomelle omine murteineen ja historioineen vähän saman tapainen ”maa maan sisällä” kuin Baijer Saksalle, ja Viipuri oli sen Munchen.

Viipurin jääminen rajan toiselle puolelle ei kirpaisisi läheskään niin paljoa, jos se olisi liitetty Karjalan tasavaltaan, jossa – jo nimestäkin päätellen – karjalaisen perinteen olemassaolo jotenkin tunnustetaan. Oli jotenkin erityisen väärin jättää sen rooliksi olla vain yksi Leningradin Oblastin pikkukaupunki, jossa sattuu jotenkin mystisesti olemaan outoa vanhaa epävenäläistä arkkitehtuuria. Muistan lukeneeni Viipuriin jostain täysin toisesta Neuvostoliiton kolkasta siirrettyjen uudisasukkaiden ihmetelleen, että mikä tämä tällainen paikka on, melkein kuin Saksassa.

Suosittelen seuraavia kirjoja lämpimästi kaikille Viipurista kiinnostuneille (jommassa kummassa oli lähes varmasti tuo äskeinenkin ihmettelyjuttu):

Arvo Vatanen: Postia Viipurista Loistava kuvateos 2000-luvun alun Viipurista ja sen asukkaista. Kuvat ei ole teknisesti kovinkaan ammattimaisia, mikä ei haittaa minua ollenkaan – enemmänkin virkistävää nähdä sellaista kuvastoa, jota tuotetaan selvästi sisältö edellä. Kuvissa mennään katunäkymistä ja nähtävyyksistä pienten yksityiskohtien kautta paikalliseen arkeen, koteihin asti.

Anders Mård & Magnus Londen: Takaisin Viipuriin – Kuten linkin takaisesta kuvauksesta käy ilmi, reportaasimuotoon kirjoitettu ”journalistinen matkaopas”. Niin kuin reportaaseissa yleensä, tässä pääsee hyvin pinnan alle, asioiden tiloihin ennen ja nyt. Ja muistaakseni tekstikin oli viihdyttävää (siitä on joitain vuosia kun luin).

Kirjastosta löytyy lähes varmasti. Omat kappaleet sain älyttömän halvalla Kirjatorin ja Suomalaisen alelaareista.Tässä muutama oma räpsy vuodelta 2005.Kuva
Tuomiokirkon kellotorni


Kuva
Entinen Linnakatu.


Kuva
Porttikongissa.


Kuva
Portaikko Torkkelinkadun (nyk. Prospekt Lenina) varrella.


Kuva


Kuva

Näiden talojen ja katujen historioista oli ties mitä, mutten nyt tänään jaksa kaivaa.


Kuva
Kukkaverhot <3

Kuva


Kuva
Koira ottaa lepiä aseman lippuluukun alla.
Avatar
tekijänä huopa
#40898
Niinpä, viipuri on todellakin arkkitehtuurisesti hieno vanha kaupunki, talot kaipaavat vieläkin hieman ehostusta mutta jos se raha sinne joskus tiensä löytää niin aikalailla helsingin kantakaupungin oloista keskustakorttelia siitä tulisi. Pitää käydä kurkkaamassa Viipuriakin tässä joku päivä kunhan vähän töiltä ja perhe-elämältä ehtisi.
tekijänä ultrix
#41345
Arska kirjoitti:Kuva
Jotenkin niin suomalaista, mutta toisaalta taas ei tuollaista Suomessa näe.
Joo. Poikkeuksellisen korkeatasoisia julkisivuja, vaikka perusmalli, valkoisia ja punatiilisiä elementtejä onkin sama. Näitä lisää rajan tällekin puolen!
Avatar
tekijänä eskimo
#41348
Viipurin linna
ennen rakennustelineitä, toukokuu 2007

Kuva

Linnantornista alas

Kuva

ja kaupunkiin

Kuva
Viimeksi muokannut eskimo, 30.03.14 14:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#41356
Siistit valaisevat kuvat!

Viimeisen kuvan beesin värisen jugendlinnan takana näyttäisi olevan uudempaa vuosikertaa oleva vaalea rakennus, joka ei lainkaan riitele vallalla olevan vanhemman rakennuskannan kanssa, onko tietoa minkä ikäinen talo on kyseessä? Ylimmässä kerroksessa näyttäisi olevan hieno kattoasunto jossa on pienen pihan kokoinen terassi. Tästä tulee mieleen jonkin uusvarakkaan henkilön ökyasunto.
Kuvan perusteella Viipurissa tapahtuu ainakin jonkin asteista kaupungin vanhojen talojen kunnostusta, ehkä rappioromantiikan pyhiinvaeltajilla alkaa olla viimeiset ajat päästä näkemään Viipurin maailmansodan jälkeiseen aikaan jämähtänyttä ilmettä?
Avatar
tekijänä eskimo
#41357
Torkkeli Knuutinpoika
Edellisen viestini kuvan, Linnantornista kaupunkiin, oikeassa laidassa on vanha Raatihuoneentori. Torilla on Torkkeli Knuutinpojan patsas (Ville Valgren 1908). Kuvan vaalean talon vanhimmat rakennusosat ovat keskiajalta. Sen vanhoista kellaritiloista löytyi se tunnelin aukko, jota myöten on aikanaan päässyt vedenalaisen käytävän kautta linnan pihalle. Rakennus valmistui 1600-luvulla ja se koki muodonmuutoksia 1700-luvulla sekä v. 1897 ulkoasua muokkasi arkkitehti Carl Eduard Dippeli.

Hiljattain saneeratun talon vanhaa kivijalkaa on jätetty osittain näkyviin.
Oikean puoleinen talo on entinen Raatihuone (1600- luvulta) ja myöhemmin Viipurin museo. Nykyistä käyttöä en tiedä.

Kuva

Vanhan Tuomiokirkon kellotorni ns. vahtitorni 1400-luvulta (yläosa 1700-luvulta) on kokenut kovia.
Kuva

Suomalaiset puutalot ovat Viipurissa vielä ryhdissään. Toivottavasti suojelu tulee ulottumaan näillekin kaduille.
Kuva

Monrepos´n puisto
Sukukartanon puisto on saanut 1700-luvulla maisemapuutarhan tyylisen ulkoasun. Tämä tyyli on säilynyt, vaikka rakennukset olivat v. 2007 vielä surkeassa kunnossa.
Kuva
Viimeksi muokannut eskimo, 30.03.14 14:40. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä eskimo
#66214
VIBORG - VIIPURI
Ruotsalais - suomalainen kaupunki, jota Neuvostoliitto tarvitsi niin kipeästi, että oli valmis uhraamaan kymmeniä tuhansia ihmishenkiä saadakseen hallita sitä.
Kuvissa kaupungin keskustaa nykytilassa.
Kuva
Kuva
Google Street view 2014
Viimeksi muokannut eskimo, 30.03.14 21:14. Yhteensä muokattu 2 kertaa.