Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Opiskelija
#51090
Hitto, että suomeen ei tule tälläisiä Olis aika mahtavaa, jos johokkin kaupunkiin tulis esim Turkuun, mutta ite olen Kuopiosta niin automaattisesti puolustan Kuopiota :P
mutta tällänen olis ihan muikea huikea
Avatar
tekijänä Klazu
#51107
No Turkuunhan on visioitu vastaavaa yksittäistä korkeaa tornitaloa Linnakaupungin uudisalueelle. Jos tällaiseen päädytään Turussa, toivoa sopii että arkkitehtuuriin myös panostettaisiin ja tehtäisiin tällainen massasta erottuva torni.
Avatar
tekijänä SamuXe
#51120
Ja kellään ei Suomessa ole kuitenkaan innostusta rakentaa korkeaa koska siinähä tulee kaikenlaisia varjoja sun muita ja tuulessa ne heiluu kauhian kovaa.
Ja jos ja kun rakennetaan nii se on vaa samallaista bulkkia kuten aina ennenkin 5X korkeempana vuan.
Voi jos ne kukkahattutädit alkais pikkuhiljaa ymmärtämään että ei niistä nyt haittaakaan olisi :smt009
Mutta mielestäni hieno torni. Olisi toki saanut vielä paremman muutamilla pikkukonsteilla mutta olisihan siinä ylpeyttä jos Suomeen saataisiin edes jokin tuon kaltainen...
tekijänä tissot
#51121
SamuXe kirjoitti: Mutta mielestäni hieno torni. Olisi toki saanut vielä paremman muutamilla pikkukonsteilla mutta olisihan siinä ylpeyttä jos Suomeen saataisiin edes jokin tuon kaltainen...
Tornin piti alunperin olla vielä nykyistä aika paljon laadukkaampi materiaalien ja monien pikkuasoiden osalta, mutta tuli budjetit vastaan kun rakennusta vedettiin ylös.
Turning Torsosta tuli todella mielenkiintoinen dokkari vuosi tai kaksi sitten mikä avasi aika hyvin paikallisten rakennuttajien ja bryokraattien sielunmaisemaa. Varsinkin kuinka kengän alla arkkitehti on rakennuttajan toimesta. Tuota oli hauska seurata kun Santiago Calatrava joka ei varmasti ole tottunut vastaavaan muualla maailmassa vain haistatti pitkät rakennuttaja puolelle. Mikä sitten hiljensi toisen puolen pöydästä. :D
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#83534
Tuli matkailtua Kööpenhaminassa ja Malmössä noin viikko sitten ja ajattelin jakaa matkakuviani, kun kerran innostuin niitä runsaasti ottamaan. Malmö lumosi minut monella tavalla, sillä kaupunki vaikutti hyvin vapautuneelta ja luottavaiselta tulevaisuuteensa. Toisin kuin Köpiksessä, Malmössä ei ollut painostavaa historiallisen pääkaupungin taakkaa, joka pakottaisi toimimaan jähmeästi ja esimerkillisesti.

Samalla on myönnettävä, että kaupungin segregaatio tuntui hirvittävältä. Kun ongelmalähiöt jatkavat rapistumistaan, äveriäästä Västra Hamnenista ollaan rakentamassa melkoista paratiisia, josta mitään ei puutu. Kiva minunkin oli nauttia maisemista, mutta hieman yksipuoliseksi oloni jäi pysytellessäni keskustan tuntumassa.

Kuva
Öresundin silta junan ikkunasta.

Kuva
Malmön uudehko asema, joka toimi moitteettomasti.

Kuva

Kuva
Paikallinen Clarion-hotelli oli vaikuttavan näköinen.

Kuva

Kuva

Kuva
Malmön komea ja yllättävän laaja vanha kaupunki.

Kuva

Kuva
Katuorkesteri. Kolikoita ei herunut.

Kuva
Uusi rakennus oli sovitettu mainiosti vanhaan katukuvaan.

Kuva

Kuva

Kuva
Kunpa leffateatterit olisivat näin tyylikkäitä Helsingissäkin ;)

Kuva

Kuva
Kirjaston uusi lisäsiipi oli todella onnistunut.

Kuva

Kuva

Kuva
Laaja kuninkaallinen puisto oli erittäin hyvin hoidettu ja viihtyisä kanaaleineen sekä lukuisine puutarhoineen.

Kuva
Varmaan aikanaan herättänyt melkoista raivoa kuvan tornin rakentaminen, mutta sopiihan se komeasti taustalle.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Japanilainen puutarha.

Kuva

Kuva
Tornitkin sain taustalle.

Kuva

Kuva

Kuva
Matkalla kohti torsoa.

Kuva
Aurinkopaneelit olivat huomattavasti suuremmassa suosiossa kuin koto-Suomessa.

Kuva
Vehreä Västra Hamnen tuntuu olevan selkeä Jätkäsaaren esikuva. Talolaisten makuun kenties liian matalaa, mutta ulkoasultaan asunnot ja kadut olivat uskomattoman tyylikkäitä ja viihtyisiä.

Kuva
Polut jatkuivat hieman kaikkialle. Puistosta löytyi myös riippumattoja sekä kanaali vesiputouksineen.

Kuva

Kuva
Sieltähän kaupungin uusi hallitsijakin löytyi.

Kuva

Kuva

Kuva
Kuuluisia näkymiä mm. Silta-sarjasta.

Kuva
Rännit katujen reunoilla toivat vettä kaikkialle mahdollistaen jokaiselle seinustalle pikku puutarhan.

Kuva
Aivan kuin pala maaseutua olisi tullut keskelle kaupunkia värikkäiden rakennusten mukana.

Kuva

Kuva

Kuva
Ranta oli kuin suoraan Jätkäsaaren ja Hernesaaren luonnosteluista.

Kuva
Siellä jossain...

Kuva

Kuva

Kuva
Matkalla takaisin asemalle kuljimme hieman korkeampien kortteleiden ohi.

Kuva
Juuri tällaista värimaailmaa kaipaisin Helsinkiin.

Kuva
Sisäpiha #1

Kuva
Sisäpiha #2

Kuva
Kuka ei haluaisi asuntonsa edustalle pientä penkkiä, katosta ja puutarhaa?

Kuva
Kanaali laski rakennuksen alta kohti myrskyisää merta.

Kuva
Päiväkoti.

Kuva
Samalta pihalta saattoi löytyä täysin eri kokoluokan rakennuksia.

Kuva

Kuva
Yksi omista suosikeistani. Rosoinen, mutta viihtyisä. Matemaattinen, mutta leikittelevä.

Kuva
Taidolla suunnitellut puistot saivat varttuneemmankin leikkisälle tuulelle.

Kuva

Kuva
Vielä hieman kauempaa.

Kuva
Keskustan ja satama-alueen väliltä löytyi tällainen komistus.

Kuva
Malmö oli varsin monimuotoinen kaupunki kokoonsa nähden. Hyvässä ja pahassa.

Kuva
Vielä viime silauksia vaille valmis luovan toiminnan keskus.

Kuva
Yksityiskohta Malmön korkeakoulun uudesta tornista.

Kuva
Malmön kierros päättyi kanaalin varteen. Laitan myöhemmin vielä kuvia Kööpenhaminasta, vaikkakin niitä foorumilta löytyy jo melkoisesti.
Kantti, hmikko, veka ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#83535
Hieno monipuolinen setti ja hyvät kuvat! :thumbright:
tekijänä hmikko
#83536
Pyöröovi kirjoitti: Vehreä Västra Hamnen tuntuu olevan selkeä Jätkäsaaren esikuva. Talolaisten makuun kenties liian matalaa, mutta ulkoasultaan asunnot ja kadut olivat uskomattoman tyylikkäitä ja viihtyisiä.
Västra Hamnenin kaavan pienipiirteisyys ja sokkeloisuus oli luemma aikanaan 90-luvulla jonkunlainen järkytys osalle ruotsalaista arkkitehtikuntaakin. Kokivat ilmeisesti, että modernistisen aluerakentamisen saavutuksista otettiin takapakkia. Itse en ole käynyt, mutta "sokkelot" ja katujulkisivujen mutkittelu ilmeisesti toimivat hyvin tarkoituksessaan, eli tuuliolosuhteiden hallitsemisessa.

Suomessa vähän vastaava suunnanmuutos voisi olla Pikku Huopalahti, joka on tietty tehoiltaan pienempää luokkaa ja vähän vanhempaa perua, ja rakentamisen laatu on osin hirviää.
Avatar
tekijänä veka
#83537
Pyöröovi kirjoitti:Kuva
Sieltähän kaupungin uusi hallitsijakin löytyi.
Turning Torso (190 m, 2005) näyttää läheltä katsottuna jo hieman kulahtaneelta, vaikka ikää on vasta vain kymmenisen vuotta. Ikkunoiden ympärille kerääntyy likaa, joka valuu sitten seinille. Likaviirujen suunnasta näkee, miten päin tuuli pyörii tornin ympärillä. Tällaisia pikkujuttuja ei kai välitetä ajatella suunnittelun ja rakentamisen huumassa.

Torso on muuten yksi REDIn tornien suunnittelijan Pekka Helinin haastattelussa mainitsemista suosikkitorneistaan (muut olivat San Gimignanon keskiaikaiset tornit Toscanassa, Hiidenmaan majakka, Euroopan goottilaiset kirkot ja Seagram Building Manhattanilla).
Avatar
tekijänä grendy
#83538
Kyllä alkaisi Torso kaipaamaan jo julkisivuremonttia. Erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka karmea julkisivuratkaisu laadullisesti tuli tehtyä. Oikea elementtirakentamisen malliesimerkki ;)
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#83541
Mielenkiintoista tosiaan verrata Klazun noin viiden vuoden takaiseen kuvaan, jossa mitään likaa ei vielä juuri näy. Varmaan erikoisten muotojen remontoiminen tulee maksamaan huomattavasti enemmän kuin rakentaessa aikaan saadut säästöt.

@hmikko, nyt kun mainitsit, tuulta tosiaan oli blokattu kaventamalla etenkin rantaväylille johtavia väyliä mahdollisimman paljon. Lisäksi juuri Turning Torson vesialtaalla täytetty edusta hyödynsi oivasti tuulta saaden aikaan pyörteitä ja tuulikellojen vinkunaa. Olen aina vaikuttunut, kun arkkitehtuurissa ymmärretään hyödyntää monipuolisesti ihmisten aistivalikoimaa.
Avatar
tekijänä grendy
#83542
Pyöröovi kirjoitti:Mielenkiintoista tosiaan verrata Klazun noin viiden vuoden takaiseen kuvaan, jossa mitään likaa ei vielä juuri näy. Varmaan erikoisten muotojen remontoiminen tulee maksamaan huomattavasti enemmän kuin rakentaessa aikaan saadut säästöt.

@hmikko, nyt kun mainitsit, tuulta tosiaan oli blokattu kaventamalla etenkin rantaväylille johtavia väyliä mahdollisimman paljon. Lisäksi juuri Turning Torson vesialtaalla täytetty edusta hyödynsi oivasti tuulta saaden aikaan pyörteitä ja tuulikellojen vinkunaa. Olen aina vaikuttunut, kun arkkitehtuurissa ymmärretään hyödyntää monipuolisesti ihmisten aistivalikoimaa.
Kyllähän niitä valumia oli jo Klazunkin kuvissa. Eli ei kovin kauaa mennyt valmistumisesta tuohon ulkonäköön ja koko ajan varmasti vaan pahenee.
Avatar
tekijänä Kantti
#83546
Mikäli ei halua valumien näkyvän rakennuksen seinissä, ei pidä valita vaaleaa julkisivua! Tai vaihtoehtona on seinien säännöllinen pesu jollakin valumajälkiä poistavalla pesuaineella. Jos sellaista ympäristövaatimukset täyttävää ainetta on? Valumat näkyvät kaikissa vaaleissa rakennuksissa harmillisesti, kuten Turning Torsossakin, jota nyt varmaan olisi hankala pestäkin.

Malmön Wästra Hamnenin alue, ainakin aivan Turning Torson lähiympäristössä, teki itseeni erittäin vahvan hyvän vaikutelman monipuolisena laatualueena. Nyt kun tuulesta tuli juttua, tornin juurella tuuli todella navakasti. Pari kuvaa tornin juurella olevasta matalasta vesialtaasta. Tiukkoja pieniä vihuripäitä.
Kuva

Kuva
Tiedä sitten oliko erityisen tuulinen päivä vai johtuiko Torson vaikutuksesta?
Pyöröovi, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#86965
Vaihteluksi muutama kuva talvisesta Malmöstä :). Seuraavaksi voisi käydä vilkaisemassa Köpistä.

Yleisenä huomiona kaupungista löytyy paljon Helsinkiä enemmän erilaisia katutaideteoksia. Piristävät päivää mukavasti.
Kuva

Jäätynyt vallihauta. Taustalla Clarion, jonka näköalat aukevat vasta viideltä. Ei pahemmin huvittanut jäädä odottelemaan.
Kuva

Edellisten kuvien puutarhasta ei ollut paljoa jäljellä.
Kuva

Kuva

Sula meri oli muodostanut kauniita kuvioita jäisen hiekkarannan kanssa.
Kuva

Olisipa kiva elää lapsuus vedellen Stigaa näissä maisemissa.
Kuva
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä RV
#87030
Ylemmissä kuvissa näemme, miltä Keskuspuiston Helsingissä tulisi näyttää ja mitä sinne tulisi istuttaa ruman talouskuusikon tilalle - Helsingissä on vastoin yleistä luuloa Niemen alueella lähes yhtä leutoa kuin Malmössä (nykyisin vuoden keskilämpötila 8C, pysyvää lumea ei juuri tule, vrt Malmö 9-10C eli ei olla hirveästi jäljessä kun kylmemmässä Tukholmassa istutetaan sisämaahan samaa kuin Malmössä), ja moni laji pärjää, meikäläinen istutti itä-Porvoolaiseen mikroilmastometsään magnolioita (tulppaanipuita) ja pyökkejä parisensataa ja hyvin ovat kestäneet.

Turning Torso taas on mielestäni täysin typerän näköinen ympäristössään - 3-kerroksisia taloja. Keskustaan voisi istua, mutta ei se auta. Cirrus on komeampi. Suomessa haukuttaisiin aivan varmasti tälläkin palstalla hirvittävän rumaksi ;) Keskustaan istuisi, ja keskusta on hieno yhdistelmä modernia ja ikivanhaa.

Turkuun suunniteltu torni on tietääkseni huomattavasti komeampi, ainakin näin alkutekijävaiheessa. Toivottavasti pitkä alkutekijävaihe ei ole tie unohdusvaiheeseen.

Hienoja kuvia on joka tapauksessa!