Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Iggy.P
#35253
Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva
Kuva
KuvaKuvaKuva


Kuva


KuvaKuva
KuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuva
Kuva
KuvaKuvaKuvaKuva


KuvaKuvaKuva


KuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuva
KuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35275
Laitan vielä muutaman kuvan edellä jo nähdystä Akershusin linnasta. Tällaisissa rakennelmissa on sellaista jämeryyttä mitä ei juuri muualla tapaa. Linnat on tehty todellakin kestämään. Niistä puuttuu täysin sellainen sipistelyn ja hiplailun maku.


Keski-ajalla linna oli tällainen:
Kuva


1900-luvun alussa:
KuvaKuvaKuva


KuvaKuvaKuvaKuva


Kuva


KuvaKuva


http://fi.wikipedia.org/wiki/Akershusin_linna
Viimeksi muokannut Iggy.P, 03.01.11 20:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Purkki^
#35277
Tuntuuko Oslo paljon pienemmältä kuin Helsinki? Kuvien perustella jotenkin väljän oloinen ja ilmeisesti vanhoissa kortteleissa rakennukset ovat vain 3-4 kerroksisia. Tukholmassa ja Helsingissä keskustan vanhoissa kortteleissa kerroksia on useammiten 5-7.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35279
Purkki^ kirjoitti:Tuntuuko Oslo paljon pienemmältä kuin Helsinki? Kuvien perustella jotenkin väljän oloinen ja ilmeisesti vanhoissa kortteleissa rakennukset ovat vain 3-4 kerroksisia. Tukholmassa ja Helsingissä keskustan vanhoissa kortteleissa kerroksia on useammiten 5-7.
Ihan hyvä kysymys, mutta siihen on aika vaikeaa vastata. On totta, että vanhat korttelit ovat Oslossa keskimäärin matalampia kuin Helsingissä, mutta niitä on toisaalta aika laajalla alueella. Keskustassa on lisäksi melko paljon uudempaa rakennuskantaa joka on usein vanhoja rakennuksia korkeampaa.

Vanhan rakennuskannan korkeuden eroihin vaikuttanee se, että Oslon keskustassa on melko paljon rakennuksia jotka on rakennettu ennen 1800-luvun puoltaväliä, eli samoihin aikoihin kuin Helsingin senaatintorin ympäristö ja kauppatorin ranta. Siihen aikaan ei korkeita kortteleita vielä rakennettu. Toisekseen Helsingissä on ollut aikanaan paljon puutaloja, jotka on sittemmin purettu, kun taas Oslo on kaikesta päätellen ollut enemmän kivirakenteinen jo pidempään.

Oslossa on jonkin verran 5-6 kerroksisia vanhoja rakennuksia, mutta 1920-30-40-luvuilla rakennettuja korkeita umpikortteleita ei ole. Ne taitavat olla Kallion ja Töölön erikoisuus, sillä en ole tavannut vastaavia missään muualla.
Avatar
tekijänä Klazu
#35282
Oslo ei kuvien perusteella vaikuta todellakaan Helsinkiä pienemmältä (vaikka sitä onkin), melkeinpä päinvastoin! Raideliikenneverkosto vaikuttaa suorastaan loistavalta tuon kokoiselle kaupungille! Erittäin mielenkiintoisia maisemia kaupungista, jossa pitää jonkinlainen pidennetty viikonloppu käydä viettämässä. Sinne kun pääsee nykyään niin halvallakin.
tekijänä bitterfly
#35287
Oslo muistuttaa selvästi enemmän Helsinkiä kuin Tukholmaa kuvien perusteella, joskin Oslossa on paljon komeammat lasitornit. Oslon historiallisuus välittyy aika heikosti.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35297
bitterfly kirjoitti:Oslon historiallisuus välittyy aika heikosti.
Tarkoituksena oli kyllä kuvata myös tätä puolta, mutta en ilmeisesti onnistunut siinä kovin hyvin. Millä tavalla olisit toivonut historiaa tuotavan esille?

Laitan tähän alle vielä muutaman kaupungin historiaan liittyvän kuvan, jos ne toisivat lisää toivottua informaatiota. Mitään suurempaa yhtenäistä "vanhaa kaupunkia" Oslossa ei ole.

Oslo vuonna 1550.
KuvaKeskustan vanhaa rakennuskantaa. Näiden kaltaisia rakennuksia näkyi ydinkeskustan alueella jonkin verran.
KuvaKuva
KuvaVanha maalaus.
Kuva


Kuva
#35299
Hienoja kuvia, jotka avaavat kaupunkia ummikolle. Oslo jää helposti paitsioon kun ajattelee pohjoismaisia kaupunkeja, kun se on vähän syrjässä ja jonkin verran pienempi kuin Tukholma tai Köpis. Tukholmaan on jotenkin 100 kertaa luontevampaa matkustaa kuin Osloon.

Ennenhän kaupungin nimi oli Kristiania, myös Knut Hamsunin kirjassa Nälkä.

Tuosta oopperatalosta tulee vähän mieleen Kotkan uusi merikeskus.
Avatar
tekijänä grendy
#35303
järvellä nukkuva kirjoitti:Hienoja kuvia, jotka avaavat kaupunkia ummikolle. Oslo jää helposti paitsioon kun ajattelee pohjoismaisia kaupunkeja, kun se on vähän syrjässä ja jonkin verran pienempi kuin Tukholma tai Köpis. Tukholmaan on jotenkin 100 kertaa luontevampaa matkustaa kuin Osloon.
Jotenkin musta tuntuu että tukholmalaisista ja oslolaisista (ja muistakin) aiiiikas moni ajattelee Suomesta ja Helsingistä ihan samalla tavalla :).. Mutta joo, kiitos Iggylle kuvista! Oslon kaupunkikuva tulee muuttumaan varmaan aika paljon tällä hetkellä käynnissä olevien projektien ansiosta tulevaisuudessa. Pitää kyllä joskus käydä tsekkaan Oslo, mutta järvellä nukkuvan kanssa samaa mieltä että Oslo on mielikuvallisesti syrjässä ja kiinnostavampia ja halvempia kohteita (vaikka Ryanairilla sinne pääseekin halvalla) riittää pilvin pimein Euroopassa :)
tekijänä bitterfly
#35318
Iggy.P kirjoitti:
bitterfly kirjoitti:Oslon historiallisuus välittyy aika heikosti.
Tarkoituksena oli kyllä kuvata myös tätä puolta, mutta en ilmeisesti onnistunut siinä kovin hyvin. Millä tavalla olisit toivonut historiaa tuotavan esille?
En kritisoinut kuviasi vaan arvioin katunäkymää, että Oslo ei vaikuta niin vanhalta kuin se voisi mielestäni näyttää.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35371
Oslon raideliikenteellä on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Wikipediasta löytyy monta artikkelia aiheesta:

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... _and_Metro

http://en.wikipedia.org/wiki/Nationaltheatret_(station)

http://en.wikipedia.org/wiki/Holmenkollen_Line

Raitiovaunu kansallisteatterin tunneliasemalla vuonna 1928.
Kuva

Maanalaisen linjan sisäänkäynti. Kuva on vuodelta 1935.
Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35467
Helsinkiin kehittyi 1800-luvulla Venäjän alaisuudessa näyttävämpi keskusta-alue, kuin samankaltaisessa asemassa olevaan Osloon vastaavana ajankohtana Ruotsin alaisuudessa. Helsinki sai osansa maailmankaupunki Pietarin läheisyydestä.

Kuva


Kuva


http://commons.wikimedia.org/wiki/Helsinki

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Johans_gate
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35510
Juttua Oslon lentokenttäjunasta löytyy täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Flytoget

Kuva
Kuva: Wikipedia
Avatar
tekijänä Iggy.P
#43381
- "Norjan jylhä pinnanmuodostus on pakottanut asutuksen kapealle vyöhykkeelle meren ja tunturien väliin. Luontoharrastajan kannalta maa on aivan erityinen, koska kaupungeistakaan ei ole koskaan pitkä matka luonnontilaiseen erämaahan. Edes puolen miljoonan asukkaan pääkaupungissa retkeilyaluetta ei tarvitse etsiä kaukaa.

– Osloa ympäröi yhteensä 1560 neliökilometrin suuruinen metsäalue. Oslolaisilla on erittäin vahva suhde ”markaan”, kuten sitä kutsutaan. Se on vahvaa kulttuuria."


http://www.imperiumi.net/index.php?act= ... ws&id=1006

Kuva

http://en.wikipedia.org/wiki/Nordmarka
tekijänä tissot
#43382
Juu pakko sanoa että aika yllättävän matalaa tuo vanha puoli ja näyttää pieneltä. Kuten Iggy.P sanoikin on Suomella paljon tuosta "vanhasta" Helsingistä Venäjän kiittäminen ja kyllähän se oikeasti turistille on se joka saattaa jotenkin Helsingin erottaa muista.

Kuvien ottaneille ei todellakaan mitään negatiivista, mutta ei ainakaan paljon sitä kuvaa Oslosta muuta mikä itsellä on ollut. Aika uskomatonta kuinka vähän itsekään tietää lähes naapuri Pohjoismaan pääkapungista. Kylläkin sitä rahaa löytyy ja Oslo kasvaa kovaa tahtia, joten siellä on aika isoja muutoksia vielä tapahtumassa tämän viivakoodi torni kesittymän jälkeenkin.