Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä Luukie
#43390
Tietenkin riippuu että miten ajattelee miten määrittelee kaupungin koon. Oslossa selvästi matalempia taloja kuin Tukholmassa tai Helsingissä keskustassa. Tosin tornit ovat korkeampia kuin Helsingissä. Kuvissa niitä ei tosin monta näkynyt. Onko tuo musiikkitalo mikä on tuossa rannassa. Minusta tosi kaunis kesällä kun siellä voi veden äärellä istuskellä. Hienoja kuvia silti, yleensä en jaksa ihan kaikkia selata jos yli 20 yhdessä postauksessa. Ja mitenniin Klazu Oslo pienempu kuin Helsinki. Oslossa 600 000 asukasta ja pääkaupunkiseutualueella puoltoistamiljoonaa. Vai tarkoititko tuota, että rakennukset matalempia.
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#59755
RV kirjoitti: en ole kerennyt vielä käymään Oslossa, mutta sellainen meininki tuntuu siellä olevan, että se olisi "kaupungimpi" kuin Helsinki yleisilmeeltään ja elämältään, samanlainen ero kuin Helsingin ja Stokiksen välillä mutta ehkä pienempi. Varojen varovaisesta käytöstä en niin tiedä ainakaan julkisen sektorin suhteen, tosin uusi hallitus tehnee muutoksen (kyseessä on vaihtoehtojen demokratia, toisin kuin kotimaamme).
Mistä päättelet että Oslo olisi "kaupungimpi" kuin Helsinki?

En itse sanoisi että asia on noin. Oslo tuntui minusta joiltakin osin pienemmältä kuin Helsinki, mutta infrastruktuuriin siellä on käytetty enemmän varoja. Oslon metro on monipuolisempi kuin Helsingissä ja Gardermoenin lentokentältä keskustaan pääsi kahta eri nopeutta kulkevilla junilla. Nopeampi juna ohitti hitaamman melkein "hujahtamalla". Ja tottakai minä köyhänä matkaajana olin siinä hitaammassa...

Oslon tuntuminen Helsinkiä pienemmältä johtuu ehkä ennen kaikkea siitä että siellä kantakaupungin vanhat korttelit ovat keskimäärin Helsinkiä matalampia. Vähän samanlaisia kuin monet Turun vanhat korttelit. Uudet keskustassa sijaitsevat rakennukset taas sen sijaan ovat usein korkeampia kuin Helsingissä. Ja omien havaintojeni mukaan Oslosta puuttuvat suuret Rautatientorin ja Hakaniementorin kaltaiset toriaukiot. Ne tuovat Helsinkiin mielestäni varsin paljon kaupunkimaisuutta verrattuna Osloon.

Käyhän tsekkaamassa Oslo ja laita sitten kuvia ketjun jatkoksi .. ;)
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#59903
Oslon synagoga


- "Tuhat vuotta on sinun silmissäsi niinkuin eilinen päivä, joka meni ohitse, ja niinkuin öinen vartiohetki.

Sinä huuhdot heidät pois; he ovat kuin uni, ovat kuin ruoho, joka aamulla kukoistaa ..."


- Psalmi 90 -


Oslon synagoga perustettiin 1892. Nykyinen kuvassa oleva rakennus on vuodelta 1920.
KuvaLaitan tähän oheen Norjan juutalaisiin liittyvän kirjaesittelyn. Olen lukenut sen joskus vuosia sitten ja muistan että se oli hyvin vaikuttava. Jos joku haluaa lukea vain yhden keskitysleireistä kertovan kirjan elämänsä aikana niin tätä voisin suositella sellaiseksi: kirjoittaja on Norjan juutalainen Herman Sachnowitz ja kirjan nimi

Se koskee myös sinua.


Kuva


Takakansi.
Kuva
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#87309
Ajankuva Oslosta


Ensimmäistä kertaa 20 vuoteen Norjan valtio avasi uusia öljynporausalueita Baretsinmerellä, jonne Statoil, Chevron ja Lukoil yhdessä kymmenen muun öljy-yhtiön kanssa ovat lähdössä etsimään öljyä. Statoil on jo ilmoittanut aikeistaan aloittaa koeporaukset tulevana kesänä.

Kuva
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#95672
Ajankuva Oslosta

Norja tunnetaan kokoaan suuremmasta roolista kansainvälisessä politiikassa. Maata pidetään ilmastonmuutoksen torjunnassa edistyksellisenä, sillä se on kannattanut reippaita päästövähennyksiä ja rahoittanut kehitysmaiden ilmastotoimia. Norjan rikkaus kuitenkin perustuu pitkälti öljyyn, jota valtionyhtiö Statoil etsii entistä aggressiivisemmin ympäri maailmaa.

Kuva

Statoil korostaa vastuullisuutta osana ydintoimintaansa ja käyttää viestinnässään paljon panoksia tämän korostamiseen, aivan kuten Shell ja muutkin öljy-yhtiöt. Todellisuus on päinvastainen. Pohjanmeren öljykenttien ehtyessä Statoil on lähtenyt etsimään uusia esiintymiä eri puolilta maailmaa, vaikka ilmastonmuutos muistuttaa, että öljyä on löydetty jo liikaa. Samalla yhtiö on puskenut kohti entistä riskialttiimpia ja ongelmallisempia öljyhankkeita.

Statoil on ainut öljy-yhtiö, jolla on Arktiksella porauslisenssejä kaikkien viiden rantavaltion sektoreilla.

http://www.greenpeace.org/finland/fi/me ... log/49436/
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#101393
Vanha kuva Oslon basaarista:
Kuva


Se rakennettiin vuosina 1840-59 uusromaaniseen tyyliin. Rakennus kuuluu kaupunkikuvallisesti samaan kokonaisuuteen tuomiokirkon kanssa, joka on tosin selvästi basaaria vanhempi. Basaarissa toimii Cafe Cathedral.
Kuva

Norjan toiseksi suurimman kaupungin Bergenin basaarissa on myös samoja piirteitä:
Kuva

https://no.wikipedia.org/wiki/Basarene
https://commons.wikimedia.org/wiki/Bergen