Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä Iggy.P
#20879
Viime syksynä alkanut Airbalticin suora lentoyhteys Oulun ja Latvian Riikan välillä tuli hyödynnettyä. Vietimme Riikassa kolme yötä 7-10.9. Kuvattuakin tuli, vaikka sää oli hyvin pilvinen. Onneksi "vain" yhtenä päivänä satoi. Ilma oli Ouluun verrattuna kuitenkin huomattavan lämmin joten kaupungissa oli mukavaa kierrellä.

Jos nyt jotenkin yrittäisin tähän alkuun kertoa matkalla muodostuneita käsityksiäni tuosta kaupungista, niin ensimmäisenä mieleen tulee kaupungin rakenne. Riika on Helsinki-tyyppinen korttelikaupunki. Jugendia on erittäin paljon, kuulemma enemmän kuin missään muualla maailmassa, yli 800 rakennusta. Uusrenessanssia on myös runsaasti. Aivan vanhimman osan vanhimmat talot ovat keski-ajalta, mutta "vanhassa kaupungissa" on paljon myös jugend-taloja, joten yhtenäinen se ei ole, mutta mielenkiintoinen ja viihtyisä se kyllä on. Kantakaupungin osalta Riika on jonkin verran Helsinkiä isompi. Joukkoliikenne vaikuttaa toimivan ihan hyvin. Katunäkymässä trollikat ovat kaikkein näkyvimpiä, vaikka raitiolinjojakin kaupungissa on 11. Keskustassa on muutamia metroa varten kaivettuja käytäviä, jotka ovat jalankulkijoiden käytössä ja ostostunneleina, mutta itse metrojärjestelmä puuttuu. Alla sekalainen kokoelma kuvia matkalta.

Kuva


KuvaKuva
KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
KuvaKuvaKuva
Kuva
KuvaKuvaKuva
Kuva


KuvaKuvaKuva
KuvaViimeinen.
Kuva
Avatar
Tekijänä zeizei
#20880
Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja nätiltä kaupungilta. Ollut joskus suunnitelmissa käydäkin tuolla. Hintataso oli varmaan melko alhainen verrattuna Suomeen? Asumisen ja syömisen kannalta siis. Tavaraa kun en kuitenkaan osta matkoilta.

Entä miten helppoa tuolla on olla turistina? Osaavatko paikalliset englantia? Entä minkälainen kuva jäi paikallisista? Palvelutaso, ystävällisyys, turvallisuus lähinnä.
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#20882
zeizei kirjoitti:Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja nätiltä kaupungilta. Ollut joskus suunnitelmissa käydäkin tuolla. Hintataso oli varmaan melko alhainen verrattuna Suomeen? Asumisen ja syömisen kannalta siis. Tavaraa kun en kuitenkaan osta matkoilta.

Entä miten helppoa tuolla on olla turistina? Osaavatko paikalliset englantia? Entä minkälainen kuva jäi paikallisista? Palvelutaso, ystävällisyys, turvallisuus lähinnä.
Riika ei ole nykyisellään enää halpa vaan hintataso vastaa lähes Suomea. Joukkoliikenne siellä on kuitenkin selkeästi halvempaa kuin meillä. Ravintolassa syöminen on hieman halvempaa ja luultavasti käsitöitä yms. sieltä saa halvemmalla, mutten niistä osaa sen kummempaa sanoa. Vaatekauppojen hinnat vastaavat meikäläisiä.
Hotellihuone oli kahdelle hengelle samaa hintatasoa kuin Eurooppalaisissa kaupungeissa yleensä eli viidelläkympillä/yö sai hyvän huoneen suihkulla ja aamiaisella.

Kaupungissa käy paljon turisteja joten palvelut toimivat hyvin englannilla. Paikallisten kanssa ei tullut oltua juttusilla mutta luulisin ettei kielitaito ole heillä kovin hyvin hallussa. Hyvin siellä kuitenkin kaikin puolin pärjäilee turistina. Latvialaiset muistuttavat ulkonäöltään ja pukeutumiseltaan hyvin paljon suomalaisia. Erotuksena on ehkä ainoastaan se että naiset käyttävät siellä lähes pelkästään korkokenkiä ja pukeutuvat muutenkin hyvin naisellisesti. Riikalaisia naisia pidetäänkin yleisesti kauniina ja koko kaupunki on muotikaupungin maineessa. Monilla paikallisilla vaatesuunnittelijoilla on putiikkeja ympäri Riikaa kansainvälisten ketjujen lisäksi.

Silmiin pistävää siellä oli se että monia suomalaisia/pohjoismaalaisia yrityksiä on pesiytynyt Riikaan, kuten Hesburger, Stockmann, Seppälä, Nordea-pankki ja varmasti vielä monet muutkin. Jopa L&T:n roska-autojakin siellä ajeli.

Jugend-arkkitehtuurista vielä sen verran että se on siellä jotain aivan ennen näkemätöntä. Kuvistani ei saa siitä puolesta riittävän hyvää kuvaa. Ainoastaan ketjun ensimmäisessä kuvassa näkyy millaista paikallinen jugend on parhaimmillaan. Sieltä löytyy noita tuon tason rakennuksia enemmänkin.
Avatar
Tekijänä Kantti
#20903
Kävin Riikassa vuonna -80 sen ollessa vielä CCCP:n osavaltiona. Kuten sen aikaiseen tyyliin kuului, ympäristö ja rakennukset olivat huonon näköisiä ja totaalista remppaa nopeasti kaipaavassa tilassa. Neuvostoliitossa näytti olevan pulaa kaikenlaisesta korjaustarpeesta, mitään ei näyttänyt maalatun vuosikymmeniin. Nyt näyttää tilanne muuttuneen ja kaupunki on hienossa kukoistuksessa kuvista päätellen.

http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... Riika4.jpg
Hieno rakennus ja hyvä kuva kertomaan rakennuksen runsaasta hienosta julkisivukoristelusta

http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... Riika6.jpg
Arkkitehtuuria taiteenlajina pidettäessä, kertoo tämä kuva siitä hyvin kouriintuntuvasti.

http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... iika24.jpg
Muistan hyvin tämän kirkon, ei se kirkkona silloin ollut vaan jonkinlaisena museona. En siellä käynyt. Tuossa edessä jossa on pöytiä ja tuoleja, oli kärryt jossa myytiiin marossia, eräänlaista jäätelöä. Sellaista nautin annoksen. :)

http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... iika27.jpg
Tämä kuva on otettu Latvija hotellista, otin nimittäin samasta kohtaa itsekin kuvan edessä olevasta ortodoksikirkosta ja katunäkymästä. Niinä aikoina se oli elokuvateatteri, niin kerrottiin :roll:

http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... iika26.jpg
Tuollaista työtä ikkunassa ei Suomessa juuri tapaa!
Näpäilin Riikassa käyntini aikaan diaa joka ei ole digisoitu, en voi laittaa silloin ottamiani kuvia tänne vertailtaviksi

Hyvä ja kertova kuvasarja Riikasta! :)
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#20904
Kiitokset Kantti ja zeizei! Tuo kuva on tosiaan otettu sieltä. Hotellin ylimmässä kerroksessa on Skybar, jonka ikkunoista avautui näkymä kaikkiin suuntiin. Skybar oli suunniteltu nimenomaan noita kaupunkinäkymiä ajatellen sillä sekä hissistä että myös vessasta ja tupakkahuoneesta oli näkymät kaupunkiin. Hotelli on yksinäinen korkeampi rakennus keskikaupungilla, ja sellaisena ehkä jopa hieman ympäristöön sopimaton, mutta sen sijaintia puoltaa tämä mahdollisuus katsella kaupunkia sen ikkunoista.

Tässä alla olevassa kuvassa hotelli näkyy keskellä. Kuva on otettu Pyhän Pietarin kirkon tornista joka on toinen paikka Riikassa josta on mahdollisuus nähdä kaupunki korkealta.
Kuva
Tekijänä Jussi
#20972
Kantti kirjoitti: http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... Riika4.jpg
Hieno rakennus ja hyvä kuva kertomaan rakennuksen runsaasta hienosta julkisivukoristelusta
Alberta-katu jolta kuva on otettu on kokonaisuutena jotakin aivan käsittämätöntä.. unescon maailmanperintökohde se on ainakin ja ilmeisesti aika arvostettu jugend-arkkitehtuurin taidonnäyte noin kansainvälisestikin. Kannattaa ehdottomasti käydä pistäytymässä kun Riikassa käy.. Kaupungissa on yhteensä noin 800 Jugend tyylistä rakennusta.

http://www.panoramio.com/photo/2150638
http://www.panoramio.com/photo/4478403
http://www.panoramio.com/photo/5676126
Avatar
Tekijänä Kantti
#20974
Jussi kirjoitti:Alberta-katu jolta kuva on otettu on kokonaisuutena jotakin aivan käsittämätöntä.. unescon maailmanperintökohde se on ainakin ja ilmeisesti aika arvostettu jugend-arkkitehtuurin taidonnäyte noin kansainvälisestikin. Kannattaa ehdottomasti käydä pistäytymässä kun Riikassa käy.. Kaupungissa on yhteensä noin 800 Jugend tyylistä rakennusta.

http://www.panoramio.com/photo/2150638
http://www.panoramio.com/photo/4478403
http://www.panoramio.com/photo/5676126
Aivan yltiöpäisen runsasta ja rehvää koristelua ilmenee noista linkeistä. Ei se samalta näyttänyt noin 30 vuotta sitten :cyclopsani:
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#20976
Hyviä kuvia linkeissä. Nykyään nuo kaikkein vaikuttavimmat korttelit ovat erittäin hyvässä kunnossa. Alberta ielan lisäksi Riikan jugend-kaduista kannattaa katsoa läpi erityisesti myös pitkä Elizabetes iela poikkikatuineen. Katu on poikkeuksellisen vaikuttava arkkitehtuuriltaan ja viihtyisä muutenkin.

Jugend-arkkitehtuuri on ehdottomasti Riikassa se kaikkein keskeisin "nähtävyys", ja juuri se asia mikä vetää kaupunkiin ulkomaisia turisteja. Meidänkin matkastamme tuli hyvin jugendin sävyttämä, ilman että olisimme matkustaneet sinne erityisesti tuon tyylisuunnan rakennusten takia. Hotellimme sattui nimittäin olemaan komeassa aikakauden kivirakennuksessa. Vietimme myös suuren osan ajastamme noiden kuuluisien katujen välittömässä läheisyydessä syöden ravintoloissa jotka sijaitsivat noiden talojen kivijaloissa ja oleskelimme pitkiä aikoja alueen puistoissa. Matkamuistoiksikin tuli ostettua aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, jota löytyikin ihailtavan runsaasti kohtuulliseen hintaan.

Jugend-kirjallisuutta ja tyylisuuntaa edustavia esineitä myy Art Nouveau-kauppa osoitteessa Strelnieku iela 9.
Kuva

Ostamiani kirjoja.
Kuva

City hotel Bruninieks 1900-luvun alusta. Hotelli jossa yövyimme.
Kuva

Yksi tunnetuimmista Riian jugend-taloista on vanhassa kaupungissa sijaitseva Kagu maja, eli kissatalo.
Kuva
Avatar
Tekijänä Klazu
#20979
Vaikka Riiassa näyttääkin olevan paljon vanhaa ja kaunista rakennuskantaa, en ainakaan itse pysty syttymään ko. kaupungille. Itseäni ei niin sytytä Itä-Euroopan maiden rappio, mutta esimerkiksi itse Venäjä siinä heti takana kylläkin. Siellä olisi mukavaa päästä käymään jälleen jossain välissä, sillä suuressa maassa on paljon kiintoisaa nähtävää.

Riiassa ei liene mitään varsinaista nähtävyyttä, mitä nyt tuo tv-torni on melkoisen kokoinen pytinki. Mahtaako sinne olla pääsyä?
Tekijänä Jussi
#20990
Klazu kirjoitti:Vaikka Riiassa näyttääkin olevan paljon vanhaa ja kaunista rakennuskantaa, en ainakaan itse pysty syttymään ko. kaupungille. Itseäni ei niin sytytä Itä-Euroopan maiden rappio, mutta esimerkiksi itse Venäjä siinä heti takana kylläkin. Siellä olisi mukavaa päästä käymään jälleen jossain välissä, sillä suuressa maassa on paljon kiintoisaa nähtävää.

Riiassa ei liene mitään varsinaista nähtävyyttä, mitä nyt tuo tv-torni on melkoisen kokoinen pytinki. Mahtaako sinne olla pääsyä?
On sinne pääsy joo - tosin näköalatasanne ei ole kovinkaan korkealla.. vain 97 metrissä, kun itse torni on noin 370 metriä korkea.. no kyllä sieltäkin hyvät näköalat kaupunkiin avautuvat..

Riika on kyllä minusta aika mielenkiintoinen kaupunki, kauniit asiat ovat tosiaan vain kiiltokuvamaista restauroitua pintaa, itse kaupunki siellä alla on pirun ruma ja kolkko, mutta samalla ihan eri tavalla moniulotteinen kuin vaikkapa Tallinna. Usein mietin miten mukavaa olisi lopettaa opiskelu, opetella Latviaa ja muuttaa Rigaan pitämään Baltian ainoaa jongleerauskauppaa.
Tekijänä Aboa
#20999
Iggy.P kirjoitti:Viime syksynä alkanut Airbalticin suora lentoyhteys Oulun ja Latvian Riikan välillä tuli hyödynnettyä. Vietimme Riikassa kolme yötä 7-10.9. Kuvattuakin tuli, vaikka sää oli hyvin pilvinen. Onneksi "vain" yhtenä päivänä satoi. Ilma oli Ouluun verrattuna kuitenkin huomattavan lämmin joten kaupungissa oli mukavaa kierrellä.
Kas, mehän olimme Riikassa melkein samaan aikaan. Itse olin kaupungissa perjantaista lauantaihin (5-6.9) ja vanhan keskustan arkkitehtuuri ja meininki ehti tuona lyhyenäkin aikana tehdä ihan positiivisen vaikutuksen. Keskustan ulkopuolella meno olikin sitten luonnollisesti vähän nihkeämpää.

Kamera oli luonnollisesti matkassa mukana, mutta kuvia en kerinnyt napsimaan kuin muutaman. Ohessa niistä yksi.
Kuva
Tekijänä Quu
#21005
Art Nouveau -fanina sytyin kyllä näille kuville, ja pisti vähän ketuttamaankin kun pistäydyin kesällä ainoastaan kaupungin karulla bussiasemalla. Vaikuttaa vähän isommalta ja vähemmän sliipatulta mestalta kuin naapurimaan Vilna.
Tekijänä JJ
#21169
Riika on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki. Jugendista perustavalle se tarjoaa todella paljon nähtävää. Kadut on siistejä ja iltaisin ja öisin tuntui kaupunki rauhalliselta ja turvallisemmalta kuin esimerkiksi Helsinki. Todella mukava paikka.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva Hymyä :)

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva Vapaudenpatsas 1935. Säilyi neuvostotuholta kun patsas nimitettiin uudelleen "Kolhoosinainen ja työläisiä"-nimiseksi. Patsaan luota saattoi saada menolipun Siperiaan.

Kuva

Kuva Kolme veljestä

Kuva Mustapäitten talo

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva Torinäkymää

Kuva

Kuva

Kuva

Sitten Jurmalaan, joka on vanhaa huvila-aluetta muutaman kilometrin päässä Riikasta.

Kuva Antiikkikauppa Jurmalassa

Kuva Ilmeisen tärkeä puu Jurmalassa

Kuva Jurmalan uusia taloja