Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

#10271
Puola kärsi toisessa maailmansodassa ehkä enemmän kuin yksikään toinen valtio. Varsova - maan pääkaupunki - oli sodan loputtua täysin raunioina ja autio. Tuho oli kohdannut niin rakennuksia kuin ihmisiäkin. Sodan loputtua maan väestöstä viidennes oli kuollut ja toinen mokoma vammautunut (varsovalaisista kuoli eri arvioiden mukaan noin 800 000). Tällaisten tapahtumien seurauksena inhimillisen kärsimyksen ja hädän määrä on mittaamaton. Maissa joissa ei ole ollut sotaa vuosikymmeniin tapahtumia on hyvin vaikeaa käsittää, mutta vanhoissa valokuvissa sodan jäljet ovat kuitenkin yhä nähtävissä ja historian kirjoitus kertoo tapahtumien kulun niin tarkkaan kuin se inhimillisesti on mahdollista. Enempää tapahtumista emme voi, emmekä ehkä edes halua tietää.
Sodan loputtua 1945 jäljelle jääneet puolalaiset kuitenkin käärivät hihansa ja alkoivat kunnostaa Varsovaa ja muutamaa muuta tuhoutunutta merkittävää puolalaista kaupunkia. Tapahtunut rekonstruktio on ihme jota tuskin moni muu kansa olisi kyennyt suorittamaan. Kaikki alla olevat kuvat ovat Varsovasta.


Aluksi muutama kuva sotaa edeltävältä ajalta.


Marszalkowska katu noin vuonna 1930.
Kuva


Toinen vanha valokuva Varsovan keskustasta -30 luvulta. Keskellä Marcin Weinfeldin suunnittelema tornitalo, joita jo sotaa edeltävän ajan Varsovassa muutama.
Kuva



Sitten sota-ajan tuhottuihin näkymiin.

Krucza-katu 1945.
Kuva


Sama katu 1950-luvulla.
Kuva




Seulaksi ammuttu tornitalo keskustassa.
Kuva


Rakennus myöhemmin kunnostettuna.
Kuva




Nicolaus Copernicuksen monumentti.
Kuva

Sama monumentti kuvattuna 1960-luvulla. Rekonstruktio on toteutettu hyvin huolellisesti.
Kuva





Jotkin osat kaupungista räjäytettiin katu kadulta maantasalle. Yksi sodan verisimpiä ja hirveimpiä episodeja oli vuoden 1944 Varsovan kansannousu.
Kuva


Sama paikka kuin edeltävässä kuvassa: Nowolipiekatu ja edustavaa jälleenrakennettua korttelia.
Kuva





Piwna-katu nähtynä linna-aukiolta 1945.
Kuva


Ja 1960.
Kuva




Kristus-patsas Pyhänristin kirkon edustalla vuonna ´45.
Kuva


Sama myöhemmin kunnostettuna.
Kuva




Näkymä Swietokrzyska-kadulta Nowy swiat kadulle.
Kuva
Kuva




Pyhän kolminaisuuden kirkon rauniot.
Kuva

Alla kirkko myöhemmin kunnostettuna. Varsovassa on paljon hienoja kirkkoja jotka kaikki kärsivät pahoin sodassa.
Kuva




Plac Zamkowy raunioina.
Kuva

Ja kunnostettuna.
Kuva




Gesia-katu.
Kuva

Raitiovaunu ja Gesia-kadun rakennustyömaata sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
Kuva



Toivottavasti kuvissa oli paljon sellaisia joita ette olleet ennen nähneet. Jos jollakulla on kuvia Varsovasta niin ne olisivat hyvin tervetullut lisä ketjuun :)

Kuvat: Adolf Ciborowskin kirjasta "A City destroyed and rebuilt".
Viimeksi muokannut Iggy.P, 22.05.09 15:40. Yhteensä muokattu 7 kertaa.
Avatar
tekijänä 16valve
#10275
Hieno kuvasarja :P Varsova on tosi hyvä esimerkki sodan julmuudesta, mutta myös kansan sinnikkyydestä. Kaupunki rakentui nopeasti "uuteen kukoistukseen" :shock:
tekijänä late-
#10295
Taidan olla liian laiska upottamaan kuvia, mutta täältä niitä löytyy. Kuvasta 7613 alkaen ollaan Varsovassa. Sitä ennen Krakovassa ja Auschwitzissa / Oswiecimissä. Lisäksi löytyy joukkoliikennekuvia joissa saattaa välillä näkyä enemmän kaupunkia kuin turistiotoksissani. Noissa kuvissa Varsova alkaa 7617:n kohdalta.

Ensimmäisessä setissä sankarinne paistattelee salamavalojen loisteessa kuvassa 7596 ;)

Pitäisi joskus muokata erikseen myös tätä foorumia ajatellen karsittu kuvasetti. Käytännössä onnistuu, kun siirrän kuvat Flickriin. Siellä sama kuva voi kuulua useampaan eri settiin.
tekijänä okl
#13881
SSC:n käyttäjä ciszu oli postannut tämän upean kuvan Varsovasta:

Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#15055
Varsova marraskuussa 2007

Kuvasin Puolan pääkaupunkia 1,7 milj. asukkaan Varsovaa 4-9. marraskuuta. Matkan aikana satoi useana päivänä ja kuvaussää oli muutenkin mitä huonoin. Pokkarilla räpsityt matkakuvat ovat paksusta pilvipeitteestä johtuen hieman pimeitä, eikä kuvasarjalla ole muutenkaan tarkoitus esittää kaupunkia sen syvällisemmin. Valitsin tähän sarjaan kuvia sellaisista paikoista joiden ajattelin kiinnostavan taloa seuraavia eniten, eli keskustan uutta arkkitehtuuria, korkeita rakennuksia ja sodan tuholta säilyneitä rippeitä kantakaupungista.
Varsovan keski-aikaisen vanhankaupungin ja 1700-luvulta peräisin olevat osat jätin tarkoituksella pois tästä, koska ajattelin etteivät ne pääse kuitenkaan oikeuksiinsa kuvattaessa halvalla pokkarilla huonossa säässä. Toivon että kaikesta huolimatta kuvasarja olisi kiinnostava, sillä Varsovassa on meneillään melkoinen rakennusbuumi ja uudesta arkkitehtuurista kiinnostuneelle on paljon nähtävää.

Kuva



Kuva





Kuva






Kuva







Kuva









Kuva






Kuva







Kuva








Kuva










Kuva




Kuva









Kuva







Kuva






Kaupungilla on vain vähän kävelykatuja ja autot ovat monin paikoin hallitsevina. Liikenneruuhkatkin ovat aika pahoja.
Kuva








Kuva










Kuva









Kuva








Väliaikaiseksi tarkoitettu muovipalmu jätettiin pysyväksi koristeeksi kaupunkilaisten toiveesta.
Kuva












Kuva








Kuva










Kuva









Kuva





Aleje Ujazdowskiella on säilynyt edustava kadunpätkä vanhaa Varsovaa. Löytyy keskusta-alueen eteläosasta.
Kuva









Kuva








Kuva









Kuva








Koristeellinen kivitalo osoitteessa Mokotowska 57.
Kuva








Yksityiskohta edellisestä. Parvekkeita kannattelevat mieshahmot esittävät krakovalaista ja vuoristolaista.
Kuva









Kuva








Kuva










Kuva







Kuva








Kuva










Kuva








Käytössä on hyvin monen ikäisiä raitiovaunuja. Uusimmat moderneja matalalattiavaunuja. Kuvassa vanhempaa kalustoa.
Kuva






Osa kantakaupungin ulkopuolisista raideosuuksista oli vasta uudistettu ja varustettu betonipalkein. Kuvassa kaikkein vanhinta käytössä olevaa kalustoa.
Kuva








Yksi ydinkeskustan valtaväylistä: Aleje Jerozolimskie.
Kuva










Kuva








Kuva











Kuva







Graffitti Pragan kaupunginosassa.
Kuva
Avatar
tekijänä Taco
#15057
okl kirjoitti:SSC:n käyttäjä ciszu oli postannut tämän upean kuvan Varsovasta:

Kuva
Täyttää selkeästi kuvan bisnescitistä.
Avatar
tekijänä Klazu
#15061
@Iggy P.: Tämä vuodenaika ei ole todellakaan kuvauksellisin missään päin Eurooppaa. Ihan saman ankean harmauden huomasin Prahassa kaksi viikkoa sitten. ;)

Täytyy sanoa, että Varsova näytti noissa kuvista aika tylsältä kaupungilta. Ei tuolla näy oikein mitään ihmeellistä vaan tasapaksuja ja monissa paikoissa muuallakin olevie katumaisemia.

Kait siellä jotain nähtävääkin on, kunhan tutustuu kaupunkiin ennalta. Itsellä ei ainakaan vielä virinnyt innostus lähteä Varsovaan, vaikka sinne parillä kympillä lentäen heittäisikin...

Kiitos kuvista silti!
tekijänä zeizei
#15066
Tosiaan hieman ankea fiilis kuvissa. Mutta eiköhän paljon selity juuri säällä. Mutta vaikka ankeaa olisikin, en silti jättäisi menemättä. Omasta mielestäni hienointa on juuri nähdä mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja. Trans-Siperian rata olisi esim. hieno kokemus.
Harmittaa vain vähän nuo ylileveät kadut, kun saavat niin elottoman näköiseksi kaupungin. Mutta hieno kuvasarja Iggy.P!
Ps. Ei kai Talon suurin ympäristöihminen lentänyt sinne? :D

Mutta tuli vähän yllätyksenä toi Klazun kommentti Euroopan ankeudesta. Olen aina ajatellut vain Suomea talvisin ankeana paikkana, mutta totta tosiaan tietystihän se on varmaan aika samanlaista muuallakin ainakin pohjoisemmassa Euroopassa. Kumma kun ei tullut ennen mieleen. Piristi kummasti mielikuvaa Suomen syksystä/talvesta. :D
Avatar
tekijänä Klazu
#15067
Itse en tykkää syksystä oikein yhtään ja se on siksi mielestäni todella synkkää ja ankeaa aikaa missä vain. Harmaata ja luonto on elotonta. Elämäähän on kuitenkin kaupungeilla, koska ihmisiä piisaa ja se on mukava poikkeus Suomeen. Suomessa kaupungeista tulee syksy-talvella todella kuolleita. Ihmiset pakkautuu jonnekin hiton ostoskeskuksiin. :|
Avatar
tekijänä Iggy.P
#15080
Käsitätte tämän hieman väärin. Varsovaa ei voi vielä millään arvostella samaan tapaan kuin toisenlaisen historian omaavia kaupunkeja. Olisi lähes sama kuin menisi Sodomaan ja Gomorraan sen jälkeen kun Jumala oli juuri tuhonnut ne, ja ihmettelisi että "onpas täällä ankeaa".
Kun Berliini oli 1900-luvun konfliktien poliittisessa polttopisteessä, Varsova oli vihan polttopisteessä. Sodan täydellistä tuhoa seurasi puolalaisille vastentahtoinen 55 vuotta kestänyt kommunismi, jonka aikana viimeisistäkin sodan tuholta säilyneistä uusrenessanssipalatseista hakattiin koristeet irti liian "porvarillisina". Kaupungin tappio ja lamaannus oli totaalinen, puolet Varsovalaisista oli sitäpaitsi saanut sodassa surmansa.
Tätä taustaa vasten nykypäivän Varsova on yllättävänkin siisti kaupunki ja yrittää selvästi skarpata pitkää historiaansa kunnioittaen. Kaupunkisuunnittelun tuloksia ei voi vielä kovin paljoa arvostella.

Kuvasarjastani sai yksipuolisen kuvan koska tietoisesti laitoin kuvia vain keskusta-alueesta. Se ei anna kaupungista oikeaa kokonaiskuvaa. Historiallista Varsovaa on rakennettu jo paljon takaisin ja rakennetaan yhä edelleen.

Joku saattaisi sitäpaitsi mennä katsomaan Sodomaa ja Gomorraa nimenomaan sen takia mitä siellä on tapahtunut...


Herra antoi sataa luotaan taivaasta Sodoman ja Gomorran päälle tulikiveä ja tulta. Hän hävitti nämä kaupungit, koko tasangon, kaikki niiden kaupunkien asukkaat ja maan kasvit. (1. Moos. 19:24-25.)


Kuva

"Varsovan viimeiset juutalaiset on koottu, matka keskitysleirille alkaa".

Kuva

Euroopan suurimman juutalaisyhteisön, noin 380 000 henkeä, katoaminen kesken 1900-lukua eurooppalaisesta suurkaupungista antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Varsova on vanha eurooppalainen mahtikaupunki ja on sitä toki edelleen, kaikesta huolimatta. Ennen toistamaailmansotaa maailmassa ei ollut vielä kovinkaan paljon miljoonakaupunkeja, Varsova oli yksi niistä: 1,3 miljoonaa asukasta vuonna 1939 oli paljon siihen aikaan.

En aluksi ajatellut laittaa kuvia kaupungin vanhoista jälleenrakennetuista osista tähän ollenkaan, koska ketjun alussa asia on jo käsitelty, ja koska kuvat eivät ole kovin hyviä, mutta tulin sitten toisiin ajatuksiin. Ehkä ne eivät ole niin huonoja. Yhtenä iltana paistoi jopa hieman aurinko.

Kommunistihallitus salli jälleenrakennuksen ja tuki sitä vanhimpien rakennusten osalta. Kuvan kuninkaanlinnan jälleenrakennusta sosialistinen valtio ei sentään halunnut tukea vaan sen rahoitus piti kerätä muuta kautta. Se valmistuikin vasta 1980-luvulla, kuitenkin kommunistihallinnon aikaan.
Kuva




Varsovan vanhakaupunki on niitä harvoja joissa muurit ovat vielä ympärillä. Täälläkään ne eivät tosin säilyneet vaan palautettiin vasta jälleenrakennettaessa. Kuvassa "Barbakan-portti".
Kuva







Kuva







Vanhankaupungintorin rakennuksia.
Kuva







Kuva







Vielä lähikuva tuosta hevosesta. Varsovassa vanhakaupunki ei ole pelkkä turistirysä vaan myös eläväinen asuinalue jossa on edullisia asuntoja.
Kuva



Kirkko 1400-luvulta.
Kuva





"Kuninkaantien" rakennuksia.
Kuva







Fiksua tehdä katuremonttia marraskuussa. Tämä alue kaupungista on kesällä hyvin suosittua.
Kuva







Mannerheim diggasi vanhaa Varsovaa. Taustalla Hotelli Bristol, josta marski kävi kaupungissa ollessaan hakemassa postinsa.
Kuva







Tuntemattoman sotilaan hauta Pilsudskin aukion reunassa. Vanha palatsi josta tämä on jäänteenä aiotaan rakentaa takaisin.
Kuva




Vanha kuva tuosta jälleenrakennettavasta palatsista.
Kuva




Suihkulähde Saksilaisessa puistossa, joka alkaa tuon edellä nähdyn tuntemattoman sotilaan haudan takaa ja halkaisee keskustan itä-länsi-suunnassa.
Kuva





Vanhat barokkipatsaat säilyivät kuin ihmeen kaupalla sodasta.
Kuva






Valtavasta juutalaisyhteisöstä säilyi näkyvimmin vain hautausmaa ja yksi synagooga useista sadoista.
Kuva






Kuva





Säilynyt pätkä juutalaisgeton muuria. Getto oli valtavan suuri, noin 2,5km pitkä ja yli kilometrin leveä alue kantakaupunkia. Parhaimmillaan siellä oli sisällä noin 500 000 juutalaista. Alueen sisään jäi jopa kokonainen raitiovaunulinja. Hautausmaalla on joukkohauta getossa nälkään kuolleille. Getto tyhjennettiin 1943 ja ihmiset kuljetettiin Treblinkaan tuhottavaksi kaasuttamalla.
Kuva






Lopuksi vielä muutama kuva keskustasta. Mustavalkea kuva "Napoleonin aukiolta".
Kuva


Otin tämän niin tarkkaan samasta kohdasta kuin mistä muistin tuon edellisen olevan. Kaupunkikuvallinen muutos on parhaimmillaankin "vain tällainen". Marcin Weinfeldin piirtämä tornitalo muutettiin sosialistisen realismin ihanteiden mukaiseksi.
Kuva



Keskustan uusi kauppakeskus/toimistorakennus kuvattuna Kulttuuri-ja tiedepalatsista.
Kuva




Toinen kuva samasta paikasta.
Kuva


Toivottavasti nämä auttoivat selventämään. Varsova ei ole todellakaan kokonaisuutena kaunis kaupunki, ei sinnepäinkään, mutta minusta silti hyvin mielenkiintoinen, ja aion palata sinne vielä monta kertaa. Uudisrakentaminen on oikeansuuntaista joten Varsovalla on kyllä potentiaalia kehittyä aikaa myöten myös keskusta-alueiltaan edustavaksi kaupungiksi. :)


Ps. zeizei, pakkohan se oli lentää kun tuo junaliikenne ei ole vielä toistaiseksi Oulun ja Varsovan välillä oikein kilpailukykyistä... :D
Viimeksi muokannut Iggy.P, 23.06.09 10:25. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
tekijänä Jukki
#15082
Kiitokset hyvistä kuvista. En osaisi sijoittaa puoliakaan kohteista kartalle, lisäksi on paljon kuvia sellaisista paikoista, jossa en itse ole ollut. Pari vuotta sitten kävin tuolla ja silloin oli paikallisia oppaana ja he halusivat esitellä lähinnä kaupungin laidoilla olevia suuria ostareita, vaikka yritin sanoa että kyllä me vastaavia ollaan jo Suomessa nähty ihan riittävästi...

Vaikka olenkin pilvenpiirtäjien ystävä, en toivoisi että Varsovan keskusta rakennetaan niistä täyteen, tuollaisia lasisia ryppäitä alkaa olla jo jokaisessa vähänkin suuremmassa kaupungissa. Toivoisin itse että kaupugin jälleenrakentamisessa (sitähän ne vieläkin tekee) pysyttäisiin vanhanaikaisemmissa ratkaisuissa, eli matalampaa ja tiiviimpää ja mielellään umpikorttelia. Umpikortteleita ei ilmeisesti Varsovassa hirveästi ole (kiitokset kommunismille).

Olen myös samoilla linjoilla tuon katujen leveyden kanssa - esimerkiksi tuossa SSC:ltä lainatussa kuvassa näkyy hyvin miten tiedepalatsin korttelin ympärillä menee ties kuinka moni kaistaiset tiet puhumattakaan liikenneympyrästä joka rajautuu juuri pois kuvan alalaidassa. Sellainen tietynlainen kaupungintunne on melko vähäinen kun tuota korttelia kiertää. Jos en ihan väärin ymmärtänyt kun Varsovassa kävin, varsinainen keskusta on tiedepalatsin takana SSC:n kuvasta katsottuna. Mutta eipä sekään ollut kuin yksi 50 metrin kävelykatu. Pari vuotta sitten tuo uusi keskustan ostari/toimisto oli vielä kesken, se on Skanskan rakentama. Tuo SSC:n kuvan keskellä alalaidassa oleva tasakattoinen rakennus on muuten päärautatieasema, se ehkä kaipaisi vielä pientä ehostusta...
tekijänä okl
#15085
Jukki kirjoitti:Umpikortteleita ei ilmeisesti Varsovassa hirveästi ole (kiitokset kommunismille).
No tässä nyt ei pidä kommunismia syyttää, sillä tuohon aikaan rakennusbuumi ei ollut rakentaa umpikortteleita, vaan ihan jotain muuta, vaikka olisi ollut miten kapitalistinen tai anarkistinen tai ihan minkälainen valtio tahansa... Tässä pitäisi syyttää Hitleriä joka käski pommittaa kaupungin maan tasalle (seuraus: jälleenrakennetaan betonikuutioiden kansannousun aikaan).

wikipedia:
"Sodan jälkeen Puolaan muodostettu kommunistihallinto piti Varsovan pääkaupunkina ja Varsova palautui jälleen talouden, tieteen ja kulttuurin keskukseksi. Monia historiallisia kohteita, esimerkiksi Varsovan vanha kaupunki, korjattiin entiseen asuunsa."

Tässä pitäisi nimenomaan kiittää kommunismia esim. vanhankaupungin säilyttämisestä.

Tässä vielä varsin edustava kuva:
Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#15086
Pienimuotoinen tutkimukseni tuotti vielä seuraavanlaisia jälleenrakennuskohteita:

Alkujaan 1600-luvulla rakennettu ja myöhemmin tyyliltään hieman muuteltu Brühlin palatsi aiotaan palauttaa vanhalle paikalleen Pilsudskin aukion laidalle. Tässä 1930-luvulla kuvattu palatsi tuhoutui loppuvuodesta 1944.
Kuva



Toinen lähivuosina remonttiin joutuva merkittävä paikka kaupungissa on teatteriaukio. Tälläkin hetkellä aukio on rakennuksiltaan upeasti entisöity mutta aivan täynnä parkkeerattuja autoja. Aukio tullaan palauttamaan alkuperäisen kaltaiseksi puistomaiseksi alueeksi ja autot kaivetaan kallioparkkiin.

Teatteriaukio Plac Teatralny nykyasussaan.
Kuva


Vanha kuva samasta paikasta.
Kuva



Aukion toisella reunalla on itse teatterirakennus. Siinä entistettyä on nykyään vain ulkokuori, muut osat rakennuksesta ovat tyyliltään sosialistista realismia (muistuttaa hyvin paljon alkuperäistä 1800-luvun alun tyyliä jota rakennuksen aukiolle antava julkisivu edustaa).
Kuva



Jukki, Skyscraperpagen sivulla on juttua tuosta Kulttuuri- ja Tiedepalatsin ympäristöstä, jota on ehdotettukin rakennettavaksi umpikorttelein.
http://forum.skyscraperpage.com/showthr ... 700&page=2
tekijänä zeizei
#15087
Noi jälleenrakennusprojektit vaikuttaa todella hyviltä. Ja olen yllättynyt että tälläinen entinen itäblokin maa harjoittaa niitä. Suomessa taitaa olla turha toivo nämä entisöimisideat, vaikka aihetta välillä olisikin.
tekijänä Jukki
#15088
okl kirjoitti:No tässä nyt ei pidä kommunismia syyttää, sillä tuohon aikaan rakennusbuumi ei ollut rakentaa umpikortteleita, vaan ihan jotain muuta, vaikka olisi ollut miten kapitalistinen tai anarkistinen tai ihan minkälainen valtio tahansa... Tässä pitäisi syyttää Hitleriä joka käski pommittaa kaupungin maan tasalle (seuraus: jälleenrakennetaan betonikuutioiden kansannousun aikaan).
No, ajatukseni tässä oli että kun kaupunkia jälleenrakennettiin sotien jälkeen, se rakennettiin hyvin pitkälti kommunismin ihanteiden mukaisesti. Kommunistinen hallinto ei ole ikinä (varsinkaan tällä hetkellä Kiinassa, mutta se onkin kokonaan toinen juttu) kunnioittanut vanhaa. Ajattelin että "länsimaisella hallinnolla" kaupunkia olisi jälleenrakennettu enemmän perinteitä kunnioittaen, samalla tai samantyylisellä asemakaavalla kuin tuhoja edeltäneellä ajalla. Mutta turhaahan näitä on arvailla, tehty mikä tehty :|