Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä jozikas
#4658
KAUNAS

Kuva

The city is situated on the main freeway "Via Baltica" (E 67) Warsaw-Riga-Helsinki. Geographically Kaunas is located by Kaunas lagoon (the largest body of water in Lithuania), at the junction of the two largest Lithuanian rivers, the Nemunas and the Neris.

With almost 93 percent citizens being ethnic Lithuanians, Kaunas is one of the most Lithuanian cities of the country. By the number of people of local nationality, Kaunas is the largest city in Baltic States: it has larger number of Lithuanians than Vilnius, larger number of Lithuanians than Riga has Latvians or Tallinn has Estonians.

Oldtown:

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Interwar architecture of Lithuania:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva


Laisves aleja (Freedon alley) - pedestrian street:

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Soviet time architecture : :cry:

Kuva

Kuva

Kuva

Modern Kaunas:

Kuva

Kuva

Kuva

.. random pics :
Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
Tekijänä grendy
#4661
Kuva
*drool* a wall of commies! :smt007
Avatar
Tekijänä OlliMolli
#5339
Whaaaaaat!!? I can't believe I've missed this thread!

I've actually been looking forward to seeing a quality photo tour of Kaunas, her being a large non-capital city in Northern Europe. As a great lover of well planned/pretty and lively pedestrian streets, I'm absolutely drooling over the one in this city. http://img38.imageshack.us/img38/8948/aleja0984ta.jpg This place certainly looks like a wonderful place to go shopping. I always thought that Soviets were destroying streets like this one, but having seen a number of threads from smaller Baltic towns recently, it seem I was wrong.

If you had any more photos of the street (or even visit the forum :lol:), I'd be glad to seeing them here.
Avatar
Tekijänä H.C.
#39490
Laitan nyt omat kuvat tänne, kun reissusta tulee kohta kuluneeksi jo kokonainen vuosi. Käytiin viime syksynä siellä viikonloppureissulla, lennettiin Ryanairilla Tampereelta ja yövyttiin hotellissa vanhassa kaupungissa. Hintaa ei hirveästi kertynyt ja voin lämpimästi suositella viikonloppureissua sinne (tosian ryanairia en susittele kenellekkään, mutta tässä tapauksessa se oli ainoa joka tarjosi mahdollisuuden suoriin lentoihin).

Ylesesti voi todeta että oli varsin viehättävä kaupunki, eikä kovinkaan paljoa turisteja. Taksia joutui yölllä odottelemaan turhan kauan lentokentällä. Aika paljon oli vanhoja taloja kunnostettu ja aika paljon näkyi keskeneräisiä kunnostusprojekteja, mutta myös huomattavan paljon todella huonossa kunnossa olevia rakennuksia vanhassa kaupungissa. Täydennysrakentaminen oli todella modernia ja sieltä löytyi yksi lähes valmis asuinkortteli, joka oli varmaan taloustilanteen vuoksi jäänyt kesken. Vanhoja kirkkoja oli paljon ja lauantaina oli melkein joka puolella hääseurueita. Illalla oli yhtäkkia kauheasti ihmisiä pakkautunut joenrantaan katsomaan isolta screeniltä koripallo-ottelua. Siinä se pähkinänkuoressa, alla olevista kuvista ne löytyy. Kiva paikka, melko halpaa kaikki, ihan ystävällisiä ihmisiä ja hyviä ravintoloita löytyi. Illalla kuljeskeltiin katselemassa paikkoja ja paljon oli nuorisoa ryypiskelemässä eri puolilla - en tiedä onko se yleistä vai johtuiko illan korismatsista. Ei siellä pahemmin kuitenkaan tuntenut oloaan turvattomaksi. Käykää ihmeessä katsomassa!!! :smt023


Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
Tekijänä Klazu
#39520
Kiitos kuvista, tosin ainakaan itseäni Kaunas ei niiden perusteella hurmaa. Sotkuista ja varsin mitäänsanomatonta. Näyttää lisäksi melko pieneltä kaupungilta. Olettaisin että tuollaisia on Itä-Eurooppa täynnänsä. Onhan niissä toki oma rappioromantiikkansa...
Tekijänä Jussi
#39521
Klazu kirjoitti:Kiitos kuvista, tosin ainakaan itseäni Kaunas ei niiden perusteella hurmaa. Sotkuista ja varsin mitäänsanomatonta. Näyttää lisäksi melko pieneltä kaupungilta. Olettaisin että tuollaisia on Itä-Eurooppa täynnänsä. Onhan niissä toki oma rappioromantiikkansa...
No tämäpäs sangen yllättävää! Varsinkin kun Riiasta ja sen arkkitehtuurista kirjoitit aikoinaan näinkin ylistävän arvion: "Riika ei vain sytytä minua, kuten ei koko Baltiakaan. Eihän se meininki kauheen erilaista Venäjän puolella ole, mutta Venäjä on Venäjä ja entiset alusvaltiot on sitten vain entisiä alusvaltioita. Takapajuloita yhtä kaikki." Eh?

On se Kaunas melko pieni kaupunki joo ja kyllä ne Baltian maat ovat tosi pieniä ja köyhiäkin, mutta aika ylimielistä pieniä naapureita kohtaan joille historia ja maantiede ovat olleet kaikkea muuta kuin reiluja. Eivätkä ne ole mitään stereotypisiä "Itä-Eurooppalaisia Venäjän entisiä rappioromanttisia alusmaita" vaan niillä on ihan omat ominaisuutensa, historiansa ja oikeutensa olla tässä maailmassa ja kyllä ainakin itse varoisin tuollaista yleistämistä.. ei suomalaisetkaan varmaan tuollaisesta luonnehdinnasta kauheasti pitäisi.
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#39523
Itselleni Klazun tapa seilata ympäri maailmaa tuollaisella asenteella on kovin vieras. Kaveri on kieltämättä nähnyt paljon ja kokenut yhtä sun toista, mutta hänen kokemuksensa vaikuttavat silti valitettavan pinnallisilta ja ennakkoasenteellisilta.

Arvostellessaan Itä-Eurooppaa ja ylistäessään Saksaa, hän ei tunnu ymmärtävän, että juuri nämä entiset Neuvostoliiton alusmaat kuuluivat aiemmin nimenomaan Saksalaiseen kulttuuripiiriin, ja olivat osittain jopa saksankielisen euroopan ydinalueita. Merkittävää saksankielistä kirjallisuutta ja saksalaista arkkitehtuuria tuotettiin jopa nykyisen Ukrainan valtion alueella asti, näistä baltian maista puhumattakaan, aivan samoin kuin Wienissä, tai vaikka Hampurissa. Vähätellessään näitä alueita hän ts. vähättelee saksalaisia saavutuksia.

Hän suhtautuu kuin rappio olisi ollut niiden osana aina, eikä tunnu ymmärtävän että juuri näissä kaupungeissa ollaan saksalaisten maailmansodilla itsetuhoamansa imperiumin raunioilla. Keskellä eurooppalaista onnettomuutta joka vei maanosaltamme maailman johtavan maanosan aseman. On henkisesti köyhää nähdä tässä vain rappioromantiikkaa.

Linkki alueen historiaa käsittelevään Wikipedian artikkeliin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksalainen_ritarikunta
Viimeksi muokannut Iggy.P, 31.07.11 22:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tekijänä Luukie
#39524
Klazu nyt ei taida oikein tykätä mistään kaupungista ;D Ja mitä väliä jos kaupunki on pieni?
Naantalikin on mahtava kaupunki ja on hyvin pieni. Ja kaupungin koko riippuu katsojasta, niinkuin mäkin niin säkin
ollaan molemmat oltu suht isoissa kylissä, mutta eise vie mun silmistä kaupungista pois mitään vaikka olisikin pieni.
Jos siellä siis on jotain historiaa. Ja wikin mukaan Kaunasissa asui vuonna 04 366 652 ihmistä ja tiheys oli 2336 as./km².
Eli ei mun silmissä ihan pieni paikka. Ekat kuvat olivat hienoja, tykkäsin noista kirkoista ja vanhoista rakennuksista. Toinen kuvasarja alkoi hieman tollasella rappioromantiikalla. Mutta mielestäni se kuuluu joka kaupunkiin. Kuvista kyllä tulee semmoinen fiilis että olisi joku 50 000 ihmisen kaupunki koska näyttää rakennuskanta olevan hyvin matalaa. Asukastiheyttä vähän ihmettelen kun ei kuvissa näy edes 6-kerroksisia pahemmin.

Edit. Englanninkielisessä wikissä oli 2011 vuonna asukkaita 321,200 ja metro 673,706. Eli muuttotappiokaupunki.
Avatar
Tekijänä Kantti
#39526
Kaikki nämä Klazun vähättelemät kaupungit ja koko Baltia kuulunut aikanaan saksalaisvetoiseen keskiajalla perustettuun Hansaliittoon, ja saksalaisuuden vaikutus Baltiaan on ollut huomattava, eikä se ole ollut euroopan syrjäseutua Hansaliiton aikana.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hansaliitto


Muun muassa Kaliningradissa, entisessä Köningsbergissä on niin saksalaiset juuret kuin olla voi, ja joka oli aikanaan Itä-Preussin kuningaskunnan pääkaupunki. Preussin pääkaupungiksi tuli Berliini.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad


Tämä ennen kuin Saksaa nykyisessä muodossaan oli olemassa. Ehkä Klazun kohdalla on kyse vain kaikkeen entisen rautaesirippun takana Neuvostoliiton satelliitteina olleiden maiden ylenkatseesta siksi, että maat ovat historiallisten syiden vuoksi joutuneet alennustilaan. Historialliset aspektit muuttuvat ja nykyisin jälleen itsenäiset Baltian maat voivat elää omaa tulevaisuuttaan rakentaen ja itse asioistaan päättäen. Asiat sielläpäin ovat muuttuneet jo paljon.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksa

Kerskan makuinen pintahypetys on aika usein Klazun peukalonmerkkinä hänen kirjoitteluissaan. Ikävää sinänsä, koska taloon kirjoittamansa jutut muuten ovat hyviä, monipuolisia, esitteleviä, ja on selvästi laajimmin matkustellut ympäri palloa. Ylimielisyydestä jos pääsisi irti niin, de bra!
Tekijänä Luukie
#39528
No kaikilla saa olla oma mielipiteensä kaupungeista. Itse en missään vanhassa kaupungissa haluisi käydä jos siellä
ei olisi uutta keskustaa. Esim tukholma on jees. Mutta itse pidän moderneista kaupungeista, dubai ei nyt kauheasti säväyttäny
nycci olisi ihan jees kokea, mutta ei mikään hinku sinne. Kiinan kaupungingit ja muuten japanin kaupungit olisi kiva kokea. Japanissa
kyllä olen käynyt, mutta kiinassa en ikinä. Taiwan kanssa suosikkejani. Siellä kerran hillunut. Vaikka Floridaan muutankin sitten joskus.

Niin ja sorit, meni hieman off-topiciksi.
Tekijänä Jussi
#39530
Kantti kirjoitti:Muun muassa Kaliningradissa, entisessä Köningsbergissä on niin saksalaiset juuret kuin olla voi, ja joka oli aikanaan Itä-Preussin kuningaskunnan pääkaupunki.
Königsberg oli todella keskeinen ja merkittävä saksalainen kaupunki, valitettavasti siitä ei ole nykyisessä Kaliningradissa mitään jäljellä, eikä niitä raunioitakaan pääse oikein katsomaan. Mikä on kyllä melkoinen sääli. :( Onneksi sentään Memelissä ja Danzigissa on vähän itäpreussin historiaa näkyvissä kun oikeasta kulmasta katsoo.

Baltit ovat toki ihan kieliensä ja muidenkin kulttuurillisten erojen vuoksi ihan erillään sekä saksalaisesta että slaavilaisista kulttuureista. Vaikka saksalaistamis- ja venäläistämiskaudet ovat alueella olleet enemmänkin sääntö kuin poikkeus, niin aika hyvin ovat Baltit kuitenkin oman luonteensa pitäneet.

Joo, ei tämä ole kritiikkinä Klazulle - olen hänen kirjoituksistaan ja kuvistaan pitänyt suuresti tällä foorumilla.. ja varsin samaa mieltä olemme yleensä olleet asioista jotka koskevat esim. Berliiniä tai Suomen kaupunkeja..
Avatar
Tekijänä Klazu
#39901
Tähän unohtui vastata loman aikana, mutta johan olette psykoanalyysit tehneet viidestä lauseestani. :!:

Tarkoitin puhtaassa yksinkertaisuudessaan, että näiden kuvien perusteella minulle muuten tuntematon Kaunas ei ole tehnyt minuun vaikutusta. Näistä kuvista välittyneiden maisemien vuoksi en matkustaisi Kaunakseen ja mahdollisesti en edes poikkeaisi ohi mennessä. Kuvien perusteella kaupungin ongelma on mielestäni tavallisuus sekä sotkuisuus. En näe kuvissa mitään erityisen kiintoisaa - mitään, mikä erottaisi Kaunaksen ympäröivistä pikkukaupungeista. Sama juttu kuin Itä-Saksan kymmenien pikkukaupunkien kanssa, jotka ovat kaikki hyvin samanlaisia ja kun on vieraillut yhdessä, on "nähnyt ne kaikki".

Niin Baltia kuin Itä-Euroopan reunavaltiotkaan, eivät kiinnosta itseäni kovinkaan paljoa, mutta myönnän, että Riika on hiljalleen lisännyt kiinnostustani. Vielä on silläkin matkaa ylös listaani matkan arvoiseksi kohteeksi, mutta suunta on silti ylöspäin. Mitä tulee Venäjään, pidän maasta paljon ja se on sangen korkealla listallani. Pietari olisi nähtävä uudelleen, samoin koettava Moskova sekä monia muita paikkoja. Toki siellä on osin samanlaisia maisemia kuin Baltiassa, mutta Venäjä on Venäjä. Sinne mahtuu yhtä sun toista erikoista ja uskomatonta.

En ymmärrä miksi tästä piti teidän toimestanne tehdä iso juttu, mutta jos unettomat yönne loppuvat nyt tähän, oli tämäkin lisäselitys kaiketi kirjoitukseen kuluneen ajan väärti. :smt028
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#39913
Klazu kirjoitti:Tähän unohtui vastata loman aikana, mutta johan olette psykoanalyysit tehneet viidestä lauseestani. :!:

Tarkoitin puhtaassa yksinkertaisuudessaan, että näiden kuvien perusteella minulle muuten tuntematon Kaunas ei ole tehnyt minuun vaikutusta.
Kommentoin Itä-Eurooppaa koskevia lausuntojasi näin kärkkäästi, koska olet niin monessa yhteydessä kirjoittanut niistä niin vähättelevästi, ja koska lausuntosi on niin härnäävästi samassa linjassa lukemattomien lähinnä isäni sukupolven edustajien käsitysten kanssa. Eli kyse on siis isäni murhaamisesta...!

:)

Ehkä, mutta toivottavasti vielä enemmän siitä, että mielestäni nämä maat ja kaupungit ovat monin verroin mielenkiintoisempia, kuin helposti annetaan ymmärtää. Niistähän usein ajatellaan että ne ovat "Venäjääkin vähäpätöisempiä ja mitättömämpiä ja surkempia jne." Koetan perustella mielipidettäni:

- Itä-Euroopan pienet maat olivat ennen sosialismin aikaa yleisessä kehityksessä Venäjää edellä. Venäjällä muun euroopan tasolla oli oikeastaan vain Pietari. Joten heillä on nyt mahdollisuudet jatkaa itsenäisinä, ja kehittyä suurista uhkakuvista (jotka liittyy monilta osin edelleen Venäjään) huolimatta. Eli on liian aikaista arvostella niiden viime aikojen saavutuksia vielä.


- Kaikilla näillä mailla on oma kulttuurinsa joka poikkeaa yhtä paljon naapurivaltiosta kuin Suomi Ruotsista.


- Kaikissa näissä maissa on merkittävää historiallista rakennettua ympäristöä. Vanhaa rakennuskantaa usein paljon enemmän kuin saman kokoluokan saksalaisissa kaupungeissa.


- Keskusta-alueiden uusi arkkitehtuuri on pääosin laadukkaan ja luovasti suunnitellun näköistä


- Sosialismin aikaisen taloudellisen rappiotilan seurauksena näissä maissa on paljon sellaista "koskemattomuutta" joka tekee niistä eräänlaisia ulkoilmamuseoita. Ihailematta kurjuutta sinänsä, on huomattava että Länsieurooppa on näihin verrattuna sliipattu tietyllä tavalla kuoliaaksi, eikä samanlaisia "tutkimusmatkoja" niissä voi tehdä.


- Itä-eurooppalaiset ovat usein hyvin luovia ja taiteellisesti lahjakkaita, joka näkyy mm. ulkoveistoksissa ja muussa taiteessa.- Maiden kehitys on erittäin nopeaa - vertaa Länsi-Eurooppa


Makuasioista on turha kiistellä, mutta sanoisin silti, että huomattavan monet ohittavat nämä maat vähättelevästi ajattelematta tarkemmin niihin liittyviä varsin kiintoisia kehityskulkuja. Sellainen ei tee niille oikeutta.
Viimeksi muokannut Iggy.P, 20.08.11 17:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Tekijänä Kantti
#39916
Klazu kirjoitti:Tähän unohtui vastata loman aikana, mutta johan olette psykoanalyysit tehneet viidestä lauseestani. :!:
Jos olisit jättänyt kirjoittamatta viiden lauseen nollakommenttisi, jonka sisältönä oli pelkästään ettet ole kiinnostunut paikasta, koko debattia ei olisi käyty - ei pientäkään. Olisit tässä säästynyt myös näkemästä vaivaa - sikarinsavun kera - lisäkommenttien kirjoittamiseen. Hämmästyttävää kiinnostusta kirjoittaa ettei kiinnosta! Ketä sen kertominen kiinnostaa? Itseäni ei ainakaan kiinnosta tietää mikä sinua ei kiinnosta, kiinnostaako jotakuta muuta tietää mikä Klazua ei kiinnosta? :smt015
Juttutupa on omiaan ilmoituksille jossa kerrotaan ettei kiinnosta yhtään, jos se kuitenkin on se peruspointti kirjoituksessa.

Merkittävästi rakentavampaa olisi kirjoittaa asioista jotka herättävät kiinnostusta ja antavat virikkeitä ajattelulle, miksi se ei voi mennä niin päin?

Baltian maiden matkailullinen kiinnostus lisääntyy jatkuvasti yhteyksien parantuessa, hyvänä esimerkkinä tästä on Tallinna ja Riika! Toisenlaista kiinnostusta edustaa Tartto jossa on runsaasti suomalaisia opiskelemassa. Baltiasta keskieurooppaan johtava tie tulee jatkossa merkittävästi vaikuttamaan ainakin tien varrella olevien kaupunkien matkailuun. Lähialuematkailu on myös koko ajan lisääntymässä, tähän on luettava niin Viro, Latvia kuin Liettuakin, ei pelkästään Venäjän puolella oleva Karjalan menetetty alue. Kehittyviä alueita kaikki, omalla aikataulullaan, ja siksi kiinnostavia.