Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#99322
Loppusyksyn Espanjan-reissumme toinen etappi Madridin (mm. Picasson Guernica, joka kaikkien tulisi nähdä elämänsä aikana) jälkeen oli Calatravan Valencia. Kauniin rannikkokaupungin sydän on tietysti vanha kaupunki, joka selvisi 30-luvun sisällissodan vaurioista ja välttyi 60-luvun nauha-arkkitehtuurikauden purkuiskuilta. Jopa Madridin jälkeen Valencian keskustan kujat sekä komeat ja hyväkuntoiset vanhat rakennukset innostivat kovasti. Maailman hienoimmat vanhat kauppahallit sijaitsevat Valenciassa.

Kaupungin suuri poika nykyään on maailmanluokan tähtiarkkitehti Santiago Calatrava. Hänen päätyönsä synnyinkaupungissaan on Ciutat de les Arts i les Ciències (1996-2009) -kulttuurikeskus. Se sijaitsee toisaalle siirretyn Turia-joen entiseen jokiuomaan syntyneessä valtavassa puistossa. Tässä monen rakennuksen projektissa budjetit paukkuivat siihen malliin, että Helsingin Olympiastadion jää kauas taakse kaikilla mittareilla. Rakennuksista uusin, violetin värinen Agora-areena jäi osittain kesken, kun rahoitus lopetettiin. Calatrava suunnitteli alueelle myös kolme Turning Torso -henkistä asuintornia - korkeudet 220, 266 ja 308 metriä - mutta ainakaan toistaiseksi voimavaroja ja uskallusta niiden rakentamiseen ei ole löytynyt.

Seuraavat kuvat ovat Ciutatin alueelta. Yritin katsoa paikkaa ensisijaisesti sillä silmällä, miten se on vaikuttanut asuinrakentamiseen puiston laidoilla näillä kohdin. Näkymät jokilaakson reunoilta alueelle ovat ylivertaisen komeat. Ja kyllä - uusia korkeita asuintaloja on reunoilla jo toistakymmentä. Ja lisää on tulossa.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
pallo, Biosphere, hmikko ja 4 muuta tykkää tästä
tekijänä pallo
#99323
Tuolla onkin tullut asuttua ja mukava kaupunki on. Varsinkin Turian alue ja vanhakaupunki. Huomasitko sen, että kaupunki on erittäin urbaani? Keskustasta n.3km säteellä kaupunki loppuu kuin seinään ja alkaa maaseutu.
Avatar
tekijänä veka
#99324
Tarkoitus oli päästä käymään vieressä olevalla Albuferan luonnosuojelualueella ja Pobles del sud -järvellä ja kosteikkoalueella lintuja ym. katsomassa, mutta se jäi seuraavaan kertaan ja parempaan vuodenaikaan. Viikko meni lähinnä keskustassa, ja onhan Valencia tosiaan urbaanin tuntuinen paikka. Eniten jäin ihmettelemään keskustasta parin kilometrin päässä olevan meren ja merellisen tunnelman puuttumista kaupungin elämänmenosta. Rantaan mennään vissiin sitten kesällä käymään, nyt siellä oli lähes kuollutta kaikin tavoin.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#99326
Eihän tuollaisessa kompleksissa mitään järkeä taloudellisesti ole massiivisine vesiaiheineen, mutta Välimerellä tyylikkyys on mennyt jo vuosisatoja puhtaan käytännöllisyyden edelle. Vaikka suuri määrä rakennusprojekteja Espanjassa pysähtyi finanssikriisin jäljiltä, maa on onnistunut jatkamaan taas kovin edistyksellisellä tiellä viime vuosina. Ihailtavaa katseltavaa.
Avatar
tekijänä hylje
#99327
Taide- ja tiedekaupunki on yleinen puisto ja hengailutila, ei se suoraan ole tuottava. Tuotto tulee lähistön maankäyttöarvoa parantamalla, ja jos sinne rakentuu massiivisia taloja niin ehkäpä kunta saa siitä omansa takaisin. Tiedekeskus, kulttuuritalo ja merinäyttely ovat myös turistikohteita.
tekijänä pallo
#99341
Perimätieto kertoo, että kun Valencian joki aiheutti ison tulvan niin se päätettiin siirtää kaupungin keskustan vierestä toiseen uomaan ja näin tehtiinkin. Sittemmin mietittiin, mitä tyhjälle joenuomalle pitäisi tehdä. Lähes voittamaan pääsi vaihtoehto rakentaa siihen moottoritie. Kuitenkin lopulta siihen rakennettiin puisto. Ja todellakin, kukaan joka pitää puistoista tai viheralueista niin kannattaa käydä katsomassa ja kävelemässä tuo Turian puisto läpi tai ainakin sen keskiosat. On meinaan aika hieno.

Ranta on tosiaan aika sivussa ja siellä on vähän hämäriä kortteleita. Ovat miettineet käsittääkseni Blasco Ibañez-bulevardin jatkoa rantaan integroidakseen sen paremmin osaksi kaupunkia.