Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#90553
Milano - Porta Nuova

Lomareissun oheen osuneen lyhyen Milano-visiitin toinen kohde (CityLife-alueen lisäksi) oli Porta Nuovan alue pari kilometriä keskustasta pohjoiseen Garibaldi-aseman itäpuolella. Porta Nuova on jo vanhastaan ollut Milanon bisnes-keskus ynnä tärkeä hallinnon alue lukuisine tornitaloineen, ja parhaillaan sitä laajennetaan mittavilla uusilla projekteilla. Tämä työ uusin painotuksin alkoi jo viime vuosikymmenellä. Nyt liike-elämän lisäksi tilaa saavat uudet asuintornit ja matalammatkin asuintalot ynnä erittäin laaja puistomainen kansi kaikkien milanolaisten käyttöön. Autot, tiet ja parkkipaikat jäävät kannen alle. Idea on siis vähän samantapainen kuin Itä-Pasilassa.

Yksi uuden alueen pienistä aukioista on nimetty suomalaista matkailijaa suuresti innostavasti: Piazza Alvar Aalto. Tärkein rakennus sen laidalla on 2013 valmistunut 143-metrinen Solaria. Tämä uljaan näköinen asuintorni valkoisine parvekkeineen on koko Milanon profiilirakennuksia ja löytänyt jo tiensä matkailuesitteisiin ym. Solaria on tällä haavaa Milanon ja koko Italian korkein asuinrakennus.

Vähintään yhtä kuuluisa on jo puistokannen toisella laidalla majaileva kahden asuintornin Bosco Verticale (suomeksi ehkä ’pystysuora metsikkö’). Tornien seinille on istutettu 900 puuta. Torneista mittavampi hipoo pilviä 115 metrin korkeudessa. Boscot valmistuivat 2014.

Porta Nuovan ja toistaiseksi koko Italian korkein torni on Piazza Gae Aulentia reunustava 218-metrinen komea Unicredit Tower (2012).

KuvaPorta Nuovan torneja nähtynä keskustan suunnasta Triennalen kattoterassilta.

KuvaNyt työn alla oleva Porta Nuovan alue asettuu Garibaldi-aseman itäpuolelle Piazza Gae Aulentin ja Piazza Lina Bo Bardin väliin. Alueen keskellä on Piazza Alvar Aalto.

KuvaKuvan rakennuksista aloittamatta on vielä Coima Headquarterin viereen tuleva 120-metrinen ruskea (ainakin tässä kuvassa) UnipolSai Tower. Laajaa puistokantta viimeistellään parhaillaan.

KuvaYksi Piazza Gae Aulentin sisäänkäynneistä Garibaldi-aseman puolella.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Keskellä on pyöreät valokuilut alakerran kauppatiloihin. Lasisten bisnes-tornien välistä kurkistaa arkkitehtuuri-ihme Bosco Verticale.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Vaikka puistokansi on vielä rakenteilla, porukka on jo ottanut Portan Nuevan uudet alueet omakseen.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Taustalla nousee korkeuksiin Italian korkein asuinrakennus Solaria.

KuvaUnicredit Tower Piazza Gae Aulentilla on Italian korkein rakennus (218 m) ja komea ilmestys.

KuvaUnicredit Tower toisesta suunnasta.

KuvaBosco Verticalen kaksi asuintornia. Niiden seinille on istutettu 900 puuta. Aitojen takana viimeistellään laajaa puistokantta.

KuvaHigh Line –tyyppinen käyntisilta johtaa Piazza Gae Aulentilta itään. Solaria ujjaine parvekkeineen hallitsee maisemaa.

KuvaSama silta katsottaessa idästä Piazza Alvar Aallolta länteen päin. Nyt on näkymän kunkku Unicredit Tower.

KuvaTiet, autot ja parkkipaikat jäävät kerrosta alemmaksi. Puistokansi oikealla peittää yhden alueen vilkkaimmista autoväylistä.

KuvaPiazza Alvar Aalto asettuu Porta Nuovan uuden alueen keskelle. Vavahduttavan komea paikka, eikä vain nimensä takia.

KuvaPiazza Alvar Aallon rakennuksia voi tutkailla ja kuvata monista suunnista. Aina löytyy komeita näkymiä.

KuvaNämä raput nousevat Piazza Alvar Aallolle. Jossain lienee hissi. En vain hoksannut tarkistaa.

KuvaIdästä päin alueelle tullaan kivan näköistä kävelyreittiä pitkin. Laidalla olevan pikkuisen puiston viimeistelyyn on käytetty kiitettävän paljon ajatuksia ja voimavaroja.
Pyöröovi, Klazu, jfo ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#90582
Upeita isoja kuvia Vekalla!
Avatar
tekijänä Krio
#90583
Tulisipa Pasila ja Kalasatamakin näyttämään tälläiseltä eikä modernilta Merihaalta.