Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Iggy.P
#56911
Valokuvia Puolan vanhasta pääkaupungista Krakovasta. Kuvat on otettu muutaman päivän kestäneen vierailuni aikana kesäkuun alussa. Kaupunki on säästynyt sotien tuhoilta joten siellä voi hyvin aistia menneiden aikojen läsnäolon. Keskustasta kauemmaksi mentäessä kaupungin kunto muuttuu rappeutuneemmaksi, mutta kaiken kaikkiaan Krakova on varsin siisti ja eläväinen kaupunki. Suosittu opiskelijakaupunki.


Kuva
Kuva


Kuva
Kuva


KuvaKuvaKuvaKuvaKuva


Kuva


KuvaKuvaKuvaKuva


KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


:smt006
tekijänä bitterfly
#56912
Varsin hyvältä näyttää. On raitioteitä ja siistejä kävelykatuja. Ja upeita rakennuksia.
tekijänä Darre
#56913
Puola on kehittynyt todella paljon neuvostoaikojen jälkeen, mutta paljon sielläkin on vielä työtä tehtävä. Krakova näyttää silti todella upealta ja nuo modernit ratikat sopivat katukuvaan loistavasti. Todella kaunis ja historiallinen kaupunki. Kiitos kuvista. :)
Avatar
tekijänä 16valve
#56948
Kiitos hienosta kuvasarjasta. Mikähän syy tuomiokirkon kahden tornin erolla mahtaa olla? Toisen tornin yläosat vaikuttavat sipulin muotoisilta, kun toisessa ne ovat terävät. Onko tornit tehty eri aikakausilla?
Avatar
tekijänä Iggy.P
#56953
16valve kirjoitti: Mikähän syy tuomiokirkon kahden tornin erolla mahtaa olla? Toisen tornin yläosat vaikuttavat sipulin muotoisilta, kun toisessa ne ovat terävät. Onko tornit tehty eri aikakausilla?
Kirkko on matkakirjan mukaan 1300-luvulta. Tornien ylärakenteiden rakennushistoriasta on hankala löytää tietoa, joten en osaa sanoa niiden tarkkaa rakentamisajankohtaa. Korkeamman tornin terävät osat lienevät keski-ajalta, sillä vastaava muoto löytyy myös kaupunkia ympäröineen muurin torni- ja porttirakennelmista, joiden sanotaan olevan keski-ajalta. Matalemman tornin ylärakenteiden ikää en uskalla lähteä arvailemaan.

Tornien rakentamiseen liittyy vanhoille rakennuksille tyypillinen legenda, jonka mukaan toinen torni jäi kesken torneja rakentaneiden veljesten riitaannuttua, ja toisen veljeksistä surmattua veljensä.

Tässä vielä yksi postikorttikuva jossa kys. tornit näkyvät. Sen alla on toinen postikortti jossa on samoihin aikoihin rakennettu keski-aikainen yliopistorakennus Collegium Maius. Se on Keski-Euroopan toiseksi vanhin yliopisto (Prahan yliopiston jälkeen).

Kuva


Vastaavanlainen terävä tornin huippu on ollut aikanaan myös Raatitornissa, josta se on myöhemmin muutettu. Alla havainnollistavat kuvat. Kuvissa sama torni ennen ja jälkeen:

KuvaKuva


Krakova on ollut varhaisina vuosisatoina arkkitehtuuriltaan yhtenäinen. Keski-aikaisen goottilainen. Nykyasussaankin kaupungissa on hämmästyttävä määrä hyvin vanhaa rakennuskantaa ja ehyenä säilyneitä vuosisatojen takaisia kaupunkinäkymiä. Krakova on siten kaupunkihistorian harrastajalle melkoisen antoisa kaupunki. :)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57008
Vielä muutama valokuva. Nämä on otettu edellisessä viestissä esitellystä tornista jonka nimi on paikallisella kielellä Wieża ratuszowa w Krakowie

KuvaKuva
KuvaKuvaKuvaKuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57048
PROPAGANDA - toisinajattelijoiden baari

Ulica Miodowa 20

Baari täynnä neuvostoajan muistoja: lämmitys on rikki, tv ei toimi, sohvat ovat kuopalla ...

Nuoret ja vähän vanhemmat kuuntelevat juovuttavaa venäläistä teknoa, ukrainalaista rockia, reggaeta ja skata.

Kuva

:smt023
Avatar
tekijänä Kantti
#57050
Hieno kuva!

Niinkuin muutkin kiinnostavat kuvat aikaisemmin.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57109
MOCAK

Ulica Lipowa 4

Museoksi muutetun Oscar Schindlerin emalitehtaan yhteydessä toimii lupaava modernin taiteen museo, joka keskittyy vuoden 1990 jälkeiseen käsitetaiteeseen ja avantgardeen. Eleettömissä näyttelysaleissa on erilaisia installaatioita ja videotaidetta. Rakennukset sijaitsee alueella joka tuo elävästi mieleen Neuvostoliiton loppuaikojen rappeutuneet esikaupunkialueet.

Kuva


Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57139
Hyvän kaupungin tunnuspiirteisiin kuuluu myös se, ettei lähimpään luonnonmetsään ole liian pitkä matka.

20km Krakowasta sijaitsee

Niepołomice Forest


Niepołomice Forest is a large forest complex in western part of Sandomierz Basin, about 20 km east of Kraków, Poland. Forest occupies an area between Vistula and Raba rivers. The main complex covers about 110 km2 (42 sq mi). It is situated between the towns of Niepołomice, Baczków, Krzyżanowice and Mikluszowice.

The forest consists of six nature reserves with the total area of 94.43 hectares. The biggest reserve called Gibiel (29.79 ha), covers the area with the most diverse flora and fauna, featuring 175 species of birds as well as European bison, deer, wild boar, wolves, lynx, and wild cats.

- Wikipedia -

Visent
Kuva

Wild Boar
Kuva

Deer
Kuva

Wolf
Kuva

Wild cat
Kuva

http://en.wikipedia.org/wiki/Niepo%C5%82omice_Forest
Avatar
tekijänä Iggy.P
#59881
Kazimierz


Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa Kazimierz näyttää kivettyine katuineen lähes samalta kuin ennen toista maailmansotaa ja muistuttaa niistä, jotka asuivat täällä ennen vuotta 1941. Kaupungiosassa on vanhoja synagogia, kauniita 1300-luvun kirkkoja, myyttinen Kalliokirkko (na Skalce) ja monia muita paikkoja.


Krakova ja sen vierellä sijaitseva Kazimierz näkyy tässä vuodelta 1493 olevassa piirroksessa:
Kuva


Remuh-synagogan portti:
Kuva


Kuva

Remuh-synagogan sisäpihalla oleva hautausmaa. Perustettu 1535.
Kuva


Kaupunginosan rapistuvien julkisivujen takana on suosittuja putiikkeja, gallerioita, kosher-ravintoloita ja mielenkiintoisesti sisustettuja baareja.


Juutalainen ravintola Ariel:
Kuva


Tempel-synagoga:
Kuva


Rakennus sisältä:
Kuva


Skalka:
Kuva


Popper-synagoga vuodelta 1620:
KuvaKuva


:smt006
Avatar
tekijänä Iggy.P
#60386
Premium hostel Krakow

Asuimme matkan ajan Krakovan keskustan alueella sijaitsevassa Premium hostellissa. Rakennus on tunnettu toisen maailmansodan ajan tapahtumista jolloin siinä sijaitsi Krakovan Gestapon päämaja. Nykyisin rakennuksen alaosissa toimii terrorimuseo.

Gestapon tarina on varoittava esimerkki siitä mihin poliisin valtuuksien lisääminen voi kriisiaikoina pahimmillaan johtaa. 1930-luvulla alkanut yhteistyö Saksan Gestapon kanssa on myös Suomen poliisin historian synkimpiä lukuja. Vaikka meillä ei sorruttu sellaiseen terroriin kuin Saksassa, myös Suomen poliisin toiminta oli noihin aikoihin ajoittain vahvassa ristiriidassa oikeusvaltioperiaatteiden kanssa. Nuoren polven historioitsijoihin lukeutuva Oula Silvennoinen kertoo kirjassaan Salaiset aseveljet Gestapon toiminnasta mm. näin:

- "Gestapoa pelättiin hyvästä syystä. Se kykeni pidättämään ja vangitsemaan kansalaisia ilman oikeudenkäyntiä. Pidätettyjä usein pahoinpideltiin sen suojissa, eivätkä uhrit voineet valittaa kohtelustaan mihinkään. Gestapon tärkein työkalu ja pelote oli kuitenkin turvasäilön (Schutzhaft) uhka. Gestapo kykeni ilman oikeuden päätöstä määräämään kenet tahansa säilöönotettavaksi, mikä merkitsi vankeutta keskitysleirillä tai vankilassa. Pelkkä poliisiviranomaisen hallinnollinen toimenpide riitti vapauden menetykseen määrittelemättömäksi ajaksi. Gestapo oli viranomainen jonka teho perustui tiedonhallintaan. Sen työntekijät olivat suurimmalta osaltaan työpöytiensä ääressä istuvia virkailijoita, ja sen päämajassa ylläpidettiin laajoja ja monimutkaisia kortistoja, joiden luomisessa Gestapo osoitti kiistatonta kyvykkyyttä."

Rakennus nykyään:
KuvaGestapon terrorin pelko koski kaikkia ihmisiä mutta kaikkein pahiten siitä saivat kärsiä juutalaiset. Heidän suljettiin Krakovan ghettoon. Kuvassa gheton sisäänkäynti:
Kuva

http://fi.wikipedia.org/wiki/Krakovan_ghetto
Avatar
tekijänä Iggy.P
#61275
Kościół Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Krakowie


Krakova on monien muiden vanhojen Keski-Eurooppalaisten kaupunkien tavoin varsinainen kirkkojen kaupunki. Kaupungin silhuetissa ei näy kymmeniä kirkontorneja, mutta vanhaa kaupunkia kierrellessä erilaisia ja eri kokoisia kirkkoja tulee vastaan vaikka kuinka paljon. Tämän kirkon edustaa koristaa kahdentoista apostolin eli lähettilään patsaat. Annetaan heille puheenvuoro ja katsellaan kirkon arkkitehtuuria.


... vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään ...

1.Kor 13


Kuva


... kukin teistä ottakoon oman vaimon pyhyydessä ja kunniassa, ei himon kiihkossa niinkuin pakanat ...

1. Tess 4Kuva


... jos me vaellamme valkeudessa, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme ...

1. Joh. 1:7


Kuvat otin kesäkuussa 2013

Tietoa kirkosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Pet ... rak%C3%B3w
Avatar
tekijänä Iggy.P
#62733
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1800 - 1900 - lukujen vaihteen arkkitehtuuria


Krakova tunnetaan parhaiten erityisen hyvin säilyneestä vanhasta kaupungistaan. Kaupunkiarkkitehtuurin harrastajalle Puolan vanha pääkaupunki tarjoaa kuitenkin myös muita hyvin säilyneitä alueita. Vanhan kaupungin ympärille rakentuivat aikajärjestyksessä eri aikakausien arkkitehtuurikerrostumat. Myös ne ovat säilyneet Krakovassa lähes täydellisesti. Rakennusten kunto heikkenee siirryttäessä kauemmas keskustasta mutta arkkitehtuuri ei tuota pettymyksiä. Kaupunkia restauroidaan koko ajan ja rakennusten kunto on onneksi paranemaan päin. Krakova on Puolan rikkaimpia kaupunkeja ja varallisuuden kasvu näkyy rakennuskannassa. Täydellisesti säilyneitä kaupunginosia eivät uhkaa myöskään purkutuomiot. Arkkitehtonisesti arvokkaiden alueiden arvo tunnustetaan.


Kuva


Kuva


Kuva


Lukuisat hengelliset rakennukset tuovat Krakovan tunnelmaan rauhallisuutta ja harmoniaa.
KuvaMyös ne ovat säilyneet erittäin hyvin. Niitä hoidetaan mahdollisuuksien mukaan erityistä huolellisuutta käyttäen. Ne tuovat kaupungin elämälle syvempää merkitystä jota ei aina haluta määritellä tarkemmin.
Kuva- "Jos joku luulee jotakin tietävänsä, ei hän vielä tiedä, niinkuin tietää tulee ..."
KuvaVanhan kaupungin rakennuksissa on huomattavan korkeat kerrokset. Vertaa oikealla näkyvän rakennuksen kerrosten korkeutta jalankulkijaan. 1800-1900-lukujen vaihteen rakennusten kerroskorkeus on tavallisesti tätä matalampi mutta kuitenkin selvästi korkeampi kuin useimmissa nykyrakennuksissa.
Kuva


:smt006
Avatar
tekijänä Iggy.P
#63874
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Juutalaiset ja musta surma


MIksi juuri Puolan alueelle päätyi asumaan niin paljon juutalaisia?

Tähän kysymykseen antaa yhden vastauksen 1300-luvulla Euroopassa riehuneen "mustan surman" aikana tapahtunut juutalaisten pakeneminen Länsi-Euroopasta. Vanhassa testamentissa juutalaisille säädetyt puhtaussäännöt tuntuvat usein nykylukijasta mielivaltaisilta ja tarpeettomiltakin, mutta historia kuluessa ne ovat suojelleet juutalaisia tarttuvilta taudeilta kuten mustalta surmalta varsin tehokkaasti:

- "Mustan surman levitessä taudista alettiin syyttää juutalaisia joita kohtaan tunnettiin muutenkin ennakkoluuloja. Paavi vetosi kansaan vainojen pysäyttämiseksi. Hän viittasi tosiasiaan, että tauti riehuu myös niillä seuduilla, joilla juutalaiset eivät asuneet. Paavin vetoomus ei hillinnyt vainoja. Freiburgissa oli juutalaisilta saatu kiduttamalla 'todisteet' paavin vetoomusta vastaan. Nyt syylliseksi julistettiin Jerusalemista palannut juutalainen: hän on tuonut mukanaan erityistä myrkkyä, joka tappaa kristittyjä, mutta on vaaraton juutalaisille. Näin hyödynnettiin sitä tosiasiaa, että juutalaiset selvisivät puhtaussäädöstensä ansiosta ruttoepidemiasta melko vähällä. Surmatyöt jatkuivat Paavin vetoomuksista huolimatta. Wormsissa surmattiin 600 juutalaista maaliskuussa 1349. Mainzin juutalaisyhteisön jäsenet poltettiin roviolla kesällä 1349. Keskiajan lopulla lähes kaikki juutalaiset olivat paenneet vainoja Länsi-Euroopasta itään, useimmat Puolaan." - www-lyseo.edu -

Kuolemaa ja mustaa surmaa kuvattiin taiteessa luurangoilla:
Kuva

- "Arvio kuolonuhrien määrästä vaihtelee suuresti eri lähteissä. Yleisin arvio on, että kolmannes Euroopan väestöstä olisi kuollut 1300-luvun ruttoon. Musta surma vaati Euroopassa arviolta 25 miljoonaa kuolonuhria sekä paljon lisää Afrikassa ja Aasiassa." - wiki -

Ruttotohtori. Asun uskottiin suojaavan tartunnalta.
Kuva