Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä eskimo
#53187
Murmansk on maailman suurin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki. Neuvostoliiton loppuvuosina kaupungissa asui 472 000 asukasta. Nyt väkiluku on vähän yli 300 000.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Murmansk elää sataman ja rautatien varassa. Myös pohjoisten alueiden mineraalivarojen jalostus työllistää kaupunkia.
Kuva

Murmanskin lääni käsittää Karjalan tasavallan pohjoispuoliset alueet. Lähes asumaton Kuolan niemimaa on siitä laajin osan.
Kuva
kuvat eskimo 2005
Viimeksi muokannut eskimo, 22.02.13 08:31. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
tekijänä eskimo
#53201
Murmanin radan pääte - kupolitemppeli on rautatieasema.
Kuva

Kuva
Viimeksi muokannut eskimo, 03.02.13 19:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#53205
Kuvien pohjalta Murmanskissa on oma vahva eksotiikkansa. Paljon siinä on Venäjän laivastotukikohtaan liittyvää salaperäisyyttä mukana.
Avatar
tekijänä eskimo
#53211
Kantti kirjoitti:Kuvien pohjalta Murmanskissa on oma vahva eksotiikkansa. Paljon siinä on Venäjän laivastotukikohtaan liittyvää salaperäisyyttä mukana.
Eikä salaperäisyys ole aiheetonta. Neuvostoliiton armeijan laivaston vastuuttomuus on rehottanut jäämeren rannalla vuosikymmenet.
Googlen sateliittikuvat paljastivat muutama vuosi sitten sataman järkyttävän tilanteen. Ehkäpä niiden ansiosta Murmanskin vuonoa
on viime vuosina puhdistettu laivojen hylyistä, mutta vielä leposijoja löytyy muutama.
Rahtilaiva:
Kuva
kuva Google Maps

Sukellusveneitä:
Kuva
kuva Bing Maps
tekijänä Kirsi
#53225
Siis ovatko nuo ensimmäisissä kuvissa näkyvät kerrostalot neukkuklassismia vai vanhempia?
tekijänä frank_hki
#53231
Kirsi kirjoitti:Siis ovatko nuo ensimmäisissä kuvissa näkyvät kerrostalot neukkuklassismia vai vanhempia?
Omaan silmään näyttäis varsin stalinistisilta. Jo tuon massoittelunkin takia, paraatikadun tuntua.

Edit. Wikipediaa tarkastellessa käy myös ilmi, että esim. vuonna 1926 väkiluku on ollut 9000, joten eiköhän nuokin talot ole jostain 1940 – 1950-luvuilta. Vuonna 1939 väkiluku ollut jo 119000 asukasta.
Avatar
tekijänä Kantti
#53237
Omissa silmissäni tuonkin kuvan talo
https://slpxlw.bn1.livefilestore.com/y1 ... jpg?psid=1
voisi olla lähes mistä tahansa keskieuroopan kaupungista. Jos ajatellaan että ollaan niinkin pohjoisessa kuin Murmansk on, talon julkisivu parvekkeineen tuo mieleen suoranaista välimerellisyyttä.
tekijänä Jape
#53238
Aijai, nostokurkia, piippuja, wanhoja johdinautoja, betonikolossoja mäkien päällä, karu, arktinen maisema... tuossa paikassa on aina ollut oma viehätyksensä, vaikka välinpitämättömyys ympäristöä kohtaan tietysti suututtaa. Kuinka tuoreita kuvat on? Kuvista päätellen autokantakaan ei näytä hirveästi uusiutuneen. Enimmäkseen kasariautoja ja Ladojakin vielä näkyy, toisin kuin Baltiassa.

Muistan jotain sellaista kuulleeni tai lukeneeni, että Kuolan niemimaasta/Murmanskin oblastista saattaisi jonkun tahon harrastaman pikku hypetyksen mukaan pian tulla jokin "Venäjän Kuwait", jostain luonnonvaralöydön ansiosta kai? Näistä kuvista ei sellainen fiilis välity, vaikka jotkut stalinistiset talot onkin saaneet perusremppaa. Veikkaan, että Mockban uusrikkaat kerää potin ja vie sen kaupungista pois.

Tuolla olisi kyllä hienoa käydä, sitten joku päivä kun uskaltaa alkaa otta Venäjää haltuun. Matka Arktika-yöjunalla Pietarista olisi jo kokemus itsessään. Kiitos tästä pikku nojatuolimatkasta, ja toivottavasti tulee vielä lisääkin kuvia. :)
Avatar
tekijänä Jim
#53240
Paikkahan näyttää paljon valokuvauksellisemmalta kuin maailman tunnetuimmat metropolit, siloteltuine pintoineen. Hylättyjen rakennuksia varmasti riittää :smt007
tekijänä ÄmJii
#53243
Munkin mielestä Murmansk on noissa kuvissa todella kiehtovan oloinen. Jormauotismaisesti ilmaistuna tuossa ilmassa tuntuu leijuvan savun ohella erittäin tiivis tunnelma. Kurjuus ja ankeus on erittäin aitoa, onneks en oo syntyny tuonne. Ja Neuvostoliiton raunioillahan tuolla ollaan, joten vahvasti noissa kuvissa on mukana maailmankin mittakaavassa merkittävää historiaa.
Avatar
tekijänä Klazu
#53251
Näissä kuvissa on juuri sitä, mikä Venäjässä kiehtoo. Tietynlainen karuus ja paikkojen kulahtanut olemus tuovat oman viehätyksensä. Murmansk on ehdottomasti listalla paikkoja joissa käydä. Harmi ettei Air Balticin suunnitelmat yhteydestä Ouluun toteutuneet.
Avatar
tekijänä eskimo
#53254
Elementtisaumat näyttävät suuren maan suuret toleranssit:
Kuva

Lähiöt kiipeävät kallioille.
Kuva

Värien harmoniaa
Kuva
kuvat eskimo elokuu 2005
Avatar
tekijänä Kantti
#53255
Vahvaa neuvostohenkistä vetovoimaa! Erittäin hieno, painokas ja kertova kuva tuokin. https://i9knfq.bn1.livefilestore.com/y1 ... jpg?psid=1

Kaupunki näyttää vehmaalta ja vihreältä, mitään arktista näistä kuvista ei tunnista vaikka paikka on pohjoinen ja kylmäkin siellä varmasti on talvella.
tekijänä Jape
#53265
Me, jotka tykkäämme valittaa suomalaisten rakennusfirmojen kylvämistä väreistä, parvekkeista, ikkunapielistä, elementtisaumoista ja muista pienistä yksityiskohdista, palatkaamme pahimpina epätoivon hetkellä katsomaan tätä kuvaa, ja imekäämme tästä raadollista ylemmyyttä:

Kuva

Näitä ei ikinä kyllästy tuijottamaan. Jälki on mielenkiintoista, kun ensin on tehty yleisliittolaisten tyyppiprojektien mukaisia standardimassatuotettuja taloja Preussista Tyynellemerelle ja Jäämereltä Kaspianmerelle, ja sitten kukin asukas onkin kustomoinut ikkunansa ja parvekkeensa erilaiseksi... :roll:
Avatar
tekijänä Clepe
#53266
Jape kirjoitti:Me, jotka tykkäämme valittaa suomalaisten rakennusfirmojen kylvämistä väreistä, parvekkeista, ikkunapielistä, elementtisaumoista ja muista pienistä yksityiskohdista, palatkaamme pahimpina epätoivon hetkellä katsomaan tätä kuvaa, ja imekäämme tästä raadollista ylemmyyttä:
Mun mielestä pelottavinta tossa kuvassa on se, että toi talo arkitehtuuriltaan hakkaa monet suomalaiset nykytekeleet. Huonossa kunnossa on toki...mutta harjakatto, ikkunat samankokoisia ja siististi riveissä... Vaikka väri on haalistunut olisi toi Suomen mittapuulla oikea väripisara. Noista parvekkeista tulee jostain syystä mieleen turkkilainen arkitehtuuri. Sinänsä noi pikkuruutuiset ikkunat parvekkeissa olisi ihan kokeiltavan arvoinen juttu Suomessakin, varisinkin jos toi alakaide myös korvattaisiin vastaavilla ikkunoilla.