Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Iggy.P
#49330
Pieni kuvasarja Skotlannin suurimmasta kaupungista. Glasgow ei ole yhtä kiehtova kuin Skotlannin pääkaupunki Edinburgh, mutta on tätä suurempi. Sen kantakaupunki on aika suuri mutta ehkä vähän kolkko.

"Väkiluku on noin 592 820 (2010). Suur-Glasgow’n alueella elää yli 1,7 miljoonaa ihmistä ja koko metropolialueella noin 2,3 miljoonaa ihmistä. Kaupunki on tunnettu ulkopaikkakuntalaisille vaikeaselkoisesta murteestaan, joka juontuu skotin kielestä.

Glasgow’ssa on yli 168 000 opiskelijaa, enemmän kuin missään muussa Skotlannin kaupungissa, ja toiseksi eniten Britannian kaupungeista Lontoon jälkeen.

Vuonna 1451 perustettiin Glasgow'n yliopisto, joka on Skotlannin toiseksi vanhin ja Yhdistyneen kuningaskunnan neljänneksi vanhin. Se on yksi Britannian merkittävimpiä yliopistoja. Kaupungissa on lisäksi useita muita korkeakouluja, kuten University of Strathclyde, Royal Scottish Academy of Music and Drama ja Glasgow Caledonian University sekä taidekoulu Glasgow School of Art."

- Wikipedia -


KuvaKuva


KuvaKuvaKuvaKuva
Kuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
KuvaKuva


KuvaKuva


Skotlantilainen sakkolappu automme ikkunassa :)
KuvaKuvaKuva


Kuva


Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#49331
Kivat kiinnostavat kuvat! Tuo on jotakin viime kevättä vai?

Jouduitko maksamaan pysäköintisakkosi? ;)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#49366
Kantti kirjoitti:Kivat kiinnostavat kuvat! Tuo on jotakin viime kevättä vai?

Jouduitko maksamaan pysäköintisakkosi? ;)
Kuvat ovat huhtikuulta. Pitihän ne sakot maksaa. Onneksi maksajia oli viisi, ettei ihan yksin tarvinnut.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#63881
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Reppumatkaajan ajatuksia:


Kovia kokenut Skotlanti

Skotlantia voi verrata Suomeen. Se on Suomen tavoin identiteetiltään "pohjoinen" maa. Sen asukasluku on 5 313 600. Se on Suomen tavoin ollut itsepäinen kansakunta joka ei ole aina alistunut vaikutusvaltaisempien naapuriensa komenteluun. Skotlantilaiset ovat mm. ylpeitä siitä etteivät roomalaiset koskaan valloittaneet heidän maataan niinkuin englannille kävi.

Heidän suhtumisensa noihin tapahtumiin on hyvin samantapaista kuin meidän suhtautumisemme Talvisotaan. Skotlantilaiset puhuvat kaiken lisäksi kummallista kieltä joka on vähintään yhtä erikoista kuin Suomen kieli.

Kuvassa Glasgowin vanhaa rakennuskantaa v. 2012
Kuva

Entäs Skotlannin juutalaiset? Heitä on olemassa, mutta historia ei ole aina ollut euroopan muiden juutalaisten tavoin heitä kohtaan kovinkaan myötämielinen rakastava ja salliva: esimerkiksi vuonna 1274 juutalaiset pakotettiin kantamaan keltaista merkkiä, ja noin 300 johtavien juutalaisperheiden päämiestä teloitettiin Lontoon Towerissa. Vuonna 1290 Edvard I hääti juutalaiset kokonaan Englannista (ja myös Skotlannista).

Teksti & kuva: Iggy.P

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Avatar
tekijänä Iggy.P
#63902
Kantti kirjoitti:Missä on Glasgown ja Skotlannin kannalta konteksti juutalaisuuteen, heidät on karkoitettu koko Britanniasta 1290? Olisi voinut nostaa esiin esim viikingit joilla on rooli Englannin, Skotlannin ja Irlanninkin historiassa ja todellisuudessa?
Kerroin viikingeistä Englantia etelästä pohjoiseen-ketjussa ja Skotlannin yleistä historiaa kelteistä anglikaaneihin Skotlannin pääkaupunkia esittelevässä Edinburgh-ketjussa. Juutalaiset kuuluvat myös Skotlannin historiaan joten kerroin niistä yhden pienen historiatiedon palasen vain yhtenä juutalaisten historiasta kiinnostuneena "reppumatkaajan ajatuksena". Senkin tein vasta sen jälkeen kun olin ensin kertonut yleistä tietoa Skotlannista vertaamalla sitä Suomeen. Missä on ketjun tekijän vapaus kertoa asioista omalla tavallaan? Tärkeintä luulisi olevan että esittämäni asiat pitävät paikkansa - niinkuin ne pitävät. Olisi rakentavampaa jos täydentäisitte itse näitä ketjuja "oikeampina" katsomillanne asioilla valittamisen sijaan. Lukijoille syntyy nyt riitaisa kuva ketjusta johon olen nähnyt paljon vaivaa. En ole ansainnut sitä koska olen esittänyt näissä vain fakta-tietoa.
kazaam kirjoitti: -1 koska juutalaiset.
Taloforum on urbaanin keskustelun mekka. Juutalaiset ovat maailman urbanisoitunein kansa joka korkean koulutustasonsa ansiosta on vaikuttanut lukumääräänsä huomattavasti enemmän kaupunkien kehitykseen. Heidät on siksi hyvä mainita kuten nykyaikaisessa historian kirjoituksessa usein tehdäänkin. Ja kuten nyt tein, kerroin heistä vasta sen jälkeen kun olin kertonut ensin kantaväestöstä.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#94492
Vanhoja kuvia Glasgowin yliopistosta

Glasgow’n yliopisto on Skotlannissa, Glasgow’n kaupungissa sijaitseva yliopisto. Se on tunnettu tasokkaasta opetuksestaan ja tutkimuksestaan ja on yksi suurimpia ja arvostetuimpia yliopistoja Britanniassa.

Paavi Nikolaus V perusti yliopiston vuonna 1451 Skotlannin kuninkaan Jaakko II:n kehotuksesta. Valokuva reilun sadan vuoden takaa:
Kuva

Paavi Nikolaus V oli ahkera kirjallisuuden harrastaja. Hän suosikin suuresti tieteitä ja taiteita. Hän perusti Roomaan kirjaston "kaikkien oppineiden yhteiseksi hyväksi", ja hankki sinne käytännössä kaikki saatavilla olevat kreikkalaiset ja latinalaiset kirjat. Hän keräsi kirjoja ympäri Eurooppaa. Niiden joukossa oli useita kreikankielisten antiikin filosofien kuten Aristoteleen teoksia, joita idästä tulleet oppineet olivat kääntäneet. Nikolaus V:n toiminnan seurauksena syntyi Vatikaanin kirjasto Biblioteca Apostolica Vaticana, joka oli vuosisatoja ja on yhä erittäin merkittävä tieteellinen kirjasto.

Kuva vuodelta 1895. Nykyään yliopistossa opiskelee vuosittain yli 18 000 perustutkinnon ja 7 000 jatkotutkinnon opiskelijaa yli 120 eri maasta.
Kuva

Glasgow on ollut Britannian yliopistoväittelyjen parhaimmistoa vuodesta 1953. GUU on voittanut kansainvälisen yliopistojen väittelyn MM-kilpailut viisi kertaa, useammin kuin yksikään muu yliopisto tai kerho väittelyperinteen pitkässä historiassa.

https://www.gla.ac.uk/undergraduate/degrees/history/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Glasgow%E ... _yliopisto
tekijänä hmikko
#94726
Glasgowssa paloi viime kuussa toistamiseen lyhyen ajan sisällä Charles Rennie Mackintoshin suunnittelema taidekoulu (1899-1909). Sitä oltiin korjaamassa edellisen palon jäljiltä. Kyse on Skotlannin tunnetuimmaksi mainitun arkkitehdin merkkiteoksesta, mutta tuho oli ilmeisesti niin täydellinen, että nyt käydään debattia rakennuksen uudelleen rakentamisesta tai korvaamisesta kokonaan uudella. Ylen juttu:

https://yle.fi/uutiset/3-10283431

Kuva