Hyvä ketju!
Jännä, miten noissa yhdistyy suomalainen nykymodernismi venäläiseen perintöön, johon kuuluvat nuo kaarevat ulokkeet nauhaikkunoineen, pohjoismaalaisittain mauttomankin reikeät värit ja (paljon leimaavammin) symmetriset kaksijakoiset ikkunat (näin maallikkokielellä). YIT näyttäisi tosin pysyvän Lemminkäistä selvästi suomalaisemman näköisenä. Solo ja Komandatskin kortteli voisivat melkeinpä olla mistä tahansa päin Suomea jos kerroskorkeus tiputetaan puoleen tai kolmasosaan. Kysyntä taitaa olla tuolla melkoista.
Täysin mutupohjalta arvelisin, että nämä ovat (vaurastuvalle) keskiluokalle..? Uusrikkaat ilmeisesti rakentavat itselleen kokonaan omia kartanoita tai renovoivat pääkatujen arvokorttelit, ja alempi keskiluokka/duunaristo taasen asuu hiljalleen rapistuvissa neukkuaikaisissa yleisliittolaisten tyyppiprojektien mukaisissa kerrostaloissa, joita commieblockeiksikin kutsutaan. Oikaiskaa toki, jos olen väärässä. (?)
Mutta sielläpä takovat kun rauta on kuumaa.
Pakko vielä vähän OT:na puuttua kun tunnen piston sydämessä:
järvellä nukkuva kirjoitti:Eikö se nyt ole vähän tyypillistä suomalaista itseruoskintaa ajatella, että suomalaiset olisivat jotenkin erikoistuneet bulkkirakentamiseen. Monesti bulkki vain sekoitetaan vähäeleiseen modernismiin, joka on ollut suomalainen perinne (aaltolaisen humanistisin vivahtein) ja Talossa on suosittua vähätellä tätä perinnettä.
Vähäeleistä voi toteuttaa myös laadukkaan oloisesti ja vähemmän halpismaisesti. Jo julkisivujen päällystäminen tekee paljon (taitaa olla tuhannes kerta Talossa kun huokailen ja nyrpistelen elementtisaumoja vielä 80-luvun, ja 90-luvun... ja jopa 2010-luvun jälkeisessä rakentamisessa ;D). Ensimmäinen ja viimeinen kerros vähän erilaiseksi, kivijalka vaikka korkeammaksi ja viimeistä kerrosta vähän sisemmäs tekeekin sitten jo valtavasti.
Modernismi suosii bulkkirakentamista, mutta modernistinen ei ole automaattisesti bulkkia. Hyvällä maulla toteutetusta vähäeleisestä modernismista on myös paljon esimerkkejä ihan Suomessakin, ja myös ihan asuintalopuolelta.
(Mutta niin on myös siitä kun mennään vähäeleisyyden varjolla yli aidan matalimmasta kohdasta, pykätään samoista mustavalkoisista elementeistä koko uusi kaupunginosa, yritetään hajottaa monotonisuutta tetris-kuvioilla ja kääntämällä nauhaikkunoita vertikaaliin ja jätetään saumat itkemään sadevettä.)
Mutta tästä lienee turha jatkaa tässä. Minulla taitaa jossain kovalevyn syövereissä olla tekstiasiakirjana työn alla uuden ketjun aloitusviesti (työ)otsikolla: "Suomibulkki ja modernismin perintö - suuri suomalainen arkkitehtuurin tasokeskustelu" Pitäisi ehkä joskus saada se ketju aloitettua.
