Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä Iggy.P
#46675
Edinburgh on tärkeä ja historiallisesti merkittävä kaupunki Skotlannin itärannikolla. Se on ollut Skotlannin pääkaupunki vuodesta 1437 lähtien ja vuodesta 1996 se on ollut yksi Skotlannin paikallishallintoalueista. Edinburghin uusi ja vanha kaupunki liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1995. Kaupungin asukasluku on 471 650 (2006), ja se on Glasgow’n jälkeen Skotlannin toiseksi suurin kaupunki.

Edinburghin vanha kaupunki on muodostunut Edinburghin linnan ympärille. Siellä on säilynyt keskiaikainen asemakaava ja useita 1500-luvun rakennuksia.
Katukuva on pitkälti samantapainen kuin monissa muissakin Pohjois-Euroopan keskiaikaisissa kaupungeissa. Koska vanha kaupunki on pienialainen, sinne alettiin jo 1500-luvulla rakentaa useita jopa 11-kerroksisia rakennuksia. Teollistumisen varhaisvaiheissa taloihin rakennettiin myös maanalaisia kerroksia, joihin asutettiin varsinkin irlantilaisia maahanmuuttajia.

WikipediaKaupungissa viettämäni neljän päivän aikana sen keskeisimmät osat ehtivät tulla tutuiksi. Edinburgh on eläväinen, kulttuuritarjontaa ja historiaa on paljon. Ilmapiiri vaikutti varsin vapaamieliseltä ja uusiakin juttuja sinne rakennetaan jonkin verran kuten lentokentän ja keskustan välille rakenettava raitiotie osoittaa. Ai niin, ja Edinburgissa on myös aimo annos hieman synkkää goottilaista tunnelmaa.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kuva

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
KuvaKuva
Kuva

Kuva
:smt006
Tekijänä Luukie
#46962
Mahti settiä, vaikka tuplapostauksesta me alamaiset saisimme varoituksen. Miksi pilapiirroksessa vaihdetaan yhtäkkiä paikkaa? Eikö kukaan ole mukaan kommentoinut ekaan postaukseen. ensimmäiset kuvat aivan mahtavia. Näkyy kaupungin arkitehtuuri, suuruus ja bommaus. Ehkä juntitkin suomessa tajuavat, että se on taidetta. Kiitos ja lisää, kiitos.
Avatar
Tekijänä Kantti
#46963
Erittäin hyvät ja kiinnostavat kuvat! Omaleimainen on Edinburgh'in kaupunkimiljöö, raskaan vivahteikas.
Satsissa on useita hienoja kuvia.
Tekijänä ktpama
#46965
Kiitos Iggylle kuvista. Itsekin tuli Edinburghissa käytyä viime syksynä, ja pidin todellakin näkemästäni. Jyhkeä kaupunki isolla K:lla, jos tämä kaupunki sijaitsisi Suomessa, muuttaisin sinne. :)
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#46968
Kiitokset kommenteista! Onhan se aina mukavampi kun saa palautetta :) Luukie, piirtäjä halusi piirrettävä kohteen lähemmäs, joten siitä tuo paikkojen vaihto.

Aina ei jaksa laittaa kaikkia kuvia kerralla joten siksi tulee myöhemmin täydenneltyä ketjua. Näin erityisesti silloin kun kuvia on hyvin paljon. Yksi lempparikuvauskohteitani oli hostelli jossa asuimme. Siitä seuraavat kuvat. Ja sanotaan nyt sekin ettei hostelli sijainnut missään laitakaupungilla (kuten ehkä tällaisen hostellin kohdalla voisi kuvitella), vaan aivan lähellä kaupungin ydintä. Hostelli oli yksi niistä asioista jotka vaikuttivat siihen että Edinburghista syntyi vaikutelma taiteisiin vapaamielisesti suhtautuvasta kaupungista.


Kuva


KuvaKuvaKuvaKuvaKuva
KuvaKuva
KuvaKuvaKuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#61713
....................................................................................................................................................................................................................

Kivikaupunki


Edinburghin nimen arvellaan olevan peräisin alueella eläneen kelttiläisen heimon linnoituksen nimestä Din Eidyn (Eidynin linnoitus). Koillis-Englannista tulleiden anglien valloitettua linnoituksen sen nimi muuttui muotoon Edin-burh.
Kaupunkia kutsutaan myös useilla lempinimillä. ”Auld Reekie” -nimitys (”vanha savuisa”) on peräisin ajalta, jolloin talojen lämmityksessä käytetyn hiilen ja puun synnyttämä savu peitti kaupungin verhoonsa.


KuvaKuva


KuvaKuvaKuva

KuvaKuvaKuva
Kuva
KuvaKuvaKuvaKuva
Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Matkamuisto:

- "Kelttiläinen risti on symboli, jossa yhdistyvät risti ja ympyrä.
Se on tyypillinen kelttiläisen kristillisyyden symboli, joskin sen juuret ovat kauempana esikristillisessä ajassa. Kyseinen risti on merkittävä osa kelttiläistä taidetta. Samasta ristimallista käytetään myös nimitystä irlantilainen risti tai Ionan risti."Kuva
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#63878
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Edinburgin linna


Sekä rakennus- että kulttuurihistorialliselta arvoltaan yksi skotlannin arvokkaimpia rakennuskokonaisuuksia on Edinburgin linna. Sitä alettiin rakentamaan korkealle kalliolle 1100-luvulla. Sen korkeimmalle kohdalle sijoittuvalla aukiolla (Crown Squarella), sijaitsee ritarisali, missä on näytteillä paljon erilaisia aseita. Linnan historiallinen arvo ymmärrettiin 1800-luvun kestäessä ja sitä on siitä lähtien kunnostettu ja ylläpidetty parhaimpien rakennusrestauroinnin periaatteiden mukaan. Kunnostukset ja korjaukset tehdään samoista materiaaleista ja samoja työmenetelmiä käyttäen kuin alkuperäinenkin on ollut. Jos jokin osa tai rakennekokonaisuus joudutaan tekemään uudestaan rekonstruktiona, se pyritään tekemään mahdollisimman tarkasti alkuperäisen kaltaiseksi. Kuvasin linnan vuonna 2012:

Kuva