Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
Tekijänä tae
#43599
Joku joskus muistaakseni huuteli lisäkuvia Segesvárista (rom. Sighisoara), joten pistetään tänne kolmisenkymmentä kuvaa viideltä eri reissulta Transilvaniaan. Historiallisesti alue on kuulunut lähes aina Unkariin, joka menetti alueen 1. maailmansodan myllerryksessä. Nykyisin alueella asuu romanialaisten lisäksi noin 3 miljoonaa unkarilaista, reilut 100 000 saksilaista ja epämääräinen määrä mustalaisia.

Aradin (rom. Arad) kaupunki on unkarilaisille tärkeä Aradin marttyyrien takia, jotka teloitettiin 1849 Itävallan vastaisissa kapinoissa. Kapinoitsijoiden tavoitteet omasta kuningaskunnasta saavutettiin 1867. Nykyisin Arad on hiljainen, noin Turun kokoinen provinsiaalinen kylä lähellä Unkarin rajaa etelässä, joka ei tarjoa turistille oikein mitään:
Kuva
Kuva

Kolozsvár (rom. Cluj-Napoca) on Transilvanian suurin kaupunki ja myös suuri unkarilaiskeskityymä. Siellä on mm. unkarilainen yliopisto, jossa voi opiskella pääaineena suomea. Turistille Kolozsvár on muihin Transilvanian kohteisiin verrattuna sikäli hyvä, että se tarjoaa suuren kaupungin etuja, kuten vilkkaan yöelämän ja paljon kauppoja. Tosin Transilvania ei liene ykköskohde moiselle, sillä alueen upea luonto ja kuvankauniit kylät vievät mielenkiinnon. Tässä kuitenkin pari tilannekuvaa Kolozsvárista:

Kuva
Kuva
Kuva


Nagyváradissa (rom. Oradea), joka sijaitsee aivan Unkarin rajalla pohjoisessa, kävin kuuntelemassa paikallisen unkarilaispuolueen kuulumisia (saavat maanlaajuisesti vaaleissa 15-20% äänistä ja puolueeseen kuuluu koko poliittisen kentän kirjo punavihreistä IKL-pappeihin. Ainoa yhdistävä tekijä on ajatus unkarilaisten etujen ajaminen). Kamera jäi kotiin, joten lainataan kaverin kuvaa keskusaukiolta samalta reissulta:
KuvaSitten Nagyszebeniin (rom. Sibiu), jonka keskusta koki täydellisen remontin 2008 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden johdosta. Täällä ei enää unkarilla pärjää, onhan kysessä Transilvanian saksien vanha "pääkaupunki". Saksilaiset tulivat alueelle Unkarin kuninkaan maksamana rakentamaan linnoituksia vihulaisia vastaan ja turvaamaan Unkarin rajoja. Saksilaisista on olemassa kaikenlaisia tarinoita, joista yksi mielenkiintoisimmista on lähihistorian suurin ihmiskauppa: Romanian kommunistidiktatuurin väitetään myyneen satatuhatta saksilaista Länsi-Saksaan á 10 000 Saksan markkaa / lärvi.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Jokin ajomatka johti kuitenkin Draculan eli Vlad Tepeksen linnaan Törcsváriin (rom. Bran), joka sijaitsee Brassón (rom. Brasov) lähellä. Kuten arvata saattaa, ei Transilvaniassa voi välttyä Draculalta. Linna oli aika tylsä, noh, millaisia linnat nyt ovat. Paikka oli kuitenkin upea vuorella, vaikka tosin Transilvania ja Brassoonkin seutu on täynnä hienompia linnoja:
Kuva
Kuva

Sitten itse Brassón kaupunkiin. Tämä on todennäköisesti Romaniassa matkustaneille kaikista tutuin paikka, sillä tänne pääsee Bukarestistakin järkevässä, muutaman tunnin ajassa.
Kuva
Kuva
Kuva


Sitten Segesváriin (rom. Sighisoara). Vaikka paikalliset eri kaupungeissa tuntuivat jatkuvasti nokittelevan siitä, että mikä mahtaa olla se Transilvanian kaunein kaupunki, on se mielestäni ehdottomasti tämä. Kaupunki on keskiaikainen linnoitus, joka on rakennettu vuoren päälle, eikä siellä ole yhtään uutta rakennusta.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Oheisessa kuvassa vielä leidi Draculan synnyintalon edessä.
Kuva

Sitten Transilvanian saksilaisten linnoituskaupunkeja. Niitähän oli muistaakseni seitsemän, joista kolmessa tuli käytyä. Paikalliset olivat lähinnä mustalaisia, ja yksi elämäni hämmentävimmistä paikoista oli kupponen espressoa kylän miesten baarissa Kőhalomissa. Oli arkinen keskipäivä ja kylän ainoa baari oli täynnä turkisliiveihin ja lierihattuihin pukeutuneita paikallisia ukkoja, jotka lauloivat ja polttivat sätkiä. Meidän ohjattiin takahuoneeseen työntekijöitten taukotilaan, jossa nautimme ihan Illyn espressokoneesta tulleet, noin 10 eurosentin hintaiset espressot. Sellaista.


1. Kőhalom (rom. Rupea, saks. Reps)
Kuva
Kuva

2. Szászfehéregyháza (rom. Viscri, saks. Deutschweißkirch)
Kuva
Kuva
Asfalttiahan ei Transilvanian pöndellä ole. Muita turisteja (saksaa horisivat) oli silti paikalle löytänyt:
Kuva

3. Szászkézd (rom. Saschiz, saks. Keisd)
Kuva
Kuva


Sitten vähän fiilistelykuvia ajomatkoilta:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Tekijänä Luukie
#43600
Ai Turku ei tarjoa turisteille mitään? No ei. Näyttää suhteellisen laajalta ja tiheältä kaupungilta. Tosin matalalta tietenkin. Rakennuskanta vaikuttaa vanhalta, mikä siis hyvä asia jos uuttakin keskustaa olisi? Linna ja kirkot näyttävät hienoilta ja tuo suurtori myöskin. Tulee vain mieleen, että onko turuntauti sittenkään niin paha. Kivisiä teitä. No Tuomiokirkon seudulla se on ihan jees. Vanhoja ränsityneitä taloja ketä kukaan ei jaksa, viitsi hoitaa. Onhan se huono että vanhoja hienoja taloja on purettu, mutta entä ne mitkä oli hyvä purkaa. Turussa ei ole uutta keskustaa niinkuin esim. Tukholmassa.
Näyttää kyllä ränsistyneeltä itä-venäläiseltä kylältä mihin ei välttämättä matkaisi, mutta kuvat ovat mielestäni hienoja. Mitä rumempi, sitä parempi. Otin Turku-kortin esiin kun sitä kaupunkiin vertasit, yksinpuhelua. Ei tarvitse ottaa nokkiinsa tai mitään.
Niin ja kiitos kattavasta setistä kuvia. Näitä tarvitaan aina lisää.

Edit: Joko kuvaaja on vinossa kun Anthon aikanaan tai sitten talot ovat vetäneet Turku extran.
Avatar
Tekijänä grendy
#43601
^Siis mitäv.....?!?!

Menin nyt vähän taas sanattomaksi edellisen postauksen ansiosta harmi vaan.... Mutta upeita kuvia on! Ja oikein kiinnostavia paikkoja oot päässyt kiertämään.. Oliko kyseessä ihan turistimatka vai miten tonne eksyit? Ei varmaan kovin paljoa turisteja ollut muita? ;)

On niin hienoa nähdä pienemmistä ja syrjäisemmistäkin paikoista kuvia. Upeaa että on olemassa kaupunkeja joissa ei ole tosiaan ole yhtään uutta rakennuskantaa vaan kaikki on vanhaa ja alkuperäistä. Pääsee varmaan aika helposti mielessään aikamatkalle ihan johonkin muuhun aikaan kuin 2000-luvulle :)... Tosin jos vanhassa talossa on kuitenkin KFC:n valomainos niin ehkä se vähän latistaa tunnelmaa...Ehdottomasti kiinnostavimmalta paikalta vaikuttaa tuo Sighisoara! Niiiiiiin alkeellisen näköinen meininki ettei mitään rajaa!


PS. Kuka muistaa että 2008 Euroopan kulttuuripääkaupunki oli Nagyszeben(Sibiu)?
Avatar
Tekijänä satama
#43602
taevii kirjoitti:Turun kokoinen provinsiaalinen kylä lähellä Unkarin rajaa etelässä, joka ei tarjoa turistille oikein mitään
Luukie kirjoitti:Ai Turku ei tarjoa turisteille mitään?
Ööh..

Tosin mitä nyt googlesta katsoin niin Arad näyttää ainakin omaan silmääni mielenkiintoiselta, vaikkei rakennuskanta kovin erikoinen olekaan Keski- ja Itä-Eurooppalaisessa mittapuussa.
Tekijänä _ABC_
#43603
Itselläni on perusräpsyjä viime kesältä Targu Muresista ja Mediasista, sekä joku ohiajokuva Oradeasta ja Clujsta. Pitää joskus kaivella niistä jokunen tänne.