Keski-Pasilan tornialue

0
YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.
Sijainti: Helsinki
Tornien lkm: 10
Korkeus: 156 m
Kerrosluku: 40
Tila: ehdotettu

Keski-Pasilan ratapihan alueelle tullaan rakentamaan seuraavina vuosikymmeninä huomattavasti uusia rakennuksia. Pasilansillan eteläpuolelle suunnitellaan nousevan toimisto- ja asuinkeskittymä, joka koostuu yhteensä kymmenestä tornitalosta. Yhteensä niihin tulisi 1500 asukasta ja 2500 työpaikkaa.

Keväällä 2004 alueen suunnittelun lähtökohdaksi otettiin milanolaisen Cino Zucchi Architettin viitesuunnitelma. Kaupunginvaltuusto hyväksyi koko Keski-Pasilaa koskevan osayleiskaavaehdotuksen 14.6.2006. Osayleiskaava toimii asemakaavoituksen pohjana. Keski-Pasilan tornialueen asemakaavaa on ollut kehittelemässä Zucchi vuoden 2009 alusta ja 18.11.2009 julkaistiin uusi viitesuunnitelma, jonka pohjalta asemakaavaa ryhdyttiin laatimaan. Pasilan keskusta-alue muodostuu kolmesta asemakaava-alueesta: keskustakortteli, tornialue ja ratapiha-alue..

Rakennusten alaosiin on suunnitteilla toimitilaa ja yläkerroksiin asuntoja. Ehdotetuissa asemakaavamääräyksissä vaaditaan kuuden tornin kohdalla, että ”rakennuksen kulman tulee olla viistetty ylimmissä kerroksissa.” Kattokaltevuudeksi määrätään viidelle rakennukselle 85 astetta ja yhdelle 75. Lisäksi ”tornitalojen ylimpiin kerroksiin tulee rakentaa kattoterasseja” ja ”rakennusten julkisivuista vähintään 60 % tulee olla kirkasta, läpinäkyvää lasia.” Asuntoihin ei myöskään saa rakentaa parvekkeita.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun ja kilpailualueen tontinluovutuksen periaatteet 18.1.2017. Arkkitehtuurikilpailu on kaksivaiheinen. Ensin tehdään luonnos koko suunnittelualueelle. Jatkoon päässeiltä pyydetään tarkempi suunnitelma länsialueelle.

Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittajaksi esitetään YIT:n ehdotusta Trigoni. Kilpailun arviointiryhmän esitys voittajaksi käsitellään loppuvuoden aikana Helsingin ja valtion päättävissä elimissä.

Alueen läheisyyteen on ehdotettu muutakin korkeaa rakentamista. Ks. Keski-Pasilan keskustakortteli, Keski-Pasilan ratapihakorttelit, Leijonatorni ja Messukeskuksen hotelli.


http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/pasila

Keski-Pasilan tornialue, asemakaava, Kslk 2009-1486

Taloforum.fi | keskusteluketju: Keski-Pasila, Helsinki

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here