Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä bonk
#98336
Miten estää?? Kaavassa voi olla joitain raja-arvoja, mutta mikään ei estä tuollaisen rakentamista! Puhut kuin arkkitehdit olisivat yksi massa, eivätkä erillisiä ihmisiä.
Arska tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#98337
Tämä The Fitzroy (rakennuksen nimi) on varmaan monella tapaa hienointa mahdollista rakentamista. Isolla rahalla saa toki aikaan kaikenlaista mieleenpainuvaa, mutta tässä on mukana roimasti vanhan ajan tyylitajua, jota ei aina rahallakaan hankita. Sama loistokkuus ja tinkimätön tyylikkyys jatkuvat epäilemättä myös sisätiloissa. Onpa hienoa, että tällainen ainutlaatuinen rakennus on todella saatu aikaan. Yksi syy lisää käydä Manhattanilla ja päästä näkemään tämä luonnossa. Lähellä ovat myös Zaha Hadidin uudisrakennus High Linen varrella ja valtava Hudson Yards -alue.

Mutta turha edes haaveilla mitään tällaista Helsinkiin. Halvin kämppä tuossa maksaa 5,6 miljoonaa taalaa eli viitisen miljoonaa euroa. Koko tönön markkina-arvo saattaa olla suurempi kuin vaikkapa Kalasataman Majakan. Sillä summalla ei ole enää suurta yhteyttä rakentamiskustannuksiin, vaan arvon selittävät pääosin muut tekijät.

Ei Manhattanillakaan taida moni haaveilla muuttavansa tuonne, mutta se ei ehkä ole edes tarkoitus. Itse näen tämän rakennuksen yhtenä kohteena, josta maailmalla pyörivät loputtomat irtomiljardit etsivät turvallista pesää. Idea on sama kuin monissa Nykin uusissa pilvenpiirtäjissä, joissa eivät ikkunoiden valot loista asumisen merkkinä. Ja sen kerran kun kaupungissa sitten sattuu käymään, on varmaan kiva yöpyä moisessa rakennuksessa.

Valtion kassan tai luonnonvarojen omiminen, huume- ja asekauppa, rahanpesu, onnistuminen liiketoimissa tai pörssissä, periminen... Rahaa sopiviin kohteisiin virtaa monista suunnista. Tärkeätä on aina pääoman hajauttaminen mahdollisimman moniin paikkoihin riskien minimoimiseksi. Ja vaikka jossain kohteessa tulisi lunta tupaan, sen voi ottaa vain välttämättömänä kulueränä, sillä isossa kuvassa mikään ei muutu. Kiinteistöjen lisäksi käytetään kultaa, timantteja, arvotaidetta, vanhoja autoja ja viinejä, jalkapallojoukkueita ja ties mitä. Itse arvelen, että Airiston Helmikin oli ehkä vain pala tässä pelissä, vaikka monet suomalaiset näkivät siinä jopa yrityksen luoda sillanpääasema itänaapurista saapuville vihreäpukuisille miehille tms.
tekijänä Pyöröovi
#98595
Näyttää pikemmin Darth Vaderin tukikohdalta. Jos Peking jatkaa nykyisenlaista kasvuaan, ja miksei jatkaisi, kohta tuosta varmaan ryhdytään jo tekemään laajennusta.
Avatar
tekijänä veka
#98596
Pekingin uusi lentokenttärakennus on fantastisen upea luomus. Hadidin kynänjäljen tunnistaa tästäkin helposti. Sama edesmenneen suuren mestarin tyyli näyttää jatkuvan myös sisätiloissa, vaikka arvattavasti ainakin osa siitä on jo toimiston muun väen tuotantoa. Onpas hienoa, että jollain eli kiinalaisilla on vielä varaa ja halukkuutta satsata laatuun viimeisen päälle, vaikka kalliiksi on takuulla käynyt.
tekijänä hmikko
#99666
Tanskalaisen 3XN:n suunnittelema toimistokuutio Lehrter Bahnhofin vieressä Berliinissä. Kaikkea älytekniikkaa ynnä muuta energiansäästöä pitäisi olla ennätyksellisesti. Luemma tämän suunnittelukilpailu oli jo vuosituhannen vaihteessa, ja käyttäjäksi piti tulla Deutsche Bahn, mutta toisin kävi (viereinen uusi päärautatieasema otettiin käyttöön vaiheittain 2002-2006). Hanke viivästyi vuosikausia ja vuokralaisiksi tuli lopulta useita eri yrityksiä.

https://3xn.com/project/cube-berlin/

Jättikuutio on toki näyttävä, mutta minen jotenkin lämpene aseman ympärille nyttemmin tulleista rakennuksista. Jotensakin kokonaisuus tuntuu olevan eksyksissä, ja ympäristö ilme kovin kivistä ja suoraviivaista. Asema sinänsä on minusta hieno, ja sijainnin joen mutkassa pitäisi, tai olisi pitänyt tarjota kaikki mahdollisuudet hienoihin näkymiin.

Kuva

Kuva
veka, Kantti, highrisejonne ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#99681
Samaa mieltä miljööstä kokonaisuutena. Taisi lähteä lapasesta jo kauan sitten ja näyttää nyt lähinnä piakkoin purkuvalmiilta läpikulkupaikalta, vaikka rakennukset uudehkoja ovatkin. Mutta tämä kuutio tai mikä lie, eihän edes se voi tätä paikkaa pelastaa takaisin inhimillisyyden ja humanismin rattaille, mutta omassa lajissaan ja yksittäisenä rakennuksena se on kyllä aika vavahduttava juttu. Kun kuvat näin, jäin heti miettimään, mitä sen sisuksista singahtaa esiin kun liepeet kääntyvät syrjään. Onpa hienoa että se lopulta rakennettiin.
Avatar
tekijänä huopa
#99706
Kuutio itsessään on omaan silmään ihan hieno. Hyvin erilaista kuin mitä Berliiniin yleisesti tulee. Muutenkin koko aseman ympäristö on tosiaan jotain mitä Berliinissä ei muuten näe.. ehkä hyvä niin. Parasta Berliinin antia omalle maulle on Patzschke arkkitehtien ja vastaavien uusvanhat modernin ja tyylikkäät talot ympäriinsä.
Avatar
tekijänä Klazu
#99710
Berliinissä rakennetaan paljon, mutta silti näitä Iisakin kirkkoja riittää. Muistan tämänkin kuution olleen suunnittelupöydällä ainakin vuosikymmenen sitten ja vasta nyt se on paikallaan.

Tuo Hauptbahnhofin ympäristö on hieman surullinen alue, sillä sen suunnitelmat ovat vaihtuneet niin monta kertaa että alueesta on tullut sekava. Alunperin aseman kupeeseen oli tulossa korkea tornikin, mutta sittemmin on vain saatu sekalaisia budjettihotelleja sekä matalaa toimistorakentamista. Ei mikään Berliinin viihtyisin alue, joskin liikenteellisesti hyvä U5:n ja M10:n jatkojen valmistuttua.
Avatar
tekijänä veka
#101907
Ruotsissa Tungelsta -nimiseen pikkutaajamaan, parikymmentä kilometriä Tukholmasta etelään, on tulossa kaunis uusi peruskoulurakennus, joka ansaitsee tulla huomatuksi meilläkin. Suunnittelijat ovat Brunnberg & Forshed -toimistosta. Heillä on katalogissaan runsain mitoin kiinnostavan tuntuisia rakennuksia, myös modernimman näköisiä. Ehkä Suomessakin on vielä paikkakuntia, joihin tällainen rakentaminen asettuisi luontevasti.

https://www.brunnbergoforshed.se/projek ... stigheter/

Kuva
Iggy.P, Biosphere, Pyöröovi ja 5 muuta tykkää tästä
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8