Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä eskimo
#72399
YIT on ollut vahvasti mukana Venäjän rakentamisessa.
Viimeisimpinä hankkeina yhtiö on aloittanut kesällä 2014 Forest-nimisen kerrostalohankkeen toisen vaiheen Jekaterinburgissa.
Kerrostalokokonaisuus sijaitsee Jekaterinburgin luoteisosassa noin 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.
Koko projektin arvo on vajaa 30 miljoonaa euroa.
Kuva
© YIT Creative Commons
Avatar
tekijänä RV
#72422
hmikko kirjoitti:
Tande kirjoitti:Kyllä mulle kelpaisi Suomeenkin.
Mulle ei, mutta sie taidat kyllä saada haluamasi. Pistetaloja ja parkkikenttiä pukkaa vähän joka paikkaan.
Ei hele nyt taas. Tande taisi tarkoittaa, että ennemmin rakennettaisiin 20-kerroksisia kuin 6-kerroksisia taloja lähiöihin... Eli enemmän tehokkuutta. Mutta parkkikentät sitä ja tätä, eikö missään ketjussa enää voi lukea juttua törmäämättä parkkikenttänurinaan? :smt021
#72435
RV kirjoitti:Mutta parkkikentät sitä ja tätä, eikö missään ketjussa enää voi lukea juttua törmäämättä parkkikenttänurinaan? :smt021
Ei.

Parkkikentät ovat absoluuttinen paha, jollaista ei pidä suvaita yhtään missään. Jos jos jossakin paikassa maa on niin halpaa, että sinne voi rakentaa parkkikentän, ei sinne pitäisi rakentaa mitään sellaista, mikä vaatii parkkikentän. Mieluummin pientaloja joissa auto voi olla kadun varrella; päästään samaan tehokkuuteen kuin parkkikenttälähiöpaskalla, ja ympäristö on viihtyisämpää.
#96876
Kuva

Neuvostoajan infra romahduspisteessä

ELISA HYVÄRINEN | 05.01.2019 | 20:40- päivitetty 05.01.2019 | 21:29

Venäjän valtion varoista yhä suurempi osa kuluu armeijan ylläpitoon.

Neuvostoaikainen infrasturuktuuri on huonommassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, uutisoi the New York Times.

Viime maanantaina lehti uutisoi tapauksesta, jossa 25-kerroksinen kerrostalo sortui Etelä-Venäjän Magnitogorskissa tappaen 39 talon asukasta.

Vuonna 1973 rakennetussa talossa asui noin 1300 ihmistä. Karl Marxin kadulla sijainnut talo oli tyypillinen neuvostoaikana massatuotannolla rakennettu talo.

Talojen sortumisen kerrotaan johtuvan infrastruktuurin ylläpidon resurssivajeesta, joka johtuu yhä enemmän varoja tarvitsevan Venäjän asevoimien ylläpidosta ja oman sotakaluston kehittämisestä.

Kerrostalon romahtaminen ja venäläisten eläkkeen leikkaamista pidetään näkyvimpinä merkkeeinä Krimistä ja Syyriasta aiheutuvasta taloudellisesta rasitteesta Venäjän taloudelle.

https://www.verkkouutiset.fi/neuvostoai ... venajalla/
En tiedä tarkoittaako tämä suoraan lisää tilauksia länsimaalaisille rakennusliikkeille, mutta varsin mittavia uudisrakentamishankkeita luvassa lähitulevaisuudessa itänaapurissa, kun miljoonille ihmisille joudutaan rakentamaan uudet asunnot.
Avatar
tekijänä veka
#96879
Surkea juttu, mutta surkeata on myös verkkouutiset.fi:n uutisointi. Eikä ole häävi myöskään taustalla oleva New York Timesin juttu, mutta sen olisi totisesti voinut jättää omaan arvoonsa.

"Venäjän valtion varoista yhä suurempi osa kuluu armeijan ylläpitoon." Muistelen, että aikaisempien uutisten valossa tämä ei ole enää totta.

"Neuvostoaikainen infrastruktuuri on huonommassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin." Lienee totta ainakin noiden vanhojen talojen osalta, mutta infraan kuuluu paljon muutakin.

"Talojen sortumisen kerrotaan johtuvan infrastruktuurin ylläpidon resurssivajeesta, joka johtuu yhä enemmän varoja tarvitsevan Venäjän asevoimien ylläpidosta ja oman sotakaluston kehittämisestä. Kerrostalon romahtaminen ja venäläisten eläkkeen leikkaamista pidetään näkyvimpinä merkkeeinä Krimistä ja Syyriasta aiheutuvasta taloudellisesta rasitteesta Venäjän taloudelle." Kyllä kai syyt ovat paljon suurempia, kuten kansantalouden kyvyttömyys uudistua, lännen pakotteet ja energian, erityisesti öljyn alhainen hinta. Miten kummassa kaasuräjähdys yhdessä kerrostalossa voisi olla näkyvin merkki Krimin valtauksen ja Syyrian sodan aiheuttamasta taloudellisesta rasituksesta?

Vanhojen, toisen maailmansodan jälkeen rakennettujen elementtikerrostalojen remppaaminen tai korvaaminen uusilla on valtava urakka lähes kaikkialla maailmassa. Siinä olisi aineksia asiallisiin kirjoituksiin eikä pelkkään propagandaan.
#96881
veka kirjoitti: "Talojen sortumisen kerrotaan johtuvan infrastruktuurin ylläpidon resurssivajeesta, joka johtuu yhä enemmän varoja tarvitsevan Venäjän asevoimien ylläpidosta ja oman sotakaluston kehittämisestä. Kerrostalon romahtaminen ja venäläisten eläkkeen leikkaamista pidetään näkyvimpinä merkkeeinä Krimistä ja Syyriasta aiheutuvasta taloudellisesta rasitteesta Venäjän taloudelle." Kyllä kai syyt ovat paljon suurempia, kuten kansantalouden kyvyttömyys uudistua, lännen pakotteet ja energian, erityisesti öljyn alhainen hinta.
Kaipa tuota voisi lukea niin, että pakotteiden vaikutus lasketaan Ukrainan sodan rasitteisiin.

Reippaasti suurin rasite on kyllä läpitunkeva korruptio, joka taitaa karkottaa investointeja tehokkaammin kuin pakotteet. Putinin hallinto ei myöskään ole osoittanut mitään kykyä tai halua tehdä asialle mitään, arvatenkin koska Putin on sitouttanut oligarkit puolelleen korruption avulla, ja hänen valtansa pitkälti perustuu siihen. Jos joku sattuu ryppyilemään, niin aina voi syyttää korruptiosta, ja muun aikaa koko porukka voi lapioida rahaa omaan laariin (ulkomaille sijoitettuun, toki). Englanninkielisissä yhteyksissä käytetään termiä 'mafia state', erotukseksi suorasukaisemmista totalitaarisista systeemeistä.
Avatar
tekijänä jfo
#101433
Venäläinen bloggaaja Ilja Varlamov kirjoitti joulukuussa 2020 tekstin Kostamuksen suomalaislähiöistä (venäjäksi, mutta hyvin luettavissa Google Translatella): https://varlamov.ru/4121698.html

Aiemmin mainittu rapistuva infrastruktuuri näkyy selkeästi suomalaisia ja neuvostoliittolaisia elementtitaloja vertailtaessa. Kenties suomalaistalot on alun alkaenkin rakennettu laadukkaammin, mutta olisi tietysti mielenkiintoista tietää onko talojen ylläpidossa ollut myös eroja. Mielenkiintoisia myös nuo Varlamovin blogeissa yleisestikin toistuvat huomiot länsimaisittain arkisista asioista, kuten suojatien keskisaarekkeista, kevyen liikenteen väylistä ja sisäänkäyntien lasiovista.
MindW, hmikko, Pyöröovi ja 2 muuta tykkää tästä
#101446
^ Kiitoksia linkistä. Ero rakentamisen laadussa näkyy aika selvästi jo noissa kuvissakin. Venäläisten elementtitalojen palikat heittävät linjasta välillä senttitolkulla, materiaalit rapautuvat silminnähden jne. Eipä noiden suomalaisrakenteisten talojen ylläpito ainakaan kuvien perusteella miltään huimaavalta näytä - vastaavan näköisiä kuin peruskorjaamattomat 80-luvun talot tällä puolen rajaa. Siis ei näytä kummoiselta verrattuna täkäläisiin peruskorjattuihin, joille on tietty osin tehty todella raskasta remppaa.

Pistin eilen chattiin Youtube-linkin venäläisen nuoren miehen englanninkieliseen videoon, jossa hän taivastelee nykyisen aluerakentamisen laatua Venäjällä. Isoja kerrostalokohteita annetaan rakennusfirmoille, joiden edellytetään rakentavan myös infrastruktuuri kouluja myöten. Toteutus on videon mukaan usein mitä sattuu. Kadut jätetään rakentamatta ja paikat näyttävät nimellisesti valmistuttuaankin työmailta. Kerrostalojen laatu on vastaavaa luokkaa. Pahimmillaan rakennusliike menee konkurssiin ja asunnon ennakkoon ostaneille jää käteen oikeusjuttu. Itselläni ei ole mitään käsitystä ongelman laajuudesta, mutta videon mukaan sitä riittää. Videolla on myös kaupunkisuunnittelun kritiikkiä. Nämä kerrostalokohteet on suunniteltu täysin 70-luvun Neukkulan periaatteiden mukaan, paitsi osaan on lisätty kerroksia reilusti.

Ei koske suomalaisia yhtiöitä sen kummemmin, eli menee ohi aiheesta, mutta näyttää siltä, että Varlamovilla piisaa voivoteltavaa toistaiseksi.

https://www.youtube.com/watch?v=J4LXGAORfNY
veka tykkää tästä
#101449
jfo kirjoitti: 05.01.21 17:11 Venäläinen bloggaaja Ilja Varlamov kirjoitti joulukuussa 2020 tekstin Kostamuksen suomalaislähiöistä (venäjäksi, mutta hyvin luettavissa Google Translatella): https://varlamov.ru/4121698.html

Aiemmin mainittu rapistuva infrastruktuuri näkyy selkeästi suomalaisia ja neuvostoliittolaisia elementtitaloja vertailtaessa. Kenties suomalaistalot on alun alkaenkin rakennettu laadukkaammin, mutta olisi tietysti mielenkiintoista tietää onko talojen ylläpidossa ollut myös eroja. Mielenkiintoisia myös nuo Varlamovin blogeissa yleisestikin toistuvat huomiot länsimaisittain arkisista asioista, kuten suojatien keskisaarekkeista, kevyen liikenteen väylistä ja sisäänkäyntien lasiovista.
Hyvä analyysi täysin erilaisesta elementtirakentamisesta. Mikä jäi tuon lukemisen ja kuvien vertailun jälkeen mieleen on, että suomessa valmistetuissa elementeissä voisi käyttää enemmän koristeellisuutta. Tuossa yhdessä suomalaisessa talossa on hyvin poikkeuksellisen näköiset parveke elementit, mitä en mielestäni ole koskaan suomalaisissa taloissa nähnyt. Jotain sen kaltaista, mutta hieman paremmin voisi toteuttaa. Ylipäätänsä suomalaiset elementit ovat pelkästään tasapaksuja ja ehkä jopa hieman tylsiä. Mutta elementtien ja rakentamisen laatu todella hyvää.
#101452
Varlamovin kuvia ja ja hmikon linkkaamaa videota katsoessa joutuu jopa ihmettelemään, miten kummassa noin välinpitämättömästi tekemisiinsä suhtautuva valtio pysyy ylipäätään edes pystyssä. Omat niukat kokemukseni rakentamisen kulttuurista tuolla ovat samanmoisia. Eräs työtehtävä vei minut aikoinaan Moskovaan, jossa pääsin esittelykierrokselle yksien pian alkavien kisojen kisakylään. Sinne majoitettiin ulkomailta tulevat vieraat. Kaiken kerrottiin jo olevan valmiina, mutta ei kuitenkaan ollut, siis suomalaisin silmin. Elementtejä ja ikkunoita vinossa, osa putkista liittämättä mihinkään yms. isompaa. Jos tapettirulla loppui vähän ennen lattiaa, anti olla. Jos maalin sävy ei ollut ihan sama kuin edellisessä purkissa, ketä kiinnostaa. Onpa ikävää, etteivät systeemit näytä muuttuneen paremmiksi vieläkään.